Peliriippuvuuden vaikutus mielenterveyteen

img
Mar
27
author image by Ines | Pelit | 0 Comments | 27 Mar 2023

Videopeleistä on tullut olennainen osa modernia yhteisöä miljoonien ihmisten, ympäri maailman, pelatessa ja säännöllisesti ottavan osaa pelitapahtumiin. Siinä missä videpeleistä on hyötyä viihteellisesti, sosiaalisesti ja jopa opettavaisena, on niillä myös pimeä puolensa jota usein vähätellään: peliriippuvuus. 

Peliriippuvuus on nouseva huolenaihe, useiden tutkimusten osaittaessa, että liiallinen pelaaminen saattaa vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Tämä artikkeli kertoo joistain mahdollisista peliriippuvuuden huonoista vaikutuksista. Tämä artkkeli myös tuo esille vinkkejä ja strategioita miten pelaamiseen käytettyä aikaa voi hallita ja miten ylläpitää terveellistä tasapainoa ruutuajan ja muun tekemisen välillä.

Lisääntynyt vihamielisyys

Lisääntynyt vihamielisyys on yksi peliriippuvuuden eniten keskustelua aiheuttavista vaikutuksista. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että ihmiset jotka pelaavat liiallisesti osoittavat enemmän vihamielistä käyttäytymistä sekä verkossa, että oikeassa elämässä. Tämä pätee eritoten peleihin joissa on erittäin väkivaltaista sisältöä.

Vaikka suhde pelaamisen ja vihamielisyyden kesken on monimutkainen ja monialainen, on kuitenkin selvää, että liika pelaaminen voi vaikuttaa tunteisiin ja aiheuttaa vihan ja turhautumisen tunteita mikä saattaa johtaa konflikteihin ystävien ja perheenjäsenten kanssa ja saattaa myös aiheuttaa mahdollisesti ongelmia lain kanssa mikäli vihamielisyys pääsee leviämään oikean elämän vuorovaikutustilanteisiin.

Sosiaalinen eristäytyminen

Toinen mahdollinen peliriippuvuuden huono vaikutus on sosiaalinen eristäytyminen. Ihmiset jotka pelaavat liiallisesti saattavat laiminlyödä ihmissuhteitaan ystävien, perheenjäsenten kanssa sekä koulu- ja työvastuut saattavat kärsiä. Tämä saattaa johtaa yksinäisyyden ja masennuksen tunteisiin sekä vähäiseen sosiaalisen tukeen joka voi olla välttämätöntä hyvän mielenterveyden ylläpitämisessä. Lisäksi liiallinen pelaaminen voi aiheutta huonompia sosiaalisia taitoja ja ongelmia yhteyden saamisissa muihin ihmisiin oikeassa elämässä. Kunnollinen pelaaminen NetBet:ssä on yksi monista tavoista välttää sosiaalista eristäytymistä.

Rikkonaiset unirytmit

Lopuksi peliriippuvuus voi aiheuttaa unirytmin rikkoontumista. Ihmiset jotka pelaavat liiallisesti saattavat löytää itsenä hereillä liian myöhään yöllä joka saattaa vaikuttaa heidän mahdollisuuteensa saada tarpeeksi unta. Tämä saattaa aiheuttaa väsymyksen, huonon keskittymiskyvyn tunnetta ja ja huonoa akateemista tai työtulosta. Lisäksi häiriintynyt uni disrupted sleep patterns saattaa vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen, erikoisesti ahdistukseen ja masennukseen.

Miten hallita videopelien käyttöäsi

Aseta rajoja: Rajoita sitä miten paljon käytät aikaa videopelien pelaamiseen päivittäin tai viikottain. Tämä auttaa sinua varmistamaan, että sinulla on tarpeeksi aikaa muihinkin asioihin kuten liikuntaan, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja itsestäsi huolehtimiseen

Etsi vaihtoehtoja: Etsi vaihtoehtoja kuten lukeminen, maalaaminen tai musiikin soittaminen. Tämä voi vähentää aikaa mitä käytät videopelien pelaamiseen ja auttaa löytämään paremman ajankäytön suhteen vapaa-ajallasi.

Ole yhteydessä muihin: Näe vaivaa sen eteen, että otat yhteyttä muihin ihmisiin oikeassa elämässäsi esimerkiksi vapaaehtoistyön, joukkueurheilun tai yhdistyön kautta. Tämä saattaa auttaa vähentämään yksinäisyyden ja ulkopuolella jäämisen tunteita.

Opettele hyvät unitavat: Näe vaivaa hyvin unitapojen eteen, kuten ei television katsomista ennen sänkyyn menoa ja noudata vakituisia aikatauluja nukkumiseen. Tämä saattaa helpottaa sopivan levon saamisessa ja siinä, että sinulla on virkistynyt ja energinen olo joka päivä.

Hae apua: Jos sinusta tuntuu, että taistelet peliriippuvuuden tai muiden mielenterveysongelmien kanssa niin hae ammattimaista apua. Terveydenhoito voi auttaa ja neuvoa sinua eteenpäin ja auttaa sinua hallitsemaan oireitasi ja parantamaan oloasi.

Kaikenkaikkiaan videopelit voivat olla hauska ja mukaansatempaiseva tapa viettää vapaa-aikaa, mutta on tärkeää olla tietoinen peliriippuvuuden haitoista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *