Miksi Xbox on kiinnostunut mobiili- ja pilvipelaamisesta?

img
Jul
10

Peliala on ehdottomasti yksi niistä aloista, joka hyötyy todella paljon teknologian kehityksestä. Pelejä on jo vuosikymmeniä ellei jopa vuosisatoja pelattu eri muodoissa. Muun muassa pelikonsolit ovat nauttineet suosiostaan jo hyvinkin pitkään ja teknologia on tuonut niihin valtavasti täydennystä vuosien saatossa. Mutta ovatko uudet kehityssuunnat syrjäyttämässä pelikonsoleita vai voidaanko niitä hyödyntää konsoleissa aivan erityisillä tavoilla?

Kehittynyt teknologia on tuonut mukanaan erilaiset älylaitteet, jotka omalta osalta ovat mullistaneet pelaamisen aivan eri tavalla. Pelejä ei enää tarvitse pelata tietokoneella tai konsolilla, vaan sen voi hoitaa myös oman älypuhelimen tai tabletin avulla. Näiden myötä viime vuosina on paljon ollut puhetta myös pilvipelaamisesta. Mobiili- ja pilvipelaaminen ovat molemmat asioita, jotka ovat alkaneet kiinnostaa myös pelikonsoleiden valmistajia. Mutta onko näistä kahdesta konsoleiden kilpailijaksi vai voisiko ne jopa täydentää toisiaan?

Pelaaminen jatkuvassa muutoksessa

Peliala tuntuu olevan jatkuvassa muutoksessa, sillä kehitys tapahtuu melko nopeastikin ja kaikki haluavat pysyä viimeisimpien trendien mukana. Verkossa pelaaminen on ollut jo pitkään suosiossa ja nykyisin pelejä voi pelata mobiililla. Pelejä löytyy moneen makuun ja esimerkiksi nettikasinoiden, kuten Mobilebet, suosio kasvaa koko ajan. Mobiilipelien helppoutena on pelaaminen milloin ja mistä tahansa, joten ei ole ihme ettei sen suosio ole hiipumassa ihan heti. 

Pilvipelaaminen on tullut myös mukaan pelimarkkinoille. Monet konsolien valmistajat yrittävät myös pysyä kovasti mukana trendeissä. Yksi näistä on Microsoftin Xbox, joka julkaisi ensimmäisen pelikonsolinsa vuonna 2001. Sen jälkeen uudempia versioita on jo ehditty julkaista muutamia, kuten Xbox 360 sekä tuorein Xbox One. Viimeisimmästä löytyy vieläpä useampi versio, joista tehokkain on Xbox One X. Pelaajien mielestä tosin parhain X-konsoli on ollut ehdottomasti 360. Xboxin oma pilvipalvelu avattiin vuonna 2019 ja se on nauttinut suosiosta heti alusta lähtien. 

Mobiili- ja pilvipelaaminen Xboxilla

Xbox Cloud Gaming eli Xbox-pilvipelaaminen on saatavilla kaikille niille pelaajille, jotka ovat Xbox Game Pass Ultimate -tilaajia. Pilvipelaaminen on myös mahdollista pc:llä sekä Android- ja iOS-laitteilla. Xboxin pelejä voi siis pelata yksinkertaisesti sekä tietokoneella tai mobiililaitteella huolimatta fyysisestä sijainnistaan, sillä kaikki suoratoistettavat pelit toimivat Microsoftin datakeskuksessa Xboxin raudalla. 

Pilvipelaaminen mahdollistaa sen, ettei pelaajan tarvitse kuluttaa kaikkea tallennustilaa, sillä pelejä ei tarvitse ladata mihinkään erikseen. Tämä samalla mahdollistaa myös pelaamisen monilla eri laitteilla. Tällä tavoin ei myöskään tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota laitteen suorituskykyyn enää, koska pelataan suoratoistolla pilven kautta. Vakaa nettiyhteys on toki hyvä varmistaa. Mitä parempi verkkoyhteys, sitä paremmin pelit myös toimivat. Suosituksena onkin, että olisi vähintään 5 GHz Wi-Fi tai vaihtoehtoisesti 20 Mbps nopeudella toimiva mobiilidata. Tämä kaikki myös mahdollistaa sen, ettei pelaajien välttämättä tarvitse ostaa uusinta Xbox-konsolia pelatakseen pelejä. Tällöin välttyy myös laitteiden tai pelien päivittämiseltä. 

Mikäli Xboxin keväällä 2023 ilmoitettuja tuloksia on uskominen, on mobiili- ja pilvipelaaminen lähtenyt hyvään suosioon, mikä varmasti lisää valmistajan kiinnostusta entisestään. Konsolimyynti oli kuitenkin kääntynyt laskuun, mikä toisaalta on ymmärrettävää pilvipelaamisen takia. 

Mobiili- ja pilvipelaaminen tuo helppoutta pelikokemukseen

Tästä voitaisiin siis päätellä, ettei mobiili- ja pilvipelaaminen ole välttämättä kilpailijan roolissa pelikonsoleille. Konsolipeleille on kuitenkin se oma uskollinen asiakaskuntansa ja parhaimmillaan mobiili- ja pilvipelaamisesta voi valmistajat myös hyötyä monin eri tavoin. Konsoleiden valmistajat, kuten Xbox, voivat tarjota pelaajille mahdollisuuden pelata milloin ja mistä tahansa. Xboxin missiona onkin tuoda iloa ja yhteisöllisyyttä pelihetkiin ja tällä tavoin he todella onnistuvat missiossa. Ei siis ole ihme, miksi Xbox on kovin kiinnostunut kehittämään mobiili- ja pilvipelaamisesta, sillä se täydentää loistavasti konsolipelikokemusta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *