Luet tätä mitä todennäköisemmin Windowsilla. Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä hallitsee markkinoita noin 91 % markkinaosuudellaan. Perässä tulevat Applen OS X (7,5%) ja Linux (1,66%).
Miksi Windows sitten hallitsee markkinoita näin radikaalisti? Kun moni on vielä niin tyytymätön koko järjestelmään? Ja miksi Linuxin osuus jää alle 2 %, jos se kerran on niin hyvä kun kaikki sitä käyttävät kehuvat?
Monopoli tuo voiton kotiin
Merkittävin asia Windows-järjestelmän menestykseen on sen myyntiasema. Koska Windows tulee esiasennettuna 99,99999 % tietokoneista, harva alkaa sitä omatoimisesti vaihtamaan. On paljon helpompi ostaa uusi tietokone, jossa on jo tutuksi tullut järjestelmä valmiiksi asennettuna ja kaikki ohjelmat valmiina.
Tokihan hyllystä löytyy Mac-koneita, mutta se on tullut selväksi että ne eivät tavallista kuluttajaa kiinnosta. Maceja ostavat lähinnä osa business-ihmisistä, aidosti työkäyttöön.
Valmiita Linux-tietokoneita on saatavilla Suomesta vain hyvin rajoitetusti. Hieman kauempana tilanne on vähän parempi.
Nyt vuonna 2018 on tilanne alkanut kuitenkin paranemaan, sillä Dell toimittaa nykyisin Ubuntu-jakelulla olevia Dell Latitude ja Vostro kannettavia ja työasemia. Niitä on saatavilla esimerkiksi Jimmsin ja tietokonekauppa.fi:n kautta.
Yhtään ”Windowstuneimmille” käyttäjille Linux lienee tuttu ainoastaan muutamasta alkuajan miniläppäristä.
Eniten ainakin itseäni harmittaa se, että tietokoneita ei mielellään myydä kokonaan ilman käyttöjärjestelmää. Tämä olisi ihannetilanne, koska jokainen saisi asentaa tietokoneeseen juuri sen käyttöjärjestelmän jonka haluaa. Tokihan näin voi tehdä esiasennetulle Windows-konellekin, mutta ainakin minusta tuntuu todella turhalta maksaa OEM-Windowsin hintaa, jos kyseistä järjestelmää ei ikinä edes tule käynnistämään!
Kahta en vaihda – Toinen on tuttuus ja toinen turvallisuus
On kyllä väärin asettaa Windowsia ja turvallisuutta samaan virkkeeseen mutta menkööt!
Ihmiset arastelevat uusia asioita ja se koskee myös tietotekniikkaa. Onhan se ymmärrettävää, että jos takana on parhaimmillaan kymmeniä vuosia pitkä rupeama Windows-järjestelmien parissa, voi Linux tuntua kankealta käyttää.
Tämä ei johdu siitä, että järjestelmä olisi niin sekava tai huono vaan pikemminkin aidosti erilainen. Kun on tottunut tekemään asian Windows-tavalla, voi tuntua oudolta että sitä ei tehdäkään samalla tavalla Linux-ympäristössä. Ei tietenkään ole vain yhtä oikeaa tietää, mutta kyse ei aina ole myöskään mielipiteistä: Linux nimittäin hoitaa monet asiat valovuosia paremmin kuin Windows. Mutta tämä tarvitsee kokonaan oman artikkelin, joten en sitä tässä perustele sen kummemmin.
Jokatapauksessa jos englanti taittuu, tässä sopivaa ilta- (tai aamu)lukemista.
Linux is Not Windows
Windows-tapa ei ole mikään alan vakio. Se että asiat tehdään jossain eri tavalla, ei se tee siitä yhtään huonompaa.
Ohjelmisto määrää alustan
Toinen merkittävä asia, joka pitää ihmiset (jopa pakotettuina) Windows-maailmassa on ohjelmistotarjonta. Suurin osa tunnetuista ohjelmista julkaistaan vain Windows-alustalle. Itse en näe Linuxin ohjelmistotarjonnassa mitään vikaa, mutta kun monet ovat niin pahasti obsessoituneet Microsoft Officeen, PhotoShopiin, Dreamweaveriin, ollaan sokeita muihin vaihtoehtoihin.
Monet joutuvat esimerkiksi vain töiden takia käyttämään näitä ohjelmistoja vaikka open source valikoimasta löytyisi 99 %:lle ohjelmista täydelliset korvaajat. Suosittelen, että moni yrityskin alkaisi kartoittamaan muita vaihtoehtoja eikä antaisi Microsoftin ja sen yhteistyökumppaneiden myydä pelkän alustansa varassa ylimääräistä kampetta ylihintaan.
Merkittävin ero kaupallisen ja avoimen koodin vastaavien ohjelmie välillä on niiden graafinen ilme. Siinä missä kaupallisia ohjelmia koristaa hienot animaatiot, näyttävät käynnistysilmoitukset ja monimutkaiset asetusvalinnat, avoimen koodin ohjelmat ovat ulkonäöllisesti hillityn harmaita, pelkistettyjä ja yksinkertaisia. Kuitenkin kaikki tarvittava löytyy, toiminnankin ollessa ripeämpää kun resursseja ei kulu turhaan ”hifistelyyn”.
Mutta eikös sitä sanotakin, että yksinkertainen on aina paras?
Suurin osa meistä haluaa vain koneen eikä halua ymmärtää mitään sen toiminnasta
Tämä on ehdottomasti yksi suurimmista syistä Windowsin menestykseen. Suurinta osaa ihmisistä ei kiinnosta pätkääkään tietokoneen sielunelämä vaan he vain haluavat laitteen joilla hoitaa kaiken työn ja huvin väliltä. Jos henkilö vain päivittää naamakirjaansa, käsittelee office-tiedostoja, katselee valokuvia, lukee sähköpostia ja surffaa netissä, häntä ei mitä todennäköisemmin kiinnosta tippaakaan alkaa säätämään näiden asioiden takia.
Suurimmalle osalle meistä tietokone on vain laite siinä missä älypuhelin tai vaikka digiboksi: sen halutaan olevan toimintavalmis suoraan paketista, ilman että sen kanssa saa säätää tunti- tai päiväkaupalla.
Linux ei ole vaikea. Linuxia ei ole yhtään vaikeampaa oppia käyttämään kuin Windowsiakaan. Jos ajatellaan henkilöä, joka ei ole koskaan käyttänyt mitään järjestelmää, on hän samalla lähtöviivalla molempien suhteen. Tämä sama henkilö oppii käyttämään kumpaa järjestelmää tahansa. Jos tilanne olisi toisin ja opettelu alkaisi Linuxista, mitä ilmeisemmin Windows tuntuisi sen jälkeen todella oudolta.
Joten, kyse on siitä mihin ihminen on tottunut. Vaikka täytyy myöntää, että Windows 8 laattoineen on aikamoinen leikkikalu aitoihin tietokonejärjestelmiin kuten Linux, verrattuna.
Mutta juuri tässä menee se ero! Peruskäyttäjä nauttii yksinkertaisesta ja nykyään viihdelaitteelta näyttävästä Windowsista.
Tietotekniikan ammattilainen tuntuu olonsa paljon kotoisammaksi Linuxin parissa. Juuri sen takia esimerkiksi monet sovelluskehittäjät käyttävät alustanaan juuri Linux-jakeluita.
Nuoriso tykkää peleistä – Ja Linux puolestaan ei
Oikeastaan otsikossa on virhe. Linux ei vierasta pelejä vaan sovelluskehittäjät vierastavat Linuxia. Onhan se ymmärrettävää, että jos markkinaosuus on alle 2 %, ei alusta tavoita kovinkaan monta. Mutta nyt kun monet ”vihaavat” uutta Windowsia niin paljon, on Linuxin pelipuolikin parantumassa.
On uutisoitu paljon Steamista Ubuntulle ja jo nyt valikoimasta löytyy muutaman sataa Linux-peliä. Joukossa on myös monia tunnettuja Valve-pelejä.
Lisäksi Valve kehittää omaa Linux-pohjaista SteamOS -järjestelmää, joka on saanut erittäin hyvän vastaanoton.
Silti….
Jos tarkoitus on pelata runsaasti, ei Linuxia voi suositella. Tarjonta on (ainakin vielä) hyvin rajallista eikä suurten peliyhtiöiden tuotoksia joukosta löydy. Kyse on enemmänkin autotallikyhhäyksistä, eli hieman vanhahtavalta näyttäviltä peleiltä.
Wine mahdollistaa joidenkin Windows-pelien pelaamisen lähes yhtä hyvin kuin Windowsillakin, mutta siinä on oma säätönsä eikä lopputuloksesta ole takeita.
Jos olet siis oikea himopelaaja, ei Linuxia voi suositella sinulle.
Windowsin ja Linuxin markkinointikanavat on erilaiset
Kuten ehkä tämän luettuasi olet oivaltanut, Windowsin hallitseva markkinaosuus on enemmänkin onnistuneen markkinointistrategian ansiota, kuin että se kertoisi itse järjestelmän laadusta. Ihmisille pakkosyötetään Windowsia ja kun siihen on aivopesty, on muuta vaikea kuvitella.
Jokainen varmasti ymmärtää, että Windows ei ole täydellinen. Eihän sitä muuten kukaan alkaisi omatoimisesti vaihtamaan. Eikö se jo kerro järjestelmän ongelmista ja halusta muutokseen? Vai mitä?
Jos markkinoilla olisi saatavilla tietokoneita esiasennetulla Linux-käyttöjärjestelmällä, olisiko valinta niin selkeä? Kävelisitkö edelleen autuaasti niiden ohi Microsoft-keitaalle? Eikö aidosti erilainen käyttöjärjestelmä herätä yhtään mielenkiintoasi?
Ajatellaan tilannetta, jossa tietokoneita myytäisiin ilman käyttöjärjestelmää. Jokainen saisi siis joko itse asentaa haluamansa järjestelmän tai sitten antaa liikkeen tehdä sen puolestaan. Kuinka moni tässä vaiheessa valitsisi Windowsin? Varmasti edelleen hyvin moni Windowstunut käyttäjä, mutta määrät alkaisivat pikkuhiljaa tasaantua.
Ainakin siinä vaiheessa, kun ensimmäistä tietokonetta ostava henkilö kohtaisi ihanan lisenssipolitiikan. Tässä vaiheessa jokainen ymmärtää, että Linuxin nolla on vähemmän kuin Windowsin 180 euroa. Ja että Windowsin päivitysversio maksaa taas muutaman vuoden kuluttua melkein saman verran. Linux kun on ilmainen ikuisesti.
Jos ajatellaan Windowsin 91 % ja Linuxin 2 % kaiken tämän jälkeen, eikö Linux ole tässä se varsinainen voittaja? Sitä ei pakkomyydä, ei tuputeta eikä muutakaan, mutta silti se saa niin monia käyttäjiä puolelleen.
Ja kun suurin osa Linuxia arvostelevista henkilöistä on vielä tahoja, jotka eivät ole ikinä itse järjestelmään edes tutustuneet, on todellinen kannattaja-vihaaja suhde hyvin erilainen.
Tässä valossa, Linux selviää voittajana.
Jos olet kuitenkin vielä epävarma asian suhteen, lue tämä:
Why Linux is better?
Tilanteita, joihin Linus sopii erinomaisesti
- Haluat turvallisen ja vakaan järjestelmän
- Haluat antaa uuden elämän vanhalle koneellesi
- Haluat oppia käyttämään tietokonetta syvällisemmin
- Haluat ikuisesti ilmaisen avoimen koodin järjestelmän, jossa käytät samaisen avoimen koodin ohjelmistoja töiden tekoon
- Tarvitset järjestelmän palvelimellesi
Tilanteita, joissa Windows voi soveltua paremmin
- Et ole kiinnostunut oppimaan tietokoneen käyttöä sen syvällisemmin
- Et ole kokenut tietokoneen käyttäjä
- Haluat tutun järjestelmän, jota osaat käyttää
- Tarvitset käyttää ohjelmia, joita ei ole saatavilla Linuxille
- Olet pelien suurkuluttaja
Huomaa, että Linuxin käyttö vaatii (aluksi)
- Aitoa mielenkiintoa tutustua uuteen järjestelmään
- Itsenäistä opiskelua
- Virhe- ja ongelmatilanteiden ratkaisua
- Aikaa, jotta opit tuntemaan uuden järjestelmäsi
- Hermoja: Osaamaton käyttäjä tyrii helposti
Mutta, jos kerran Linux vie hermot ja ajan ja tuloksena on vain virheilmoituksia, kuka ihme moista käyttää?
Ongelma on juuri siinä, että ihmiset ovat tottuneet tekemään asiat Windows-tavalla. Linuxissa ohjelmia ei ladata netistä, ei ole mitään käynnistä-valikkoa tai -nappia, ei ole mitään rekisteriä eikä samoja ohjelmia kuin Windows-puolella, joten aloitteleva käyttäjä on ihan pulassa kun ei tiedä mitä tehdä!
Linux on kokonaan toinen ympäristö, jossa asiat tehdään eri tavalla. Ja jos minulta kysytään, paljon paremmalla tavalla. Tämän kaiken oppiminen vain vie aikaa ja alku on varmasti yhtä hakemista. Tunnetuimmissa Linux-jakeluissa kuten Ubuntussa ja Linux Mintissä vaihto on kuitenkin suhteellisen kivuton, koska järjestelmän perustoiminnot oppii helposti. Tämän kaiken ohessa voi sitten rauhassa tutkailla itse järjestelmää tarkemmin.
Kun sitten joskus olet osaava Linux-taituri, olet ehkä oppinut että komentorivi ei ole pelottava pimeä paikka, muutaman rivin koodia kirjoitaminen ei ole niin kamalaa ja ymmärrät että hinta ei ole laadun tae. Todennäköisemmin ihmettelet, miten oletkaan voinut kökkiä jossain rajoitetussa Microsoftin ehdoilla menevässä Windowsissa kaikki ne vuodet.
Silloin, minä onnittelen sinua oikeasta valinnastasi.