Vuosisadan suurimmat epäonnistumiset ja hautautuneet unelmat tekniikan alalla

img
Jan
25

Lähihistoria tuntee monia surullisia tarinoita tekniikan maailmasta. Näistä piti tulla jotain suurta, mutta sen sijaan tekniset laitteet ja suunnitelmat epäonnistuivat ja samalla rahaa valui paljon hukkaan. Onneksi virheistä voi oppia.

Olemme koostaneet tähän artikkeliin muutamia tunnetuimpia epäonnistumisia. Muistatko vielä nämä keksinnöt?

Samsung Galaxy Note 7

Kun Samsungin Galaxy Note 7 julkistettiin 17. elokuuta 2016, sen arvostelijat kertoivat, kuinka upea tämä uusi matkapuhelin oli. Sitä hehkutettiin jopa kaikkien aikojen puhelimeksi. Tämä kuitenkin tapahtui ennen kuin ensimmäinen puhelin räjähti ja vei samalla Samsungin maineen. 1. syyskuuta mennessä oli ilmoitettu, että vähintään 35 Galaxy Note 7-puhelinta oli räjähtänyt liekkeihin. Samsung julkaisi nöyrän anteeksipyynnön, jossa yritys ilmoitti antavansa korvaavia puhelimia räjähtäneiden tilalle. 

Okei, hienoa – paitsi että nekin alkoivat räjähdellä ja ainakin yksi räjähti myös lentokoneessa, mikä sai TSA:n kieltämään kaikki kyseiset puhelinmallit lennoilla. Samsung pääsi otsikoihin, mutta ei varmasti hyvällä tavalla. Samsungin maine on kuitenkin korjaantunut, sillä Samsung Galaxy A20e oli vuoden 2020 myydyin puhelin Suomessa, kertoo Mobiili.fi

Theranos

Tämän yhtiön arvo oli kerran 9 miljardia dollaria ja se oli näennäisesti valmiina mullistamaan lääketieteen tekemällä verikokeen oton niin helpoksi, että jokainen pystyisi teettämään sen apteekissa.

Theranos lopetti toimintansa vuonna 2018, kun The Wall Street Journal paljasti, että yrityksen oma verikoe ei todellakaan toiminut – ja että toimitusjohtaja ja perustaja Elizabeth Holmes oli huijannut pääomasijoitusyhtiöitä, yritysjohtajia ja asiakkaita käyttämällä tavanomaisia ​​laboratoriotutkimuksia myymänsä tuotteen sijaan. Vaikuttaa siltä, ​​että Theranos oli valtava huijaus. Holmesia syytettiin myöhemmin petoksesta ja asian oikeuskäsittely on yhä kesken.

Windows Phone

Microsoft hehkutti Windows Phonea ja siitä piti tulla iPhonen kukistaja. Näin ei kuitenkaan käynyt. Sen sijaan yritys yritti turhaan vuosia saada kehittäjät luomaan sovelluksia Windows Phone -puhelimelle ja se onnistui tuhoamaan prosessin aikana myös Nokian  kuluttamaan ensin 7,2 miljardia dollaria Nokian puhelinliiketoiminnan hankkimiseen ja sitten kuittaamaan koko ostoksen epäonnistuneeksi kokeiluksi, leikaten tuhansia työpaikkoja ja tuhlaten miljoonia matkan varrella. 

Virheitä tehtiin varmasti, varsinkin silloin kun Ballmer nauroi iPhonelle fyysisen näppäimistön puuttumisen vuoksi. Arvaa, kuka nauraa nyt?

Onneksi nykyään voi puhelimilla pelata vaikkapa nettikasinoa. Kannattaa katsoa tästä parhaat kolikkopelit netissä.

Google Glass -lasit

Google Glass -lasit lanseerattiin laskuvarjohyppääjien avulla. Kyllä, Googlen perustaja Sergey Brin hyökkäsi lavalle Moscone Centerissä vuonna 2012 järjestetyn Google-tapahtuman aikana näyttäen katsojille suoratoiston Google Glassia käyttävistä laskuvarjohyppääjistä, jotka käyttivät laseja laskeutuessaan kongressikeskuksen päälle. Näiden lasien piti muuttaa maailmaa. Mutta niin ei käynyt, sen sijaan ne järkyttivät ihmisiä niin paljon, että koko idea ei koskaan lähtenyt lentoon.

Ehkä maailma ei ollut silloin vielä valmis? 

3D-TV

Vuoden 2009 Avatarin valtavan menestyksen myötä 3D-television oli tarkoitus tuoda uusi taso tapaan, jolla ihmiset katselivat elokuvia olohuoneessaan. Mutta toisin kuin teattereissa, joissa 3D-esitykset ovat edelleen melko yleisiä, pyrkimys tuoda sama kokemus kotiin epäonnistui surkeasti. Kukaan ei halunnut käyttää hankalia 3D-laseja kotisohvalla. Ja useimpien televisioiden näyttökoot eivät esitä 3D:tä samalla tavalla kuin jättimäiset elokuvateatterin näytöt. 

Televisioyhtiöt jatkoivat 3D:n tukemista useita vuosia ja valittavana oli kunnollinen valikoima 3D Blu-ray -televisioita. Valitettavasti ihmiset eivät vain koskaan omaksuneet niitä. 

Teknologia saattoi olla aikaansa edellä, sillä Suomessa suosittu tapa katsoa TV:tä on kaapeliverkko. Ficomin mukaan kaapeli-tv-verkkoon kuului noin 1,8 miljoonaa liittymää ja sitä edeltävään vuoteen nähden kasvua oli 4,3 prosenttia.

Microsoft Kin

Ennen Windows Phonea oli Microsoft Kin eli niin kutsutut “sosiaaliset puhelimet“, jotka yritys lopetti pahamaineisesti vain kuusi viikkoa myyntiin tulon jälkeen toukokuussa 2010, koska ne olivat erityisen erikoinen yhdistelmä kamaluutta ja kalleutta.

Kin Onen ja Kin Twon piti olla suositun T-Mobile Sidekickin toinen tuleminen. Microsoft otti haltuunsa keksinnön luojan, Dangerin, arviolta 500 miljoonalla dollarilla työskentelemään tämän erityisen projektin parissa. Tuo raha meni kuitenkin hukkaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *