Valot Kamera ja Aika Lailla Toimintaa

img
Jan
26

Tämä ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Videon osalta tarvitaan jonkinlainen videokaappauslaite. Monet näytönohjainvalmistajat valmistavat malleja, joissa on sisäänrakennettu kooderi. Korteissa, kuten Matrox Marvel ja ATI All-in-Wonder, on sisäänrakennettu laitteisto, joka mahdollistaa ulkoisen videolaitteen liittämisen.

Jos omistat jo kohtuullisen näytönohjaimen etkä tahdo vaihtaa sitä, sinulla on vielä vaihtoehtoisia mahdollisuuksia. Luultavasti yksinkertaisin keino on lisäkorttiin sijoittaminen. Matrox Rainbow Runner on päivitys Matroxin tavallisiin kortteihin. Se lisää korttiin videokaappauksen ja sisältää jopa TV-virittimen.

On myös olemassa lisäkortteja, jotka toimivat useimpien näytönohjaimien kanssa. Dazzle valmistaa ulkoista USB-laitetta (Digital Video Creator), joka sisältää ohjelmistot videon lähettämiseen sähköpostitse ja Video CD:n luomiseen PC-toistoa varten.

Vakavaa DVD-elokuvan tuotantoa varten tarvitaan jotain hienostuneempaa. Pinnacle ja Matrox valmistavat erikoiskortteja tätä varten. Joka tapauksessa, kun mietitään levittämiskelpoisen laadun tuottamista, voidaan ennakoida kapasiteetin pikaista loppumista. Digitaalinen video tuottaa 3,6-3,7 megatavun verran tietoa sekunnissa. Yksi minuutti videota vaatii 222 megatavua, joten 90 minuutin elokuva täyttäisi 20 gigatavun kiintolevyn.

Tällaisten tietomäärien käsittelyyn tarkoitetut tietokoneeet ovat perinteisesti olleet nopeita ja käyttäneet yleensä suurikapasiteettisia SCSI-kiintolevyjä. Voit tarvita 20 gigatavua filmiä varten ja vielä 40 gigatavua editoimista ja varastointia varten – lisäksi vielä käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot.

Viime aikoihin asti SCSI on ollut ainoa mahdollisuus, koska se vapauttaa prosessorilta tehoja käyttämällä SCSI-ohjainkorttia, kun IDE puolestaan käyttää prosessorin tehoja. IDE-levyjen kasvaneet kierrosnopeudet sekä UDMA 66 ja 100 -teknologiat ovat kuitenkin muuttaneet kaiken.

Nyt on mahdollista ostaa 60 gigatavun asemia, jotka toimivat tarpeeksi nopeasti ja ovat kaiken lisäksi edullisia.

Nopeutta voidaan kasvattaa edelleen käyttämällä RAID-tekniikkaa. Siinä tietokoneeseen liitetään useita kiintolevyjä RAID-ohjaimen avulla. Kun kiintolevyt on kytketty, kaksi levyä määritetään yhdeksi virtuaaliasemaksi, jolloin ohjaimen kumpikin väylä pääsee käsiksi virtuaaliasemaan yhtä aikaa. Jotkut emolevyvalmistajat ovat jo huomanneet edun ja sisällyttäneet RAID-ohjaimen huippumalleihinsa.

ABIT on yksi ensimmäisistä, joka on tehnyt näin. Adaptecilla ja Promisella on erillisiä ohjaimia, joita voidaan käyttää RAIDin lisäämiseksi vanhaan tietokoneeseen. Tällaisen avulla saat nopeamman liitynnän lisäksi kahdeksan IDE-laitteen tuen.

Jos yrität työskennellä reaaliaikaisen tiedon muokkaamisen vaatimilla nopeuksilla, kameran tai videon liittäminen S-videoportin tai sarjakaapelin kautta on ajanhukkaa. Tosiaikaista videoeditointia ja -miksausta varten tarvitset paljon nopeampaa liityntää. Ennen kuin näemme nopeamman USB-liitynnän, joka on tuloillaan lähiaikoina, ainoa käypä ratkaisu on FireWire.

Se on IEEE 1394-spesifikaatio ja voi helposti käsitellä 3,7 megatavun tietovirtaa sekunnissa. Jos omistat nykyaikaisen Digital Video-laitteen, sen pitäisi sopia FireWire- porttiin. Useimmissa Sonyn kameroissa on iLink-liitäntä. Se on pientä USB-porttia vastaava, mutta selvästi pienempi ja löytyy kameraan liittyvän kaapelin päästä.

FireWire-kortteja on jo saatavilla noin 300 markan hintaan, mutta tutki ensin ohjelmistoja, joita saatat tulla käyttämään, sillä niihin sisältyy usein FireWire-kortti. Esimerkiksi huippuluokan EditDV sisältää kolmeporttisen FireWire PCI-kortin ja kaapelin. DV-kameran lisäksi PC:hen voidaan liittää sen avulla myös muita laitteita.

Vertailimme keskihintaisia skannereita IT Plussan numerossa 3, ja yksi niistä oli ensimmäinen, jonka olemme nähneet käyttävän FireWire- liitäntää.

Umax Astra 6400 suoriutui nopeimmin vertailussa ja oli melkein kaksi kertaa nopeampi kuin lähin kilpailijansa.

Vakavammin ottaen.

Matroxin ja Pinnaclen kaltaiset yritykset valmistavat erilaisia ammattikäyttöön suunnattuja editointiratkaisuja. Viime aikoina ne ovat kuitenkin esitelleet myös vakaville amatööreille ja pienille bisneskäyttäjille sopivia tuotteita.

Matroxin RT2000 maksaa noin 7000 mk ja sisältyy useisiin videoeditointikoneisiin. Tämän kortin pääominaisuutena ovat sen reaaliaikaiset kyvyt. RT2000 voi toimia kahden videovirran ja 32-bittisen, pakkaamattoman, animoidun grafiikkakerroksen kanssa yhtä aikaa. Mille tahansa kerrokselle voi lisätä 3D-muunnoksia, muodonmuutossuodattimia ja erilaisia erikoisefektejä reaaliajassa ilman renderöinnin odottamisen tuskaa.

Vastaavia kortteja on saatavilla Pinnaclelta. Perustason korttien hinnat alkavat suunnilleen samasta. Molemmat yhtiöt valmistavat myös paljon kalliimpia sarjoja, mutta viimeisimmät kortit tuovat studiolaadun ja reaaliaikaisen editoinnin tavallisen käyttäjän ulottuville.

Hyvän monitorin, suhteellisen nopean prosessorin ja mahdollisimman suuren kiintolevytilan kanssa selviät hyvin – kokonaisen videoeditointikoneen kokoonpano maksaa noin 17 000 markkaa ja nykyisen koneen päivitys noin 7 500 markkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *