Uutta Googlelta Paloista koostuva puhelin

img
Nov
13

Google on tuomassa markkinoille täysin uudenlaista puhelinta, joka on varmasti jokaiselle nörtille mieleen. Project Aran nimellä kulkevassa projektissa laitteen osat voi nimittäin vaihtaa itse. Google on hoksannut että kaikille eivät välttämättä valmiit laitteet kelpaa, joten miksipä ei tarjota ratkaisua jossa käyttäjä itse voi valita laitteensa komponentit – vähän niin kuin tietokonetta kootessakin.

Project Arasta on myös julkaistu YouTubeen esittelyvideo, josta saa hyvin viitteitä mistä oikein on kysymys.

Valmiin laitteen julkaisupäivästä ei vielä ole varmaa tietoa ja nykyinen prototyyppikin on vasta puolen vuoden kehityksen tulos. Vaikka kyseessä onkin vasta kehitysvaiheessa oleva tuote, näyttää se jo varsin hyvältä ja etenkin ideassa on potentiaalia.

Suoraan Googlen labrasta

Googlen uudet ideat saattavat kuulostaa maallikon korviin varsin scifiltä, mutta tosiasiassa tarkoitus on tutkia uusia mahdollisuuksia fysiikan lakien rajoissa. Labrasta kuuluu jälleen uutta ja tällä kertaa hieman tavallisemman aiheen, puhelimen merkeissä. Mikään täysin tyypillinen älypuhelin ei kuitenkaan ole kyseessä sillä nykyinen prototyyppi esittelee hyvin erilaisen lähestymistavan mobiililaitteisiin: entä jos laitteen voisi koota osista itse?sd

Kaupat ovat täynnä eri puhelinmalleja monilta eri valmistajilta, joten kuka haluaisi valmiin laitteen sijasta rungon johon osat pitää hommata itse? Vastaan kysymykseen vastakysymyksellä: miksi pitäisi tyytyä valmiisiin kokoonpanoihin, jos on mahdollista valita puhelimensa komponentit itse?

Aivan. Aivan kuin tietokoneiden tehokäyttäjät jotka rakentavat PC:nsä itse, nämä samat käyttäjät voivat haluta vaikuttaa myös kannettavan laitteensa komponentteihin. Valmiissa kokoonpanoissa on lähes aina se ongelma, että täydellistä ei ole olemassakaan – aina jotain puuttuu tai jotain on liikaa. Kun kokoaa laitteensa itse, saa siitä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Tässä se on!

Project Aran ensimmäinen prototyyppi kantaa nimeä Spiral 1. Spiral 1 koostuu itse rungosta sekä komponenteista, joita runkoon asetetaan. Spiral 1 koostuu tällä hetkellä mm. näytön sisältävästä rungosta, LED-moduulista, akusta, suorittimesta, kaiuttimesta ja USB-liitännästä. Jokainen laitteen ominaisuus on omalla pienellä palasellaan, jotka liitetään kiinni runkoon. Laite koostuu siis erillisistä paloista, joita voidaan tarvittaessookka vaihtaa esimerkiksi lisämuistin, kookkaamman akun tai jonkin uuden liitännän lisäämiseksi.

Tällä hetkellä irrotettavien osien tilasta peräti puolet käyttää erityinen modulaarisuuden mahdollistava tekniikka. Spiral 2:n myötä tämä tekniikka on kutistettu pienempään tilaan, ja kehittäjät saavat valtaosan tilasta itse komponenteille.

Näin kiteytettynä Project Aran tarkoitus on luoda älypuhelin, johon käyttäjällä on täysi valta. Voit vapaasti valita kaikki puhelimesi osat itse. Jos olet valokuvaaja, voit valita laitteeseesi ns. ”hirviökameran”. Erämies, panostat luonnollisesti suurikapasiteettiseen akkuun. Hifisti, voit valita puhelimeesi laadukkaan kaiuttimen. Pelaaja, nyt niitä Nvidian 1000 euron ohjaimia kehiin.

Sen lisäksi että Ara antaa käyttäjälle 100 % vallan koota laitteensa itse haluamistaan osista, se myös eliminoi vaihto- ja korjausbyrokratian. Koko laite ei enää välttämättä mene vaihtoon tai edes huoltoon kun voit vaihtaa esimerkiksi viottuneen näytön tai kameran itse. Kokoonpanoa on myös mahdollista päivittää kuten keskusmuistia lisätä jälkikäteen.

Kuten Google toteaa Project Aran sivuillaan,

Älypuhelin on yksi tärkeimmistä ja yksityisimmistä asioista elämässämme. Silti useimmilla meistä on vain hyvin vähän sananvaltaa vaikuttaa siihen, mistä laite on tehty, mitä se tekee ja miltä se näyttää. Mitä jos voisit tehdä harkittuja valintoja siitä mitä sillä voi tehdä ja samalla kertoa laitteesi kautta oman tarinasi?

Totta. Älypuhelin määrittelee tänäpäivänä hyvin pitkälti sen, mitä olet ja mitä ajattelet. Mitä se kertoo sinusta että sinun on valittava jokin tietty laite hyllystä? Eihän elämääkään voi paketoida yksiin kuoriin, joten ei pitäisi puhelintakaan.

Mullistaako keksintö mobiililaitteiden tulevaisuuden?

Mobiililaitteiden kehitys on tällä hetkellä varsin suoraviivaista. Malleja on satoja ja joka vuosi markkinoille nousee myös uusia toimijoita. Myös hintaluokka on hyvin liukuva aina alle satasen peruslaitteesta yli tuhannen euron high-end laitteisiin. Voisi siis kuvitella valikoimasta löytyvän jokaiselle oma laite, mutta aina näin ei ole. Voi olla esimerkiksi että jostain ”raudallisesti” hyvästä laitteesta puuttuu ulkoisia ominaisuuksia esimerkiksi kestävyyden muodossa. Tai että muuten täydellisessä laitteessa on väärä alusta eli käyttöjärjestelmä.

Mobiililaitteita (älypuhelimia ja tabletteja) myydään jo tällä hetkellä enemmän kuin varsinaisia tietokoneita. On suorastaan hämmästyttävää että on päästy näin pitkälle ennen kuin kellään on edes käynyt mielessä mahdollisuus itse kasattavasta älylaitteesta. Samaa hommaa on harrastettu kehittyneiden käyttäjien piireissä tietokoneiden kanssa jo vuosikaudet, mutta vasta nyt vastaavaa ideaa mietitään kannettavien laitteiden kohdalla.

Mitään kovin suurta suosiota tällainen itse kasattava laite tuskin tulee saamaan, sillä suurin osa kuluttajista hakee markkinoilta ennen kaikkea heti käyttövalmiita laitteita. Mutta aina on joukossa myös heitä (tai meitä!), jotka ovat aidosti kiinnostuneita laitteensa toiminnasta, sisuskaluista ja sielunelämästä näin muutenkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *