Tulevaisuuden mobiiliverkot

img
Jun
04

Langaton tekniikka on kehittynyt nopeasti, langattomat yhteydet toimivat nopeammin ja luotettavammin ja laitteiden sekä yhteyksien hinnat ovat laskeneet huomattavasti.

Apple on ollut langattomuudessakin edelläkävijä. Ensimmäisestä Airport-tukiasemasta ja -verkkokortista tulee tänä vuonna kuluneeksi yhdeksän vuotta.

Apple on jo pitkään panostanut langattomuuteen. Langaton Airport on vakiona kaikissa Maceissä ja myös Ipod touchissa. Uusi nopeampi 802.11n-tekniikka on nykyisin kaikissa Maceissä, Mac miniä lukuun ottamatta, eikä vuoden alussa julkaistussa Macbook Airissa ole enää lainkaan perinteistä ethernet-liitäntää. 

Apple oli aikoinaan langattoman internetin todellinen edelläkävijä. Lucent Technologiesin kanssa yhteistyössä kehitetyn ensimmäisen Airport-tukiaseman ja Airport-verkkokortin julkaisusta tulee elokuussa kuluneeksi jo yhdeksän vuotta. 2003 Apple otti käyttöön myös toisen langattoman tekniikan, matkapuhelimissa käytetyn Bluetoothin. Bluetooth on yleinen erityisesti näppäimistöissä, hiirissä ja kuulokkeissa sekä matkapuhelimissa, mutta nopeammat Bluetooth-laitteet ovat vielä melko harvinaisia. 

Extremen ja Expressin aikaan

Ensimmäisten neljän vuoden aikana Airport-tukiasemat muuttuivat vain vähän ja Applen etumatka kaventui useiden eri valmistajien tuotua markkinoille kilpailevia tukiasemia. Bluetoothin rinnalla Maceihin lisätty uusi Airport Extreme palautti kuitenkin Applen takaisin kilpailuun. Apple siirtyi ensimmäisten joukossa 802.11g-standardin taakse.

802.11g on edelleen selvästi yleisin standardi langattomissa tukiasemissa ja laitteissa. 

Airport Extreme -tukiaseman muoto säilyi ennallaan, mutta g-standardin myötä nopeus viisinkertaistui ja Apple lisäsi tukiasemaan myös usb-liitännän langatonta tulostamista varten. Vuotta myöhemmin Apple laajensi Airport-mallistoa uudella hyvin pienikokoisella Airport Express -mallilla. Expressin kilpailuvaltti on edelleen kohtuullisen edullinen hinta sekä musiikin langattomaan striimaamiseen suunniteltu Airtunes-tekniikka. 

Extreme, Express ja Time Capsule

Airport Expressin jälkeen Airport-mallisto pysyi pitkään samana ja kilpailevien laitteiden hinnat romahtivat vain muutamiin kymmeniin euroihin. Apple näytti pudonneen kehityksen kärjestä ja Airport Expressin Airtunes oli oikeastaan ainoa syy valita Airport-tukiasema halvemman vaihtoehdon sijaan. Vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut huomattavasti. 

Apple on julkaissut täysin uudistetun Airport Extremen, päivitetyn Expressin ja uuden Time Capsulen. Extreme ei ole kilpaillut hinnallaan, mutta uudistettu malli on myynyt varsin hyvin monipuolisten ominaisuuksien ja nopeuden ansiosta. Apple siirtyi viime vuonna ensimmäisten joukossa uuteen nopeampaan 802.11n-standardiin tai oikeastaan valmisteilla olevaan standardiin, joka odottaa edelleen virallista hyväksyntää. 

802.11n on jälleen viisi kertaa edeltäjäänsä nopeampi ja etuna on myös kaksi kertaa laajempi kenttä. Extremen toinen mielenkiintoinen ominaisuus on ollut tuki usb-kiintolevyille verkkolevyinä. Ensimmäiseen Airport Extremeen lisättiin usb-liitäntä tulostimia varten ja nyt liitäntä tukee myös kiintolevyjä. Airport Extremeen kytketty tai hubin kautta kytketyt kiintolevyt näkyvät verkkolevyinä Mac OS X:ssä ja Windowsissa.

Syksyllä julkaistun Leopardin myötä verkkolevyjä piti pystyä käyttämään myös Leopardin Time Machine -varmuuskopioinnissa, mutta vasta hiljattain julkaistu Airport-päivitys aktivoi toiminnon käyttöön. Apple ei tosin vieläkään tue virallisesti Time Machinen käyttöä Airport-levyjen kanssa vaan ainoastaan Time Capsulessa. Käytännössä Airportiin kytkettyä kiintolevyä voidaan kuitenkin käyttää myös Time Machinen kanssa. 

Erityisesti varmuuskopiointiin suunniteltu Time Capsule on Apple kolmas langaton tukiasema Airport Extremen ja hiljattain 802.11n-nopeusluokkaan päivitetyn Airport Expressin rinnalla. Airport ei ole enää halvin vaihtoehto, mutta Applella on pitkästä aikaa kilpailukykyinen mallisto eri käyttötarkoituksiin. 

Langaton aikakapseli

Vuoden alussa esitelty ja hiljattain kauppoihin saapunut Time Capsule yhdistää langattoman tukiaseman ja kiintolevyn uudenlaiseksi varmuuskopiointiratkaisuksi Mac OS X 10.5 Leopardin Time Machinea varten. Time Machine teki varmuuskopioinnista hyvin helppoa ja Time Capsule vie ajattelua vieläkin pidemmälle. Aikakapselin myötä tiedostojen varmuuskopioinnin voi huoletta unohtaa, varmuuskopiointi tapahtuu langattomasti täysin automaattisesti. 

Apple esitteli Time Capsulen yhdessä Macbook Airin kanssa ja oikeastaan Time Capsule onkin parhaimmillaan juuri kannettavien Macien kanssa. Pöytäkoneeseen voi kytkeä pysyvästi edullisen ulkoisen kiintolevyn ja Time Machine tekee varmuuskopioinnit säännöllisesti. Kannettavissa ja erityisesti Airissa ulkoisen kiintolevyn kytkeminen unohtuu sen sijaan helposti, jolloin varmuuskopiointi jää tekemättä.

Time Capsule helpottaa varmuuskopiointia myös huomattavasti jos kotona tai toimistossa on käytössä useampi Mac-kannettava: kiintolevyjen siirtely koneiden välillä jää tarpeettomaksi, sillä Time Capsuleen voidaan varmuuskopioida helposti useampikin kone, kunhan vain kaikissa on Mac OS X 10.5 Leopard. 

Airport Extreme ja kiintolevy

Time Capsule on nopea 802.11n/g/a-yhteensopiva langaton tukiasema, jossa on neljä gigabitin ethernet-porttia, usb-liitäntä ja 500 gigan tai 1 teratavun kiintolevy. Käytännössä Time Capsule onkin Airport Extreme -tukiasema sisäänrakennetulla kiintolevyllä. Nopeasti katsottuna Time Capsulea ei erota Airportista. Täsmälleen samalta näyttävä valkoinen kotelo on vain noin kolme senttiä isompi pituus- ja leveyssuunnassa ja kaksi millimetriä paksumpi. Ainoat näkyvät erot ovat Time Capsulen päällä kiiltelevä hopeinen Apple-logo ja virtajohto: Time Capsulen virtalähde on onnistuttu mahduttamaan laitteen sisälle. 

Langattomana tukiasemana Time Capsule toimii täsmälleen samoin kuin Airport Extreme. Langaton lähiverkko toimii parhaimmillaan 802.11n-laitteiden välillä todella nopeasti ja kentän voimakkuus riittää isommassakin asunnossa tai toimistossa. Time Capsulen usb-liitännän kautta voidaan lisäksi jakaa tulostin tai kiintolevy, tai hubin kautta useampi laite verkkoon. Audioliitäntöjä ei sen sijaan ole Extremen tavoin lainkaan, jostain syystä Apple on rajannut musiikin striimaamisen edelleen vain ja ainoastaan Airport Expressin tehtäväksi. 

Kiintolevy Xservestä

Time Capsulen erikoisuus on sisäänrakennettu kiintolevy. Time Capsulen käyttöönoton jälkeen Leopardin Time Machine näkee Time Capsulen kiintolevyn ja varmuuskopiointi voi alkaa. Kiintolevy näkyy myös Finderissa verkkolevyn tavoin ja myös Time Capsuleen kytkettyjä ulkoisia kiintolevyjä voidaan käyttää molemmilla tavoilla. Ulkoinen levy pitää tosin ensin tuoda näkyviin Finderissa, minkä jälkeen se voidaan valita Time Machinen asetuksista käyttöön. 

Vaikka Time Capsuleen ja Airport Extremeen kytkettyjä usb-kiintolevyjä voidaan käyttää viimeisimmän Airport-päivityksen jälkeen Time Machinen kanssa, Apple ei virallisesti tue kuin vain Time Capsulen sisäisen levyn käyttöä Time Machinen varmuuskopiointitaltiona. Applen mukaan Time Capsulessa on palvelinluokan kiintolevy, joka on suunniteltu kestämään jatkuvaa käyttöä tavallista kiintolevyä paremmin, samaa 7200 rpm -nopeudella toimivaa kiintolevyä käytetään myös Xserve-palvelimessa. Kiintolevy on hyvin hiljainen, mutta levyn tuuletin puhaltaa kuormituksessa tasaisella huminalla, joka muistuttaa useimpien ulkoisten kiintolevyjen ääntä. Tuulettimen sammuessa Time Capsule on käytännössä äänetön. Kiintolevy lämmittää Time Capsulea hieman, mutta ei häritsevän kuumaksi. 

Langatonta varmuuskopiointia

Time Capsulen käyttöönotto on muiden Airport-laitteiden tavoin helppoa Airport-työkalulla. Aluksi kannattaa kuitenkin varmistaa, että Airportin hallintaohjelmasta on asennettuna uusin versio, ajamalla Mac OS X:n päivitykset. Uusin Airport-työkalu sisältää korjauksia sekä päivitetyn firmwaren Time Capsulelle, joka kannattaa asentaa. Päivitys parantaa Time Capsulen vakautta, ennen päivittämistä Time Capsulen kanssa oli testissä ongelmia käynnistysvaiheessa jumiin jääneen varmuuskopioinnin kanssa, mutta päivityksen jälkeen laite toimi ongelmitta. 

Varsinainen käyttöönotto sujuu parissa minuutissa. Time Capsule voidaan konfiguroida langattomaksi tukiasemaksi tai laite voidaan liittää olemassa olevaan verkkoon. Kolmas vaihtoehto on liittää Time Capsule suoraan ethernet-kaapelilla kiinni tietokoneeseen. Time Capsule -levy nimetään ja se voidaan suojata erillisellä salasanalla. 

Time Capsulen levy tulee näkyviin Leopardin Finderissa muiden verkkoon jaettujen levyjen tavoin ja se voidaan valita Time Machinen asetuksissa kohdetaltioksi. Time Capsulen kiintolevy on alustettu valmiiksi yhteen levyosioon, eikä sitä voi jakaa osiin. Verkkolevyn salasanan syöttämisen jälkeen Time Capsulen käyttö ei eroa ulkoisen kiintolevyn käytöstä. Time Machine kopioi ensin kaikki kiintolevyllä olevat tiedostot Time Capsuleen ja jatkossa vain kaikki muuttuneet tiedostot. Varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti, tunnin välein aina kun Mac on yhteydessä Time Capsule -verkkoon. 

Time Capsulen käyttö ei muutenkaan eroa Time Machinen käytöstä. Vahingossa poistetun tiedoston saa palautettua Time Machine -sovelluksen kautta helposti. Aikanäkymä latautuu hieman hitaammin, mutta ajassa takaisinpäin liikkuminen ja tiedoston palautus toimii muuten samalla tavalla kuin ulkoiselta kiintolevyltä. 

Varmuuskopiot voidaan myös hakea uuteen koneeseen Mac OS X:n asennuksen jälkeen. Toiselta koneelta varmuuskopioihin pääsee käsiksi avaamalla Time Capsule Finderista. Varmuuskopiot tallennetaan Time Capsulessa levytiedostoon, joka nimetään koneen nimen ja sarjanumeron perusteella. Levytiedoston sisällä on samanlainen Backups-kansio kuin normaalilla Time Machine -levyllä. Jokainen yksittäinen varmuuskopiointikerta näkyy ajan mukaan nimettyinä kansioina, joiden sisällä näkyy kaikki kiintolevyn kohteet. 

Murto-osa kiintolevyn nopeudesta

Time Capsulessa on nopea kiintolevy, mutta langattomasti data liikkuu luonnollisesti hitaammin kuin suoraan usb:lla kytkettyyn kiintolevyyn, huomattavasti nopeammasta firewire-kiintolevystä puhumattakaan. Testissä Time Capsulen siirtonopeus vaihteli langattomassa verkossa muutamasta gigasta noin kymmeneen gigaan tunnissa. 23,5 gigan kopiointi uudesta Macbook Pro:sta kesti 2,5-3 tuntia, parhaat lukemat saatiin 802.11n-verkossa 5 GHz-asetuksella. Käytännössä 802.11n-tuki on lisäksi edelleen hyvin rajoittunut. Mac mini ja käytännössä kaikki viihde-elektroniikkalaitteet ovat edelleen vain 802.11g-yhteensopivia, mikä rajoittaa verkon nopeuden, ellei rakenna kahta erillistä verkkoa. Testissä Mac minin 146,6 gigan datan varmuuskopiointiin meni aikaa noin 20 tuntia hitaammalla 802.11g-yhteydellä. 

Mac minissä ja vanhemmissa Maceissä voidaan nopeuttaa varmuuskopiointia kytkemällä kone suoraan ethernetin kautta Time Capsuleen, jolloin tiedostot liikkuvat vielä selvästi langatonta verkkoa nopeammin. Kymmenen gigan kopiointi sujui testissä noin vartissa, mutta harva hankkii Time Capsulea langalliseen verkkoon. Ulkoinen kiintolevy on edelleenkin selvästi nopeampi ja kätevämpi vaihtoehto pöytäkoneessa. 

Time Capsule on varsinkin isojen tiedostomäärien varmuuskopioinnissa hidas, mutta käytännössä hitautta ei huomaa normaalissa käytössä. Ensimmäiseen varmuuskopiointiin on syytä varata aikaa kunnolla, mutta sen jälkeen täydentävät varmistukset tapahtuvat jo huomaamattomasti taustalla. Varmuuskopioinnin voi myös keskeyttää ja kopiointi jatkuu, kun kone on seuraavan kerran verkossa. 

Varmuuskopion varmuuskopiointi

Time Capsulen myötä varmuuskopiot tulee hoidettua automaattisesti ja tietokonetta voi käyttää huolettomammin. Mutta Time Capsulessa on myös riskinsä. Mikään kiintolevy ei ole ikuinen ja toisaalta Time Capsulen kiintolevylle ei pääse kuin vain verkon kautta. Tiiviisti suljettua koteloa ei kannata lähteä avaamaan ainakaan takuun aikana. Apple on kuitenkin tehnyt myös varmuuskopioiden varmuuskopioinnista helppoa. 

Time Capsulen sisältö voidaan kopioida helposti usb-kiintolevylle. Kiintolevy kytketään suoraan Time Capsuleen kiinni, valitaan Airport-työkalussa arkiston kohteeksi ja painetaan yhtä nappia. Time Capsulen sisältö monistetaan talteen ulkoiselle kiintolevylle. Toiminto on todella kätevä varsinkin 500 gigan Time Capsulen kanssa, 500 gigaisen usb-kiintolevyn saa ostettua nykyisin jo alle sadalla eurolla, mutta teran varmistaminen on hieman hankalampaa. 

Varmuuskopioinnin tulevaisuus

Time Capsule on todella hyödyllinen ja tervetullut laite, joka myös toimii erittäin hyvin. Varmuuskopioinnin tärkeyttä korostetaan usein ja Time Capsulen myötä tiedostot tulee varmasti arkistoitua. Kannettavat tietokoneet yleistyvät nopeasti ja Time Capsule on selvästi helpoin tapa hoitaa kannettavien koneiden varmuuskopiointi. Jatkuvasti ajan tasalla oleva ja langattomasti jatkuvasti yhteydessä oleva varmuuskopioarkisto tekee koneen käytöstä huolettomampaa. 

Time Capsule ei ole tosin halpa. Hintaero Airport Extremeen on pieni, 120 euron lisähinta 500 gigan palvelinluokan levystä ei ole liikaa ja toisaalta kaksi sataa euroa kalliimpi teran Time Capsule tarjoaa todella paljon vastinetta rahoile. Mutta jos kotona on jo valmiiksi langaton verkko, Time Capsule tuntuu helposti kalliilta. Time Capsule ei pärjää kiintolevylle nopeudessa ja hinnassa, mutta toisaalta Time Capsulea ei tarvitse kytkeä kaapelilla. Yhden tai useamman Leopardilla varustetun kannettavan varmuuskopioimiseen Time Capsule onkin ehdottomasti houkuttelevin vaihtoehto. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *