TIDAL on saatavilla nyt mys Suomessa

img
May
22

Ensimmäinen high-fidelity äänenlaadulla varustettu streaming-palvelu TIDAL on nyt saatavilla myös Suomessa. Palvelu avautui tänään käytettäväksi viidestä (5) uudesta sijainnista: Alankomaista, Suomesta, Belgiasta, Irlannista ja Luxemburgista. Jo aiemmin palvelu on ollut saatavilla Pohjois-Amerikassa ja Englannissa ja tavoite on tuoda palvelu mahdollisimman monen saataville.

TIDAL tarjoaa 19,99 euron kuukausihintaan yli 25 miljoonaa kappaletta, 75 000 musiikkivideota ja oman verkkolehden. Kyse on varsin kokonaisvaltaisesta paketista, jossa käyttäjää hemmotellaan niin laadukkaalla äänellä, HD-tasoisilla videoilla kuin erilaisilla artikkeleilla, albumisuosituksilla ja haastatteluilla musiikin parista.

Itsekin kauan palvelua odottaneena, testasin tätä ensimmäisten joukossa.

Tätä on odotettu!

Moni on kanssani varmasti samaa mieltä kun totean, että äänenlaatu on tullut alas digitaalisten palveluiden myötä. Pitkään parasta mitä netti on meille voinut musiikillisesti tarjota on ollut Youtube, iTunes ja Spotify. Kaikki yhtään fiksummat tietävät, että näiden kaikkien äänenlaatu on suorastaan ala-arvoinen. Korkein saatavilla oleva äänikoodaus ja bittivirta on Youtuben kohdalla 192kbps AAC, iTunesissa 256kbps AAC ja Spotifyn ollessa kyseessä 320kbps Vorbis – tämäkin vain maksullisen Premium tilauksen kohdalla.

Useimmille tämä riittää. Useimmat ovat täysin tyytyväisiä ostaessaan musiikkinsa MP3:na tai kuunnellessaan Spotify-soittolistojaan. Useimmat eivät usko menettävänsä mitään.

Jotkut haluavat kuitenkin enemmän. Jotkut rakastavat musiikkia ja ääntä ylipäänsä niin paljon, että haluavat panostaa siihen enemmän. He haluavat kuulla kappaleen jokaisen yksityiskohdan juuri sellaisena kun artisti on sen tarkoittanut. Siksi he hankkivat kalliimpia kuulokkeita ja erillisiä audiolaitteita – viedäkseen äänielämyksen kokonaan uudelle tasolle.

Sisällön puute on pitkään ollut suurin ongelma hifiharrastajien keskuudessa. Vaikka laitteet olisivat kuinka hyvät, ne voivat kuulostaa vain yhtä hyvältä kun niillä kuunneltava musiikki. Musiikkibisneksen painottuminen yhä enemmän digitaaliseen suuntaan, on moni audiofiili joutunut jäämään jopa vinyylilevyjen käyttäjäksi – pystyäkseen hyödyntämään kaiken hifilaitteidensa potentiaalin.

Onneksi tähän vitsaukseen on vihdoin herätty. Vihdoin saamme kunnollista äänenlaatua myös digitaalisista streaming-palveluista. Kiitos TIDAL:n, joka on herännyt paikkaamaan tätä ongelmaa.

Hifiharrastajille, audiofiileille ja todellisille musiikin ystäville

TIDAL eroaa muista musiikin streaming-palveluista siinä, että kaikki streamattava musiikki on häviöttömässä lossless-muodossa. TIDAL:n koko kappalevalikoima on saatavilla CD-tasoisena, FLAC 1411kbps koodauksella. Jokainen varmasti ymmärtää eron, että jos kaiken tämän tiedon paketoisi 320kbps – jotain taatusti puuttuu. Tämän eron kuulemiseen tarvitsee vain tarpeeksi hyvän kuuntelukaluston, joko laadukkaiden kuulokkeiden tai stereojärjestelmän muodossa. Kun vain laitteet ovat tarpeeksi hyviä, vain täysin ymmärtämätön voi olla huomaamatta näin suurta eroavaisuutta.

TIDAL:n konsepti on selitetty harvinaisen selkeästi heidän omilla sivuillaan. Siinäpä ne kolme pääkohtaa ovatkin esillä.

Samat tutut kappaleet saavat kokonaan uuden ulottuvuuden kun niitä kuunnellaan häviättömässä laadussa. Huomaat niissä täysin uusia yksityiskohtia ja nyansseja, äänikuva on kokonaisuudessaan avarampi ja kuulostaa yksinkertaisesti puhtaammalta ja kokonaisemmalta. Musiikin pakkauksessa on se ongelma, että tietoa menetetään sitä enemmän mitä rajummin kappaleita pakataan. Näin ollen musiikki menettää tilantuntunsa, yksityiskohtansa ja alkaa kuulostaa varsin tasapaksulta. Miten kukaan voisi tällaisesta nauttia?

Laadukkailla kuulokkeilla ja kaiuttimilla eron esimerkiksi TIDAL:n ja Spotifyn välillä huomaa välittömästi. Ääni kuulostaa paljon puhtaammalta, yksityiskohtaisemmalta ja jotenkin avatulta. Kun musiikkia kuuntelee Youtubesta tai vaikkapa Spotifystä, välissä on ikään kuin jokin verho joka saa aikaan tietynlaisen tukkoisuuden musiikkiin. TIDAL:n kautta kuunnellessa ääni on kristallinkirkas, karheutta eri soinnuissa ei esiinny eikä basso puuroudu kuten pakatun musiikin kohdalla.

TIDAL on suunnattu erityisesti heille, joilla on korvaa hyvälle äänelle. Maksaessaan kuitenkin kaksinkertaisesti kilpailijoihinsa nähden, pitäähän asiakkaan tuntea että saa sitä mistä maksaa. Todennäköisesti et saa tämän palvelun eduista mitään irti, jos käytät kuunteluun esimerkiksi puhelimesi vakiokuulokkeita tai muutaman kympin tietokonekaiuttimia. Mutta jos puolestaan haluaisit vihdoin laittaa ne LP-levyt sinne alalaatikkoon, jatka lukemista.

Kaikki musiikki vain yhden albumin hinnalla – eikä tässä vielä kaikki!

Mietitääs hetki palvelun hinnoittelua. Kuukausimaksu on toki kaksinkertainen (19,99e) muihin ”vastaaviin” nähden, mutta mieti miten paljon sillä saatkaan. Yksi ainoa uutuus CD-levy maksaa missä tahansa liikkeessä tuon saman kaksikymppiä, mutta samaan kuukausihintaan saat TIDAL:lla käytännössä koko maailman albumikatalogin. Ainakin oma musiikkimakuni on sen verran laaja, että tulisi hyvin kalliiksi hankkia kaikki kuuntelemani levyt yksittäin. Sitä on myös jo sen verran tottunut streemauksen käytännöllisyyteen, että ei mielellään sen simppeliydestä pois vaihtaisi.

TIDAL:n verkkosoitin osoitteessa listen.tidalhifi.com. Varsin moderni ulkoasu, mutta kuitenkin hyvin jaoteltu sisältö. Selkeä käyttää.

TIDAL ei kuitenkaan ole pelkkä tavallinen streaming-palvelu. Muista palveluista poiketen, kuukausihintaan kuuluvat myös musiikkivideot – tottakai sillä samalla lossless-laadulla ja HD-kuvalla. Tällä hetkellä niitä on reilu 75 000, mutta valikoima kattaa käytännössä vain uutuudet. Itse hieman petyin kun vanhempia videoita ei löytynyt siinä määrin missä odotin, mutta toivottavasti niitä lisätään myöhemmin.

Curated Editorial osoitteessa read.tidalhifi.com käsittelee niin mielenkiintoisia albumiuutuuksia, ajankohtaisia juttuja musiikkiteollisuudesta ja nähdään siinä myös artistien ja muiden musiikkityöläisten haastattelujakin

Musiikin ja videoiden lisäksi luettavissa on myös musiikkitoimittajien julkaisema verkkojulkaisu. Tässä curated editorial digilehdessä käsitellään niin ajankohtaisia asioita musiikin saralta, albumisuosituksia ja soittolistoja kuin eri artistien ja henkilöiden haastattelujakin.

Musiikkia on siis saatavilla niin äänen, kuvan kuin kirjallisen materiaalikin muodossa.

Toimii niin tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella kuin laadukkailla verkkosoittimilla

Hyvä palvelu on helposti käytettävissä usealla eri laitteella eikä TIDAL:a voi tästäkään moittia. Sekä PC- ja Mac-tietokoneet ovat tuettuja ja niille molemmille on ladattava sovellus, jonka kautta musiikkia voi kuunnella. Myös web-player on käytettävissä, tosin vain Chrome-selain tukee toistaiseksi hifi-streemausta. Muillakin selaimilla verkkosoitin toki toimii, mutta äänenlaatu jää Spotify Premium tasolle.

En itse aluksi meinannut löytää niitä musiikkivideoita mistään, mutta sitten etsin niitä verkkosoittimesta. Ne löytyvät artistin alta omalta välilehdeltään. Videoiden määrä ei ole kappalevalikoiman tasolla, mutta on se aina kilpailjoiden nollaa parempi.

Itseäni ihmetytti hieman etteivät esimerkiksi musiikkivideot ole katsottavissa TIDAL:n sovelluksen kautta vaan ainoastaan verkkosoittimessa. Liekö tälle joku tekijänoikeudellinen este vai mikä, mutta itse suosin enemmän erillistä sovellusta verkkosivun sijaan. Omalla kohdallani on myös huonoja kokemuksia Sony Music Unlimitedistä, jota verkkosivun kautta käytettiin jolla oli tapana ryöstää koko tietokoneen keskusmuisti pitkien kuuntelusessioiden aikana. Vapauttaakseen RAM:n taas käyttöönsä, piti koko selain käynnistää uudelleen. En sano että sama olisi edessä TIDAL:n kohdalla, mutta tämäkin asia on vielä hyvin itselläni muistissa.

Sekä Android- että iOS-laitteille on saatavilla TIDAL appsi molempien omasta sovelluskaupasta. Tuettuja ovat niin iPhonet, iPadit kuin iPoditkin kuin Android-alustojen älypuhelimet ja taulutietokoneet.

Useimmat kuuntelevat musiikkinsa älypuhelimestaan esimerkiksi matkoilla, kaupungilla tai lenkillä. TIDAL:n iOS- ja Android-sovelluksilla se onnistuu myös menossa. Kuvassa omat iPhone 6 Plus ja AKG K376 In-Ear kuulokkeet.

Perinteisten tietokone- ja mobiilisovellusten lisäksi TIDAL:lla on integrointi monien high-fidelity verkkosoittimien valmistajien kanssa, kuten Sonos, Bluesound, Linn, Simple Audio, Auralic, Mirage, Squeezebox, Amarra sQ, McIntosh, Wadia, Electrocompaniet ja Meridian.

Lyhykäisyydessään sanottuna musiikki seuraa kaikkialle. Vielä kun älytelevisiot saadaan tuettuihin laitteisiin, niin olohuonekin täyttyy korkeatasoisesta äänestä.

Paras keino saada laaja valikoima korkeatasoista musiikkia

Olen itse pitkään etsinyt juuri tällaista palvelua, joka tarjoaisi digitaalisen maailman tuomat edut kuitenkaan tekemättä sitä äänenlaadun kustannuksella. Sinulle joka etsit kuukausimaksullista high-fidelity streaming-ratkaisua, TIDAL on tällä hetkellä järkevin valinta. Valikoima on jo julkaisuhetkellä tarpeeksi laaja kattamaan varmasti suurimman osan meistä tarpeet helposti. TIDAL tarjoaa myös työkalun Spotify-soittolistojen tuontiin, joten voit helposti siirtää koko musiikkikokoelmasti lossless-tasolle vain muutamalla hiiren klikkauksella.

Kuvakaappaus TIDAL:n Mac-clientista. Sävyiltään hillitympi kuin verkkosoitin ja ainakin enemmän itseni mieleen.

Tykkäsin palvelusta kovasti ja aion ainakin itse siirtyä TIDAL:n asiakkaaksi välittömästi. Vihdoin palvelu, jonka avulla voin hyödyntää AKG:n studiokuulokkeita ja Genelec-aktiivimonitoreja ilman pelkoa, että menettäisi äänellisesti jotakin.

Jos jotain negatiivista on pakko palvelusta kaivella, on luonnollisesti häviöttömien FLAC-tiedostojen vaatima suurempi kaista ja levytila – jos siis haluat tallentaa kappaleita offline-kuunteluun. Valokuidun ja 4G-verkon kautta kuunnellessa ongelmia ei kuitenkaan pitäisi esiintyä. Ja suuri muistikortti on kaverisi, mitä tulee offline-kuunteluun mobiililaitteessa.

Nämäkin seikat ovat enemmänkin ”fysiikan laista” johtuvia kuin itsessään TIDAL:sta. Kyse on yksinkertaisesti suuremman datan määrän vaatimasta lisäkapasiteetista, mutta nykyaikaisilla laitteilla ja verkon nopeudella tuskin kumpikaan muodostuu ongelmaksi.

Lyhyesti

TIDAL                       ★★★★★

Uunituore streaming-palvelu high-fidelity äänellä

Hyvää

  • Ensimmäinen palvelu joka yhdistää korkean äänenlaadun laajaan valikoimaan
  • Tarjolla myös teräväpiirtotasoisia musiikkivideoita
  • Curated Editorial -verkkolehti
  • Saatavilla niin tietokoneille, älylaitteille kuin verkkosoittimillekin
  • Selkeä ja tyylikäs käyttöliittymä
  • Paljon oheissisältöä pelkän musiikin ohella (kuukauden albumit, TIDAL:n omat kootut soittolistat, artikkelit, haastattelut jne.)
  • Spotify-listat voi tuoda TIDAL:n puolelle muutamalla napautuksella
  • Pakko hankinta kaikille audiofiileille

Huonoa

  • Laadukkaampi ääni ja kuva vaatii luonnollisesti enemmän verkkoyhteydeltä ja offline-kuuntelu enemmän levytilaa (suositellaan 4G-yhteyttä tai WLAN:a, muistikortti pakollinen hankinta älypuhelimessa!)
  • Kaikki toiminnot eivät ole käytettävissä TIDAL:n sovellusten kautta. Kaikkien ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii verkkosoittimen käyttöä.
  • Web Player ei tue hifi-äänenlaadulla kuin Chrome-selainta. Ei virallista Linux-tukea, mutta periaatteessa voisi siis toimia Chromiumin kautta?
  • Saatavilla olevissa musiikkivideoissa on vain käytännössä uutuuksia. Onkohan valikoimaa tarkoitus laajentaa kattamaan myöhemmin myös klassikoita upskaalaamalla SD-kuvaa ja äänikodekkia?
  • Hakutoiminto ei anna aina relevantteja tuloksia. Siis ensimmäisenä ei välttämättä aina ole se mitä olettaisi suosion perusteella.
  • Maksaa tuplasti muihin streaming-palveluihin verrattuna (19,99e vs 9,99e)

Kaiken kaikkiaan konseptista jää kuitenkin pelkästään myönteinen kuva. Korkea äänenlaatu ja laaja kappalevalikoima merkitsevät minulle eniten, joten yllä mainitut miinukset ovat pelkkä sivuseikka itselleni.

Testilaitteisto

Tietokonekuuntelu: Laitteena iMac. Kuulokkeina AKG K812, joille tehoa syöttämässä Musical Fidelity V-CAN II.

Mobiilikuuntelu: Laitteena Apple iPhone 6 Plus. Kuulokkeina AKG K376.

TIDAL

TIDAL on saatavilla tästä päivästä (torstai 22.1.2015) lähtien Suomessa ja maksaa 19,99 euroa kuukaudessa. Kuukausimaksuun sisältyy high-fidelity äänenlaadun mainosvapaa rajaton koko katalogin kuuntelu niin tietokoneella, älypuhelimella, tabletilla kuin verkkosoittimillakin + jo mainitut musiikkivideot ja verkkolehti.

Tutustu palveluun tarkemmin:

https://tidalhifi.com/fi

Vinkki!

Testaa ovatko audiolaitteesi valmiita lossless-ääneen ja hyödyttääkö TIDAL omalla kohdallasi mitään:

http://test.tidalhifi.com

Mikäli saat testistä vähintään neljä viidestä (4/5) oikein, saat pidennetyn kokeilujakson tavallisen 7 päivän sijaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *