Testiss Sony DSC-RX100III kompaktikamera Teknologian

img
Feb
02

Perinteiset digikamerat ovat jääneet hieman älypuhelinten kameraominaisuuksien varjoon. Yhä useampi peruskuluttaja käyttääkin oman älylaitteensa kameraa ensisijaisena kuvausvälineenään. Tämän puolesta puhuu myös eritoten puhelimen kulkeminen aina mukana, siinä missä digipokkari onkin jäänyt monilla pölyyntymään vain kaapin perukoille.

Erilliset kamerat eivät kuitenkaan missään nimessä ole jääneet jälkeen. Moni vain kokee esimerkiksi erillistä kameralaukkua kiljuvan järjestelmäkameran aivan liian suurikokoiseksi kuljeteltavaksi mukana. Mistä sitten harrastajalle kamera, jos laitteen kompakti koko on yhtä suuri vaatimus kuin laadukas kuvajälki?

Sain Sonylta heidän DSC-RX100III kompaktikameransa kokeiltavaksi muutaman viikon ajaksi. Kamera yhdistää miellyttävällä tavalla lähes järjestelmäkameran suorituskyvyn kuitenkin taskussakulkevaan kokoluokkaan.

Kompaktikameran toinen tuleminen

Digikamerabuumi on ollut jo pitkään laantumaan päin. Useimmilla älypuhelimet ovat korvanneet lähes täydellisesti digipokkarin tarpeen, koska he eivät ole kokeneet enää tarvetta erillisille kameralle kun yksi kulkee aina jo älylaitteessa taskussa. Siispä monilla vuosia sitten ostettu digikamera onkin jäänyt lähes käyttämättömäksi – vain pölyyntymään laatikoston pohjalle.

Ammatti- ja harrastajakäytössä järjestelmäkamerat ovatkin nauttineet jo pitkään suurta suosiota. Ne ovat ikäänkuin jatkaneet älypuhelimen kameran toiminnallisuuksia, mahdollistaen yhtään vakavamman kuvaamisen tilanteissa joissa sitä todella tarvitaan. Älylaitteen mahdollistama kannettavuus ja toisaalta järkkärin tuoma teho ovat olleet oivat parivaljakko, johon useimmilla digikameralla ei ole ollut enää sijaa.

Kameroiden kehitys ei ole kuitenkaan suinkaan lakannut, vaikka jokaisessa älypuhelimessa sellainen jo itsessään olisikin. Itseasiassa kompaktikamerat ovatkin lähestyneet järjestelmäkameroita huimasti sekä kuvanlaadussa että ominaisuuksissa. Parhaassa tapauksessa ero enää näillä kahdella on enää vaihdettavassa linssissä.

DSC-RX100III on erittäin pienikokoinen kompaktikamera, joka mahtuu tarvittaessa vaikka taskuun

Kompaktikamerat eli digipokkarit ovatkin tänäpäivänä hyvin varteenotettavia kameroita erityisesti heille, jotka liikkuvat paljon ja arvostavat kamerassaan pientä kokoa.

Sony DSC-RX100III iskee juuri näihin kuluttajiin, tuoden lähes järjestelmäkameran tason kuvaamisen kämmeneen mahtuvassa koossa.

Suorituskykyä pienessä koossa

Sony DSC-RX100III kompaktikamerassa pistää ensimmäisenä silmään sen häkellyttävän ripeä toiminta – niin kuvatessa kuin valikoissakin. Kamera prosessoi otetut kuvat hyvin nopeasti ollakseen kompaktikamera ja käyttäjä voikin huomata olevansa jo seuraavan kuvan kimpussa vain tuossa tuokiossa.

Työskentely 24-70mm objektiivilla on jouhevaa sekä läheltä että kaukaa kuvattaessa ja elektronista etsintä käytettäessä kuvan sommittelu on huomattavasti tehokkaampaa kuin näyttöä käyttäessä. Itseasiassa juuri tämä silmän kohdalle tuleva etsin on se asia, johon järkkäreissä ensisilmäyksellä ihastuin.

Etsin ja salama tulevat esiin erillisistä vivuista vetämällä

Kameran 3” LCD-näyttö ei ole täysin kiinteä vaan kääntyy tarvittaessa jopa 180 astetta. Liikuteltava näyttö helpottaa ennenkaikkea kuvaamista ja eri toimintojen käyttöä, mutta mahdollistaa myös esimerkiksi onnistuneiden omakuvien ottamisen.

20,1 megapikselin Exmor R CMOS-kenno, ZEISS Vario-Sonnar T 24–70 mm -objektiivi F1,8–2,8:n aukolla sekä BIONZ X -prosessori ovat omalta osaltaan takaamassa yksityiskohtaisia kuvia sekä vähäistä kohinaa.

Kuvaa automaattisesti tai säädä itse – sopii sekä aloittelijalle että harrastajalle

Kameralla on hyvin helppo saada näyttäviä kuvia jopa suoraan paketista. Valmiiksi määriteltyjen kuvaustilojen avulla aloittelijakin voi valita parhaiten tilanteeseen sopivat kuvausasetukset. Edistyneemmille käyttäjille kamera tarjoaa mahdollisuuden valita mm. tarkennuksen ja valotuksen säädöt manuaalisesti, jotta taitavampi kuvaaja saisi kuvistaan kaiken mahdollisen irti.

Edistyneempi harrastaja voi säätää monia asetuksia mieleisekseen ja saada näin kamerasta enemmän irti

Kamerassa on myös täysin automaatisoituja kuvaustiloja, joilla kamera valitsee itsenäisesti parhaiten tilanteeseen soveltuvat määritykset. Tällöin kuvaajalle jää tehtäväksi vain painaa nappia.

Esimääritetyistä kuvaustiloista voi valita helposti mieleisensä kameran oikeasta yläkulmasta pyöritettävästä rullasta. Kamerasta löytyvään mukautuspainikkeeseen voi lisäksi määrittää jopa 42 toimintoa, joihin pääsee myöhemmin käsiksi helposti ja nopeasti function-näppäimen alta. Voit esimerkiksi luoda mukautettuja asetuskokoonpanoja tulevaisuutta varten ja palata niihin tarvittaessa nopeasti vain muutamalla painalluksella.

Kamerassa on kallistuva näyttö. Esimääritettyjä kuvaustiloja voi hallita oikean yläkulman rullasta.

Arvostit sitten automaatiikkaa tai manuaalista työskentelyä, DSC-RX100III tarjoaa molempia.

Lähes järjestelmäkameran tasoiset ominaisuudet pikkukamerassa

Sony DSC-RX100III kompaktikamerasta tekee erityisen se, että se tarjoaa ällistyttävän paljon ominaisuuksia ja eri toimintoja pienessä kokoluokassa. Kamera on hyvin monipuolinen, mutta mahtuu kaikesta huolimatta tarvittaessa vaikka taskuun.

Sony DSC-RX100III tuo järjestelmäkameran ominaisuudet saataville taskukoossa

Jos olet tottunut järjestelmäkameroiden tehokkuuteen, tämäkään kamera tuskin tuottaa pettymystä ollakseen kompaktikamera. Kameralla kuvaaminen on hyvin nopeaa ja otetut kuvat prosessoidaan nopeasti. Sen linssillä saa teräviä kuvia niin läheltä kuin kaukaakin ja erillinen elektroninen etsin on kiistaton ykkönen mitä tulee tarkkaan ja vakaaseen kuvaamiseen. Laitteen kuvaprosessori toistaa kuvat yksityiskohtaisesti.

Sen valovoima, kallistuva näyttö, automaattitarkennus mm. liikkeeseen ja silmiin, raw ja manuaaliset säädöt sekä wifi ohueen alumiinirunkoon paketoituna luovat oivan kokonaisuuden mille tahansa kuvaamiselle, olit sitten ammattilainen, harrastaja tai vasta-alkaja.

Tällaista kokoonpanoa harvemmin näkee näin pienessä koossa.

Verraton kuvanlaatu

Kuvanlaatu on varmasti myös kompaktikameroissa yhtä tärkeä asia kuin laitteen pieni kokokin. Kameran valmiit kuvaustilat sekä manuaaliset säädöt mahdollistavat kuvaamisen niin aloittelijoiden, amatöörien kuin ammattilaistenkin keskuudessa.

Tasokkaalta kompaktikameralta voi odottaa (lähes) yhtä hyvää kuvanlaatua kuin järkkäriltäkin. Kuvat puhukoon puolestaan, vaikka valitettavasti sää ei juuri kuvaamista suosinutkaan.

Kuvat otettu Sony DSC-RX100III kameran esimääritetyillä kuvaustiloilla. Pientä hienosäätöä tehty Pixelmatorilla.

Kompromissi kannettavuuden ja mahdollisuuksien välillä

Kiistaton faktahan on, että parhaat kuvat otetaan kameralla joka on aina mukana. Järjestelmäkameraa ei voi suuren kokonsa vuoksi kuljettaa kaikkialle, joten vastaan tulee varmasti tilanteita joissa kuva jää ottamatta – yksinkertaisesti siksi, koska laite ei ole ollut mukana.

Ainahan voidaan tietysti lähteä järkkärillä ihan asiakseen kuvailemaan, mutta niitä ikuistettavia hetkiä harvemmin syntyy tavallaan näin väkisin yrittämällä. Tilanteet joista halutaan saada muisto ovat yleensä osa arkea ja tapahtuvat spontaanisti ja ennalta-arvaamattomasti. Kameraa siis pitäisi pystyä pitämään aina mukana. Siksi kamera onkin tavallaan aina kompromissi kannettavuutensa ja laitteen tarjoamien ominaisuuksien välillä.

Jos selfiet ovat sinulle tuttuja, 180 astetta kallistuva näyttö mahdollistaa myös onnistuneiden omakuvien ottamisen

Jos siis olet enemmän tällainen tilannekuvaaja kuin asiakseen kuvailemaan lähtevä harrastaja, kompaktikamera voi olla sinulle parempi ratkaisu. Siinä tapauksessa esimerkiksi tätä Sonya voi suositella lähes varauksetta.

Lyhyesti

Sony DSC-RX100III                   ★★★★☆

Mainio kompaktikamera, jossa kannettavuus ja järkkärin ominaisuudet kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla

Lisätietoja: http://www.sony.fi/electronics/cyber-shot-kompaktikamerat/dsc-rx100m3

Suositushinta: 889,01 €

Hyvää

 • Kameran kompakti koko mahdollistaa sen helpon mukana kuljettamisen
 • Yllättävän nopea toiminta digipokkariksi
 • Erinomainen kuvanlaatu jo heti suoraan paketista – ilman jatkosäätöjä
 • Laadukas ja valovoimainen optiikka – myös ilman salamaa
 • Voidaan kuvata 24–70 mm objektiivin ansiosta sekä läheltä että kaukaa
 • Elektroninen etsin on varmasti erityisesti harrastajille mukavampi käyttää
 • Hyvin varusteltu pikkukamera, jonka ominaisuudet ovat jo hyvin lähellä järjestelmäkameran tasoa
 • Sopii automaattisten kuvaustilojensa ansiosta hyvin aloittelijoille ja vaativammatkin käyttäjät tulevat nauttimaan kameran mahdollistamista manuaalisista säädöistä
 • Helppokäyttöinen ja käyttö helppo omaksua – käyttöohjeitakaan ei tarvinnut vilkaista

Huonoa

 • Järjestelmäkamerasta saatavan tukevamman otteen jäljiltä kamera on ehkä jopa turhan pieni käteen
 • Vaikka kamera onkin varsin nopea, jäin kaipaamaan järkkäreistä tuttua räps, räps, räps nopean kuvaamisen toimintaa
 • Kameran objektiivilla ei aina välttämättä pääse tarpeeksi lähelle kuvattavia kohteita
 • Ei kosketusnäyttöä
 • Kameran käyttöliittymä kaipaisi aavistuksen hienosäätöä
 • Turhan pieni akku, varsinkin matkakäyttöä ajatellen
 • Osa toisten valmistajien kameroiden jo mukana toimitettavista lisävarusteista täytyy hankkia erikseen
 • Kompaktikameroiden tapaan, objektiivi ei ole vaihdettavissa

Kenelle?

Sony DSC-RX100 III on erinomainen kompaktikamera, jonka vahvuus on eittämättä sen pienessä koossa. Kameralla saa loistavia kuvia niin läheltä kuin kaukaakin, niin valoisassa kuin hämärässäkin. Pienestä koostaan huolimatta kamerassa on runsaasti toimintoja kattamaan myös vaativamman harrastajan toiveita.

Kamera sopii automaattiasetuksillaan hyvin myös aloittelijoille, mutta mukautettujen säätöjen ansiosta pidemmällekin ehtinyt kuvaaja tulee varmasti nauttimaan sen käytöstä. Järjestelmäkameraa se ei korvaa, mutta soveltuu ominaisuuksiensa ansiosta hyvin myös ammattilaisille kakkoskameraksi, silloin kun järkkäriä ei voi kantaa mukana.

Jos liikut ja matkaat paljon ja tarvitset huipputason kameran joka kulkee helposti mukanasi, Sony DSC-RX100 III on varteenotettava vaihtoehto. Markkinoiden halvin se ei lähemmäs 900 euron hintalapullaan ole, mutta väittäisin että alan parhaimmistoa.

Onko sitten kameran kompakti koko itsellesi niin tärkeä kriteeri, että olet valmis maksamaan siitä lähes tonnin – etenkin kun samaan summaan saa jo kelpoja järkkäreitäkin? Hyvä se jokatapauksessa on, mutta pystytkö perustelemaan ostoksen itsellesi?

Vain sinä itse voit vastata tähän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *