Aika vierii ja on jälleen aika sanoa hyvästit eräälle aikoinaan hyvinkin hyödylliselle laitteelle, joka on nykypäivän palvelujen vuoksi jäämässä täysin tarpeettomaksi.
Puhun tallentavista digibokseista, jotka nauttivat suurta suosiota digiaikaan siirtymisen kynnyksellä ja vielä vuosia sen jälkeen. Tallentavat digiboksit integroivat kätevästi TV- ja tallennusominaisuudet samaan pakettiin, tehden vanhanaikaiset VHS-nauhurit hyödyttömiksi. Yhä laajenevassa erilaisten laitteiden viidakossa ihmiset toivovat usein laitteita, jotka omaksuvat paljon ominaisuuksia samaan pakettiin – ettei ainoata elinympäristöä jota kodiksikin kutsutaan täytettäisi pelkillä teknisillä vimpaimilla.
Maailma toimii tänäpäivänä yhä enemmän internetin varassa. Käytännössä kaikki palvelut ja jopa ihmisten oma elämä ovat siirtyneet verkkoon. Kaikki toimii pilvessä, joten kohta mihinkään ei enää tarvita fyysistä laitetta (tai tallennustilaa tallentavan digiboksin ollessa kyseessä). Palvelut kuten Watson, Telkun Nauhuri, TV-kanavien nettitelevisiot ja arkistot sekä suoratoistopalvelut kuten Netflix ja Viaplay ovat tuoneet kaiken mediasisällön käytettäväksi milloin ja missä tahansa.
Miksi siis hommata enää omaa nauhuria tallentaakseen samoja miljoona kertaa näytettyjä ohjelmia yhä uudelleen, kun tuoreempaa sisältöä on tarjolla muualla?
Aika on jättänyt jälleen yhden laiteryhmän taaksensa. Vai onko?
Aika vierii ja tavat muuttuu
Jos kehitys jatkuu samaa tahtia, TV:tä ei käytännössä enää ole kymmenen vuoden päästä. Ilmaistarjonta on ostostv:tä, realityä ja uusintoja – maksukanavat ovat sairaan hintaisia laatuunsa nähden ja samaa kierrätystä tapahtuu vielä suuremmassa määrin TV-kortin takana. Viikonlopun elokuvaputki koostuu 80- ja 90- luvun ”klassikkopätkistä” ja päiväohjelma Frendien iänikuisista uusinnoista. Jos mukaan joskus aivan sattumalta eksyy jotain uutta ja tuorempaa, se näytetään vain kerran ja palataan takaisin tuttuun rytmiin.
Tätäkö pitäisi oikein talteen nauhoittaa? Miksi maksaa tällaisen tarjonnan tallentavasta laitteesta pahimmillaan jopa 500 euroa, kun kympin parin kuukausimaksulla saa nettipalveluista uunituoretta viihdettä ilman ylimääräisiä laitehankintoja? All we need is smart-tv.
Ajat muuttuvat ja TV tulee jatkossa olemaan vain isompi monitori, josta pilvessä oleva sisältö toistetaan. Sen matka erillisenä mediana on päättymässä.
Rahalla ei aina saa eikä hevosella pääse
Sanon tämän siksi, koska olen itse juuri uudistanut kisakatsomoani. Pääpaikalle tuli Sonyn 42 ” Smart-TV ja vanhanaikaiset DVD-soittimet ja Humaxin tallentavat saivat väistyä uudemman tekniikan tieltä. Näitä laitteita en edes viitsinyt liittää uuteen töllöön, koska kuva olisi jokatapauksessa jo pilattu kivikautisilla SCART-liitännöillä. Tekniikka ei salli heikkoja lenkkejä, joten jos emme saa A-luokan makkaraa, olkaamme ilman.
Oman Sonyn Smart-TV:ni SEN (Sony Entertainment Network) mahdollistaa palvelujen kuten Youtube ja Netflix käyttämisen myös suoraan itse televisiosta – ilman välikäsiä. Tässä on television uusi rooli – suuri screeni pilvessä olevaan sisältöön.
Olen harkinnut uuden tallentavan HD-digiboksin hankintaa, mutta olen kuitenkin mielummin päätymässä internetin streaming-palveluiden tarjontaan edellä mainituista syistä johtuen. Tallentavat HD-boksit maksavat aivan sairaasti ja kuten varmasti jokainen halvempaan digiboksiin erehtynyt on varmasti todennut – halpamalleilla ei tee mitään. Ne jumittavat, jumittavat ja jumittavat – eivätkä edes tee mitä lupaavat, siis tallenna. 300-500 euroa on yksinkertaisesti liikaa laitteesta, jolla voisi ottaa talteen loppuunkulutettuja elokuvia tai reality-hömppää jota joka tuutista väkisen tuputetaan. ”Menisivät kotiin tupruttelemaan!”, kuten eräs iäkkäämmän puoleinen politiikko eräässä lauantai-illan viihdeohjelmassa useasti totesi. (Lienenkö ainoa, jolle tuli tämä mieleen sanasta tuputtaa?)
Tallentava digiboksi voi olla oma, mutta tekeekö sillä nykypäivänä siis mitään? Mielummin kulutan pienemmän summan joka kuukausi palveluihin, joista edes saa jotain nautittavaa katseltavaa.
Netflix ja muut uusintakokeiluun!
Testasin Netflix-palvelua miltein heti kun se rantautui Suomeen. En aluksi oikein ymmärtänyt, mitä ihmiset hypettävät palvelua jonka sisältö koostuu ikivanhoista leffoista ja muutamien sarjojen tuotantokausista. Tämä kaikkihan on jo joskus nähty livenä! Toki kun esimerkiksi Netflix avattiin annettiin samalla ymmärtää, että valikoima on Suomessa hyvin suppea ja tulee paranemaan ajan saatossa. Pidin tätä markkinapuheena, mutta totta se on. Jos puhuin aiemmin Netflixistä negatiiviseen sävyyn, nyt sävyni on kokonaan toinen. Nyt ymmärrän miksi palvelu on saanut niin suuren suosion esimerkiksi USA:ssa. Nythän tästä viitsii jopa maksaakin!
Kokemusta on myös palveluista kuten Viaplay ja Headweb. Pidin molemmista, sillä kaikissa on jotain hyvää. Viaplayllä on erinomainen elokuvavalikoima ja Headwebistä voi vuokrata kaikki uutuusleffat katsottavaksi streaminginä kohtuulliseen kappalehintaan. Kirjastopalvelut kuten Netflix ja Viaplay häviävät heti vuokrauspalvelu Headwebille, mutta toisaalta eihän alle kympin kuukausimaksuun voi ensi-iltoja sisällyttää. Siksi näitä voikin yhdistellä!
Näiden suhteen uusi käyttäjä saakin kuukausikaupalla ilmaista katseltavaa, sillä lähes jokainen näistä tarjoaa ilmaista koekuukautta ilman sitoutumista.
Olisiko siis Sinunkin aika siirtyä nykyaikaan katsomaan pilvisisältöä niiden TV-ohjelmien nauhoituksesta?
Kysyn vain siksi, koska aihe on hyvin ajankohtainen juuri nyt koska HD-tallentavat ovat juuri viime kuukausina iskeneet markkinoille oikein kunnolla. Myös pahimmat ongelmakohdat on viimein saatu korjattua. Mieti kuitenkin vielä, tarvitsetko tätä laitetta todella. Vai laitatko mielummin hieman isomman summan televisioon, josta voit katsoa muualta löytyvää sisältöä?
Kannattaa katsos myös huomioida, että nykyään kaikki TV-kanavilta tuleva sisältö on saatavissa myös netistä, niin livenä kuin arkistomuodossa. Ohjelmat siis tallentuvat jokatapauksessa jokaisen TV-kanavan omaan nettitelevisioon, joten tarvitsetko todella omaa tallenninta? Jos et omista nykyaikaista älytelevisiota, voit aina kytkeä tietokoneesi televisioosi katsoaksesi lempiohjelmasi isommalta näytöltä.
Pilvitallennus vs fyysinen kovalevy
Jos kuitenkin kaipaat perinteistä TV-ohjelmien tallennusta, tallentavien digiboksien rinnalle on ilmestynyt myös nettiin TV-kanavia tallentavia palveluita. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjelmatietoja tarjoavan Telkun Nauhuri ja uudempi Watson.
Näissä ei tarvita erillisiä laitehankintoja vaan TV-ohjelmat tallennetaan pilveen – palveluntarjoajan palvelimelle. Ne ovat sieltä katsottavissa monilla eri laitteilla kuten älytelevisiot, tabletit ja älypuhelimet sekä tietokoneet. Tallennustilaa riittää ja useamman kanavan samanaikainen tallentaminen ei ole ongelma. Samanlaisen konseptin varaan laskevat myös puhelin- ja laajakaistaoperaattoreina tunnettujen Elisan, Soneran ja DNA:n Viihde-palvelu, joka lisää pakettiin vielä nopean laajakaistan ja videovuokraamon.
Pilvitallennuspalveluiden puolesta puhuu niiden tallennustila ja ohjelmien katsominen laitteelta kuin laitteelta. Omaksi hankittu tallentava digiboksi on ikuisesti oma, näistä palveluista maksat säännöllisesti kuukaudessa. Toisaalta myös digiboksi on iso hankinta, ainakin näin köyhälle kuten allekirjoittanut. Tiedostot ovat myös paremmin tallessa palveluntarjoajan palvelimella kuin yksittäisen laitteen kovalevyllä. Käytettävyys on siis parempi pilvipalveluissa, koska tiedostot ovat aina käytettävissä ajasta, paikasta ja laitteesta riippumatta.
Alati kasvavassa laitteiden ja palveluiden tulvassa, ymmärrän hyvin jos kuluttajat ovat tilanteesta sekaisin. Saman asian hoitavia laitteita ja palveluita on saatavilla joka puolella, eikä oikein aina tiedä mikä niistä olisi järkevintä hankkia. Olen tässä artikkelissani tuonut esille asian herättämiä ajatuksia ja omia mieltymyksiä. Toivottavasti ne herättivät aihetta ajatella ja päätyä parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun.
Minä liputan nykyisin streaming-palveluiden puolesta, mutta en yritä ketään käännyttää. Yritän vain sanoa, että olkaa avoimia uusille tuttavuuksille älkääkä jääkö liikaa kiinni menneisyyteen ja sen toimintatapoihin.