Tarina Eroon Googlen vakoilusta Teknologian Kehityst

img
Jul
03

Vuoden 2013 keväällä paljastunut NSA:n vakoilujupakka on saanut viimein kaikkein avoimimmatkin ihmiset kiinnittämään enemmän huomiota omaan nettikäyttäytymiseensä. Nyt kaikille peruskäyttäjillekin on vihdoin valjennut, mitä on soveliasta netissä jakaa ja miten laajasti ihmisestä voidaan tietoa eri metodein internetin avulla kerätä. Joillakin oli tämä kaikki tiedossa vähintäänkin arvailun tasolla jo ennen itse paljastusta, mutta tällaisia ihmisiähän on aina pidetty paranoidisina, ns. foliohattuina. Ironista sinänsä, mutta ketkäs olivatkaan jälleen kerran oikeassa?

Moni onkin päättänyt kaiken tämän jälkeen ottaa pysyvästi etäisyyttä kaikkein eniten tietoa kerääviin tahoihin kuten Googleen. Monille se on kuitenkin paljon helpommin sanottu kuin tehty, koska harva oikeastaan ymmärtääkään kuinka riippuvainen on esimerkiksi juuri Googlen palveluista. Niille kaikille on kyllä saatavilla korvaajat vaihtoehdot, jos vain on tarvittaessa valmis maksamaan niistä. Tällä kertaa siis ihan rahalla, ei yksityisyydellä.

Vaikka en itseäni kovin hämäräperäisenä taikka salaisena persoonana pidäkään, tein myös itse muutaman muutoksen parempaan viime aikoina. Täysin vapaa en vakoilusta taatusti ole, mutta jostain syystä nukun kuitenkin yöni paremmin.

Ilmaisuus vai yksityisyys – kumpi merkitsee sinulle enemmän?

Nykyisessä taloustilanteessa vain raha ratkaisee, ja mikäs sen parempaa kuin jos jotain saa ilmaiseksi. Myös Google on huomannut tämän ja heidän monipuoliset ilmaiset palvelunsa keräävätkin ymmärrettävästi paljon käyttäjiä. Suuryrityksen vaikutusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat eivätkä he liiemmin ole pikkurahan perään. Siksi hyvin alhaiset palvelumaksut tai veloituksettomat tuotteet eivät ole heille ongelma. Onhan yhtiön nähty syytävän rahaa paljon turhempaankin kuin tehokkaisiin verkkopalveluihin, jotka ovat niiden käyttäjille maksuttomia.

Täysin vastikkeetonta Googlen palveluiden käyttö ei kuitenkaan käyttäjilleen ole. Käyttäjä nimittäin maksaa palveluiden käytöstä oman yksityisyytensä kustannuksella. Toki osa saatavista tuloista tulee esimerkiksi GMailin kautta näytetyistä mainoksista tai hakukoneen kautta ohjattavasta Adwords-liikenteestä. Mutta nämä kaikki ovat enemmänkin silmänlumetta sillä totuus ei todellakaan ole näin mustavalkoinen. Pahimmillaan toiminta on yksityiskohtaisten mainosprofiilien luontia käyttäjistä ja eteenpäin myymistä kohdennetumpaa markkinointia varten.

Googlen palveluiden käyttö edellyttää Google-tiliä, joka luodaan ensimmäiseen palveluun rekisteröitymisen yhteydessä. Tässä pyydetään kaikki tiedot aina etu- ja sukunimestä puhelinnumeroon, sähköpostiin ja syntymäaikaan. Lopuksi pyydetään vahvistusta käyttöehtojen (lue: vakoilun) hyväksyntään. Koska kukaan tuskin koskaan sopimusta edes lukee, niin homma on sillä selvä.

Koska kaikkiin Googlen palveluihin käytetään yhtä samaa tiliä, voidaan eri palveluista saatu data helposti yhdistää samaan henkilöön. Tämä käsittää niin verkko- ja hakuhistorian, katsellut Youtube/Google Video -videot, arkistoidut sähköpostiviestit, Hangouts-keskustelut kuin Driven, Androidin ja Picasa valokuva-albumienkin sisällön. Kun tähän lisätään vielä Google+ sosiaalinen verkosto, paketti onkin erittäin hyvin kasassa. Kaikki kerätyt tiedot voidaan kyllä Google tilin hallintapaneelin kautta poistaa, mutta kuinka moni oikeasti uskoo että Google mitään dataa oikeasti hävittää?

Henkilöstä voidaan siis muodostaa hyvin monipuolinen käyttäjäprofiili pelkästään hänen netin käyttöään seuraamalla. Evästeiden avulla myös selaimen selaushistoria on luettavissa talteen näin halutessaan. Kai te sentään tämän tiesitte?

Harva siis edes ymmärtää kuinka paljon tietoa ihmisestä voidaankaan kerätä pelkästään internetin kautta. En siksi ihmettele yhtään, miksi jotkut ovatkin näistä syistä johtuen lopettaneet netin käytön kokonaan.

Kaikki tämä data on todella arvokasta. Tästä maksetaan ja hyvin! Siispä Google on tässä se todellinen voittaja, eivät heidän ”ilmaisten” palveluiden käyttäjät.

Hyviä palveluita ilman maksua – ketäpä ei kiinnostaisi!

Jos kerran asia todella on näin, niin miksi kukaan sitten haluaisi Googlen palveluita käyttää? No, selitys on yksinkertainen: ne ovat ilmaisia ja erittäin hyviä. Aivan. Monet Googlen tuotteista kuten esimerkiksi GMail ja Drive ovat maksuttomien palveluiden eliittiä ja useat maksullisetkin palvelut saattavat hävitä näille monipuolisuudessaan. Google Analytics -analytiikkatyökalu tarjoaa kattavammat seuranta- ja raportointitoiminnot kuin monet ammattitason tuotteet – jälleen kerran ilmaiseksi ja jopa yksityishenkilöiden käyttöön. Hangouts/Google Talk tukee laajasti eri prokollia ja sitä voidaan käyttää monissa eri pikaviestimissä. Googlen rajapinnat ovat hyvin yleisesti käytettyjä, joten eri tilit ja sovellukset voidaan helposti liittää toisiinsa. Youtube tarjoaa kaikille täysin veloituksettoman ja rajattomalla tallennustilalla varustetun julkaisukanavan niin omille videoille kuin business-mielessäkin. Mitään se ei siis sinulle maksa, mutta voit jopa ansaita sillä. Kuka tästä nyt ei tykkäisi!

Googlella on suuryrityksenä paljon vaikutusvaltaa ja rahaa käytettävissä. Siksi heille palveluiden tarjoaminen ilmaiseksi ei ole ongelma. Suurella markkinointibudjetilla saadaan myös hankittua tarvittavaa näkyvyyttä ja tehtyä sopimuksia esimerkiksi eri laitevalmistajien kanssa. Näillä varmistetaan että käyttäjät löytävät heidät ja tulevat jäädäkseen.

Useimmille meistä ilmaisuus ratkaisee. Suurinta osaa ei haittaa katsella mainoksia jonkin tuotteen käyttöoikeutta vastaan. Tai se että tietosi vaihtavat omistajaa ympäri maailmaa – eihän minulla ole mitään salattavaa. No ei ole minullakaan, mutta en minä siitä siitä huolimatta pidä.

Siksi tein asialle jotain. Ja nyt aion kertoa mitä, jotta voit ottaa minusta mallia – ainakin tavalla tai toisella.

Voit tehdä paljonkin rajoittaaksesi verkkovakoilua

Ensinnäkin, voit vaikuttaa itse yllättävän paljon siihen, kuinka pahasti sinua verkossa seurataan. Eikä tämä edes vaadi mitään ”paranoidisia” välityspalvelinten ja anonymous-selainten käyttöä. Kaikki riippuu paljolti siitä, millaisessa seurassa olet. Sinun on siis ihan ensimmäisenä muutettava asennoitumisestasi – kaikkea ei nimittäin edelleekään saa netissä täysin ilmaiseksi.

Tietysti vakoiluongelma ei rajoitu yksinomaan Googleen, mutta koska he saavat kerättyä ehkä juuri kaikkein eniten tietoa, erottautuminen juuri Googlesta on ehdottoman tärkeää. Microsoft ja Yahoo tulevat hyvänä kakkosena, joten heidänkään tiimiin liittyminen ei ole juuri sen viisaampaa. Lähtisin liikkeelle siitä, että tarkastelemme enemmän yksittäisten ja pienempien toimijoiden suuntaan. Lähtökohtaisesti pysytään myös ensisijaisesti Suomen rajojen sisällä ja mikäli se ei ole mahdollista, suunnataan katse kuitenkin edellisiä parempiin tahoihin. Okei?

Tietenkään seuraavana mainittavat palvelut eivät ole ainoita laatuaan, mutta kai niissä sitten on jotain miksi niihin hartaan valintarituaalin jälkeen päädyin. Henkilökohtainen mielipide näkyy varmasti, mutta näistä on hyvä jokaisen lähteä kartoittamaan omaa retkeään kohti vapaampaa digimaailmaa.

Mainosrahoitteinen postilaatikko? Ehei, nyt maksetaan kotimaisesta

Aloitetaan sähköpostista, sillä se on mitä todennäköisemmin se palvelu jonka kautta valtaosa rantautuu Googlen satamaan. GMail on varsin monipuolinen sillä se sisältää 15GB jaettua tallennustilaa sähköposteille, mahdollisuuden luokitella viestejä eli kategorioihin sekä käyttää salattua yhteyttä postia lähetettäessä. Googlella on myös järeät palvelimet, joten GMail pysyy taatusti pystyssä 99,99999 % ajasta. Se tukee myös IMAP-protokollaa ja on mahdollista liittää esimerkiksi sähköpostiohjelman kuten Windows Live Mail tai Thunderbird tiliksi.

Niistä postilaatikon mainoksistahan pääsee eroon viimeisimmällä mainitulla keinolla, mutta itse vakoilua se ei poista. En itse pidä lainkaan ajatuksesta mainosrahoitteisesta sähköpostista, kun kyse on kuitenkin niin henkilökohtaisesti viestimestä. Vielä vähemmän pidän siitä, että suuryritys joka on erikoistunut tiedonkeruuseen arkistoi kaikki viestini. Tämähän on melkein sama kun kaikkien kirjeposti kiertäisi liukuhihnalla halukkaiden luettavana!

Itse kyllästyin näistä syistä GMailiin lopullisesti, enkä samoista seikoista johtuen edes katsellut muiden ilmaispalvelujen perään. En kuitenkaan halunnut tehdä muutosta esimerkiksi luotettavuuden, kapasiteetin tai ominaisuuksien uhalla, joten ihan kaikki ei tilalle kelvannut.

Jo tämä sivustoni toimi Zonerin palvelimilla, joten myös sähköpostipalvelujen ottaminen heiltä tuntui enemmän kuin luontevalta. Olin ollut tyytyväinen heidän palvelujensa toimivuuteen, alhaisen downtimeen ja loistavaan asiakaspalveluun, joten tunsin saavani rahoilleni varsin hyvää vastinetta.

Yksi lisähaave postilaatikossa oli sille vielä oma verkkotunnus, joten domainien teknologiankehitysta.fi ja nikokinnunen.fi omistajana pystyin hankkimaan oman henkilökohtaisen sähköpostin muotoa posti[at]nikokinnunen.fi Ja tämä jos mikä näyttää coolilta! Etenkin kun GMailissa kaikki hyvät osoitteet ovat jo kuta kuinkin varattuja.

Hintakaan ei palvelulla ollut paha. Vain 5 euroa kuukaudessa salatusta IMAP-postilaatikossa 10GB kapasiteetilla – kotimaiselta palveluntarjoajalta. En olisi voinut vitostani paremmin sijoittaa!

Lisää Zonerin sähköpostipalveluista voit lukea täältä. Hinnat alkaen vain 1,5 euroa kuukaudessa!

Unohda sosiaalinen media – etenkin Google+

Jos oikeasti välität yksityisyydestäsi, sinun on lakattava käyttämästä sosiaalista mediaa – etenkin Googlen omaa. Google julkaisi oman Google+ sosiaalisen verkostonsa haastajaksi Facebookille, mutta ei liiemmin koskaan saavuttanut kovinkaan suurta suosiota. Ehkä ihmiset olivat jo niin Facebookin pauloissa, että Google oli auttamatta myöhässä. Tai ehkä Google koettiin suurempana uhkana yksityisyydelle kuin Facebook – onhan se naamakirja ehkä näistä se pienempi paha!

Oli miten oli, on selvää että Google+ oli lähes täydellinen lisä heidän olemassa oleville palveluilleen. Mikäs sen parempaa kuin kerätä ihmisten henkilötiedot Plus-palvelusta ja yhdistää ne anonyymimpään dataan Chromesta, GMailista ja muista. Ja näin saadaan ihmiset aikaiseksi täydellinen henkilökuva käyttäjästä ja hänen mieltymyksistään mainostajille eteenpäin myytäväksi.

Kaikki Facebookit ja Twitterit ovat tietysti (lähes) yhtä pahoja vaihtoehtoja yksityisyyden kannalta, mutta jos sinulla ei ole erityistä tarvetta juuri Googlen vastaavalle – älä käytä sitä tai poista jo olemassa oleva profiilisi. Jos haluat löytää parempia (yksityisempiä) yhteydenpitokeinoja netin välityksellä, tsekkaa Wickr (henkilökohtaisempaan viestintään, monipuoliset tietosuojaominaisuudet) ja Kik (vähän tuntemattomampien kanssa viestittelyyn esim. nettituttavuudet – toimii nimimerkillä puhelinnumeron, sähköpostin, tai oman nimesi sijasta).

Henkilökohtaisesti en käytä sosiaalista mediaa ollenkaan. Tilit on toki työtä varten, mutta vain työasioiden käsittelyyn. Mitään yksityisasioitani en siellä kuuluta.

Parasta on tietysti puhua kasvotusten. Ihan oman hyvinvoinninkin vuoksi.

Chrome – Miten kaikkein eniten vakoillusta selaimesta tuli niin suosittu?

Google Chrome selaimesta muodostui hyvin nopeasti maailman eniten käytetyin selain. Miksi? Ihmiset hakivat korvaajaa tietoturvattomalle ja raskaalle Internet Explorille eikä moni lämmennyt enää Firefoxillekaan. Monen mielestä Tuliketun projekti oli lähtenyt väärälle linjalle ja siitä onkin muodostunut nopeasti lähes yhtä raskas kuin IE:stä.

No, Chrome paikkasi tämän tilanteen juuri sopivasti ja siitä tulikin äkkiä hittituote. Tietoturvallinen, nopea, kevyt, kustomoitavissa oleva selain on tietysti itsellenikin erittäin korkealla listassa ja pitkään sitä itsekin ensisijaisena selaimena käytin, mutta tämänkin oli jäätävä jotta ero Googlesta olisi selvä. Selain on kuitenkin yksi eniten käytettu ohjelma, joten suurin osa tietokoneella käsiteltävästä tiedosta liikkuu juuri sitä kautta. Joten ymmärrettävästi et Googlen selainta halua, vai mitä?

Tällä hetkellä käytän sekä tietokoneella että puhelimessa Safaria  Jollet itse tykkää siitä, suosittelen tietoturvallista ja kevyttä Operaa, jota ei ainakaan vakoile kukaan. Myös Firefox kelpaa, jos siitä vain muuten pidät.

Linux-puolella paras vaihtoehto on Chromium  josta Chromekin on kehitetty. Erona vain se, että Chromium on avointa koodia ja ei sisällä Googlen vakoilukomponentteja.

Hylkää Youtube – parempiakin on tarjolla

Noniin, Youtube. Jälleen yksi netin suosituimmista palveluista ja jälleen kyseessä Googlen omistama sellainen. Alunperinhän Youtube ei ole Googlen käsialaa vaan sivuston perusti 14. helmikuuta 2005 kolme PayPalin työntekijää: Chad Hurley, Steve Chen ja Jawed Karim. Myöhemmin Google osti sen marraskuussa 2006 1,65 miljardilla dollarilla (Google ei ihan pikkusummia käsittele). Syynä ostoon oli tietysti ajatus napata huippusuosittu palvelu omiin leiviin, mutta toisaalta myös hankkiutua eroon kilpailijasta, sillä heidän oma suoratoistopalvelunsa Google Videos ei juuri menestynyt ja on sittemmin lopetettu.

Youtube onkin pitänyt jo vuosia pystiä netin suosituimmasta videopalvelusta ja samalla #3 paikkaa maailman suosituimmista verkkotunnuksista. Youtuben ympärillä liikkuu paljon rahaa ja sen avulla mm. moni videologgaaja on noussut julkisuuteen. Rahan ympärillä pyörii puolestaan mainostajia ja mainostajien ympärillä taas vakoilua kulutustottumuksista. Palvelu on kuitenkin kaikille täysin ilmainen – päinvastoin, sillähän voi jopa tienata. Ymmärrän yskän.

Jos ei kuitenkaan halua jakaa katselutottumuksiaan Googlelle, omista henkilökohtaisista videoista puhumattakaan, kannattaa katse suunnata muualle. On olemassa paljon muitakin vastaavia palveluita, joita monet pitävät jopa Youtubea parempana. Ja näissä ei käyttäjiä samaan tapaan kytätä.

Suosituimpia Youtuben kaltaisia videopalveluja, joissa Googlella ei ole näppejään pelissä voit lukea edellisestä artikkelistani. Näistä löytyy oikeasti hyvää sisältöä, joka on ainakin kivaa vaihtelua niihin kissavideoihin verrattuna. Ainakin Vimeo, Metacafe, Dailymotion ja Blip ovat katsastamisen arvoisia paikkoja.

Hanki muu kuin Android-puhelin

Android dominoi mobiilimaailmaa ja suurin osa markkinoilla myytävistä laitteista toimitetaankin juuri Androidilla. Syynä Androidin valtaisaan suosioon voidaan pitää sen avointa lähdekoodia, jonka ansiosta jokainen valmistaja voi tuunata siitä juuri omanlaisensa eri laitteisiin. Toinen syy sen suosioon on eittämättä sen valtaisa sovellusvalikoima etenkin ilmaisten ohjelmien kohdalla. Suurin osa ihmisistä käyttää muutenkin laajasti eri Googlen palveluita, joten monet tykkäävät että kaikki tutut sovellukset kuten Gmail, Chrome, Youtube, Hangouts tulevat esiasennettuna. Useimmissa tapauksissahan niitä ei edes saa poistettua, vaikka niitä ei käyttäisikään.

Koska kaikki haluavat kaiken digitaalisen sisällön nykyään ilmaiseksi, heille sopii mainiosti katsella mainoksia sovelluksissa. Itse en voi puolestaan sietää tätä ja nykyään maksan automaattisesti kaikki mainokset sovelluksista pois.

Jos sinulla on siis Android-puhelin, ovat Googlen komponentit niin syvällä laitteessa että vakoilusta eroon pääseminen on täysin mahdottomuus. Toki olen itsekin Android-puhelimen omistanut, mutta hankkiuduin siitä eroon juuri näiden syiden takia. En pitänyt siitä että Google seuraa jopa kaikkea puhelimella tekemisiäni, saati että lataa kaikki yhteystietoni, viestini, kuvani ja datani pilveen ”varmuuskopioksi”. Google on pilannut Linuxin maineen omalla erityisosaamisellaan ja tehnyt siitä juuri päinvastaisen kuin mitä se alkuperäiseltä etiikaltaan edustaa.

Itse omistan nykyisin iPhonen, mutta yksityisyydestään kiinnostuneille voisin suositella esimerkiksi Jollan SailFishia tai Canonicalin Ubuntu Phonea  joka siis tulossa nyt alkuvuonna. Myös Tizen ja Firefox OS voisivat olla varteenotettavia vaihtoehtoja. Nokiahan on jo kuollut, joten emme puhu enää heidän Lumioistaan vaan Microsoftin ja MS:n kelkkaakaan tuskin haluat lähteä, jos yksityisyyttäsi kunnioitat.

Ainiin, jos muuten omistat Chromebookin – olet niin sanotusti lirissä.

Tallenna muuhun kuin Driveen

Google Drive on suosittu pilvitallennuspalvelu, koska se tarjoaa 15GB ilmaista tallennustilaa kaikille Google-tilin omistajille. Myös lisätila on hyvin edullista ja sitä saa aina terabitteihin asti. Drivesta on saatavilla sovellukset niin tietokoneelle kuin mobiililaitteillekin ja se toimii useimmissa uusissa Androidissa tiedostojen oletustallennuspaikkana (ainakin varmuuskopiointiin). Käyttö on helppoa ja tiedostojen siirto palvelimelle tapahtuu parhaimmillaan vain vetämällä tiedostot Drive-kansioon.

Tässä palvelussa puoleensa vetää ensisijaisesti sen hinta, mutta myös helppo käyttöönotto nykyisellä Google-tilillä. Aste ja houkutus Driven käyttäjäksi ryhtymiseen on siis erittäin suuri ja monet käyttävätkin sitä tärkeimpien tiedostojen varmuuskopioimiseksi verkkoon. Ainoa Driven heikkous on sen FTP-tuen puuttuminen. Et siis voi hallita Driven hakemistojasi perinteisellä FTP-ohjelmalla vaan olet Googlen omien sovellusten ominaisuuksien varassa.

Google saa haltuunsa liikaa tietoa jo ihan pyytämättä, joten sinänsä ironista kuinka pyytteettömästi ihmiset jakavat loput Driven kautta. Drive on oikeastaan  kaikista pilvipalveluista se huonoin valinta, koska et vaan voisi valita enemmän kaikkea tietoa hyödyntävää toimijaa kuin Google.

Peruspilvitallennukseen suosin itse Dropboxia sen suosion ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Se on myös erinomainen keino jakaa tiedostoja joko kaverille tai julkisesti. Sitä voi myös helposti käyttää monien eri sovellusten automaattisena tallennuspaikkana ilman tarvetta käyttäjän siirtää tiedostoja manuaalisesti. Palvelu sisältää 2GB ilmaista tallennustilaa ja kympillä kuussa saa 1TB tilan.

Tietoturvalliseen ja yksityisempään tiedostojen tallennukseen suosittelen puolestaan SpiderOakia. Muista palveluista poiketen heidän palveluunsa tallennettava data kryptataan jo ennen lähettämistä omalla kotikoneella, joten tiedostojen tutkiminen palvelinpäässä on täysin mahdotonta myös itse ylläpidolle!

Analytiikka joka ei vuoda – Fonectan Snoobi

Google Analytics on erittäin suosittu verkkoliikenteen ja tavoitteen seurantatyökalu niin yritysten kuin bloggareidenkin keskuudessa. Googlelta tuttuun tapaan tämäkin on ilmainen ja tarjoaa pitkälti alan laajimmat ominaisuudet, mitä maksullisetkaan palvelut eivät kunnolla sisällä. GA:ta onkin pidetty yhtenä markkinoiden parhaimpana analytiikkatyökaluna ja se on taatusti maksuttomista ohjelmista laajin ja paras.

Oikeastaan GA:n ainoa huono puoli joka itselleni on tullut sitä pitkään käytellessä vastaan, on Googlen tapa salata kaikkien Google-tiliin kirjautuneiden analytiikkatiedot. Tästä johtuen hyvin harvasta vierailijasta ylipäänsä saa enää mitään irti, koska kaikki ovat niin Googlen palveluiden pauloissa.

Se negatiivinen puoli tässä kaikessa on taas vaan se, että Google on varmasti mielissään kaikesta datasta jonka se voi yksittäisiltä verkkosivustoilta kerätä. Ja vieläpä ihan vapaaehtoisesti. Kuitenkin palvelu on hyvin laajasti käytetty, sillä esimerkiksi reaaliaikainen raportointi, kattavat tulosraportit ja saumaton yhteistyö muiden samantapaisten työkalujen kanssa ovat varsin harvinainen yhtälö ilmaisessa tuotteessa.

Ainoa se ei kuitenkaan laatuaan ole vaan korvaaviakin palveluita löytyy halukkaille. Ulkomaisista palveluista (lähes) samana pystyvät Clicky, GoSquared ja Woopra.. Avoimista seurantatyökaluista mainittakoon Piwik ja Open Web Analytics  mutta nämä on asennettava palvelimelle itse – eikä se välttämättä kaikissa olosuhteissa ole mahdollista (webhotelli jne.) Ne ovat kuitenkin erinomaisia ratkaisuja, sillä vain tällä tavoin voit todella hallita kerätyn datan säilyttämistä – pitämällä sen tiiviisti vain itselläsi.

Itse kuitenkin arvostan kotimaisuutta ja vaihdoin Google Analyticsin Fonectan vastaavaan palveluun. Palvelu nimeltä Snoobi Analytics tarjoaa pitkälti kaikki GA:n ominaisuudet, mutta yksinkertaistetummassa muodossa. Palvelu tilastoi kaikki verkkosivusi kävijät mm. niiden tulotavan, hakusanojen, sivustolla vietetyn ajan ja alustan mukaan ja muodostaa kattavia raportteja kehityksen seuraamiseksi. Monista työkaluista poiketen Snoobilla voidaan seurata myös puheluanalytiikkaa! Monissa yrityksissä varmasti hyvin kaivattu ominaisuus.

Palvelu maksaa ja on saatavilla vain yritysasiakkaille. Kuitenkin kuka tahansa voi kokeilla palvelua 30 päivää veloituksetta ja aktivoida itselleen tätä kautta riisutun perusversion ilmaiseksi.

Muista vielä nämä: Docs, Calendar, Maps, Earth, Blogger, Picasa, Hangouts

Sitä ei oikeastaan tule ajatelleeksikaan kuinka moni tuote tai palvelu oikeastaan onkaan Googlen omistama. GMailin, Youtuben ja Androidin ehkä vielä muistamme, mutta että Kartat ja Earth, suosittu bloggaus-alusta Blogger, online kalenteri Calendar, kuin keskustelupalvelu Hangouts (entinen Google Talk) on Googlen hallussa. Drive, Docs, Picasa, Feedburner, Chrome, Chrome OS, Chromecast… Lista on loputon ja kokonaisuudessaan näet sen esim. Wikipediasta.

On itseasiassa yllättävän vaikeaa välttyä Googlelta missä sitten ikinä netissä liikkuukin. Nimi tunkee esiin joka paikasta ja tuotteesta ja joskus voi jopa tuntua että aivan kuin yhtiö omistaisi koko netin. Tai ehkä tästä vain vihdoin näemme, kuinka kiinni ja riippuvaisia itseasiassa Googlesta olemme olleetkaan.

Korvaava lista näille voisi olla vaikkapa muotoa LibreOffice, FeedCat, Any.do, Flickr, Fonecta Kartat, WordPress ja Slack. Vain näin esimerkkinä, muitakin vaihtoehtoja on olemassa kasoittain ja lisää löydät esimerkiksi hakukoneella (ei Googlella (; ) sanoilla ” Googlen_palvelun_nimi alternatives”.

Googlen vakoilulta välttyminen vaatii siis käytännössä kokonaan uusien palveluiden käyttäjäksi siirtymistä ja totuttelemista uuteen aikakauteen. Tulee milteimpä mieleen ne hienot ajat kun Yahoo hallitsi internetin hakukonemarkkinoita ja Google oli vielä pieni toimija autotalli-tasolla.

Muille palveluille nyt ehkä löytyykin korvaajat varsin pian, mutta yhdestä en ole vielä täysin eroon oppinut. Ja se on se aito ja alkuperäinen tuote josta Google tuli tunnetuksi – hakukone.

Hakukone on pahin

Olen muilta osin irroittautunut Googlesta lähes kokonaan, mutta hakukonetta kumma juttu vain edelleen käytän. Ilmeisesti ikuinen googlettelu on syöpynyt niin syvälle ihmisten aivoihin, että tästä on hyvin vaikea opetella irti. Aina kun jokin asia askarruttaa, matka käy heti ensimmäisenä Googleen. Mutta oi miksi, oi miksi?

Internetin eri hakukoneet käyttävät jokainen erilaisia algoritmejä etsiäkseen tietoa – ja Googleen tapaan käsitellä tietoa tottuminen lienee syynä tähän hakukoneriippuvuuteen. Siksi monista (kuten minustakin) muiden hakukoneiden palauttamat tulokset saattavat vaikuttaa kummalliselta – eivätkä välttämättä ollenkaan yhtä relevanteilta kuin Googlen.

Tämä johtuu kuitenkin yksinomaan erilaisesta tavasta käsitellä ja jaotella tietoa eikä korrelisoi yhtään itse hakukoneen älykkyyden kanssa. Monet pitävät esimerkiksi Yahoota parempana hakukoneena kuin Googlea (yllätys kyllä), mutta eivät käytä sitä sen vuoksi koska sen käyttöliittymä ja hakutulossivu on liian sekava Googleen verrattuna. Simppeliys puree ihmisiin ja hauskaa sinänsä hakukone on silloin hyvä kun käyttäjä pääsee siitä mahdollisimman pian eroon – juuri sinne kohdesivulleen.

Yksi merkittävä syy Google haun suosioon on myös sen tapa etsiä hakusanoihin liittyvää tietoa. Monista muista hakukoneista poiketen Google määrittelee hakutulosten osuvuuden niihin johtavien linkkien määrän ja kohdesivulla vietetyn ajan perusteella. Tämä on omiaan estämään roskapostituksen ja virheellisten tulosten määrää, sillä itse sivuston ylläpitäjä ei voi niin paljon vaikuttaa omaan hakutulokseensa esim. manipuloimalla avainsanoja.

Tietysti ihmiset myös tuntevat Googlen paremmin kuin esimerkiksi YahoonYandexinAskin tai Bingin ja tästä syystä suurin osa ihmisistä ei edes koskaan vaivaudu kokeilemaan muita hakukoneita. Jos jo ensimmäinen toimii, mitä sitä hyvää vaihtamaan?

Jos kuitenkin haluat ottaa täyden avioeron Googlesta, myös hakukone kuuluu siihen. Onhan se sentään heidän eniten käytetty palvelu. Vaihtoehtoisia hakukoneita Googlelle olen jo aiemmin listannut tässä artikkelissani  mutta näin lyhyesti sanottuna palvelut kuten DuckDuckGo, Startpage ja Ixquick tarjoavat pitkälti saman kuin Google, mutta privaatimmassa muodossa.

Jos kotimainen hakukone kiinnostaa, Webinfo on yksi.

Mielenrauhaa vähällä

Tavoitteenani ei ole näillä keinoilla välttäytyä vakoilulta kokonaan vaan ottaa tervettä etäisyyttä tahoihin, jotka haluavat hyödyntää henkilökohtaista dataa vain omien etujensa tähden. Jos oikeasti haluaa tänäpäivänä esiintyä netissä täysin anonyymisti, on pakko käyttää erilaisia proxyjä, Torr-verkkoa tai erityisiä äärimmäistä yksityisyyttä varten kehitettyjä käyttöjärjestelmiä, kuten Tails  Tämäkään ei vielä takaa 100% luotettavuutta, sillä kaikki nettiaktiveetti jättää pakosti jälkiä jonnekin. Jos tämä huolestuttaa, ei oikeastaan ole muuta ratkaisua kun luopua netin käytöstä kokonaan. Se voi vain olla nykyisessä verkostoituneessa yhteiskunnassa erittäin vaikeaa – ellei jopa mahdotonta.

Tässä artikkelissa kertomani tekemäni muutokset tuskin estävät NSA:ta tai vastaavia tahoja saamasta haluamiaan tietoja tarvittaessa. En edes itse usko, että näillä muutoksilla netin käyttämiseni olisi jotenkin äärimmäisen anonyymiä. Jostain syystä kuitenkin nukun yöni levollisemmin, joten tältä kantilta katsottuna tällä kaikella oli oikein hyvä terapeuttinen vaikutus parempaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että elämässä ei pärjää jos ei pysty luottamaan kehenkään. Jotta pärjäisi nykyaikaisessa jatkuvaa vuorovaikutusta edellyttävässä yhteiskunnassa, on opittava luottamaan ihmisiin. Tottakai on vain fiksua olla tarkka kenen kanssa aikaansa viettää ja mitä itsestään kenellekin kertoo, mutta lähtökohtaisesti kannattaa pitää mielessä että pääasiassa ihmiset ovat kuitenkin hyviä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *