SteamOS julkaistaan huomenna Teknologian Kehityst

img
Feb
15

SteamOS on Valven, erityisesti pelaamista varten kehitetty Linux-jakelu. Valve on puuhastellut pelikoneensa parissa jo tovin, mutta pitkä odotus päättyy huomenna 13. joulukuuta kun testiversio julkaistaan kaikille halukkaille testaajille. Beta-versio on tarkoitettu vain kokeneille Linux-käyttäjille, joten valmiimpaa pakettia halajavat joutunut ikävä kyllä vielä odottamaan ensi vuoden kevääseen.

Valve on jo pitkään suunnitellut Linux-pelaamisen vallankumousta ja tekee kaikkensa tukeakseen pelitaloja heidän peliensä kääntämisessä Linuxille. Valven oma pelikoneratkaisu on merkittävä askel kohti Linuxin viemistä kokonaisvaltaiseksi pelialustaksi.

Tarvittiin suunnannäyttäjä!

Mikään ei estä tekemästä pelejä Linuxille. Kukaan ei vain uskalla olla ensimmäinen. Valven siirto tuoda Steam saataville myös Linuxille ja heidän oma Linux-pohjainen SteamOS  -pelikäyttöjärjestelmä ovat suurimmat Linuxilla pelaamisen edistysaskeleet aikakausiin. Nyt kun näinkin suuri tekijä kun Valve johtaa projektia, on vain ajan kysymys milloin muut pelitalot liittyvät tähän samaan porukkaan. Määrien kasvaessa Linuxista voikin muodostua vähintäänkin yhtä suuri pelialusta kuin PC-tietokoneistakin. Kun ihmisiltä kysytään, kummalla alustalla he mielummin pelaisivat jos saisi valita, on kyselyn tulos lähes poikkeukstta aina Linuxin eduksi.

Linuxilla pelaamisen edut

Useat eri testit ovat osoittaneet, että pelit toimivat Linux-alustalla Windowsia paremmin, raudan ollessa sama. Miksikö? Koska Linuxissa ei ole taustalla kymmeniä ja satoja eri taustaohjelmia kahmimassa tehoja itse pelaamisesta. Linux ei tarvitse raskaita tietoturvapaketteja eikä siinä ole turhia hilavitkutusohjelmia, joita valmiit Windows-PC:t ovat paketista täynnä. Koska Linux on avointa koodia ja kaikkien muokattavissa, on helppo kehittää alusta josta on karsittu pois kaikki turha, jota ei pelaamisessa tarvita.

SteamOS mullistaa konsolipelaamisen

Vaikka SteamOS tuleekin huomenna kaikkien halukkaiden ladattavaksi varsinaiselle tietokoneelle, on tulevaisuudessa tarkoitus tehdä myös varsinaisia Steam Machine -laitteita. Toisin kuin Microsoftin, Nintendon ja Sonyn konsoleissa, Steam Machines -standardi on laaja ja useat eri valmistajat voivat rakentaa eritasoisia Steam Machines -koneita.

Käytännössä siis Steam Machine on tietokone, jolla pelaaminen on pyritty tekemään hyvin konsolimaiseksi.

Mutta kuten kerrottua, mistä tahansa tietokoneesta mahdollista tehdä Steam Machinen. Eli jos sinulta löytyy itsekasattu PC-kone, ei mikään estä asentamasta höyrykonejärjestelmää myös siihen. Toimivuutta voi toki myös testata valmiissa pakettikoneessa, joskin sitä ei ole taattu standardin ulkopuolista rautaa käyttävien laitteiden kanssa.

Muutakin kuin pelikone

SteamOS ei ole vain himopelaajille. Käyttöjärjestelmästä on tarkoitus tehdä olohuoneen keskipiste, jossa tietokonetasoinen käyttöliittymä yhdistyy television ja pelikonsolin helppokäyttöisyyteen. ”Höyrykoneesta” ei siis ole tarkoitus tehdä työhuoneessa lojuvaa masiinaa vaan aidosti viihdekäyttöön soveltuva laite.

Pelipuoleen on myös tarkoitus yhdistää TV, elokuvat ja musiikki. Valve työskentelee monen suositun mediapalvelun kanssa, jotta heidän tuotteensa saataisiin toimimaan suoraan SteamOS:n kautta.

Valve tykkää Linuxista!

Kaikki alkoi siitä, kun Valve lyttäsi Windows 8:n maanrakoon, täysin pelikäyttöön soveltumattomana alustana. Tällöin sanottiin taikasanat: ”Jopa Linux on mielenkiintoisempi pelialustaksi kuin tämä!”. Siitä hetkestä lähtien Valve on tehnyt paljon muuttaakseen Linuxilla pelaamisen pysyvästi paremmaksi.

Tähän mennessä Valve on jo tuonut suositun Steaminsä Linuxilla käytettäväksi ja useamman sata peliä sen mukana. Ja lisää tulee kokoajan. Lisäksi Valve tekee aktiivista yhteistyötä laitevalmistajien kanssa, jotta saataisiin parempia ajureita Linux-käyttäjien saataville.

Edut eivät jää ajuripuoleen, vaan Valve myös auttaa pelikehittäjiä tuomaan omista peleistään Linux-versioita markkinoille.

Tämän vuoden isommista peleistä esimerkiksi Europa Universalis IV sekä Metro Last Light on julkaistu Steamin kautta myös Linuxille. Myös esimerkiksi Battlefieldin kehittäjä DICE sekä Total Warin kehittäjä Creative Assembly ovat puhuneet tulevien peliensä Linux-versioista.

Tulossa mielenkiintoinen vuosi

Seuraava vuosi tulee mullistamaan Linuxilla pelaamisen, olemme saaneet siitä jo esimakua tämän vuoden kuluessa. Steam ja sen mukana tulleet Linux-pelit ovat vasta alkusoittoa sille, miten suosittu Linux-pohjaisesta SteamOS -pelikäyttöjärjestelmästä tulee tulemaan. Kun suunta on näytetty, siltä ei ole paluuta. Pian kaikki suuretkin pelitalot tulevat kiinnostumaan Linux-pohjaisista vaihtoehdoista ja Microsoftin laiva sen kuin jatkaa vain uppoamistaan. Pian Microsoftilla ei ole enää mitään millä kilpailla ilmaista, vakaata ja tietoturvallista Linux-alustaa vastaan. Eihän heidän tuotteensa kelpaa edes ilmaiseksi, kuten Windows Phone on osoittanut.

  • Valven kehittämä Linux-pohjainen, erityisesti pelikäyttöön suunniteltu käyttöjärjestelmä
  • Suunniteltu erityisesti iso kuvakoko mielessä
  • Tukee sekä valmiita Steam Machine -laitteita, mutta sen voi myös asentaa esimerkiksi itsekasattuun PC:hen
  • Tarkoituksena olla olohuoneen viihdekeskus, joka yhdistää pelit, tv:n, musiikin että elokuvat
  • Sisältö saatavilla alustalta (Win, Mac) toiselle, kotiverkon avulla
  • Lainaamo mahdollistaa esimerkiksi kavereiden pelien pelaamisen
  • Noin 3000 peliä ja yli 50 miljoonaa kaveria. Melkoinen yhteisö!
  • Pilvipalvelu: Vaihda konetta ja jatka siitä mihin edellisellä jäit. Steamin cloud-palvelu huolehtii valintojesi tallennuksesta.
  • Ilmainen, ikuisesti. Päivitykset mukaanlukien.

Saatavuus

Steam Machine -koneet tulevat näillä näkymin myyntiin ensi keväänä. Itse SteamOS julkaistaan huomenna 13. joulukuuta kaikkien halukkaiden testattavaksi. Kyseessä on beta-testiversio, joten testausta suositellaan vain kokeneille Linux-käyttäjille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *