Responsiiviset kotisivut vai mobiilisivut

img
Apr
17

Eri tyyppisistä sivustoista ei välttämättä ole helppoa tehdä oikeaa ostopäätöstä. Mobiiliin siirtyminen on joka tapauksessa edessä ja vaihtoehtojakin tuntuu olevan. Miten löydät niistä sopivan omalle bisnekselle? Yritän selventää, mitä hyviä ja huonoja puolia kussakin vaihtoehdossa on, ja samalla helpottaa ostopäätöstäsi .

TARVE – TARVITSETKO MOBIILIVERSION SIVUISTASI?

Ensimmäisenä sinun tulisi tarkastella hiukan omien kotisivujesi statistiikkaa, joka kertoo paljon tarpeestasi. Jos käyttäjistä yli kymmenen prosenttia käyttää mobiililaitetta sivujesi selaamiseen, on hyvä aika ihan tosissaan miettiä siirtymistä mobiiliin. Amerikassa on nimittin testattu käyttäjiä ja 75% käyttäjistä suosii mobiiliystävällisiä sivustoja.

Eli mobiiliystävällisillä sivuilla on suora yhteys ostopäätösten tekoon.

Mobiilisivut voivat olla siis sinulle mahdollisuus ja kilpailijallesi uhka. Googlen vuonna 2012 julkaiseman tutkimuksen mukaan 75 prosenttia käyttäjäistä suosii mobiiliystävällisiä kotisivuja ja 96 prosenttia kuluttajista on vieraillut sivuilla, joita ei ole suunniteltu mobiililaitteilla käytettäviksi.

Onko kilpailijoillasi mobiilisivut tai responsiiviset kotisivut? Jos on, niin siinä voi olla syy asiakkaiden vähäiseen kävijämäärään kotisivuillasi tai jopa liikevaihtosi laskuun. Ja myös toisin päin ajateltuna; jos kilpailijoillasi ei ole mobiilisivuja, saisitko sinä etulyöntiaseman ( etulyöntiasema ei luultavasti kestä pitkään, kilpailijat seuraavat myös mitä sinä teet ). Yllä olevaa tutkimustuloksesta voi vetää johtopäätöksen, että asiakkaat eivät jaksa selailla pitkään kotisivuja, joita ei ole tehty mobiiliystävälliseksi.

Jo pelkästään tämän tiedon valossa sinun tulisi ehdottomasti hankkia mobiilisivut tai responsiiviset kotisivut. Lähtökohtaisesti ajateltuna, jos sinulla on palvelualan yritys, joka sijaitsee jossakin keskuksessa esim.

kaupunki-, kauppa- tai hiihtokeskuksessa, sinulla pitäisi olla mobiilisivut.

VALITSE KOTISIVUILLESI OIKEA RATKAISU

Nettiä selatessasi löydät tietoa mobiilisivuista, responsiivisistä kotisivuista ja mobiilisovelluksista. Mitä ero näillä on ja mikä olisi sinulle se oikea ratkaisu? Tätä voi olla vaikea hahmottaa. Yritän hiukan selventää eroja ja helpottaa ostopäätöstäsi.

RESPONSIIVISET KOTISIVUT

Jos olet hankkimassa ensimmäisiä kotisivujasi tai uusimassa kotisivujasi – hanki responsiiviset kotisivut. Valitettavasti tässä on kuitenkin muutama ongelma. Jos haluat rakentaa omat sivusi, niin helppokäyttöistä CMS (content management system) ei ole vielä olemassa. Kotisivukoneen ja Nettisivukoneen kaltaiset cms-ohjelmat eivät tue responsiivisuutta. Ja nyt tarkoitan helppokäyttöisiä ohjelmia. Joomlan, WordPressin ja Typo3:en kaltaiset monimutkaisemmat cms-ohjelmistot tukevat jo responsiivisuutta, mutta ihan peruskäyttäjälle nämä ohjelmat ovat jo liian aikaa vieviä, jos kotisivut tehdään alusta saakka. Yksi hyvä vaihtoehto on ostaa ulkoasu ammattilaiselta ja lisätä oma sisältö tämän jalkeen. Joomlan ja WordPressin tietoturvaongelmat ovat huomioon otettavia seikkoja. Säännöllisellä ohjelmiston päivittämisellä on mahdollista välttää ongelmat.

Toinen huomioitava seikka on se, että jos asiakkaat käyttävät responsiivisiä kotisivujasi, älypuhelin lataa kaiken sivustolla olevan tiedon. Varsinkin ulkomaisille asiakkaille tämä saattaa olla kallista roaming- maksujen takia. Mutta tämäkin vain silloin, jos sivunne ovat todella isot esim. Kauppalehden kokoiset.

MOBIILISIVUT

Suomalaisista kotisivustoista yli 80 prosenttia on vielä perinteisellä tyylillä rakennettuja. Ja suuri osa pienistä sivuista on ns. tee se itse sivuja. Lisäksi ostettuihin kotisivuihin on sijoitettu rahaa eikä haluta enää sijoittaa lisäinvestointeja uusiin kotisivuihin. Tällaisissa tapauksissa mobiilisivut ovat ihan ehdottomasti paras ratkaisu. Esimerkiksi meidän mobiilipalvelumme avulla saatte mobiilisivut nopeasti ja edullisesti. Jo olemssa olevista sivuistanne tehdään mobiiliversio, joka asennetaan palvelimellemme ja sivuillenne asennetaan uudelleenohjaus mobiiliasiakkaille. Näin ollen kun asiakas tulee sivuillenne mobiililaitteella, asiakas ohjataan mobiiliversioon sivuistanne. Tämä on helpoin, nopein ja edullisin tapa päästä palvelemaan mobiiliasiakkaita.

MOBIILISIVUJA ON KAHDENLAISIA

Synkronoidut mobiilisivut

Synkronoidut mobiilisivut ovat sellaiset, joissa kaikki normaaleille kotisivuille muutettu tieto siirtyy heti myös mobiilisivuille. Erittäin kätevä tapa ylläpitää mobiilisivuja. Valitettavasti jos kotisivuillanne on liikaa Flash tai Java scriptiä tämä toiminto ei toimi. Liika on liikaa kaikessa. Perus html sivustot toimivat loistavasti.

Perusmobiilisivut

Perusmobiilisivut rakennetaan alusta saakka. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, kun halutaan tehdä mobiilisivut hiukan erilaisiksi kuin kotisivut. Esim. ei haluta kaikkea samaa tietoa mobiilisivuille, kuin kotisivuille. Mobiilisivut voivat olla tällöin ns. kompakti kaupan clousaus sivu, vain kaikkein tärkeimmillä tiedoilla ja mainoksilla.

Joka tapauksessa mobiilipalveluihin siirtyminen on edessä yhä useammalla. Valinnan, minkä palvelu itselleen valitsee, kannattaa tehdä harkiten ja tarvittaessa kysyä neuvoa ammattilaiselta.

SUMMA SUMMARUM

Mobiilisivut:

+ Edullinen

+ Nopea

+ Mahdollisuus synkronointiin tai täysin muokattuihin mobiilisivuihin

+ Mahdollisuus omaan ylläpitoon

+ Saat omien kotisivujen ulkoasua noudattavat mobiilisivut

+ Haluat ehdottomasti helppokäyttöisen cms- ohjelmiston kotisivujesi ylläpitoon

– kahdet sivut

Responsiiviset kotisivut:

+ Yksi sivusto, kaikki laitteet

– Uusi tekniikka, eli ei ole helppokäytöistä cms-ohjelmistoa

– Ei ole vielä suomenkielistä aineistoa

… vai kenties mobiilisovellus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *