Pelataan tabletilla visaillaan lpprill Teknologiamakeisia

img
Jul
22
author image by Ines | Pelit | 0 Comments | 22 Jul 2020

Loppukesän hämärtyvät illat houkuttelevat avaamaan tietokoneen kesän hiljaisemman kauden jälkeen. Tietokoneella ja tabletilla voi tehdä paljon muutakin kuin hoitaa pankkiasiat ja katsoa sääennusteen, esimerkiksi pelata. Joko sinä olet pelannut tietokoneella tai tabletilla? Erilaisia pelejä on olemassa satoja; tähän juttuun keräsin pelejä ja tehtäviä, jotka tarjoavat aivojumppaa erityisesti ikääntyville pelaajille.

Esittelen ensin pelejä ja tehtäviä, joita  pelataan netin kautta verkkoselaimessa. Pelaaminen onnistuu perinteisellä pöytätietokoneella, kannettavalla tietokoneella eli läppärillä tai tabletilla. Pelaamisen aikana laitteessa on oltava koko ajan internetyhteys päällä. Pelejä tablettiin -otsikon alla esittelen pelejä, jotka ladataan omalle tabletille. Lataamisen jälkeen pelejä voi pelata myös ilman internetyhteyttä.

Tietokoneella pelattavat pelit

Miina Sillanpään Säätiön hankkeissa on kehitetty tekemistä moneen makuun. Yhteinen sävel -hankkeen harjoituksissa on muun muassa tietovisa, musiikkivisa ja loruja. Tietovisasta löytyy kysymyksiä eri teemoihin, kuten Suomi, Eurooppa, kirjailijat tai sananlaskut. Musiikkivisasta ja loruista löytyy eri vaihtoehtoja, joissa voi testata tietämystään. Tarjolla on myös jumppavideoita, rentoutusharjoituksia ja mahdollisuus laulaa lurauttaa karaokessa.

Yhteinen sävel -hankkeessa kehitetyistä harjoituksista löytynee jokaiselle jotain.

Foramen-harjoitukset edistävät muistamista, tarkkaavuutta, ongelmanratkaisukykyä ja nähdyn hahmottamista. Sudokun ja jätkänshakin lisäksi valittavana on kuvien etsimistä, sanojen, numeroiden ja viestien muistamista sekä päättelyä vaativia tehtäviä. Kaikissa tehtävissä on kolme eri vaikeustasoa. Tehtäviin on selkeä sanallinen opastus ja mahdollisuus katsoa esimerkkisuoritus. Ennen pelaamisen aloittamista kannattaa tutustua tehtävien taustaan ja pelireseptiin. Foramen-harjoituksien etusivu.

Impulssi-sivuilla on yhdeksän aihekokonaisuutta alkaen muistiharjoituksista ja päättyen jumppaan ja ruokaresepteihin.

Impulssin aihekokonaisuudet. Innostu aivotreenistä -kuvakkeen alta löytyy tekstissä aiemmin esitellyt Yhteinen sävel ja Foramen -harjoitukset.

Aivohuoltamon aivokuntoilua verkkosivulla voi pelata Muisti avaruus -muistipeliä sekä Suojaa aivosi -peliä. Muistipelissä on viisi vaikeustasoa, tasolta seuraavalle siirrytään, kun on ratkaissut pelin riittävän nopeasti. Suojaa aivosi -peli vaatii keskittymistä ja hiiren käytön osaamista. Pelaamaan päästäkseen on annettava itselle nimimerkki. Jos haluaa, voi pelin tuloksen tallentaa ja verrata sitä aiemmin pelanneisiin. Aivohuoltamon sivuilta löytyy myös Aivovisa, jossa voi testata omaa tietämystään aivoterveellisistä elintavoista sekä testi siihen miten omat elintavat vaikuttavat aivojen terveyteen.

Aivohuoltamon pelit on kehitetty Aivot narikasta -hankkeessa.

Älypää sivusto on kokonaisuus, josta löytyy monenlaista tekemistä. Tarjolla on mm. tietovisoja, sanaristikoita, sudokuja, logiikka- ja kuvapelejä sekä erilaisia pasiansseja ja mahjong-pelejä. Sivustolla on runsaasti mainoksia, joten se on hieman sekava. Jokaisen pelin alussa joutuu myös katsomaan lyhyen mainosvideon.

Pelejä tablettiin

Aiemmin esitellyn Impulssin pelit toimivat myös tabletilla, jossa on Android käyttöjärjestelmä. Pelaamaan pääsee lataamalla ohjelmiston laitteelle Google play -kaupasta.

Terapiapsi.fi verkkosivustolta löytyy listaus ohjelmistoista, joita ammattilaiset voivat hyödyntää aikuisasiakkaiden terapiatyössä. Ohjelmiston yhteydessä kerrotaan mille käyttöjärjestelmille se on saatavilla ja mihin hintaan. Useimmat pelit ja tehtävät ovat maksuttomia. Pelit harjoittavat muun muassa hahmottamista ja loogista päättelyä.

Englantia taitavalle ja iOS käyttöjärjestelmällä varustettua tablettia (iPad) käyttävälle pelaajalle on tarjolla Memorise -peli, jonka pelaaminen kehittää lyhytkestoista työmuistia. Pelin voi ladata maksutta Apple Storesta. Lisätietoa pelistä voi lukea englanninkieliseltä verkkosivulta. Senioriverkko-projekti kokoaa Sovelluksia senioreille sivustolle pelejä, tehtäviä ja muuta ajanvietettä, jota voi käyttää Applen iPad:llä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *