PA-nentoistolla nt suurelle yleislle

img
May
17

PA-äänentoisto on luultavasti suurimmalle osalle meistä hieman tuntemattomampi käsite. Totta puhuakseni, valtaväestölle koko äänentoisto on aikamoista hepreaa. Tästä johtuen monet meistä eivät osaa valita tarpeisiinsa sopivia äänentoistolaitteita, vaan pysyttelevät tutuissa ja turvallisissa, perinteisissä ratkaisuissa. Valitettavasti tällöin ei useinkaan saa rahoilleen vastinetta.

Jokainen ymmärtää suht hyvin käsitteen stereolaitteisto. Mutta mikä ihmeen PA? Mitä se tarkoittaa ja mihin tarkoitukseen siitä on hyötyä?

Termin teoriaa

PA on lyhenne (kuten arvata saattaa) ja tulee sanoista Public Address. Selvällä suomella sanottuna tällä tarkoitetaan julkista äänentoistoa. Vaikka termin varsinainen merkitys onkin alkuperäisesti julkiseen äänentoistoon suunnitelluilla laitteilla, voidaan PA:ksi lukea myös kotikäyttöön suunnitellut äänilaitteet, jos niitä vain käytetään julkisella paikalla.

PA-kaiuttimet ovat siis tarkoitettu äänen toistamiseen yleisölle, tilanteesta riippumatta.

Miten eroaa normaalista stereolaitteistosta/kotiteatterista?

Koska PA-kaiutinten tehtävä eroaa suuresti perinteisestä stereoratkaisuista ja kotikäyttöön tarkoitetuista kotiteattereista, kiinnitetään niissä myös huomiota hieman eri asioihin.

PA-kaiuttimet ovat liikkuvalta pinta-alaltaan paljon kotikäyttöön suunniteltuja kaiuttimia suurempia. Miksikö? Koska suurempi pinta-ala siirtää enemmän ilmaa. Tämän ansiosta ääni kantaa pidemmälle.

PA-kaiuttimet ovat myös huomattavasti tavallisia kaiuttimia herkempiä. Suurempi herkkyys mahdollistaa suuremmat äänenpaineet vähemmällä teholla.

Näistä molemmista ominaisuuksista on selvää hyötyä äänen välittämisessä yleisölle, joka saattaa tilanteesta riippuen olla todella suuri.

Jos kerran näistä asioista on pelkkää hyötyä, miksi niitä ei löydy kotikaiuttimista?

Kotikaiuttimien ja PA-kaiuttimien käyttötarkoitus on täysin erilainen, joten ratkaisu joka toimii toisessa tapauksessa, ei välttämättä toimi toisessa. Kun kaiutin on saatava soimaan mahdollisimman kovaa, tapahtuu se usein äänenlaadun kustannuksella. PA-äänentoistossa ei tavoitella high-end tason ääntä vaan tärkeintä on vain saada ääni/viesti välitetyksi suurella yleisölle tai joukolle ihmisiä.

Ne kotikäyttäjät, jotka harrastavat äänentoistoa ja hifiä, eivät puolestaan hae kovia paineita vaan juuri äänenlaatua.

Hifiharrastajat ja julkisen äänentoiston edustajat hakevat siis äänentoistolta jokseenkin päinvastaisia asioita.

Julkinen toisto vaatii tehoa

Kun ääntä toistetaan ulkona tai missä tahansa laajassa tilassa, jossa on paljon hälyä ja/tai meteliä, vaaditaan noin satakertainen teho verrattuna perinteiseen kotikuunteluun (+20dB). Sisätiloissa tavallisen 100W vahvistimen riittäessä kuunteluun mainiosti, ulkona vastaavasti tarvitaan jopa kymmeniä kilowatteja!

Tässä tulee PA-kaiutinten herkkyyden edut esille, sillä mitä herkempi kaiutin on, sitä kovempaa se soi samalla teholla kuin verrokki.

Jos kotikaiutinta yritetään soittaa pitkään äärirajoilla yleisissä tiloissa, tulee sen käyttöikä nopeasti vastaan.

Itse laitteistoissakin on eroja

Jos et ole ostanut kaupan valmista kotiteatterisarjaa, tiedät mistä kodin kotiteatteri koostuu.

Kotiteatterista löytyy siis mm.

 • vahvistin (käyttötarkoituksesta riippuen joko viritinvahvistin, stereovahvistin, esivahvistin jne.)
 • kaiuttimet (joko passiivit tai aktiivit)
 • soittimet (DVD, Blu-ray, CD, LP jne.) 
 • teräväpiirtotelevisio (mahdollisimman suurikokoinen, usein vähintään 42 tuumaa)

TAI 

 • projektori ja valkokangas

PA-äänentoistossa laitteetkin eroavat perinteisestä kotikäytöstä.

PA-äänentoistoon kuuluu siis mm.

 • mikrofoni tai instrumentti 
 • mikseri
 • taajuuskorjain
 • kompressori
 • esi- ja päätevahvistin
 • kaiuttimet

Missä PA-laitteita tavataan?

Kuten jo kerrottua, PA-laitteita näkee lähinnä julkisissa tiloissa, erilaisissa tapahtumissa ja konserteissa, mutta myös yleisesti ”kuulutuskäytössä”, joissa jokin sanoma pitää saada välitettyä suurelle joukolle ihmisiä.

Mikään ei tietenkään estä hankkimasta PA-laitteita kotikäyttöön. Mikäli tiedossa on esimerkiksi suuret juhlat tai muu vastaava tilaisuus, jossa ääni olisi tarkoitus saada kuulumaan mahdollisimman suurelle väelle, voidaan PA-kaiuttimilla saavuttaa paras lopputulos.

Mistä tällaisia laitteita sitten tavan tallaaja voi hankkia? Yksi hyvä vaihtoehto alkaa kartoittamaan vaihtoehtoja on esimerkiksi Electronic-Star.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *