Pelimaailmassa kuhisee jatkuvasti, koska pelivalmistajat ja teknologiajätit tuovat markkinoille tiheään tahtiin uusia pelejä, teknologisia uutuuksia, konsoleita ja muita innovaatioita. Aktiivisesti pelaaville kyseisten uutuuksien kokeilu on melkeinpä pakollinen pahe, ja monet niistä onkin suunniteltu parantamaan pelielämystä entisestään.
Varsinkin nettiyhteyden nopeutuessa maailmalla puhutaan rutkasti virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden käytön yleistymisestä. Peliala on saanut jo makupaloja etenkin lisätystä todellisuudesta, joka on ollut useiden menestyneiden mobiilipelien tärkein erikoisominaisuus.
Teknologiajätit ovat kuitenkin viemässä asiaa askelta edemmäs ja tuomassa markkinoille lähivuosien aikana tähän mennessä parhaimpia AR-laseja, joiden toivotaan jättävän taakse vuoden 2014 Google Glass-lasien fiaskon. Googlen lasit maksoivat 1 500 dollaria, jonka johdosta ihmiset kokivat sen liian kalliiksi ja se sai runsaasti kritiikkiä yksityisyydensuojan puutteesta.
Miksi peliala olisi yksi AR-lasien hyötyjistä?
Mobiililaitteiden välityksellä pelaaminen on noussut suosituimmaksi tavaksi pelata mitä tahansa peliä ympäri maailmaa. Jopa kaikkein perinteisimmät fyysisillä pelipaikoilla pelattavat pelilajit ovat siirtyneet nettiin ja sen myötä jokaisen omistaman älypuhelinten näytöille.
Yksi näistä on rahapelaaminen, jota ollaan vauhdilla siirtämässä pelikoneista nettiin ympäri maailmaa. Rahapelisivustoja on julkaistu kasvavalla vauhdilla, ja listoja niistä sekä saatavilla olevista peleistä esittelee muun muassa suomalainen rahapelien arvostelupalvelu bonusetu.com.
Kaikenlaisten mobiilipelien parissa pelaajat ovat päässeet nauttimaan intensiivisestä pelikokemuksesta, jonka yksi seuraava luonnollinen askel on juuri AR. Tätä ennen olet pystynyt metsästämään dinosauruksia, zombeja ja pokemoneja mobiililaitteesi ruudulta, mutta tulevaisuudessa et välttämättä tarvitse tähän edes puhelinta.
AR-lasien uusimmat tulevaisuuden mallit eivät siis olisi kytkettävissä puhelimiin, vaan ne toimisivat oman sisäisen prosessorin, kameroiden, äänikomentojen ja 5G-yhteyden avulla.
Täten voit kävellä ne päässä vaikka joka päivä ja pelata mukaansatempaavia pelejä missä vain liikutkin.
Pelaajat ovat samalla innokas vastaanottamaan uusia ideoita ja pelijujuja, jonka ansiosta he ovat oiva käyttäjä- ja testiryhmä AR-laseille. Yhtä lailla laitevalmistajille pelaajat ovat vaativa ja teknologisesti haastava markkina-alue, koska modernien pelien pyörittäminen laseille on yksi suurimmista alan haasteista.
Applen ja Facebookin lasit tulevat räjäyttämään markkinat
Googlen haparoivien ensiyritysten jälkeen tänä päivänä AR-laseja on kuitenkin saatavilla jo muutama. Microsoftin HoloLens on yksi kuuluisimmista. Ne ovat samalla langattomat älylasit (tai pikemminkin kypärä), jota varten ei tarvita tietokonetta, koska lasit sisältävät itse oman Windows-koneensa.
Toiset amerikkalaiset Meta 2 -lasit ovat halvemmat, mutta ne pitää yhdistää tietokoneeseen. Kolmantena on näiden kahden risteytys eli ODG:n R-7, jotka ovat niin ikään itsenäisesti toimivat AR-älylasit. Apple on ilmoittanut julkaisevansa omat lasinsa lähivuosien aikana, joskin julkaisun odotetaan tapahtuvan vasta vuonna 2023.
Vuoden 2021 aikana tullaan kuitenkin näkemään kolmen eri suuren valmistajan AR-lasien julkaisut. Facebook, Vuzix ja Lenovo tulevat kaikki julkaisemaan kesän aikana omat versionsa uusimmasta AR-teknologiasta, ja näitä julkaisuja teknologia-ala odottaa kieli pitkällä.
Yhä edelleen kuitenkin lasien hinnat tulevat olemaan katossa. Tällä hetkellä Vuzizin lasit tulevat maksamaan noin 2 500 dollaria, joskin Facebook ei ole ilmoittanut tulevaa myyntihintaa ja samalla myös Lenovo ei ole ilmoittanut kuluttajahintaansa sen tulevalle ThinkReality A3 -älylasimallille.
Teknologian sijaan AR-lasien suurin haaste liittyy ulkonäköön
Jokainen peluri ymmärtää enemmän tai vähemmän sen, miten AR-teknologia toimii ja miten sitä voidaan hyödyntää peleissä. Se houkuttelee ostamaan, mutta viimeinen jarru ennen ostopäätöstä on monesti lasien ulkonäkö. AR-lasit ovat olleet tähän mennessä isoja ja kömpelöitä, jonka takia niiden käyttämistä on vieroksuttu.
Facebook on kuitenkin ottanut tämän hampaisiinsa ja tuottaa omat lasinsa yhteistyössä aurinkolasien valmistajan Ray-Banin kanssa. Sen markkinoille tuoman mallin uskotaan olevan muodikas, mutta samalla oman alansa edelläkävijä.
Raporttien mukaan Facebook aikoo nimittäin lisätä siihen oman tekoälyä hyödyntävän puhetunnistukseen perustuvan apurin, samanlaisen kuin Amazonin kehittämä Alexa. Yritys ilmoitti myös Aria-projektista, jossa on kyse tutkimustyökalusta. Sitä käyttämällä yritys voi kehittää älylasejaan enemmän.
Ovatko AR-lasit pelurin tärkein varuste tulevaisuudessa?
Vaikka uusia ja taatusti laadukkaita älylaseja on tiedossa useita jo vuoden sisällä, se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että tästä lähin pelaaminen tapahtuu pelkästään AR-ympäristössä. Vie aikansa ennen kuin älylaseista tulee tarpeeksi hyviä käyttää arkisessa pelaamisessa, jonka lisäksi niiden hinnan täytyy alentua merkittävästi nykyisestä.
Asiantuntijoiden mukaan voi kestää jopa 10 vuotta ennen kuin maailma tulee näkemään kunnollisia AR-laseilla pelattavia pelejä sekä laseja. Riippuu siis täysin pelurista, kuinka kauan hän on valmis odottamaan vai haluaako hän olla edelläkävijöiden joukossa ja kokeille innovatiivista teknologiaa välittömästi.