Muistan silloin kun bluray-soittimet tulivat markkinoille vuosia takaperin. Hinnat olivat nätisti sanottuna taivaissa, mutta yhtä nopeasti ne sieltä tulivat alaskin. Tällä hetkellä bluray-soittimen saa edullisimmillaan reilulla 50 eurolla, mutta hintavampiakin malleja on runsaasti saatavilla. Viidenkympin laitteen voi hankkia pienituloisempikin, mutta missä vaiheessa kalliimman laitteen hankkiminen on perusteltua? Mitä siis rahalla saa enemmän ja pystyykö esimerkiksi pelikonsolilla korvaamaan erillisen bluray-soittimen täysin? Suurin kysymys lienee, tekeekö alle satasen laitteilla mitään?
Tässä jutussa katsastetaan hyviä bluray-soittimia hieman eri hintaluokissa, selitellään niiden eroavaisuuksia ja mietitään bluray- ja teräväpiirtoasioita yleiselläkin tasolla.
Kuva kaikilla vähintään hyvä
Oleellisin asia tulikin jo otsikossa ilmi. Eli siis kaikkien nykyisten myynnissä olevien bluray-soittimien kuvanlaatu on vähintään hyvä. Tämä on lupaus ja todettu jo monen ihmisen voimin. Jos hyvä on sinulle riittävästi, haaskaat vain rahojasi kalliimmissa soittimissa. Periaatteessa voisit lopettaa lukemisen jo tähän, sillä sinulle asia tuli jo ilmi. Mutta ei kai myyjäkään asiakastaan pois luotaan aja, joten jatketaan.
Miksi sitten tuhlata rahojaan kalliimpiin, jos halvalla saa kerrankin hyvää? No, kysymys onkin siinä mikä on kyllin hyvä kenellekin. Kuka sen määrittelee? Tietenkin vain Sinä itse!
Edulliset (noin 100e ja alle) BD-soittimet on tarkoitettu ennenkaikkea peruskäyttöön. Ne ovat kulutuselektroniikka – eivät high-endiä. Ne sopivat parhaiten tilanteisiin, jossa halutaan vain soitin toistamaan teräväpiirtotasoista materiaalia suoraan telkkariin liitettynä. Piste.
Jotkut haluavat enemmän. Tällainen satasen ratkaisu ei tietenkään sovellu silloin, jos ollaan rakentamassa esimerkiksi kotiteatteria. Tällaisessa tapauksessa henkilöltä löytyy jo iso televisio tai videotykki ja valkokangas, AV-vahvistin ja erilliset kaiuttimet. Tämä henkilö ei halua pilata elokuvakokemuksiaan laitteella, joka ei pysty antamaan tarpeeksi terävää kuvaa ulos. Pienemmällä ruudulla eroja ei huomaa niin selvästi, mutta isommalla kylläkin. Erot eivät välttämättä ole mitään maailmaa mullistavia, mutta hifiharrastajalle kuitenkin olennaisia. Jos satasen laitteella pääsee sinne kouluarvosanalle 8, niin tonnin sijoituksella ollaan siellä 9:n paremmalla puolella.
Kysymys kuuluukin: oletko sinä valmis maksamaan tästä muutoksesta näin paljon?
Karkoitetaan valikoimaa, mitä minä ostaisin eri hintaluokissa
Lopetetaan teoriaoppi ja siirrytään itse laitteisiin. Eli mitä missäkin hintaluokassa kannattaa ostaa, vinkkejä!
Alle 100 euroa
Sony BDP-S1200
Vain 68 euron hintaan, Sony BDP-S1200 ei paljon kukkaroa kevennä. Rankkaisin Sonyn laitteet parhaiksi näissä alle sadan euron bluray-soittimissa. Sitä tosiasiaa ei tietysti mikään muuta, että muovilaitehan tämä on kuin muutkin samassa luokassa mutta voisi sanoa että ”muovin aatelia”. Tyylikäs ja pienikokoinen laite istuu hyvin kirjahyllyyn tai mediatasoon ja toistaa DVD- ja Blu-ray -formaattien lisäksi myös mediaa USB-muistilta. DVD-skaalaus. Lisäksi Sony Entertainment Network ja Netflix!
Sanoisin, että parasta mitä tähän hintaan saa. Loistava perussoitin!
Jotain laadusta kertoo myös se, että Sonyn laitteet ovat (lähes) ainoita massavalmistajista jotka on kelpuutettu myös hifiliikkeiden valikoimaan.
Hinta: 68 euroa, verkkokauppa.com
100 – 300 euroa
Pioneer BDP-170S
Pioneerin bluray-soitin on jo huomattavasti tasokkaampi laite kuin edellinen Sony. Huippunopea kuvan- ja äänentoisto useista eri lähteistä: mm. 3D Blu-ray -levyiltä, DVD-, CD- ja SACD-levyiltä ja langattomista suoratoistolähteistä. Lisäksi suora pääsy Youtubeen ja Picasa-verkkoalbumeihin. Voit myös toistaa musiikkia ja videota suoraan mobiililaitteesta ilman johtoja Wifi Direct toiminnolla.
Käytä DLNA:ta valitaksesi, suoratoistaaksesi ja toistaaksesi videoita ja musiikkia, jotka olet tallentanut yhteensopivalle tietokoneelle, mediapalvelimeen tai mobiililaitteeseen.
Mielenkiintoinen 1.5x View Scan with Audio -toiminto, jossa videota voi kelata niin että ääni pysyy kuitenkin ymmärrettävissä. Helpottaa oikean kohdan etsintää!
Voidaan ohjata myös älypuhelinsovelluksella! (Android-/iOS)
Hinta: 179 euroa, HifiStudio
Yamaha BD-S477
Yamaha on tunnettu loistavasta hinta-laatusuhteestaan ja ovat varmoja valintoja edullisemman pään laitteista. Tässä BD-S477 mallissa erinomaiset ominaisuudet yhdistettynä loistavaan teräväpiirtokuvanlaatuun. Uusi Miracast toiminto, jolla kuvan ja äänen voi siirtää yhteensopivasta älypuhelimesta tai Tablet-tietokoneesta, tv-ruudulle ilman kotiverkon WLAN-yhteyttä. Bonuksena WiFi-vastaanotin!
Tältä laitteelta onnistuu musiikin, videon ja valokuvien toisto kotiverkon DLNA-palvelimelta kuten tietokoneesta tai NAS-verkkolevyltä, Youtube-videoiden toisto, kaikkien nykyaikaisten HD-audioformaattien toisto ja FLAC-/ALAC -tiedostojen toisto. Sisällä 192kHz/32-bittinen Audio DA-muunnin. Laitetta voi ohjata graafiselta kuvaruudulta.
Laaja multimediatiedostojen tuki (MKV (H264), MPEG PS, MPEG TS, MPEG-4, VOB, AVI, ASF, WMV, AVCHD ( video )
MP3, WMA, AAC, WAV, FLAC (audio), JPEG, GIF, PNG (kuva).
Hinta: 199 euroa (tarjous 178 euroa), Mareks
Onkyo BD-SP309
Onkyo on tunnettu laadukkaista laitteistaan, jotka ovat kuitenkin yllättävän edullisia. BD-SP309 on huippulaadukas BD-soitin, joka sopii loistavasti esimerkiksi heidän viritinvahvistimensa kaveriksi. Laitteita voi myös ohjata samalla kaukosäätimellä!
Tärkeimpiä toimintoja ovat 3D-valmius, HDMI 1.4, tuki HD-audioformaateille, ethernet-liitäntä kotiverkon kuva- ja äänitiedostoille, MP3-, WMA ja DivX HD -tuki sekä 2 kpl USB-portteja. Laite on lisäksi normaalia litteempi muotoilultaan, joten se sopii kapeampiinkin paikkoihin.
Hinta: 249 euroa, HifiStudio
Harman Kardon BDT-30BK MKII
Harman Kardonin ideologia on hyvin samanlainen kuin Onkyon. Molemmat valmistavat hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyviä laitteita, uskovat luonnolliseen kuva- ja äänimaailmaan sekä joiden laitteet ovat niin tyylikkäitä, että niitä ei tarvitse piilotella.
BDT-30BK on äärimmäisen monipuolinen malli hintaisekseen. Se toistaa niin 3D Blu-ray -levyjä aina Blu-ray Disc -tallenteista ja DVD- sekä CD-levyistä BD-Live™-, MPEG-, WMA- ja JPEG-tiedostojen toistoon USB-tietovälineiltä. Täydellisenä teräväpiirtomediatoistimena BDT 30 tukee kaikkia ääniformaatteja (Dolby™ Digital, Dolby TrueHD, DTS® Digital, DTS-HD Master Audio™, MP3 jne.) ja jopa skaalaa videot vanhasta perustarkkuudesta 720p- ja 1080p-tarkkuuksiin, jolloin tuloksena on ensiluokkainen videokuva.
Edellisiä malleja kattavammat liitännät, myös analogiselle äänelle!
Hinta: 299 euroa, Kruunuradio
300 – 600 euroa
NAD T567
NAD T567 on todella laadukas blu-ray soitin, joka sopii loistavasti myös CD-kuunteluun. Soitin toistaa kaikki yleisimmät video ja kuvaformaatit, sekä osaa toistaa musiikkia ja elokuvia suoraan usb-tikulta. Soitin tukee myös DTS-TRUE HD ja DTS-HD ääntä ja siitä löytyvät HDMI, Optical, Coaxial ja Component video liitännät.
Taattua NAD-laatua. Tässä tuotteessa et voi tehdä virhettä!
Hinta: 499 euroa, Kruunuradio
Marantz UD5007
Tämä Marantz on oikea monitoimilaite. Se toistaa 3D Bluray-levyjen lisäksi erinomaisesti ja yksityiskohtaisesti myös CD- ja SACD-levyt. Laitteessa on myös BD-live ominaisuus ja se täyttää myös DLNA 1.5 spesifikaatiot. Tällä laitteella voi nauttia uusimmista levyistä (mm. FLAC HD) sekä videolatauksista PC:ltä.
Toinen näkökulma miksi tämä laite on huipputasoa: se on rakenteeltaan vankka. Levymekanismi on tukevatekoinen ja järeä. Lisäksi latausmekanismi on sijoitettu keskelle ja se on täysin suojattu, ja tämän ansiosta lopputuloksena on nopea ja hiljainen lataus. Kaiken tämän lisäksi soittimen neljä tärkeintä yksikköä (mekanismi, virransyöttö, virtalähde ja näyttö) ovat fyysisesti
erotettu toisistaan häiriöiden minimoimiseksi.
Hinta: 599 euroa, HifiStudio
600 – 1000 euroa
Denon DBT-3313UD
Denon-malliston lippulaiva. Mahtava universaalisoitin, joka toistaa kaiken mahdollisen – Blu-ray, DVD, SA-CD, CD ja verkkosisältö
Tämä universaalisoitin toistaa myös Super Audio CD:t ja DVD Audio levyt. Kaksi HDMI-lähtöä ja Pure Direct -tila. Saatavilla runsaat verkkotoiminnot kuten Youtube ja Netflix. Voidaan toistaa sisältöä langattomasti myös muista laitteista.
Tuetut HDMI-ominaisuudet: 3D, Deep Color, x.v.Color, High-Bit-Rate Audio lähtö sekä HDMI CEC ohjauskomennot. Sisällä lisäksi korkealaatuinen videoprosessointi ja I/P-skaalain. Myös USB-portti on sisällytetty hintaan.
Haluatko vain yhden laitteen toistotehtäviin? Se voisi olla tämä.
Hinta: 699 euroa, HifiStudio
Oppo BDP-103D
Maailman parhaiksikin rankatut Oppon BD-soittimet ovat maineensa veroisia. Tämä BDP-103D malli jatkaa samaa perinnettä, tarjoten enemmän kuvan syvyyttä, kirkkautta ja laatua kuin aiemmat mallit. Uudessa BDP-103D mallissa on edeltäjäänsä tehokkaammat komponentit, joten se toimii hämmästyttävän verkkaisesti. Aika on rahaa, vai mitä?
Oppo tarjoaa runsaat HDMI-lähdöt, 3D tuen, kykenee upskaalaamaan 2D kuvaa 3D:ksi, 2K*4K muuntimen, 7.1 analogiset äänilähdöt, 3kpl USB-portteja + USB langaton adapteri ja Netflixin.
Hinta: 819 euroa, Mareks
Cambridge Audio 752BD
Tämä laite, on itse täydellisyys. Cambridge Audio 752BD:ssä on kaikki, ja kaikki huippuluokkaa. 3D Blu-ray ja huippuluokan CD/SACD/USB ja verkkosoitin, DA-muunnin, kuvaprosessori ja 7.1 esivahvistin samassa paketissa! Kytke soittimeen vaikka suoraan 7 kpl aktiivikaiuttimia ja 1 kpl subwoofer tai päätevahvistin nauttiaksesi helposta ja huippulaadukkasta kuvan- ja äänentoistosta.
Optinen ja koaksiaalinen digitaaliäänen sisääntulo ulkoisille äänilähteille. 2x HDMI sisään ja ulos. MHL-tuki HDMI1 sisääntulossa mobiililaitteita varten. ARC audiopaluukanava molemmissa HDMI sisääntuloissa esim. TV:n ääntä varten. Marvell QDEO skaalain, Anagram Technologies 24/192 up-sampling kaikille äänilähteille ja kaikille kanaville. Mediatek prosessori.
Tämä laite on luokkansa kuningas, todellinen all-in-one valinta audiofiileille. Markkinoiden monipuolisin universaalisoitin! DVD-Audio ja SACD-toisto myös HDMI:n kautta, sisäänrakennettu 7.1 dekooderi ja esivahvistin, dedikoidut DA-muuntimet kaikille kanaville. HDCD.
Metallinen etulevy ja vaimennettu wrap-around runko. Nopea, tyylikäs, kestävä laite. Voiko muuta toivoa?
Tämä laite on on paranneltu painos 751BD soittimesta, joka voitti EISA palkinnon 2011-2012 ja sai Home Cinema Awards 2012 parhaan soittimen palkinnon jättäen taakseen mm. jo mainitun Oppo BDP-95EU:n ja yli 3000 punnan Primare BD32:n.
Cambridge Audion laitteet ovat huippuluokkaa, mutta silti keskimääräistä edullisempia. Niitä voi siis suositella kaikille laatutietoisille, jotka ymmärtävät että suurempi hintalappu ei aina tarkoita parempaa tuotetta.
Hinta: 999 euroa, Kruunuradio
Jos omistat jo pelikonsolin, erilliselle soittimelle harvoin tarvetta
Tämä on hyvin yleinen kysymys, jota jokainen on varmasti joskus pohtinut. Pelikonsoli löytyy lähes joka taloudesta, joten onko silloin mitään järkeä hommata erillissoitinta kun konsoli toistaa HD-sisällönkin?
Jo PlayStation 3 pitää sisällään sen verran hyvän BD-soittimen, että erillisen soittimen hankinta on hyvin harvoin tarpeellista. 200 euron pelikonsoli lyö suoritustehossaan vielä tänäkin päivänä jopa puolet kallimmat erillissoittimet, joten jos et olet valmis hyppäämään lähemmäs tonnin luokkaa, muutos ei hyödytä juuri mitään, voipi olla jopa päinvastoin.
Moni pelaaja on varmasti jo hankkinut (tai aikoo hankkia) uuden PS4-konsolin joten jos sen hankinta on näköpiirissä, ei ole mitään järkeä hankkia erillissoitinta.
Hieman Sonyn jalkoihin jäänyt Microsoftin Xbox (One) suoriutuu tehtävästä myös mallikkaasti, jokseenkin suurin osa käyttäjistä pitää PS3/4 laitteita parempina BD-soittimen asemassa.
Pelikonsoleiden lyömättömyys BD-soittimena johtuu yksinomaan niiden raa’asta suorityskyvystä. Koska ne on suunniteltu ensisijaisesti pelikäyttöön suorittamaan raskaitakin sovelluksia, siinä ei paljon enää elokuvien näyttäminen rasita. Samanlaista vääntöä ei yksinkertaisesti löydy saman hintaluokan soittimissa, joten on mentävä huomattavasti korkeampiin hintoihin jotta voidaan saada sama jälki erillisellä laitteella.
Summa summarum, jos et ole rakentamassa 10 000 euron kotiteatteria, pärjäät varmasti pelikonsolin bluray-ominaisuuksilla vallan mainiosti. Pelkkään leffakäyttöön on tietysti luonnollista hankkia juuri siihen tarkoitukseen sopiva laite, mutta ellei kyse ole lähemmäs 1k euron tasoisista laitteista – et hyödy mitään. PS3:sen veroista bluray-soitinta ei samassa hintaluokassa nähdä.
Lähde liikkeelle perussoittimesta, päivitä tarpeen mukaan
Jos BD-soittimet eivät ole sinulle aiemmin tuttuja, voi olla vaikea päättää minkätasoista laitetta on hakemassa. Hyvää osviittaa asiaan antaa nykyinen laitteistosi. Paljonko esimerkiksi nykyinen DVD-soittimesi maksoi aikoinaan? Aiotko käyttää bluray-soitinta yksittäisenä laitteena vai osana suurempaa kotiteatteria?
Jos haet vain laitetta joka toistaa bluray-elokuvia ja olet täysin tyytyväinen jo tavalliseen dvd-kuvaan, mikä tahansa bluray-soitin ajaa asian. Liitäntäpuoli ei ole edullisimmissa malleissa kehuttava, mutta eipä TV:n ja soittimen välille muuta tarvitsekaan kuin HDMI-kaapelin. Mikäli bluray-soitin tulee osaksi suurempaa kotiteatteria, tulee huomioida että tarvittavia liitäntöjä on tarpeeksi ja että kaikki laitteet saadaan liitettyä asianmukaisesti kiinni.
Kaikkien markkinoilla olevien bluray-soittimien kuvanlaatu on pääasiassa vähintään hyvä. Erot näkyvät herkemmin mitä suuremmalta kuvaruudulta niitä katselee. Pienemmälle telkkarille riittää helpommin halvempikin soitin. Jos kuvaa on tarkoitus katsoa puolestaan esimerkiksi suurelta valkokankaalta, on tasokkaamman laitteen hankkiminen perusteltua.
Asian voisi kiteyttää näin: jos tarkoituksena on käyttää bluray-soitinta yksiomaan elokuvien toistamiseen suoraan televisioon liitettynä, hanki alle satasen laite ja säästä rahasi muualle. Jos bluray-soitin tulee puolestaan rankempaan käyttötarkoitukseen osaksi erillistä kotiteatteria käytettäväksi ison screenin kanssa, sitten pitää valita jo tarkemmin.
Hankinta kannattaa kuitenkin suhteuttaa kokonaisuuteen eli 500 euron telkkarille et osta 500 euron soitinta, right?
Ymmärrystä kaivataan!
Kuten olen useaan otteeseen aiemmissa artikkeleissani todennut, koko teräväpiirto on jäänyt Suomessa ikään kuin ”suunnitteluasteelle”. Vaikka tarvittava tekniikka on ollut olemassa jo vuosia, hyvin harva ymmärtää todellisen teräväpiirron päälle vieläkään mitään. Kaikki kyllä ostavat HD-yhteensopivia televisioita ja digibokseja kernaasti, mutta katsovat niillä sitten kuitenkin sitä samaa SD-kuvaa kuin sillä vanhalla töllöttimellä. Sitten itketään kun rahat meni eikä ”kuvassa huomaa mitään eroa”. Hyvä ja varsinkin iso telkkari paljastaa helpommin virheet kuvassa, joten uudella televisiolla kuva saattaa näyttää jopa vanhaa huonommalta, mikäli sille ei syötetä terävämpää ohjelmamateriaalia.
Jos siis todella haluatte teräväpiirron pariin päästä, muista että myös sitä sisältöä tarvitaan laitteiden lisäksi. Ilmaisella TV-puolella se tarkoittaa siis lähinnä Yle HD -kanavia, MTV:n, Nelosen ja FOX:n HD-sisältökin on kaapelikortin takana. Maksukanavista on kaikista jo HD-versio joten jos terävää kuvaa televisio-ohjelmista halajaa, on oltava valmis hankkimaan maksullinen kanavapaketti.
HD-leima töllössä tai digiboksissa ei siis automaattisesti ”nosta kuvanlaatua” mihinkään ilman sitä tasokkaampaa kuvamateriaalia – vaikka myyntimiehet kaupassa muuta tykkäävätkin väittää.