Miksi Cyberpunk 2077 on Ollut Eniten Puhuttu Peli Vuoden 2020 Lopussa?

img
Apr
30
author image by Ines | Pelit | 0 Comments | 30 Apr 2021

Melkein vuosikymmenen ajan Cyberpunk 2077 oli videopeli, joka aiheutti ennennäkemätöntä mediakiinnostusta ja oli videopelien fanien kuumin keskustelunaihe. Virallisesti 10. joulukuuta julkaistu peli on jo saanut tuhannet pelaajat luomaan videoita monista usein huvittavistakin vioista ja virheistä.

Cyberpunk 2077 on, kuten live casino, tavoin onnistunut synnyttämään jännitystä ja sisällyttämään mukaan kaikkea, mitä pelaajat PRG:ssä rakastavat. Mutta pelaajien innostus ja odotukset lässähtivät nopeasti, ja sosiaaliseen mediaan muodostui pian oikea suuttumuksen aalto.

Julkaisupäivänä kommentit ja arvostelut olivat hyviä. Monissa kommenteissa ylistettiin kuvitteellisen öisen kaupungin todenmukaisuutta, upeata arkkitehtuuria ja rähjäisiä kujia. Arvostelijat rakastivat tulta, energisiä hahmoja ja neonanimaatiota sisältävää peliä.

Mutta nämä kommentit saivat pian antaa tietä tyytymättömien pelaajien valituksille. Heidän vuosia odottamansa peli oli epätäydellinen ja keskeneräinen, sen koodi ei selvästikään ollut valmis. Ja tässä on syy sille, miksi peli oli kaiken keskustelun keskipisteenä.

Pelin julkaisun jälkeinen täydellinen tyhjyys ja tyrmistys

Niin hassulta kuin se voi kuulostaakin, tosiasia on, että maailman mainostetuin peli ei yksinkertaisesti ole kovin kummoinen. Historia osoittaa, etteivät mainostetuimmat pelit aina ole parhaita, ja kun otetaan huomioon tämän pelin saama valtava julkisuus, on vain luonnollista, että ihmiset ovat pettyneitä.

CD Projekt Red kertoi Cyberpunk 2077 -pelistä ensimmäisen kerran jo vuonna 2012 ja esitteli sen kiehtovana saagana. Se saisi pelaajat uppoutumaan mielenkiintoiseen, todentuntuiseen sci-fi-maailmaan. Miksi ihmiset sitten rakastuivat tähän peliin? Useimmat käyttäjät ihastuivat sen vaikuttaviin, julkisuudesta tunnettujen henkilöiden (kuten sellaisten isojen nimien kuin Grimes tai Keanu Reeves) mainostamiin trailereihin.

Cyberpunk 2077 sijoittuu tulevaisuuden dystopiaan, jonka maailmassa seikkailevat digitaaliset nomadit, jotka osallistuvat erittäin riskialttiiseen yritysvakoiluun ja täydentävät kehoaan korkean teknologian aseilla. Käyttäjille luvataan ennennäkemätön kokemus myös tunnettujen yritysten, kuten Microsoftin ja Sonyn, valmistamilla, seuraavan sukupolven pelikonsoleilla.

Mitä muuta pelaajat voisivat odottaa? Käyttäjillä on runsaasti mahdollisuuksia kustomoida virtuaalisia hahmojaan tässä todentuntuisessa maailmassa, ja seikkailla siellä ristiin rastiin. Tiesitkö, että ennen pelin joulukuista julkaisua jo noin kahdeksan miljoonaa pelin fania oli tehnyt ennakkotilauksen saadakseen oman pelinsä? Se on todella vaikuttava luku!

Valitettavasti peli osoittautui suureksi pettymykseksi kaikille näille ihmisille, jotka sitten päättivät luoda internetiin viraalivideoita pelin pilaavista virheistä. Esimerkiksi fanit saattoivat nähdä tankkien putoavan taivaalta ja hahmojen ilman mitään syytä ajavan moottoripyöriä ja seisovan ilman alushousuja.

Toinen todellinen ongelma on, ettei pelissä oikeastaan ole mitään uutta, ja se on vain joukko Grand Theft Auto –, Far Cry 3 –, Borderlands-, The Witcher 3 –, Thief- ja Deus Ex –peleistä tuttuja ideoita tungettuna ihan okei-peliin. Pelin ainutlaatuisin osa on Braindance Forensics –minipeli, jota useimmat pelaajat kuitenkin pitävät melko tylsänä ja jonka he aivan hyvillä mielin jättäisivät väliin.

Mikä kuitenkin pahinta, peli ei vaikuta siltä, että se reagoisi järkevästi pelaajan tekemiin toimintoihin. Itse asiassa tuntuu siltä, ettei peliin ole oikein panostettu, että se on vain jonkinlainen GTA-huijaus.

Videot kertovat pelistä, jota on käytännössä mahdotonta pelata. Se on täynnä virheitä ja hahmojen AI (keinoäly) toimii todella heikosti. Uusi versio ei myöskään ole aina ollut yhteensopiva vanhan pelin kanssa käytettyjen pelikonsolien kanssa.

Julkaisu jo vuonna 2012, mutta useita viivästyksiä

Pelistä kerrottiin virallisesti ensimmäistä kertaa toukokuussa 2012. Trailer julkistettiin muutamaa kuukautta myöhemmin, mutta suuri yleisö ei vielä tiennyt pelin virallista julkaisupäivää.

Vuonna 2018 Cyberpunk 2077 teki paluun E3:een, tärkeään amerikkalaiseen videpeliohjelmaan. 40 minuutin pituisella videolla pelin suunnittelijat paljastivat maailman, johon tulevat pelaajat ja fanit uppoutuisivat.

Vuotta myöhemmin CD Projekt julkaisi uuden trailerin. Tällä kertaa pelin viralliseksi julkaisupäiväksi kerrottiin 16. huhtikuuta 2020, mutta tämä ei toteutunut. Ensimmäiset ongelmat tulivat esiin tammikuussa 2020, ja studio ilmoitti haluavansa siirtää pelin julkaisupäiväksi 17. syyskuuta 2020 ja lopulta joulukuulle.

Pudotus osakemarkkinoilla

Pelin huonon laadun vuoksi puolalainen pelistudio CD Projekt sai havaita osakkeensa arvon romahtavan pelin julkaisupäivänä. Yhteen koottujen tietojen perusteella yrityksen arvioidaan kärsineen kahden päivän aikana kaikkiaan 2,1 miljardin dollarin arvonalennuksen. Tämä on valtava isku sijoittajille, jotka eivät osanneet sitä odottaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *