Mik tekee Applen laitteista niin hyvi

img
Apr
21

Applen laitteet nauttivat suurta suosiota tietyn piirin keskuudessa. Joillakin saattaa olla kotona pelkästään omenalla varustettuja tietokoneita, tabletteja ja puhelimia. Toiset näkevät nämä ihmiset eräänlaisina hihhuleina tai muodin perässähiihtäjinä, jotkut taas puhtaasti laatutietoisina kuluttajina. Mutta mikä oikein tekee Applen laitteista niin hyviä, että jotkut eivät enää edes katso muiden valmistajien tuotteita, kun he ovat hankkineet ensimmäisen Macinsa, iPhonensa tai iPadinsa?

Selityksiä on itseasiassa useita. Voimme nostaa ainakin viisi eri kohtaa esille: Applen laitteet ovat yksinkertaisesti tehokkaita, varmatoimisia, helppokäyttöisiä, tyylikkäitä ja hyvin yhteen pelaavia.

Tyylitietoisen hankinta vai varma valinta?

Applen laitteita on jo vaivannut pitkään se tosiseikka, että niillä on kuitenkin kaikesta huolimatta hyvin rajallinen käyttäjä- ja kohderyhmä – riippumatta niiden laadusta. Itse näin puoliksi insinöörinä olen vähintäänkin ihmetellyt sitä, miksei Apple tuo näkyvämmin esille sitä faktaa että heidän laitteensa ovat oikeasti huippulaadukkaita, sen sijaan että niitä esitellään tavallaan vain jonain korupuhelimena tai korutietokoneena. Ymmärrän kyllä, että tyylinäkemyksillä tavoitellaan etenkin naisväestöä, mutta uskon että myös monia miespuolisiakin kiinnostavat varmatoimiset ja tehokkaat laitteet. Hehän niillä eniten kuitenkin loppupeleissä leikkivätkin.

Toinen merkittävä ongelma on, että Apple ei pahemmin kerro laitteidensa teknisiä tietoja. Tämä estää niiden suoran vertailun esimerkiksi PC-tietokoneisiin tai Android-laitteisiin. Yleensä esittelyteksteissä kyllä kerrotaan hyvin näyttävästi, miten tehokkaasta, nykyaikaisesta ja tyylikkäästä laitteesta on kysymys, mutta uskotteko että tämä uppoaa välttämättä laatutietoiseen kuluttajaan?

He haluavat konkreettista tietoa, niitä speksejä – eivätkä mainospuheita.

Applen laitteet ovat varmoja valintoja omassa hintaluokassaan, mutta harva uskoo ennen kuin näkee. Apple voi itseasiassa olla tavallaan jopa eräänlainen edelläkävijä monissa tekniikoissa, mutta silti moni vaan vierastaa heidän tuotteitaan. Epäilyväisyys, se on kaiken takana. Moni ei yksinkertaisesti usko, että Applen laitteet voivat olla niin hyviä että niistä kannattaa maksaa enemmän. Kaikki laitetaan vain brändin, sen omenan piikkiin. Näin ei kuitenkaan ole.

Brändillä oma arvonsa, mutta se on vain osa totuutta

Maailman suurimpana teknologia-alan yrityksenä 170,9 miljardin dollarin liikevaihdolla Applella on tietysti brändiarvoa – ja paljon. Monet heidän asiakkaansa ovat myös siinä mielessä erikoisessa asemassa, että he ovat tavallaan enemmän faneja kuin kuluttajia. Juuri tämä saa ulkopuolisissa aikaan sen käsityksen, että Applen asiakkaita olisivat vain aivopestyt idiootit, jotka hyppäävät vaikka kalliolta haukatun omenan perässä. Tiedän ajatusketjun, sillä vielä reilu vuosi sitten omat fiilikseni olivat hyvin samaa luokkaa.

Tämä oli ennen kuin ostin ensimmäisen Macin. Tätä ennen olin kamppaillut monen muun tapaan Windowsin eri ongelmien kanssa, kaatuilun, levyn eheytyksen ja siivoamisen, haittaohjelmien skannailun ja virheilmoitusten setvimisen kanssa. Siihen kyllästyneenä pyörittelin ja pyörittelen edelleen erilaisia Linux-distroja. Oli kuitenkin aika siirtää sen hetkinen kone eläkkeelle ja uudeksi tietokoneeksi vakiintui sitten iMac. Reilun tonnin hintalappu ei ollut ongelma, sillä olin jo aiemmin ajatellut käyttäväni samanlaisen summan uuden työaseman kasaamiseen. Nyt ei sitten tarvinnut.

Mitä nyt yli vuoden Macia ja OS X:ä käyttäneenä voin kertoa, että ei enää koskaan muita kuin Applen koneita. Teho, luotettavuus ja käyttökokemus on niin omaa luokkaansa, että ihan harmittaa että uhrasin ne kaikki vuodet Windowsin kanssa tappelemiselle. Kaikki yksinkertaisesti vain toimii. Hyvästi säätäminen tietokoneella, nyt konetta voi vaan käyttää. Ei haittaohjelmia, ei virheilmoituksia, ei kaatuilua, ei jumitusta. Turvallinen, näyttävä ja helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä, jolla onnistuu kaikenlainen työskentely vaivatta.

Macintoshin hyvän kokemuksen siivittämänä päätin sitten hankkia seuraavaksi puhelimeksi myös iPhonen. Tämäkään ei ole pettänyt kertaakaan. Monia Android-huippuluureja käyttäneenä ja testanneena voin kertoa, ettei yksikään malli tai käyttöjärjestelmän versio vedä vertoja iOS:n sulavalle ja loogiselle toiminnalle. Oli Android-puhelimessa sitten vaikka 8-ytiminen 2,7 GHz Snapdragon suoritin ja 3GB keskusmuistia, silti on lagia havaittavissa varsinkin useamman raskaan sovelluksen moniajossa. Sama porukka itkee siitä, miten Applen laitteet ovat ylihintaisia kun niissä on vaivainen 1,4 GHz A8-tuplaydinsuoritin ja vain 1GB RAM:a 900 euron hintaan. Voisikos joku sitten selittää, miksi iPhone ja iOS toimivat huomattavasti paremmin tällä kokoonpanolla kuin yksikään Android-teholuuri?

On ollut iPhonea käyttäessä myös mielenkiintoista huomata, miten hyvin iOS hallitsee muistinkäytön. Androidissa on aina ollut se ongelma että jos laitetta ei käynnistä uudelleen tietyn ajan välein, sen toiminta alkaa takkuamaan. Mulla on nytkin ollut iPhone yhtäjaksoisesti päällä kuukausia, eikä minkäänlaisa tehonmenetystä ole vieläkään havaittavissa.

Näyttivät Macintosh ja iPhone/iPad laitteet sitten Windowsiin/Androidiin verrattuna teknisiltä tiedoiltaan miten tehottomilta tahansa, niiden suorituskyky kyllä lyö ihan ällikällä. Siksi olisikin tärkeää testata laitetta aina itse ja nähdä millainen sen tuntuma on. Speksit eivät kerro loppupeleissä paljoakaan, kun asioita voi toteuttaa hyvin eri tavalla.

Ylihintaisia? En nyt sanoisi

Sitten pääsemminkin hinta-argumentointiin. Yleensä juuri se Applen laitteiden korkea hinta ajaa asiakkaat kilpailijan leiriin. On ymmärrettävää että lähes tonnin hintainen Macbook Air tuntuu kalliilta, jos on tottunut ostamaan niitä 299e tarjouskoneita. Sisällä on kuitenkin hyvin erilaista rautaa, aina näyttö mukaanlukien. Ovatko Applen laitteet sitten niiden tehokkuuden ja luotettavuuden suhteen ylihintaisia? Minusta juuri eivät.

Ongelma on siinä, että useimmat eivät ole valmiita maksamaan elektroniikastaan kovinkaan paljoa. Katseet kohdistuvat automaattisesti niihin edullisempiin tuotteisiin, tarjouseriin. Apple tekee high-end laitteita – moni ei sellaista hae tai aio sellaisesta maksaa. Piste.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hinnoissa olisi ilmaa tai että maksaisi tyhjästä. Ei lainkaan. Laadukkaille laitteille on aina kysyntää tietyissä piireissä, vaikeinakin talousaikoina.

Silloin kun oikeasti tarvitsee tehokkaan ja varmatoimisen laitteen ja siitä on myös valmis maksamaan, Apple on monille ykkösvalinta.

Monet ovat kuitenkin aivan tyytyväisiä keskikastilaisia ja eivät tunne menettävänsä mitään hankkiessaan kohtuuhintaisempia tuotteita. Mutta tämä taas ei tarkoita sitä, etteikö 299 euron ja 1299 euron laitteilla olisi mitään eroa – mitä monet tuntuvat kuvittelevan. Esimerkiksi minä en henkilökohtaisesti voisi kuvitellakaan bloggaavani millään muovikoteloisella Lenovolla, kun paljon paremman kokemuksen saa alumiinisella Macilla. Puhumattakaan mikä ero näiden kahden laitteen välillä on vielä suorituskyvyssä, tietoturvassa ja vakaudessa.

Siihen voi luottaa

Parasta Applen laitteissa on eittämättä se, että niihin voi luottaa. Ne yksinkertaisesti toimivat ja vielä ilman sitä ylimääräistä säätämistä. Laita vain johto seinään ja paina virtanappia – siinä on sinulla käyttövalmis tietokone. Käyttöönota uusi iPhone, laita vain SIM-kortti sisään ja virta päälle – puhelin hoitaa loput. Siirrä tietokoneen tai puhelimen kuva televisioon, hanki vain Apple TV ja kytke se HDMI-kaapelilla HD-töllöön. Jatkossa hallitsetkin olohuoneen viihdekeskustasi suoraan puhelimellasi.

Luotettavuus ei pääty pelkkään käyttöönottoon. Macintosh on ollut käytössä nyt 1v ja 2kk, ei ole kaatunut kertaakaan, ohjelmat eivät jumita ja kaikki tehtävät ovat hyvin automaattisia. Tulostimenkin asennuksessa käyttäjän vastuulle jää ainoastaan USB-johdon kiinnitys. Kaikki siis toimii out-of-the-box, ilman pelkoa hidastumisesta tai viruksista. Voi yksinkertaisesti keskittyä itse tietokoneen käyttämiseen, ei ongelmien ratkomiseen kuten Windowsissa on tapana.

Sama koskee älylaitteita. iPhone on ollut käytössä joulusta asti, eikä valittamista. Puhelut yhdistyvät loistavasti, verkkoyhteydet ovat nopeita, sovellustarjontaa riittää ja akkukin kestää. Ei ole tullut vastaan sovelluksia tai pelejä, joista iPhone ei olisi suoriutunut kiitettävästi. Käytä vain laitetta ja laita yöksi laturiin. Sama meno jatkuu huomenna.

Yhtä luotettavaa ekosysteemiä en ole vielä koskaan kohdannut. En ihmettele yhtään, että ensimmäisen Applen laitteen hurahtamaan erehtyvät jäävät usein sille tielle.

Teho ja helppokäyttöisyys yhdistyvät miellyttävällä tavalla

Applen laitteet ovat siitä mielenkiintoisia tuttavuuksia, että ne yhdistävät kaksi varsin erilaistakin ominaisuutta toisiinsa – tehokkuuden ja helppokäyttöisyyden. Yleensä kun puhutaan teholaitteista, tulee lähinnä mieleen markkinoiden uusimmalla (ja vaikeimmalla) tekniikalla varustetut tuotteet, joita peruskuluttaja ei välttämättä edes osaa käyttää. Kun taas puhutaan helppokäyttöisistä laitteista, tulee mieleen tyyliin Doron senioripuhelimet.

Apple tekee poikkeuksen ja osaa kieltämättä yhdistää nämä kaksi asiaa erinomaisesti toisiinsa. Siinä missä kaikki heidän laitteensa ovat uusimman teknologian taidonnäytteitä, ne ovat kuitenkin samalla niin yksinkertaisia käyttää että kuka tahansa osaa hyödyntää niitä tehokkaasti.

Tämä taas ei tietenkään tarkoita sitä, että Applen laitteet olisivat jotenkin tyhmille suunniteltuja. Ainakin itse osaan sen kaiken säätämisen ja ongelmanratkonnan jälkeen arvostaa sitä, että kaikki vain toimii. Eikö olekin ihanaa käyttää laitetta, joka tekee minkä lupaa – eikä petä?

Tietokoneita harrastavana tietysti tykkään itse myös siitä säätämisestä. Mutta sitä varten mulla on Linux-distroja, joita pyörittelen toisissa masiinoissa. Itse Macintoshia tykkään vain käyttää.

Ulkonäöllä ON väliä

Puhuttiin sitten aivan mistä asiasta tahansa, on turha kieltää etteikö ulkonäöllä olisi jotakin painoarvoa. Sama koskee myös elektroniikkaa. Sijoittaahan mieluummin nykyisenlaisen LED-televionkin olohuoneensa paraatipaikalle, kuin että tasolle hilaisi 42’’ putkitv-mötikkää. Jokainen varmaan myös työskentelee mieluummin litteän näytön kuin kymmeniä kiloja painavan putkimonitorin ääressä.

Yksi Applen laitteiden merkittävimmistä valttikorteista on aina ollut niiden kaunis ulkokuori. Voisi tavallaan siis sanoa että ne ovat timanttia ulkoa, mutta rautaa sisältä. Esimerkiksi pöytämacit (iMac) ovat oiva esimerkki siitä, miten pitkälle tietokoneen näytön rungon ohuus voidaan parhaimmillaan viedä – kun vielä muistetaan se fakta, että itse keskusyksikkökin on siellä näytön takana. Alumiininen viimeistely kruunaa kokonaisuuden. Ja pakko myöntää että onhan se ihan toista palata käyttämään Macia kotona, kun on vaikkapa yleisillä päätteillä käsitellyt natisevia muovileluja.

Älylaitteissa sama homma. Applen kiiltävä valkoinen viimeistely antaa laitteelle omanlaisensa lisäarvon ja ainakin allekirjoittaneen on myönnettävä, että mieluummin käyttää valkoista kuin mustaa laitetta. Toki Applenkin laitteita on saatavilla useammissa väreissä kuten myös muiden valmistajien valkoisena, mutta jotenkin se tyylikäs valkoinen sävy vaan saa enemmän painoarvoa Applen kuorissa.

Laitteet ovat myös miellyttävän kevyitä ja rungoltaan ohuita. Esimerkiksi uusin iPhone painaa vain 129g ja Macbook Pro vain 1,58kg. iPhone on vain 7mm paksu ja Macbook Pro alle 2cm. Silti niiden rakenne on huomattavasti vankempi kuin useimpien kilpailijoiden tuotteiden.

Erityismaininta täytyy myös antaa Apple TV:lle. Täysivaltaisen viihdelaitteen arvonimen ansaitseva laite nimittäin mahtuu jopa kämmenelle, siinä missä yleensä tällaiset laitteet varaavat vähintään kokonaisen hyllyn itselleen.

Mitä enemmän omistat, sitä tehokkaammin työskentelet

Applen laitteiden merkittävin hyöty tulee esille, kun niitä käyttää yhdessä. Ei siis mitenkään ihme, että samalta henkilöltä voi löytyä kotoa iMac, Macbook, iPhone, iPad ja iPod.

Yhteistyö on saumatonta ja data synkronoituu saman tilin kautta kaikkiin käytössä oleviin laitteisiin. Haluat siirtää valokuvasi iPhonesta Macille? Liitä vain puhelin tietokoneeseen ja kuvat siirtyvät kirjastoosi automaattisesti. Haluat tarkastella Macilla kirjoittamaasi dokumenttia menossa? Avaa se liikenteessä iPadilla Pages-ohjelmalla. Käytä samaa selaushistoriaasi, tallennettuja salasanoja ja suosikkisivustojasi kaikilla Applen laitteilla? Safarilla se onnistuu. Siirrä kuva langattomasti iPhonesta televisioon ja katso vaikka elokuvaa isolta ruudulta? Apple TV:llä peace of cake.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, miten näitä laitteita voi hyödyntää yhdessä. Kaiken kruunaa vielä sama tuttu käyttöliittymä, mikä on käytössä niin puhelimissa, tableteissa kuin tietokoneellakin. Sama näky, hieman vain eri koossa.

Tällaista elektroniikan käyttämisen kuuluukin olla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *