Mitä jokaisen nuoren johtajan pitäisi lukea tullakseen hyväksi johtajaksi, kysyi Joe Coleman äskettäin Harvad Business Review -blogissa. Kirjoittaja tarjoili yksitoista kirjaa alkaen Marcus Aureliuksen The Empero’s Handbook-kirjasta kuljettaen kaanoninsa läpi Jim Collinsin ja muiden kuuluisien johtamisoppaiden tekijöiden.
Listalta löytyi myös Viktor Franklinin Man’s Search for Meaning, Ihmisyyttä etsimässä, joka tuskin löytyy kirjakaupasta bisneskirjallisuuden hyllystä, mutta joka kuitenkin on tärkeä opas johtajana selviytymisestä. Luin itse sen jo opiskeluaikana, ja se vaikutti. En taida silti löytää yhtä ainoaa kirjaa, joka olisi valaissut tähden lailla polkuani johtajana. Ilman muuta olen oppinut monesta kirjasta paljon mutta muilta johtajilta vielä enemmän.
Whitney Johnson kommentoi kirjallisuuslistaa samalla sivustolla jonkin ajan kuluttua ja kysyi, että missä naiskirjailijat? Hän kuitenkin totesi, että toki useimmat hänen haastattelemansa menestyneet naisjohtajatkin poimivat listalleen pääsääntöisesti miesten kirjoittamia kirjoja.
Liekö edes tarpeellista esitellä hyvän johtajan ominaisuuksia mies- tai naisnäkökulmasta. Erään johtamisoppaan mukaan tarvitsemme menestykselliseen johtamiseen tasapainoa feminiinisten ja maskuliinisten ominaisuuksien välillä. Eikö se silloin vie pohjaa pois jommankumman sukupuolen erityiseltä esiin nostamiselta?
Monet itseään kunnioittavat konsultit ovat vauhdittaneet uraansa kirjoittamalla kirjan johtamisesta. Parasta on tietenkin, jos kirja esittelee jonkun uuden vetävän typologian, jonka mukaan voimme alkaa tunnistaa itsestämme johtajana kehittymisen mahdollisuuksia ja haasteita. Myös urheilijat ja heidän valmentajansa samoin kuin jotkut taiteilijat hankkivat lisätuloja kouluttamalla johtajia omien oppiensa mukaan.
Olen konsultti, tarkemmin kuvattuna itseäni kunnioittava konsultti, mutta ei minulla ole tämänkaltaista johtamiskirjaa vielä kirjoitettuna. Mutta jos kirjoittaisin, niin mikä voisi olla sopiva viitekehys ja typologia?
Johtamisopit ottavat usein mallia miesyhteisöistä. Tuntematon sotilas on jo käytetty, varmaan Seitsemän veljestäkin. Eikö naisia tai naisyhteisöjä ole esimerkeiksi asti vai eikö niistä vain ole kirjoitettu? Nalle Puhkin on päässyt johtamisoppaisiin. Taitavat siis eläimet ja satuhahmotkin mennä naisten ohi kiinnostavuudessa johtajina.
Jos esikuvayhteisöä ei naisten joukosta löydy, niin listaanpa kuitenkin tuntemistani naispuolisista esimiehistä tähän heidän parhaat ominaisuutensa:
- kyky hahmottaa ja ymmärtää kokonaisuudet useasta eri näkökulmasta samanaikaisesti
- kyky tehdä päätös useampi ulottuvuus huomioon ottaen
- innostava, kannustava, energisoiva vaikutus lähellä oleviin
- kyky keskittyä eri suuntiin repivissä tilanteissa asian ytimeen
- sietämättömän hyvä paineensietokyky ja organisointikyky asiakkaiden, henkilökunnan, omistajien, kodin ja ystävien odotusten ristivedossa
- kyky liikkua yksityiskohtien ja kokonaisuuksien välillä hukkaamatta kumpaakaan
- kyky reflektoida, so. ymmärtää itseään ja reagointiaan sekä ulkomaailmasta että omasta itsestä kumpuaviin yllykkeisiin, kyky oppia siitä.
Nuo eivät nyt kyllä tainneet olla erityisesti feminiinisiä tai maskuliinisia ominaisuuksia, vaan pelkästään hyvän johtajan ominaisuuksia. Niissä itse asiassa näkyy alussa mainittu tasapaino feminiinisten ja maskuliinisten piirteiden välillä. Vaikka naisyhteisöistä ei heti löydy sopivaa johtamisoppaaseen kelpaavaa typologiaa, niin hyviä naisjohtajia kuitenkin löytyy elävästä elämästä ihan samoin kuin hyviä miesjohtajia.
Vähitellen voisi jo jättää pois tuon nais-/miesetuliitteen, ja puhua vain johtajista. Silti on virkistävää tarkastella asioita välillä siitäkin näkökulmasta, jos ei muusta syystä, niin ymmärtääkseen omia ajatuksiaan ja niissä mahdollisesti vallitsevia sukupuolirajoitteita.
Loppujen lopuksi on eniten apua ollut sellaisista teoksista, jotka ovat auttaneet ymmärtämään paremmin omaa itseäni. Osa niistä on kaunokirjallisuutta, klassikkoja tavallisemmin, osa puolestaan johtamisgurujen oppaita. Vaikka sellainen taitaa jäädä itseltäni kirjoittamatta, kannattaa muilta oppia. Ennakkoluulottomalle oppijalle, niin naiselle kuin miehellekin, luettavaa riittää.