Pelaaminen on ollut pitkään yksi Linuxin harvoista kulmakivistä, jonka vuoksi peliharrastajat ovat joutuneet pysyttelemään Windowsin käyttäjinä – vaikka Linux olisi muuten sopinut heidän tarpeisiinsa loistavasti. Microsoftin monopoliasema PC-markkinoilla varmistaa omalta osaltaan sen, että pelitalojen sekä sovelluskehittäjien intressit ovat joissain muualla kuin avoimen lähdekoodin järjestelmässä.
Valven panos Linuxiin on ollut viimeisen vuoden aikana sanoisinko hätkähdyttävä ja se on näyttänyt oikeaa suuntaan myös monille muille toimijoille. Pelkästään yhden ainoan vuoden aikana Linuxille on tullut saataville esimerkiksi Steamin kautta mahtavat 1658 peliä. Tähän ei ole edes laskettu indie-pelejä, oman sovellusvalikoiman tarjontaa tai muita vähittäismyyjiä.
Linuxista on pikkuhiljaa nousemassa monilta osiltaan suositumpi kuin koskaan. Salakavalasti, mutta sitäkin tehokkaammin. Nyt kukaan ei voi enää sanoa, etteikö Linuxillakin voisi pelata.
Valve + Linux = <3
Valve ilmoitti reilu vuosi sitten aikovansa panostaa Linuxin pelitarjontaan aiempaa paremmin. Samalla yhtiö ilmoitti tuovansa markkinoille myöhemmin omaa Linux-pohjaista SteamOS-käyttöjärjestelmää kantavat pelikonsolit. Sama SteamOS käyttöjärjestelmä on myös saatavilla vapaasti kaikille halukkaille netistä ja sen voi asentaa tietokoneelle esimerkiksi Windowsin tai jonkin muun Linuxin, kuten Ubuntun rinnalle.
SteamOS pitää sisällään itse Steamin ja sen tarjonnan, mutta myös työkalut ja ohjelmat yleisimpään päivittäiseen käyttöön – kuten surffailuun ja sähköpostiin. Se on käytännössä muokattu Debian, erityisesti pelaajia ja viihdekäyttäjiä silmällä pitäen. SteamOS on tarkoitettu kuitenkin ensisijaisesti Steam-pelailuun ja siitä on riisuttu paljon olennaisia toimintoja – eikä sitä näin ollen voi suositella ensisijaiseksi käyttöjärjestelmäksi kenellekään.
Linuxilla pelaaminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään itse SteamOS-järjestelmään vaan Steam client ja kaikki samat pelit ovat saatavilla myös itse Ubuntulle. Myös muut jakelut tulevat liittymään listalle ja vaikka virallista tukea muille ei olekaan, on Steam saatavissa toimimaan myös esimerkiksi SUSE:lla ja Debianilla. Steam-sovelluksen löydät distrojen omista pakettivarastoista.
Steamin nykyinen Linux-tarjonta on huima! Nyt puhutaan tuhansista ja luku kasvaa kokoajan!
Valve on investoinut Linuxiin paljon, sillä yhtiön lupaus kaikkien suosituimpien pelien porttauksesta Linux-alustalle on onnistunut mallikkaasti. Tämän artikkelit kirjoitushetkellä natiiveja Linux-pelejä on saatavilla Steamin kautta yhteensä huikeat 1658 kappaletta. Joitakin kuuluisia tuotoksia mainitakseni sanottakoon mm. Counter Strike, Team Fortress II, Rust, Garry’s Mod, Don’t Starve, Sid Meier’s Civilization, Borderlands, Goat Simulator, The Witcher, Metro: Last Light, Wargame, Amnesia, Dota II, Portal II ja System Shock II. Ahkerallekin pelaajalle on noissa ja sadoissa muissa hittipeleissä tekemistä.
Valven suunnannäyttö on muuttanut myös monien pelikehittäjien asenteita tuottamaan pelinsä kaikille kolmelle pääalustalle – Windowsille, Macintoshille ja Linuxille. Jatkossa suurin osa peleistä ilmestyy Steamiin siis automaattisesti alustariippumattomina.
Saatavilla paljon myös itsenäistä tuotantoa
Tietenkään Steam ei ole ainoa paikka löytää pelejä Linuxille – vaikkakin se ehkä monipuolisin, laadukkain ja tunnetuin. Harrastajien tekemiä luomuksia ja avoimen koodin pelejen parhaimmistoa on saatavilla myös suoraan järjestelmän kuten Ubuntun sovellusvalikoimasta. Natiiveja Linux-pelejä ja Indie-tuotantoa listaavat myös mm. Linux Game DataBase, Linux Games ja GamingOnLinux. Palveluiden määrä on lisääntynyt rajusti viime aikoina.
LinuxGames kerää uutisia, uusia pelejä ja muuta ajankohtaista Linux pelaamisesta
Osa open source- ja indie-peleistä ovat oikeasti hyviä. Ne eivät ehkä olen graafisesti yhtä näyttäviä kun uusimmat julkaisut, mutta joskus vanhoissa idea ja toteutus voi olla uutta parempi. Monissa saattaa myös olla enemmän sitä omaa ajatusta kuin toisiaan matkivissa kaupallisissa tekeleissä. Monet maineeseen ja kunniaan nousseet softat pohjautuvat alunperin nimenomaan avoimeen lähdekoodin. Hyviä esimerkkejä tällaisesta ovat mm. Chrome- ja Firefox-selaimet, joiden alkuperä on vahvasti IceWeasel ja Chromium projekteissa. Molemmat ovat nimenomaan Linux-alkuperää.
Samat pelit toimivat paremmin Linuxilla kuin Windowsilla
Yksi mielenkiintoinen asianhaara Linux-pelaamisessa on se, kuinka paljon paremmin samat pelit toimivat samalla laitteistolla juuri Linuxissa, verrattuna PC-pelaamiseen. Windowsissa joutuu suorittamaan taustaprosesseja kuten virustorjuntaohjelmia, jotka kahmivat omalta osaltaan tehoa muualle. Jokainen tiedosto on avattava ja tarkistettava ennen sen suorittamista ja tämä luonnollisesti hidastaa tietokoneen toimintaa. Windowsissa on myös paljon jo itsessään kasoittain turhia ohjelmia, markettikoneen mukana tulevia crapware-ohjelmia jotka imevät jo muutenkin ahtaalla olevan koneen suorituskykyä entisestään.
Kuvituskuva
Linuxissa ei ole tarvetta suorittaa antivirusohjelmia eikä palomuurikaan ole pakollinen kotikäytössä. Järjestelmästä saadaan myös halutessaan kaikki ylimääräiset palvelut ja ohjelmistot pois, joten jokainen asennus on tavallaan uniikki. Näin tehoa saadaan juuri sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan.
Jokaisen taitavan ja joskus vähemmänkin taitavan käyttäjän on myös helppo muokata järjestelmäänsä mielensä mukaan. Ongelmia voidaan korjata itse, toiminnallisuutta lisätä ja turhia resurssisyöppöjä poistaa.
Toinen selkeä Windowsin heikkous on sen DirectX, joka toimii selvästi Linuxin OpenGL:a hitaammin.
Lienee sanomattakin selvää kumpi järjestelmistä saadaan paremmin optimoitua pelaamista ajatellen. Ja se näkyy myös tuloksissa!
Alusta ihanteellinen, aidosti muokattavissa kenen tahansa tarpeisiin
Avoin Linux-alusta on ihanteellinen ydin oikeastaan mihin tahansa, myös pelikoneessa. Toisin kuin kaupallisissa järjestelmissä, saat kokonaisen hallinnan järjestelmääsi. Et ole Microsoftin tai muunkaan suuryrityksen mielenliikkeiden uhri vaan voit vapaasti tehdä järjestelmästäsi juuri sinunlaisesi. Tai ellei satojen distribuutioidenkaan valikoimasta löydy sopivaa, mikään ei estä sinua tekemästä omaasi.
Valve näki tulevaisuuden Linuxissa ja päätti luoda itsenäisen alustan Steam-maailmalleen – SteamOS:n. Linuxin avoimen lähdekoodin ja GPL-lisenssin ansiosta uuden distron kehitys olemassa olevan pohjalta on yksinkertaista.
He valitsivat alustaksi vakaan Debianin, josta poistivat kaiken turhan ja lisäsivät paljon omaa. Näin saatiin juuri heidän käyttötarkoitukseensa täydellisesti sopiva järjestelmä – pelaajaa ajatellen. Ja tietysti GNU/Linux-filosofian mukaisesti, myös itse SteamOS on avointa koodia. Jos siis SteamOS ei tällaisenaan miellytä, paranna sitä mielin määrin omiin tarpeisiisi sopivaksi.
Huomaa siis, että Linuxilla pelaaminen ei edellytä välttämättä SteamOS:n asennusta. Se on kokonaan erillinen järjestelmä Linux-pelaamista varten suunniteltuna. Jos käytät jo Ubuntua tai vastaavaa, sama pelitoiminnallisuus on saavutettavissa myös nykyisellä alustallasi.
Steam-ohjelman löydät suoraan sovellusvalikoimasta. Steamin ulkopuolisten ja Indie-pelien asennuksessa noudata ohjelman omia asennusohjeita.