Kyt Skrilli for secure online payment

img
Feb
13

Saamme lukea lähes viikoittain siitä, kuinka jälleen kerran tuhansien luottokorttitiedot ovat voineet joutua vääriin käsiin tietomurron yhteydessä. Useimmat tällaisista iskuista ovat kohdistuneet suurin luotettaviin yrityksiin, joiden kohdalla pitäisi voida olettaa että tietoturva-asiat on otettu tarpeeksi hyvin huomioon. Aina sekään ei kuitenkaan riitä, sillä kuten hyvin tiedämme – hakkerit ovat aina askeleen edellä myös tietoturva-ammattilaisia.

Pahinta kuitenkin näissä vahingoissa on aina se, että käyttäjä ei juuri mitenkään pysty itse turvaamaan tietojaan sen jälkeen kun luottokorttitiedot on tallennettu itse palveluntarjoajan palveluun. Kaikki on tämä jälkeen vain palveluntarjoajan vastuulla, kuinka hyvin hän pitää järjestelmästään huolta ja miten mahdollisiin iskuihin on etukäteen varauduttu.

Järkevintä tietysti on välttää ylipäänsä luottokorttitietojensa antamista (tai ainakin niiden tallentamista palveluihin) online-kaupankäynnissä, mutta monet verkko-ostospaikat eivät välttämättä hyväksy muita maksutapoja. Mikä siis avuksi, kun kivijalkakauppoihin paluu ei kuitenkaan tule kysymykseen?

Vastaus on erilaisissa ns. nettilompakkopalveluissa. Siirryin itse äskettäin Skrillin käyttäjäksi lähes kaikessa verkkomaksamisessa ja se on kieltämättä rauhoittanut mieltäni.

Luottokorttitietojen antamisessa on aina riskinsä

Onko sinulla koskaan käynyt mielessä internet-ostoksia tehdessäsi ja otaksuen hyvällä mielellä korttitietoja näpytellen miten kävisi, jos joku kerta tämä maksutapahtuma olisikin huijausta? Tällä sekunnilla tietosi olisivat päätyneet verkkorikollisille ja tili saattaisi olla tyhjä minuuteissa. Tietysti yhtään fiksumpi käyttäjä osaa ennen maksamista päätellä, kuinka luotettavasta tahosta onkaan kysymys. Mutta kömmähdys saattaa joskus tapahtua meistä kenelle tahansa. Ja se yksi virhe voi maksaa pahimmillaan koko taloutesi.

Entä jos tietokoneessasi onkin virus, jota antivirus-ohjelmasi ei ole jostain syystä vielä havainnut? Useimpien virustorjuntaohjelmien kyky tunnistaa uusia uhkia on hyvin rajallinen – vain 60-70%. Entä jos tämä virus kaappaisikin lähettämäsi tiedot hiljaisesti isännälleen? Sinulle kaikki näyttäisi normaalilta, kunnes jonain päivänä erehdytkin katsomaan luottokorttilaskuasi.

Onko sinulla tapana käyttää eri palveluissa valintaa ”tallenna korttitiedot tulevia ostoksia varten”? Ei ehkä kannattaisi, sillä itseasiassa suurin osa viime aikaisista korttivuodoista on tapahtunut palveluntarjoajan päässä.

Joko heidän palvelimensa ja järjestelmänsä ei ollut päivitetty tai tietoturvasta ei ollut huolehdittu tarpeeksi. Yleensä tietoturvan vakavuuteen herätään vasta siinä vaiheessa, kun ensimmäinen vahinko on jo sattunut. Usein vain jo tällöin on tapahtunut peruuttamatonta vahinkoa.

Oletko koskaan miettinyt näitä asioita? Ehkä olet onnekas ja kaikki on toistaiseksi sujunut hyvin. Haluat ehkä myös säilyttää tilanteen niin, joten jatka lukemista.

Entä jos hakkeri saa tietosi ja samalla rahasi?

Moni ei ymmärrä miten suuresta katastrofista voi ollakaan kyse, jos esimerkiksi ihmisen verkkoidentiteetti kaapataan. Joku voi esiintyä sinuna ja tehdä sinun nimissäsi mitä tahansa – syyn ja seurausten tietenkin langetessa itsesi niskoille. Jos jo tämä kuulosti pahalta, miten luulet käyvän jos joku hakkeri tai verkkorikollisjärjestö saisi pankki- tai luottokorttitietosi tietoonsa?

Ei kovin hyvin. Suomen viranomaiset, pankit ja luottokorttiyhtiöt ovat olleet ainakin vielä toistaiseksi varsin armeliaita ja tietojenkalastelun sekä haittaohjelmatartuntojen kautta menetetyt varat on useimmiten korvattu asianomaisille. Kanta on kuitenkin hitaasti muuttumassa ja nykyään jos henkilö itse laiminlyö tietoturvansa, ei esimerkiksi pankki ole velvollinen korvaamaan hänelle aiheutuneita tappioita.

Voit kuvitella sen surun ja itkun määrän, jos menetät merkittävän summan rahaa vain jollekin hakkerille autotallissa. Ajattele – joku voi pahimmassa tapauksessa kaapata kaikki kovalla työllä ansaitsemasi varasi, jos on vain tietoteknisesti riittävän lahjakas ja jos sinä et ole varautunut tätä vastaan.

Sataprosenttista tietoturvaa on täysin mahdoton saavuttaa, mutta omilla valinnoillaan ja toimintatavoillaan voi vaikuttaa hyvin paljon. Paranoidisesti kaikkeen suhtautuvana tietoturvafanaatikkona suosittelenkin käyttämään erillistä maksutiliä online-maksamisessa, joka ei ole liitoksissa varsinaiseen pankkitiliisi. Näin voit ennenkaikkea turvata ensisijaiset korttitietosi ja rajoittaa mahdolliset vahingot vain erillisellä tilillä olevaan saldoon, mutta myös pysyä paremmin kärryillä etenkin säännöllisistä korttiveloituksistasi esimerkiksi  kuukausimaksullisissa verkkopalveluissa.

Itse käytän tähän tarkoitukseen Skrilliä, joka on yksi Euroopan suurimmista ja tunnetuimmista maksujenvälityspalveluista.

Skrillin erillisellä nettilompakolla turvaat pääasialliset varasi

Skrill on ns. digitaalinen lompakko tai nettilompakko, kuten tuttavallisemmin tavataan sanoa. Palvelu toimii siten, että ensin Skrilliin luodaan ilmainen tili (joka on käyttövalmis heti henkilötietojen antamisen jälkeen) ja tälle tilille sitten siirretään katetta joko suoralla pankkisiirrolla verkkopankista Trustlyn kautta tai sitten luottokortilta. Yksi vaihtoehto on käyttää myös käteisellä ostettavia Paysafecard-kortteja Skrill-tilin katteen lisäämiseksi. Näitä saa mm. R-kioskeilta.

Skrillin palvelun omilta sivuilta voi ladata tilille rahaa, siirtää rahaa takaisin pankkitilille ja lähettää rahaa toiselle. Voit myös seurata saldoa ja tilitapahtumia, hallinoida Mastercard-korttia ja muutta yleisiä tiliin liittyviä asetuksia – aivan kuin omassa verkkopankissasikin! Skrillillä on myös mobiilipankin kaltainen iOS-sovellus, jonka avulla saldoa ja tilitapahtumia voi seurata myös ns. on-the-go.

Tämän jälkeen voit käyttää Skrill-tililläsi olevia varoja online-maksuissa. Valitse vain kassalta maksutavaksi ”Skrill” ja veloitus tapahtuu Skrillin eWallet-palvelusta.

Voit halutessasi myös tallentaa luottokorttitietosi Skrill-tiliisi ja luoda näin itsellesi backup-maksutavan, mikäli Skrill-tililläsi ei juuri sillä hetkellä ole riittävästi katetta. Tässäkään tapauksessa korttitiedot eivät koskaan vuoda kolmansille osapuolille vaan vaikka Skrill veloittaisikin korttiasi itse maksussa, myyjä näkee ainoastaan maksun tulevan Skrillistä – ei sitä maksettiinko se itse tilin saldolla vai kortilla.

Skrill pitää myös vaihtoehtoiset pankki- ja korttitietosi salassa ja turvaa ne pankkitason turvakäytännöillä. Luonnollisesti voit myös koska tahansa siirtää Skrill-tilisi varoja takaisin pankkitilillesi ilman kuluja.

Lähetä rahaa pelkän sähköpostiosoitteen perusteella – ei tarvetta tilitietojen paljastamiselle

Skrillillä voi myös siirtää rahaa eri henkilöiden välillä kätevästi vain sähköpostiosoitteella. Tämä on totta erityisesti, jos ei halua paljastaa toiselleen tilinumeroitaan tai muita. Lähettääksesi jollekulle rahaa sinun tulee tietää vain hänen käyttämänsä email-osoite. Hänellä itsellään ei siis välttämättä edes tarvitse olla Skrill-tiliä, sillä hän saa kyllä ohjeet maksunsa lunastamiseksi sähköpostiviestillä.

Erittäin kätevä tapa kaupankäynnissä, kuten Torissa ja muilla kirpparipalstoilla sekä vaikkapa velkojen maksuun kavereiden kesken, silloin kun ei haluta käsitellä paperirahaa.

Skrill Prepaid Mastercard – käytä erillistä maksukorttia vaikkapa verkkomaksamisessa

Skrill tarjoaa monista muista digitaalisista lompakoista poiketen myös oman Mastercard-korttinsa. Kortti on mahdollista tilata omilta sivuiltaan vaikkapa heti rekisteröitymisen jälkeen, kunhan olet ensin vahvistanut henkilöllisyytesi ja sinulta löytyy korttimaksu 10 euroa Skrill-tililtäsi. Tämän jälkeen saat kortin postitse kotiisi noin parin viikon kuluessa – sen PIN-koodi seuraa perässä erillisessä kirjekuoressa.

Kun kortti on tämän jälkeen aktivoitu Skrillin palvelussa, se on käyttövalmis. Skrill Prepaid Mastercard käyttää Skrill-tilisi saldoa maksamiseen, joten sen käyttäminen ei altista varsinaisia pankki- tai luottokorttitietojasi riskille. Et voi myöskään koskaan mennä miinukselle vaan pysyt hyvin kärryillä kaikista menoistasi.

Skrill Prepaid Mastercard käy maksamiseen kaikkialla missä tavallinen Mastercardkin. Niin kotisuomessa, ulkomailla kuin verkossakin!

Skrill Mastercardin merkittävä etu pelkkään nettilompakkoon on se, että se on aito mastercard. Siispä se hyväksytään missä tahansa missä tavallinen luottokorttikin. Voit käyttää sitä esimerkiksi suomalaisissa ja ulkomaisissa verkkokaupoissa maksamiseen, liittää sen Netflix- tai Viaplay-tiliisi kuukausimaksuja varten tai jopa maksaa ostoksesi lähisiwassa. Aivan – Skrill Mastercardin käyttö ei rajoitu ainoastaan online-käyttöön vaan sitä voi käyttää missä tahansa paikallisessa kaupassakin. Voit jopa nostaa sillä käteistä Otto-automaatista!

Skrill Prepaid Mastercard on oivallinen maksukortti vaikkapa toiseksi luottokortiksi, vieläpä sillä edulla että se turvaa pääasialliset varasi, käyttäen vain Skrill-tilillesi siirrettyjä varoja. Pysyt myös paremmin kartalla menoistasi, kun voit jaotella ne eri kortille.

Maksa kansainvälisesti missä vain – edullisesti ja turvallisesti

Skrillin avulla voi maksaa sekä Suomessa että ulkomailla helposti, edullisesti ja turvallisesti. Moni tuntee Skrillin ehkä vielä paremmin sen entisellä nimellä Moneybookers, joka on ollut pitkään suosittu tapa maksaa internetissä. Myöhemmin palvelun käyttö on laajentunut myös ”offline-maksamiseen” kattaen kaikki paikalliset kaupat ja liikkeet ja nykyisen Skrill Mastercardin avulla voikin maksaa jo yli 36 miljoonassa paikassa.

Skrill-tilin avaaminen ei maksa mitään, eikä se edellytä tai sido sinua mihinkään. 10 euron vuosimaksullista korttiakaan et tarvitse hakea, ellet sitä halua. Skrillillä maksaminen (sekä tilillä että Mastercard-kortilla) on aina ilmaista. Valuutanvaihdosta peritään pieni prosentuaalinen kulu. Varojen siirtäminen Skrill-tilille on ilmaista käytettäessä pankkisiirtoa, luottokortilta siirrettäessä otetaan 1,9 % palkkio. Paysafecardin kohdalla palkkio on 5,5 %. Käteisen nostaminen automaatilta maksaa 1,80 euroa /kerta, riippumatta summasta. Rahan lähettäminen puolestaan maksaa 1% lähetettävästä summasta, kuitenkin korkeintaan 10 euroa.

Skrillin käyttäminen on ilmaista henkilökohtaisessa käytössä, mutta sinua pyydetään silti olemaan aktiivinen. Jos et kirjaudu tiliisi yli vuoteen, tililtä veloitetaan 1,00 euroa kuussa palvelumaksua. Voit estää tämän yksinkertaisesti vain kirjautumalla säännöllisesti tilisi, et siis välttämättä tarvitse edes maksaa sillä missään.

Kun vertaat näitä palvelumaksuja esimerkiksi oman pankkisi vastaaviin, voit todennäköisesti todeta Skrillin käytön olevan monilta osin edullisempaa.

Huolehdi tietoturvasta myös omalta osaltasi

Muista että rajoittamalla luottokorttitietojesi antamista vähennät riskiä tietojesi vääriin käsiin joutumisen suhteen ainoastaan palveluntarjoajan päästä. Sinun tulee edelleen huolehtia kotikoneesi tietoturvasta mm. virustentorjuntaohjelmalla ja palomuurilla sekä pitämällä käyttöjärjestelmästi ja ohjelmistosi aina ajan tasalla. Yksi ainoa haittaohjelma koneessa voi vaarantaa kaikki salasanasi sekä pankki- ja korttitietosi, joten siitä aiheutuva menetys voi olla korvaamaton.

Vaikka Skrillin käyttäminen verkkomaksamisessa turvaakin varsinaiset luottokorttitietosi, on sinun käsiteltävä myös Skrill-tiliäsi samalla huolella. Skrill-tilillä olevat varat ovat aivan samanlaista rahaa ja voivat joutua samaan tapaan vääriin käsiin, jos joku esimerkiksi arvaa tilisi salasanan. Muista käyttää vahvoja salasanoja. Suosittelen lisäksi pitämään varsin rajallista määrää katetta kerrallaan Skrill-tilillä mahdollisten vahingoista aiheutuvien tappioiden minimoimiseksi, sillä ennaltaehkäisy on parasta tietoturvaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *