Kyllstyttk Youtube Tss vaihtoehtoisia palveluja

img
Jul
24

Sanotaanko näin että jos et ole kuullut Youtubesta, olet elänyt viimeisen vuosikymmenen kiven alla. Mitään muuta selitystä et tälle asialle löydä, sillä kaikki internetin viihde on jollain tavalla kytköksissä juuri tähän palveluun. Käytännössä kaikki videoihin, blogeihin ja myös musiikkiin liittyvä mielletään heti ensimmäisenä Youtubeen ja palvelusta onkin muodostunut jo eräänlainen itseisarvo nettivideoille.

Monille meistä Youtube on se ainoa videopalvelu jota koskaan käytämme. Kaikki eivät ole välttämättä edes kuulleet muista vastaavista palveluista. Youtube ei kuitenkaan ollut ensimmäinen alallaan eikä suosiostaan huolimatta kaikkien mielestä paraskaan. Monet eivät pidä palvelun käyttöehdoista (vai pitäisikö sanoa rajoituksista), tiukoista tekijänoikeusongelmista tai koko ajan enemmän itseään toistavasta sisällöstä. Palvelun yksityisyydensuoja myös huolettaa monia, sillä onhan Youtube Googlen palvelu.

Youtuben kaltaisista videopalveluista ei löydy paljon juttua suomeksi, joten päätin nyt korjata tilanteen. Tässä artikkelissa ajattelin esitellä varteenotettavia korvaajia Youtubelle, jotka eroavat toisistaan niin sisällön, ulkoasun kuin käyttöehtojen ja yksityisasetuksienkin osalta.

Youtube on jo nähty – vai onko?

Youtube on loistava, eikö vain? Kuinka monta kertaa itsekukin on eksynyt kahlaamaan Youtubesta kymmeniä entistä hauskempia tai tyhmempiä videoita hetkellisen tylsyyden iskiessä? Alkuperäisenä tarkoituksena oli[;poi kuluttaa palvelussa vain muutama minuutti elämästään esimerkiksi kahvia odotellessa, mutta pian huomaatkin että lähemmäs tunti on kulunut. Youtubesta löytyy aina lisää katsottavaa, koska on vain niin helppo siirtyä edellisestä videosta seuraavaan suositusten kautta. Kuilu on käytännössä loputon. Ei siis ihme, että Youtube.com onkin maailman #3 suosituin verkko-osoite – vain Google ja Facebook edellä.

Youtube tarjoaa aloittelevalle surffaajalle lähes rajattomasti katseltavaa. Palvelun ongelma vain onkin, että sisältö alkaa helposti toistamaan itseään pidemmässä säännöllisessä käytössä. Lähes joka kolkan kääntäneenä moni voi varmasti yhtyä minuun kun kysyn, että löytyykö sieltä loppujen lopuksi yhtään mitään muuta kuin niitä 

hassuja eläinvideoita, täysin loppuunkulutettuja vitsejä, niitä samoja pelejä pelaavia pelikommentaattoreita tai samoja meikkaus- ja kauneusvinkkejä jakavia vloggaajia”

Eihän näissä tietysti mitään vikaa ole – ja itsekin voin myöntää seuraavani näitä monia henkilöitä. Paremmalla päällä ollessa jutuille saattaa oikeasti jopa nauraa, mutta mielenkiinto kyseistä persoonaa kohtaan pitää otteessa vaikka oikeastaan kaiken olisikin jo nähnyt.

Yhteisösisältö vs suuret mediatalot

Harvoille Youtube on tietenkään se ainoa paikka katsoa videoita netistä. Suomalaiset käyttävät ahkerasti mm. Netflixiä ja TV-kanavien omia nettitelevisioita kuten Areenaa ja Katsomoa. Hulu on myös yksi merkittävä toimija Yhdysvaltojen maaperällä. Mutta mitä tulee meidän amatöörien tekemään videosisältöön, useimmille Youtube on se ainoa lähde.

Internet onkin mullistanut pitkälti koko video- ja elokuvamaailman. Kaikille vapaa ilmaisukanava omalle sisällölle on laittanut monet isommatkin toimijat varsin ahtaalle, sillä enää ei tarvitse hankkia näkyvyyttä teattereiden tai muiden näyttämöjen kautta saadakseen oman materiaalin koko maailman katseltavaksi. Kynnys videojulkaisijaksi tai vloggaajaksi ryhtymiseen tai oman viihdekanavan perustamiseen on madaltunut merkittävästi eikä se juuri vaadi tekijältään alkupääomaa – ellei tarvittavaa laitteistoa, ohjelmistoja, omaa osaamista ja kiinnostusta sellaiseksi laske.

Ajat muuttuvat ja kaikkien tahojen on siirryttävä niihin kanaviin, joita ihmiset eniten käyttävät. Kaikenlainen kilpailu on aina hyvästä, joten on suorastaan hienoa nähdä suurempien tekijöiden sekä itsenäisten videojulkaisijoiden luomuksia samoissa palveluissa rinta rinnan. Yllättävää sinänsä, mutta itse koen usein yhteisöpohjaisen harrastajasisällön jopa kaupallista materiaalia viihdyttävämmäksi!

Suurempi budjetti ei siis välttämättä takaa parempaa sisältöä ja tästä voimme nähdä hyviä esimerkkejä esimerkiksi myös elokuvamaailmassa.

Youtuben kaltaisia palveluja

Keräsin alle netin parhaimpia Youtuben kaltaisia videopalveluita. Listasin siis tähän vain sivustoja, jotka toimivat samalla yhteisö-periaatteella kuin Youtube. Eli sisällöstä vastaavat pääasiassa tavalliset käyttäjät, jotka voivat ladata palveluun omia videoitaan. Katselu ei edellytä rekisteröitymistä, mutta rekisteröityneet käyttäjät saavat joitain etuja. Joissakin palveluissa on myös mahdollista hankkia lisäominaisuuksia pientä maksua vastaan.

Vimeo

Vimeo on suomalaisille se ehkä tutuin palvelu Youtuben lisäksi, joten aloitetaan siitä. Vimeolla on hieman erilainen lähestymistapa kuin Youtubella, joten se ei ole sen suoranainen kilpailija. Vimeo panostaa enemmän sisällön ja videoiden laatuun kuin niiden määrään. Ei yhtään huono ajatus, jos näin äkkiseltään miettii.

Vimeo avattiin lähes samaan aikaan kuin Youtube eli helmikuussa 2005 – tosin se perustettiin jo marraskuussa 2004. Vimeo tukee videoiden näyttämistä muilla sivustoilla sekä pitkäaikaista videovarastointia. Videoiden katsominen ei edellytä rekisteröitymistä, mutta rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä palveluun omia videoita, kommentoida muiden videoita sekä ladata profiilikuvan. Youtuben näkymään tottuneet voivat tuntea Vimeon käyttölittymän hieman oudoksi, sillä itse videosisältö löytyy vasta ”Explore” linkin takaa. Muutenkin palvelusta saa helposti sellaisen käsityksen, että tavoitteena on enemmän myydä itse sivustoa ja kehoittaa rekisteröitymään kuin esitellä sen sisältöä. Palvelun käyttäminen vieraana voi siis tuntua haastavalta. Myös mobiilisovelluksen käyttäminen edellyttää kirjautumista – vaikka videoita vain katselisi.

Vimeo on saanut paljon kiitosta tiedonsiirtonopeudestaan, korkeasta resoluutiostaan ja HD-videoiden tuesta. Vimeon soitinta on myös kehuttu sen simppeliydestään. Myöskin käyttöehdot on paljon Youtubea löysemmät, joten palvelussa saa julkaista sisältöä paljon Youtubea vapaammin ja monipuolisemmin. Poikkeus tähän ovat pelivideot, joita Vimeosta ei löydä niiden suuren tilantarpeen sekä tekijänoikeudellisten seikkojen vuoksi.

Toisin kuin Youtubessa, Vimeossa on rajoituksia ladattavan sisällön määrälle. Kukin käyttäjä saa lisätä jokaviikko korkeintaan 500MB edestä tiedostoja, mutta yksittäisten videoiden ajallista kestoa ei ole rajoitettu.  Maksullisella Vimeo Plus jäsenyydellä Vimeo tarjoaa mm. enemmän tallennustilaa videoille (5GB), rajattoman määrän virtuaalisia videoalbumeja sekä mahdollisuuden selata Vimeota ilman mainoksia. Plus-jäsenet voivat lisäksi tallentaa videot niiden alkuperäisessä formaatissa – normaalikäyttäjien videot pakataan viikon kuluttua niiden julkaisusta.

Vaikka palvelu avattiin käytännössä samaan aikaan kun Youtube, on se sekä käyttäjä- että videomäärillä vertailtaessa sitä pahasti jäljessä. Toisaalta suosio on kokoajan nouseva ja moni Youtuben lopettanut/sieltä potkut saanut onkin siirtynyt juuri Vimeon palveluun. Yksityisyydestään välittävät ihmiset pitävät myös Vimeon monipuolisista yksityisyysasetuksista.

Vimeota on jo pitkään pidetty parhaana paikkana jakaa videoita muille silloin, kun tavoitteena on oikeasti laadukas sisältö ja ammattimainen ote.

Dailymotion

Dailymotion on internetin toiseksi suurin videonjakopalvelu. Se on lähtöisin Ranskasta ja perustettu myöskin vuonna 2005, kuukausi Youtuben jälkeen. Mielenkiintoista miten monen näistä palveluista avautuminen on juuri keskittynyt vuoteen 2005. Oliko tämä muutoksen vuosi?

Dailymotionin käyttöliittymä muistuttaakin sitten jo enemmän Youtubesta tuttua linjaa. Etusivulla esitellään tällä hetkellä nousussa olevia videoita ja suosittuja kanavia. Sisältöä voi hakea yläpalkin hakukentän avulla ja tuttu ”Upload” painike löytyy heti haun vierestä.

Dailymotionin tarjonta koostuu pääasiassa käyttäjien videoista, mutta mukana on myös joitain ammattimaisia klippejä. Palvelu tukee kaikkia yleisimpiä tiedostomuotoja, mutta rajoittaa tallennustilan vain 2GB:hen ja videoidenkin pituuden korkeintaan 60 minuuttiin.  Huomaa, että tämä on koko tilin maksimikapasiteetti, ei viikoittaisten latausten maksimikoko kuten Vimeossa. Lisäominaisuudet edellyttävät lisäksi maksullista Pro-tunnusta.

Palvelun pääpaino on yhteisössä, jotka voivat lisätä muita käyttäjiä kontakteihinsa ja antaa suoraa palautetta. Dailymotionin kirjastoa on vierailijoiden helppo ja hauska selata, mutta jokseenkin rajoittuneiden latausominaisuuksiensa vuoksi Dailymotion ei ole ahkeran julkaisijan ykkösvalinta.

Uusia videoita lisätään kuitenkin palveluun päivittäin noin 16 000 kappaletta ja videoita katsotaan 26 miljoonaa kertaa päivässä. Kovin pienestä toiminnasta ei siis ole kysymys.

Ongelmakohdistaan huolimatta Dailymotionia pidetään silti yhtenä parhaista videonjakosivustoista – ellei jopa sitten sinä parhaimpana.

Metacafe

Kuka sitten oikein aloittikaan videopalvelujen buumin alunperin? Jos vuosilukuja katsoo niin se oli Metacafe. Vuonna 2003 perustettu sivusto aloitti kahden israelilaisen yrittäjän voimin Tel Avivissa, mutta sijaitsee nykyään San Francistossa.

Metacafen etusivu on erittäin monipuolinen. Yläpalkista logon vierestä löytyvät kaikki tärkeimmät linkit kuten videoiden selaus kategorioittain ja hakupalkki. Tätä seuraa välittömästi alapuolella päivän suosituin sisältö, jonka voisi olettaa vaihtuvan tiuhaan (ainakin verrattuna Youtuben vastaavaan Suosittua juuri nyt -osioon). Edelleen alaspäin skrollatessa löydämme suosituimpia kanavia listattuna, joista aloitteleva Metacafe-käyttäjä voi aloittaa retkensä. Lisäksi etusivulla listataan suosituimpia hakutermejä sekä poimintoja  videovirrasta. Paljon tietoa, mutta hyvin selkeästi lajiteltuna.

Youtuben tapaan, videoiden katselua voi olla vaikea lopettaa sen aloitettua. Yksi mielenkiintoinen video johtaa aina seuraavaan, koska suosituksia annetaan yksittäisten videoiden kohdalla todella paljon. Joku voikin kokea sivuston käyttöliittymän runsaan sisällön vuoksi jopa sekavaksi. Etusivu antaa viitteitä hillitystä mainonnasta, mutta se voikin olla sitten videosivuilla sitäkin räikeämpää.

Palvelu tarjoaa myös työpöytäohjelmiston käyttäjille, jotka lataavat useita videoita päivittäin. Ohjelmalla pystyy lataamaan videoita tietokoneen ollessa toimettomana Sivustolla on myös arvostelujärjestelmä, jonka avulla voidaan suositella suosituimpia videoita ja antaa näin näkyvyyttä parhaalle sisällölle.

Myös Metacafea pidetään yhtenä parhaista videopalveluista. Se eroaa merkittävästi Youtubesta ja Dailymotionista varsin sisältörikkaalla ulkoasullaan. Tästä joko pidetään tai sitten siitä ei pidetä – neutraaleja mielipiteitä ei juuri ole.

ZippCast

ZippCastista tulee ihan vanhat hyvät ajat mieleen. Käyttöliittymä on kuin suoraan alkuperäisestä Youtubesta. Klassinen, selkeä ja kustomoitava näkymä, jota on helppo ja miellyttävä käyttää.

Monet sanovat ZippCastia täydelliseksi vaihtoehdoksi Youtubelle. Siinä on otettu paljon ideoita alkuperäisestä Youtubesta, mutta ymmärretty mihin suuntaan projektia viedä. Käyttäjien palautetta kuunnellaan aidosti ja myös käyttäjäyhteisö on ystävällisempää. Täällä trolleja ei juuri nähdä – tai jos nähdään, niihin reagoidaan nopeasti.

ZippCastin etusivu näyttää palvelun suosituinta sisältöä. Videoita voi selata palvelussa aihepiirin mukaan valitsemalla ylävalikosta ensin ”Videos”. Myös kanavia voi selata samalla tapaa valitsemalla ylävalikosta ensin ”Channels”.

ZippCastista saa heti sellaisen kuvan, että se on tehty ennenkaikkea käyttäjiä varten. Itse sisällölle ja käyttäjille annetaan paljon näkyvyyttä eikä homma haiskahda samanlaiselle kaupallisuudelle kuin esimerkiksi Youtube.

ZippCastin käyttäjäyhteistö on tällä hetkellä varsin pieni ja se näkyy sekä videoiden määrästä ja katselukerroista kuin itse kävijämääristäkin. Kuitenkin tässä palvelussa on paljon potentiaalia ja se ansaitsee ehdottomasti paljon enemmän huomiota kuin mitä se tällä hetkellä saa.

Blip.tv

Myös Blip perustettiin vuonna 2005 samoihin aikoihin kuin Youtube, mutta se valitse toisenlaisen suunnan palvelulleen kuin aikamme videojätti. Blip keskittyy lyhyiden käyttäjien videopätkien sijasta tarjoamaan alustan web-sarjojen tuottajille.

Aivan. Blip.tv on paikka, josta löytää sadoittain erilaisia web-sarjoja aina animaation, komedian, draaman, viihteen, ruoan, musiikin kuin videopelienkin saralta. Palvelussa on katseltavissa sarjojen kokonaisia tuotantokausia, jotka koostuvat useista yksittäisistä jaksoista. Blip keskittyy siis tarjoamaan yksittäisten videoiden sijasta laajaa indie-tuotantoa, jossa sisällön laatu ja monipuolisuus ratkaisevat.

Blipin käyttöliittymä on tyylikäs ja selkeä. Ylhäällä sijaitsevan hakutoiminnon avulla voi etsiä tiettyä sarjaa tai jaksoa. Heti logon vierestä löytyvät pääkategoriat, joiden alta löytyy aihepiiriin liittyviä sarjoja. Päähuomio  keskittyy etusivun ”nostoon”, jossa esitellään jotain suosittua tai muuten ajankohtaista sarjaa. Tämän alta löytyvät palvelun tämän hetkinen suosituin ja tuorein sisältö omissa sarakkeissaan. Ihan alta voit vielä selata kunkin kategorian videovalintoja.

Blip.tv on varsin uniikki palvelu, joka tähtää yksittäisten videohittien sijasta täysimääräisempään laadukkaaseen sisältöön eri aihepiireistä. Palvelu kattaa monia kulttuurin suosituimpia osa-alueta, joten olen aika varma että jokainen voi löytää täältä jotain itselleen mieleistä katsottavaa.

Ehdoton hittisivusto!

Veoh

Veoh on liikenteessä samanlaisella konseptilla ja idealla kuin Youtube. Palvelun on perustettu vuonna 2006 eli kuuluu niihin ns. perässähiihtäjiin, jos aikajanaa katsotaan. Monista muista mainituista videopalveluista poiketen, myöskään Veoh ei Youtuben tapaan rajoita latausten määrää tai pituutta.

Mikä sitten tekee tästä Youtubea paremman? Veoh:n käyttöliittymä on varsin helppokäyttöinen ja selkeä, suorastaan minimalistinen. Kaikki tarvittavat linkit ja napit löytyvät kätevien pudotusvalikkojen alta, joten objektien määrä on saatu näin minimiin. Tiedostojen lataus on myös varsin nopeaa.

Veoh:n sisältö koostuu niin elokuvista, musiikista, erilaisista ohjelmista kuin käyttäjien omistakin videoista.

Veoh:lla ei ole samaa yleisöä kuin Youtubella, mutta se tarjoaa muuten lähes samat ominaisuudet. Erityisesti erilaisten rajoitusten vähäisyys houkuttelee palveluun paljon käyttäjiä, jotka eivät voi julkaista videoitaan Youtubessa.

Veoh on paras valinta jos et halua rajoituksia videoiden latauksessa, mutta kuitenkin erinomaisen alustan työllesi.

Muita varteenotettava vaihtoehtoja 

  • Flickr tunnetaan paremmin yhteisönä, jossa jokainen voi jakaa omia valokuviaan koko maailman katseltavaksi, mutta itseasiassa lyhyiden videoklippienkin lataus palveluun on mahdollista. Korkeintaan 90 sekunnin mittaisiin videoihin ei tietysti paljon mahdu, mutta tämä on erinomainen keino esimerkiksi esitellä matkakuvia diaesityksen muodossa.
  • Viddler keskittyy business- ja liiketoimintavideoihin. Se on erinomainen keino hankkia näkyvyyttä ja kasvattaa brändiä. Palvelu tarjoaa runsaasti työkaluja niin videoiden analysointiin, kustomointiin kuin esimerkiksi iTunesiin levittämiseen. Viddleristä onkin noussut #1 verkkomedia-alusta yritysten välillä.
  • yfrog on tullut tunnetuksi kuvienjakosivustona Twitterin rinnalla, mutta tarjoaa mahdollisuuden myös videoiden lataukseen ja jakamiseen. Palveluun on mahdollista ladata lyhyitä videoita sekä lähettää ne Twitteriin.  Ominaisuudet ovat varsin rajalliset eikä videoita voi esimerkiksi etsiä. yfrog soveltuukin paremmin henkilökohtaisempaan videoiden jakamiseen tai sosiaalisen median rinnalle. Julkisesti jakamiseen löytyy parempiakin keinoja.
  • Vevo on varmasti kaikille tuttu termi jo Youtubesta (muotoa ArtistinNimiVEVO). Vevo tarjoaa omalla sivustollaan eri artistien musiikkivideoita, artistivideoita sekä omia ohjelmia. Sivusto on valitettavasti tällä hetkellä käytettävissä vain Irlannissa, Espanjassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa, Italiassa, Britanniassa, Alankomaissa, Yhdysvalloissa, Puolassa, Brasiliassa ja Ranskassa.

Johtopäätös

Youtube tulee varmasti säilyttämään johtopaikkansa internetin suosituimpana videopalveluna vielä pitkään, mutta ainut laatuaan se ei missään nimessä ole. Youtube onkin menettänyt viimeaikoina runsaasti niin julkaisijoita tarkkojen tekijänoikeusseikkojen vuoksi kuin Googlen yksityisyydensuojastakin huolestuneita käyttäjiä. Monet ovat myös kyllästyneitä palvelun kuitenkin varsin rajoittuneeseen ja itseään toistavaan sisältöön ja kääntäneet katseensa muualle. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä mikään ei ole ikuista. Et vain voi säilyttää suosiotasi loputtomiin – se ei vain ole mahdollista.

Jos et ole vielä aiemmin tutustunut näihin muihin vastaaviin palveluihin, nyt on korkea aika. Moni on tykästynyt näihin ensisilmäyksellä ja löytänyt paljon laadukkaampaa sekä itselle mieleisempää sisältöä kuin Youtubesta ikinä.

Jäikö joku hyvä palvelu mainitsematta? Mitä sinä näistä käytät? Kommentoi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *