Kuulokkeiden uusi kuningas – AKG K812

img
Oct
14

Valitsin muutama vuosi sitten itselleni uudet huippukuulokkeet kolmen kovan joukosta: Sennheiser HD650, AKG K702 ja Beyerdynamic DT880. Kuten blogistani voit todeta, valinta osui AKG:n K702 malliin. Yhdenkään muun valmistajan kuulokkeet eivät ole jakaneet yhtä paljon mielipiteitä kuin Itävaltalaisen AKG Acousticsen. AKG:llä on selvä oma kannattajajoukkonsa, mutta sen neutraalin, kirkkaan äänen vihaajia on varmasti vähintään yhtä monta. High-end äänestä ymmärtämättömät ovat helposti haukkuneet kuulokkeita naurettavan ohuiksi bassotoistoltaan vaikka se olisi sitä oikeaa bassoa.

Tottahan se on. K702 on kaikin puolin erinomainen kuuloke, jos se ei vain olisi aivan niin ujo alarekisteriltään. Tähän ongelmaan on nyt herätty AKG:llä ja uusi K812 malli on eittämättä heidän kuulokkeistaan tähän mennessä toistoltaan tasapainoisin.

”Jos vain jotenkin saisi yhdistettyä K702 ilmavuuden Sennheiserin HD800 alakertaan” oli aikanaan tuttu kommentti eri foorumeilla. No, tässä se nyt – K812.

Olin onnekas ja pääsin demoamaan näitä kahden viikon ajan.

No huh huh, mikä hinta! Älä nyt hulluja puhu!

Aivan ensimetreillä täytyy tehdä selväksi, että kyseessä ei ikävä kyllä ole joka pojan/tytön kuuloke. Mahtava 1695 euron suositushinta jättää 99 % ihmisistä kohderyhmän ulkopuolelle. Pottia nostaa entisestään erillisen kuulokevahvistimen, DA-muuntimen ja soittimen tarve, jotka omalta osaltaan maksavat vähintään toisen tonnin päälle. Joko mielenkiintosi hiipui? Odota nyt vielä!

Vaikka kyseessä ovatkin äärimmäisen kalliit kuulokkeet, ne ovat oikeasti joka sentin arvoiset. Arvo ei ole tuulesta temmattu, sillä kovan luokan musiikin ystävä tai hifiharrastaja tulee nauttimaan näistä koko rahan edestä. Siinä vaiheessa kun kuulokkeet kuulostavat oikeasti näin hyvältä kuin nämä tekevät, pitäisi jyvät erottaa paremmin akanoista.

Nämä ovat enemmän kuin kuulokkeet – suorastaan äänenlaadullinen taivas tai paatuneimman hifiharrastajan unelmien täyttymys.

Korkealuokkainen äänentoisto kohtaa parhaiten juuri kuulokkeissa. Etenkin jos budjettisi audiolaitteisiin on rajallinen, kannattaa ehdottomasti mennä kuulokkeilla sillä saat enemmän vastinetta rahoillesi. Karkeana arviona ovat monet jo vuosien ajan pitäneet, että kuulokkeet vastaavat helposti jopa 3x kalliimpia kaiuttimia. Eli AKG K812 tasoisia kaiuttimia saakin sitten hakea sieltä 5 000 euron paremmalta puolelta.

Onko sinulla laittaa viisi tonnia kaiuttimiin? K812:n hinta ei tunnukaan enää yhtään pahalta, etenkin kun mallia myydään parhaimmillaan jopa 1200 euron kappalehintaan.

Vieläkö kiinnostaa?

Tekniset tiedot

AKG K812

 • Kuuloketyyppi: Over-ear, avoin
 • Taajuuskaista: 5-54000 Hz
 • Herkkyys: 110 dB SPL/V
 • Maksimi tehonkesto: 300 mW
 • Impedanssi: 36 ohmia
 • Liitäntäkaapeli: XLR <—-> 6.3mm/3.5mm stereo, kullattu liitin
 • Irroitettava kaapeli: kyllä
 • Kaapelin pituus: 3m
 • Vaihdettavat kuuloketyynyt: kyllä
 • Taitettava: ei
 • Paino: 390g

K812:t tehdään AKG Acousticsen omalla tehtaalla Itävallassa – monista Kiinassa valmistettavista malleista poiketen.

Sitä luulee jo kuulleensa kaiken. Ja sitten tämä…

Jos olet seurannut blogiani hitusen kauemmin, olet ehkä huomannut fiksaantumiseni laadukkaaseen ääneen. Olet ehkä lukenut arvosteluni K702 mallista, jonka ylistin jo silloin taivaisiin. Hyvähän se edelleen on ja olen pitänyt sitä pitkään eräänlaisena laatustandardina verratessani muita malleja, mutta nyt täytyy todeta etten kuuna päivänä olisi uskonut miten suuren kehitysaskeleen AKG Acoustics on ottanut K702:n ja K812:n välillä. Tottakai tiesin että varmasti jotain muutosta parempaan olisi havaittavissa, mutta se että kuin ääni olisi kokonaan toiselta planeetalta, oli melkoinen shokki minulle.

Kuten varmasti monet tietävät, entistä K702 lippulaivamallia on hehkutettu kaikissa alan lehdissä ja sivustoilla aidoiksi hifikuulokkeiksi jonka toisto on laaja-alainen ja neutraali – josta ei yksinkertaisesti puutu mitään. K812 laittaa tämän ajatusmaailman täysin uusiksi ja asettaa kokonaan uuden merkityksen kuulokekuuntelulle. Missä vaiheessa oikein kuulokkeet alkoivat kuulostaa niin aidoilta ja realistiselta, että ne päässä tuntuu kuin olisit itse keskellä tapahtumapaikkaa – studiossa, istumassa artistia vastapäätä?

Juuri tämä hetkee hifiharrastuksessa mielenkiinnon yllä, sillä mielessä on aina se pääolettamus että jossain on vielä jotain parempaa – että ääni ei voi koskaan olla täydellinen. Valitettavasti tämä sama liekki on syyllinen siihen suurten summien uppoamiseen aina vain parempiin hifilaitteiisin.

Kehä on loputon.

Uskomatonta realismia jopa 5Hz ulottuvalla bassotoistolla

Ensimmäinen asia johon varmasti jokainen AKG:n kuulokkeiden kanssa pitkään leikkinyt kiinnittää huomiota, on K812 kuulokkeiden kerrankin kunnollinen alatoisto. Se ei edelleenkään ole missään nimessä muhkea, runsas tai hypettävä kuten tavallisissa discoluureissa, mutta se on saanut sitä kauan toivottua särmää jota muuten täydelliset kuulokkeet ovat jo pitkään kiljuneet. Bassotoisto kouraisee hyvin syvältä ja on erittäin tarkka ja napakka. Myös alarekisterin eri sävyt ja alimmatkin kontrabasson kielet ovat hyvin kuultavissa. Kysessä on siis niiden halpojen markettisubbareiden sen yksinuottisen kuminan totaalinen vastakohta.

Varsin tyylikkäät kuulokkeet vielä kaiken lisäksi

Toki joissakin aiemmissa edullisimmissakin AKG:n malleissa on tukevampaa alapäätä nähty, mutta tällä kertaa se ei ole tapahtunut muiden osa-alueiden kustannuksella. Koko ääniala on hyvin tasapainossa keskenään eikä pahempia korostumia tai vaimentumia ole taajuuskäyrällä havaittavissa. Niissä on se sama AKG:lle ominainen studiotarkka ja jopa kirkas toisto, eikä totuttua muhkeampi alakerta liiemmin sen päälle hypi.

Kokonaisuus on hyvin miellyttävä – tarkkuus ja elävyys luo äänelle itse sen sielun ja pätevä bassotoisto antaa sille kaiken sen tarvitseman voiman.

Tässä mallissa realismi on viety vielä astetta pidemmälle. Olin itsekin hifiharrastajana suorastaan hämmästynyt kuinka samoista tutuista kappaleista löytyi jälleen kerran uusia yksityiskohtia, jotka olivat jopa K702:lle täysin hakusessa. Kokonaisia taustakuoroja, uusia soittimia ja sointuja ja etenkin K812:n ehdoton uskollisuus äänitteelle saa jokaisen nyanssin menemään tismalleen nuotilleen. Nämä saavat helposti jammailemaan mukana! Eri soittimet ovat helposti seurattavia omia kokonaisuuksiaan ja yhdessä artistin/laulajan kanssa ne luovat vaikutelman kolmiulotteisuudesta, jota en ole aiemmin kuulokkeissa havainnut. Äänellä on huomattavasti enemmän tilaa hengittää kuin aiemmissa AKG:n malleissa. Tämä kuuluu etenkin laajentuneena tilantuntuna ja entistä avarampana äänikuvana. Ehkä juuri tästä muodostu se vaikutelma epäkuulokemaisesta toistosta.

Näissä kuulokkeissa yhdistyvät siis AKG:n tunnettu studiotarkkuus, neutraalius ja avaruus tukevaan, mutta hyvin hallittuun bassotoistoon. Moni kaipasi jo vuosia takaperin AKG:n ja Sennheiserin huippumallien risteytystä (K702 ja HD800). Vaikka tämä tuskin on AKG:n insinööreillä ollut mielessä, on siinä onnistuttu todella hyvin.

Paras on myös ergonomisin – jackpot?

Nauttiakseen laadukkaasta äänestä täysin siemauksin, on kuulokkeita pystyttävä pitämään päässä koko kuuntelusession ajan. Kokemus kärsii, jos kuulokkeet eivät istu hyvin, painavat, hiertävät tai hiostavat korvia. Vaikka kuulokkeissa ei ilmenekään akustiikaan aiheuttmia ongelmia kuten kaiuttimissa, nousee ergonomia niissä päärooliin ja yhtä merkittäväksi asiaksi kuin itse äänenlaatukin.

K812:a käyttää mielellään niiden mukavuuden ansiosta

Sen lisäksi että K812:t ovat äänellisesti parhaat kuulemani, myös ergonomia on samalla tasolla. Kuulokkeet istuvat päähän kevyesti ja sulkevat kokonsa ansiosta isommatkin korvanlehdet vaivatta sisäänsä niitä painamatta. Kuulokkeissa on äärimmäisen mukava ja pehmeä nahkapehmuste, joka on miellyttävä ihoa vasten. Epäilin aluksi itse nahkan soveltumista materiaaliksi, mutta ennakkoluuloista huolimatta nämä eivät hiostaneet useidenkaan tuntien kuuntelun jälkeen.

Sanka säätyy itsestään pään koon mukaan ja sitä voi tarvittaessa pidentää entisestään. Jos joku valitti aiemmassa AKG:n K702 mallissa että sangan nappulat painavat päätä pidemmässä käytössä, näissä K812:ssa vastaavaa ei ilmene.

Kaikenkaikkiaan kuulokkeet ovat päässä hyvin kevyen tuntuiset ja niiden olemassa olon unohtaa helposti. Ne enemmänkin lepäävät kalloa vasten kuin että rutistaisivat aivoja kasaan. Näitä käyttää siis mielellään pidempiäkin aikoja sekä äänensä että mukavuutensa ansiosta.

Mahtava kaveri tietokonekuunteluun, leffoihin ja peleihin – mukaan eivät kyllä taivu

Tarkan ja tasapainoisen äänimaailmansa ansiosta on vaikea määritellä mihin nämä eivät soveltuisi. Periaatteessa kaikessa missä on ääntä on laaja-mittaisesta ja korkealuokkaisesta äänestä hyötyä. Musiikki kuin musiikki kuulostaa näillä kuunneltuna suorastaan huikealta. Luonnollisen äänensä ansiosta ne myös soveltuvat erinomaisesti jokaiselle tyylilajille – tällä kertaa kunnollisen bassotoistonsa siivittelemänä uskaltaa suositella hyvin pienin varauksin myös raskaammalle setille.

Elokuvakokemus on myös omiaan näillä. Analyyttisyytensä ansiosta elokuvien jokainen pienkin yksityiskohta on kuultavissa ja K812:n hyvin epäkuulokemainen ja avara toisto antaa detaljeille tilaa hengittää ja erottelee ne selkeästi omaksi kokonaisuuksikseen. Antaa hyvin pitkälti samanlaisen vaikutelman kuin tilaäänijärjestelmä ja parhaassa tapauksessa voit tuntea itsesi keskellä elokuvan tapahtumia.

Nämä kuulokkeet kelpaavat mihin tahansa – musiikiin, leffoihin tai peleihin. Sinä päätät!

Peleissä panostetaan tänäpäivänä vähintään yhtä paljon äänimaailmaan kuin grafiikkaan, joten mikset ottaisi siitäkin kenties jotain irti. Pelasit sitten toimintaa, seikkailua tai kauhua, tulet pitämään siitä kuinka aidosti nämä simuloivat jokaisen tilanteen. Pelasin itse mm. Amnesiaa näillä ja on rehellisesti myönnettävä että jouduin pudottamaan volyymia koska kaikki se pimeys, tunnelma ja erityisesti ne äänet kävivät yhdessä liian ahdistaviksi. Jostain syystä oma K702 ei tätä efektia tuonut.

Toiminnan ystävät tulevat pitämään K812:n ulottuvasta bassotoistosta, joka tuo uskottavuutta peleihin kuten Call Of Duty ja Battlefield. Et varmasti myöskään laita yhtään pahaksesi sitä, että kuulet vihollisen ennen muita näiden nuppineulan putoamisenkin todentavilla huippuluureilla. Olet siis aina askeleen edellä muita.

Kaikkeen nämä eivät kuitenkaan sovellu ja se ongelmakohta on mobiilikuuntelu. Yksikään älylaite ei jaksa soittaa näitä tarpeeksi hyvin että niiden koko sielu avautuisi noilla laitteilla. Ja koska olemassa ei ole ainuttakaan mukana kulkevaa kuulokevahvistinta, nämä on sidottu siihen kalustoon mitä kotonasi on.

Jos haluat samaa laatua mukaan, suosittelen katsastamaan K3003 mallin.

Ilman asianmukaista vahvistusta ja FLAC-musiikkia et saa näistä koko potentiaalia irti

K812:t eivät ole ensisijaisesti kuluttajille suunnatut kuulokkeet vaan AKG:n ammattimallistoa. Studiomonitoreiksi kutsutut kuulokkeet toistavat musiikin juuri sellaisena kuin sen on tarkoitettu ja millaisena ne ääniraidalla esiintyy. Hyvä musiikki kuulostaa siis taivaalliselta ja vastaavasti huonosti äänitetty, pakattu musiikki hyvin kehnolta. Nämä tuovat äänen yksityiskohdat esille tavalla jota ei aiemmin ole kuultu, joten sama ominaisuus pitää huolen siitä että virheet äänessä kuuluvat yhtä selvästi. Ammattikäytössä virheetön lopputulos on tärkeää, joten siksihän monitorit ovatkin enemmän äänityöläisen työkaluja kuin kulutuselektroniikkaa.

Teoreettisella tasolla K812:a voi käyttää myös kannettavasta laitteesta. Tosin kaikkea et silloin niistä irti saa eikä liiemmin niiden iso kokokaan puolla tätä käyttötarkoitusta.

Jotta saisit muuten mahtavien kuulokkeiden koko potentiaalin hyödynnettyä, sinun on hankittava niille laadukasta soitettavaa. Käytännössä tämä tarkoittaa joko CD:tä tai FLAC:a – esimerkiksi juuri Suomeen avautuneen TIDAL:n muodossa. Youtube ja Spotify ovat näillä tarvittaessa hetkellisesti kuunneltavissa, mutta tulet kyllä hyvin nopeasti palaamaan takaisin lossless-musiikin äärelle.

Toinen juttu on kuulokkeiden vahvistus. Alhaisen 36 ohmin impedanssinsa ansiosta kuulokkeet soivat kyllä riittävällä äänenvoimakkuudella jopa älypuhelimesta, mutta eivät tarjoile siihen liitettynä kuin hyvin pienen viipaleen kokonaisuudestaan. Siispä erillinen kuulokevahvistin on must-hankinta näin tasokkaiden kuulokkeiden kohdalla. Myös DA-muunnin voisi olla aiheellinen.

Nykyinen kuulokevahvistimeni Musical Fidelity V-CAN II soitti vain viiden (5) ohmin lähtöimpedanssinsa ansiosta näitäkin high-end kuulokkeita ongelmitta. Laite on vain 169 euron hintainen!

Kuulokevahvistin ajaa vaativia kuulokkeita huomattavasti paremmin kuin yhdenkään laitteen oma äänipiiri. DA-muuntimella laitteen heikkolaatuinen äänikortti on puolestaan edelleen ohitettavissa ja näillä keinoilla äänen huononeminen matkallaan kuulokkeille voidaan estää.

Hyvät kuulokkeet vaativat siis paljon muutakin kaverikseen soidakseen hyvin.

Parasta mitä kuulokkeet voivat tällä hetkellä tarjota

Yksinkertaisesti rakastin näitä kuulokkeita. Paluu omien K702:n käyttäjäksi tuntuu kuin heitolta takaisin kivikauteen – ero on vain niin valtava vaikka numeroita mallien välillä ei tuon enempää olekaan. Tuntuu jotenkin uskomattomalta kuinka paljon kehitys on jälleen mennyt eteenpäin. Kuinkakohan kauan K812 pysyy kukkulan kuninkaana? Ja itseäni kiinnostaa erityisesti kuinka lähelle neutraalia, luonnollista, värittämätöntä toistoa on oikein mahdollista päästä? Jo tämä kokemus oli itselleni melkoinen silmien avaaminen ja omiaan pitämään minut hifiharrastuksen parissa myös jatkossa.

AKG K812

AKG on selvästi löytänyt oikean suunnan kuulokkeidensa kehitykselle. Tämä on sitä high-end ääntä, jota ne kuuluisat kultakorvat hakevat. Kaikesta ylistyksestään huolimatta K812 ei ole kaikille. Jos haet bilekuuloketta mojovilla bassoilla ja hienoilla diskanttikorostuksilla, katsot täysin väärään suuntaan. Jos puolestaan kohteenasi on tarkka, luonnollinen ja äänitteelle uskollinen toisto, et voisi valita paremmin.

K812:n mukana tulee tyylikäs Sieveking Sound Omega kuuloketeline, jossa kuulokkeita on kätevä kuuntelusessioiden välissä säilyttää. Maksaa satasen erikseen ostettuna!

Nyt tietystit uskottelet itsellesi että minullahan on jo vaikkapa Sennheiser Momentumit tai AKG:n edullisempi K550 huippumalli – eivät nämä voi mitenkään niin paljon näistä poiketa. Et voisi olla enempää väärässä. En ole koskaan aiemmin kuullut näitä kuulokkeita parempaa ääntä – en niin kuulokkeista tai liiemmin kaiuttimistakaan. Näiden toisto hakkasi ensimetreillä niin kaverin Amphion Helium 510:t kuin omat keskiluokan Genelecitkin.

Olen myyty ja sanaton.

Lyhyesti

AKG K812     ★★★★★

High-end kuulokkeet heille, joille kelpaa vain paras

Lisätietoja: http://www.akg.com/pro/k812-professional-headphones

Osta omasi täältä: http://www.stpaulssound.fi/tuote/akg-k812-pro-high-end-kuulokkeet/4AKK812/

Hyvää

 • Äärimmäisen yksityiskohtainen ja avara, jopa kolmiulottinen ääni joka on hyvin epäkuulokemainen
 • Luonnollisin ja tasapainoisin ääni mitä olen koskaan kuullut kuulokkeissa
 • Kuuloke erottelee eri soittimet neulankärjen terävällä tarkkuudella, äänen yksityiskohtien määrä on kerrassaan uskomaton
 • Kuulokkeissa yhdistyy kerrankin miellyttävällä tavalla AKG:n tuttu analyyttisyys ja ilmavuus häkelyttävän upeaan ja ulottuvaan bassotoistoon
 • Erittäin mukavat päässä. Eivät paina, kiristä tai hiosta vaan sulkevat höyhenen kevyesti koko korvanlehdet sisäänsä
 • Irroitettava kaapeli, joka on sopivasti aiempia malleja ohuempi
 • Vaihdettavat kuuloketyynyt
 • Pakettiin kuuluu tyylikäs Sieveking Sound Omega -kuuloketeline (kuva)
 • Todelliset high-end kuulokkeet, jotka vastaavat helposti tuhansien eurojen referenssikaiuttimia

Huonoa

 • Halvimmillaankin 1200 euron hintalappu tekee näistä yhdet markkinoiden kalleimmista kuulokkeista
 • Kuulokkeiden koko potentiaalin saa irti vasta laadukkaalla erillisellä kuulokevahvistimella, DA-muuntimella äänilähteen ja ampin välissä sekä luonnollisesti hyvällä musiikilla. Rahasi menevät suurelta osin hukkaan jos et ole valmis panostamaan myös muuhun kalustoon.
 • Vaikka alhainen impedanssi periaatteessa mahdollistaakin kuulokkeiden käytön myös kannettavista laitteista, eivät ne pääse siinä ympäristössä oikeuksiinsa
 • Ääni vuotaa kuulokkeista todella helposti ulos. Avoimuutensa ja jättimäisten 53mm elementtiensä vuoksi vieruskaverisi kuulevat taatusti mitä kuuntelet.

Testauskalusto

Tietokonekuuntelu: iMac + Musical Fidelity V-CAN II -kuulokevahvistin, TIDAL musiikille, Headweb elokuville, Steam peleille

Mobiilikuuntelu: iPhone 6 Plus, TIDAL

Johtopäätös

AKG K812:t ovat ehdottomasti parhaat koskaan kuulemani kuulokkeet, siitä ei ole epäilystäkään. Ne ovat myös ensimmäiset kuulokkeet joita voi hyvällä omalla tunnolla sanoa täydellisiksi. Kaikissa aiemmin kuulemissani (hyvissäkin) kuulokkeissa on ollut aina jotain vaikkakin vain pientä vikaa, mutta joka on kuitenkin estänyt sen vau-efektin kokemisen. Omat K702:t ovat erittäin hyvät, mutta K812 räjäytti potin totaalisesti. AKG on vihdoin löytänyt oikean balanssin oman studiotasonsoinnin tavaramerkkinsä ja tarkan sekä napakan bassotoiston välillä. Todellisen high-end äänen ystävälle nämä ovat nappivalinta ja niitä jaksaa pitää päässään sekä äänellisen että ergonomisen puolensa puolesta vaikka aamusta iltaan.

Valitettavasti yli 1000 euroa maksavat kuulokkeet jäävät hyvin monen hankintalistan ulkopuolelle. Korkeasta hinnastaan huolimatta ne ovat kuitenkin joka pennin arvoiset. Mikäli olet onnekas ja sinulla on vara panostaa tuo summa kuulokkeisiin, älä edes katso muualle. Näistä saa irti parasta mahdollista ääntä kaikista tällä hetkellä markkinoilla olevista kuulokkeista. Nämä oikeasti vastaavat helposti jopa 10k euron kaiuttimia!

En voi paremmin näitä sanoin kuvailla. Nämä on yksinkertaisesti kuultava itse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *