Minulla on hieman negatiivisia kokemuksia älypuhelimista. Joko itselleni on sattunut huono tuuri, tullut jotain bugisia maanantaikappaleita tai olen vain valinnut huonot mallit. Vaikka entinen puhelimeni kantoi myös leimaa älypuhelin, oli Nokialainen E51 sen verran jo tiensä päässä, että tilalle oli jotain tältä vuosikymmeneltä saatava.
Kun minä lähdin etsimään älypuhelinta, hain sitä ehkä hieman erikoisimmin vaatimuksin. Itse en halua mitään jättinäyttöä, puhelinta, joka ei mahdu kunnolla taskuun, vaan lähdin hakemaan sopivan kokoista kapulaa, joka olisi samalla kestävä että ominaisuuksiltaan älykäs, sekä tietysti tehokas ajamaan niitä toimintojaan. Minä kun en tee mitään puhelimella, jota ei voi pitää mukana, jos kaatosade tai -20 pakkaset yllättävät.
Puhelimen pitää kulkea aina mukana, minne ikinä menenkin. Joten luurin kotiin jättäminen hajoamisen pelossa, ei ole vaihtoehto.
Ja akun tulee riittää vähintään sen päivän ajan. Kun lähdin kartoittamaan valikoimaa, silmiini pistivät nämä Sonyn huippumallit, joista löytyy kaikkea kolmea mitä hain: Tehoa, kestävyyttä, älyä. Päädyin Xperia Acro S:ään.
Aiempaa kokemusta Sonyn puhelimista ei ollut, mutta kokonaisuus oli niin hyvän kuuloinen ja näköinen, että pakkohan se oli saada. Ja positiivisin mielipitein ollaan edelleen, kun käyttöä on noin 3 viikkoa takana.
Sulavaa toimintaa
Sony Xperia Acro S:sää pyörittää 1,5 Ghz tulpaydinsuoritin sekä 1 GB keskusmuistia. Laite tosiaan toimii todella sulavasti, eikä yhtäkään tökkäystä ole eteen tullut.
HD-video pyörii sulavasti ja Angry Birds nykimättä. Laite ei pahemmin kuumene toiminnassa, joten viittaa siihen että tehoja olisi vielä suurempaankin.
Muistia on riittävästi ajamaan yhtä aikaa vaikka Spotifytä ja hyppimään selaimen, sähköpostin ja Officen väliä, ja varmasti vielä enemmänkin. Omiin tarpeisiin se riittää vallan mainiosti, ja sehän on tärkeintä.
Teräväpiirtoa näytöstä ja kamerasta
Laitteen näytön tarkkuudesta vastaa Sony Bravia Engine Mobile ja tarkkuutta löytyy aina teräväpiirroksi asti. 4,3 tuuman näyttö on aika sopivan kokoinen käyttää niin surffailuun kuin muuhunkin. Toki markkinoilla isompiakin on, mutta ainakin omaan käyttöön ne ovat enemmänkin ylisuuria kolhooseja kuin hyödyllisiä. Puhelimet tuntuu muutenkin kasvavan nykyään lähes vanhojen mopirojen mittoihin.
Näyttö tottelee hyvin käskyjä ihan sormella, erityistä kynää en ainakaan vielä ole ostanut.
Kamerasta löytyy 12,1 megapixeliä ja 16 x digitaalinen zoomi, niin ikään teräväpiirtoon asti. Muita toimintoja kamerassa mm. LED-salama, auto-focus ja 3D Panorama. Kamera on hyvälaatuinen, mutta sen käyttäminen vaatii opettelua. Ei sillä, etten osaisi kuvaa sillä ottaa, vaan kyse on enemmänkin siitä, että kamera on hyvin tarkka tarkennuksestaan ja tilan valaistuksesta, jotta kuvista tulisi hyvälaatuisia. Ilmeisesti samankaltaisia hommaa kuin Applen tuotteissa, että vaatii kuvausopettelua, miten valaistuksen tulisi olla jne.?
Se puhelimen tärkein ominaisuus – puhelut
Monissa puhelinmalleissa on omat ongelmansa puheluiden kanssa. Joko pätkii, ei kuulu tai katkeilee. Tässä mallissa niitä ei ole ainakaan vielä tapahtunut (3 viikkoa käytössä). Puhelut toimivat hyvin ja ääni puheluissa on myös selkeä.
Puhelin-toiminto on selkeä käyttää: Numeronäppäimet ruudulla ja viimeisimmät puhelut yläpuolella. Samasta valikosta pääsee myös osoitekirjaan ja lokiin. Selkeä käyttää.
Saapuviin puheluihin vastataan liuttamalla vihreää luuria oikeaan laitaan. Puhelun voi myös hylätä ennakkoon määritetyllä viestillä alta.
Android 4
Käyttöjärjestelmänä Sonyssa on Android versio 4. Androidin tapaan laitteelle on saatavissa runsaasti sovelluksia Googlen Play-kaupasta, joten ainakaan ohjelmapuolessa ei valittamista.
Käyttöliittymä on erittäin selkeä käyttää. Päävalikosta löytyy kaikki asennetut sovellukset, josta niitä voi selata sormella ylipyyhkäistessä. Muistuttaa kovasti Nokiasta tuttua selkeää linjaa. Yksinkertainen paras vai mitä?
Aloitusnäyttöjä on useita. Itse en koe tarvitsevani kuin vain sen yhden, joten ne ovat itselle ylimääräisiä, ehkä hieman turhiakin. Mutta eihän niitä ole pakko käyttää.
Tallennustila riittää pitkälle
Laitteessa on 16 GB sisäinen tallennustila, josta 11 GB on käyttäjälle käytössä.
Akku riittää päivän pari
Niin älypuhelimissa kuin kannettavissakin painotellaan usein tehon ja akkukeston välillä. Kun teho kasvaa, niin akku tyhjenee nopeammin, sanomattakin selvää. Kuitenkin laitteen akku kestää hyvin helposti sen päivän, kaksikin jos ei pahemmin muuta tee kun puheluihin vastaa ja sähköposteja lukee. Surffaus vie akkua paljon, olen huomannut jo 15 minuutin surffailun ottavan yhden pykälän akkumittarista pois.
Akulla puhuu 7 tuntia, katsoo yhden elokuvan (2-3h) ja kuuntelee musiikkia kymmeniä tunteja (lupaavat 23h).
Uskaliasta käyttöä
Okei, otsikko oli hieman yliampuva, toivon ettei kukaan ole vielä ehtinyt puhelintaan makkaratikkuun nuotiolle laittaa, sillä sitä ei sen luvata kestävän. Mutta paljon muuta.
Laitteen näyttö on käsitelty naarmuuntumisen estämiseksi. Lisäksi laitteen kaikki liitännät ovat läppien alla, joten se estää laitetta myös pölyyntymästä.
Laite on myös vesitiivis metrin syvyyteen asti 30 minuutin ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että laite on täysin roiskevesitiivis sekä myös sitä, että voit vaikka pestä sen juoksevan veden alla ilman vaurioita. Laitteen putoaminen ämpäriin tai akvaarioon ei myöskään aiheuta vahinkoa.
Alla olevasta linkistä pääset katsomaan Youtube-videon, josta näkyy hyvin, kuinka hyvin Sony Xperia Acro S kestää vettä.
Vesitiiviys edellyttää, että kaikki laitteen liitännät ja luukut ovat tiukasti suljettuja! Laitteessa on siis IP55/IP57 leimat.
Liitännät ja korttipaikat
Sony Xperia Arco S sisältää seuraavat litännät:
- USB (Tiedonsiirtoon ja lataukseen)
- Audio 3.5. mm (kuulokkeille, ja miksei aktiivikaiuttimillekin)
- HDMI
- Sony Xperia Acro S tukee micro sd kortteja aina 32 GB asti.
- Paikka normaalikokoiselle SIM-kortille.
- Adapteri Mini SIM-kortille.
Muuta
- Navigaattori Googlen kartoilla, Bluetooth, Wifi, FM Radio…
- Merkkivalo vasemmassa yläkulmassa ilmoittaa puheluista ja viesteistä.
- Kyseessä 3G/2G-verkkoja tukeva puhelin.
Myyntipakkauksen sisältö
- Itse laite
- Pöytäteline: Toimii laturina
- Verkkovirtalaturi
- Microusb-kaapeli
- Kuulokkeet mikrofonilla
- Pikaopas käyttöön
Yleisesti
Olen erittäin tyytyväinen hankintaani. Sony Xperia Acro S on samalla kestävä ja tehokas älypuhelin, jonka ominaisuudet kruunaavat kokonaisuuden. Näppärän kokoinen käteen. Pahempia bugeja ei ole tullut vastaan vaan kaikki on toiminut moitteetta. Akku riittää hyvin päivän, vaikka puhelinta tulisi esim. kahvitauolla innokkaasti käytettyä vaikka pelailuunkin. Yleisesti ottaen kokemus on ollut erittäin onnistunut ja voin positiivisesti suositella kaikille.
Lyhyesti
Sony Xperia Acro S ★★★★★
Kestävä ja tehokas älypuhelin Sonylta
Plussaa
- Näppärän kokoinen käteen
- Kestävä, joten laitetta voi käyttää hieman uskaliaamminkin, eikä tarvitse pitää kuin pumpulissa
- Tarkka, totteleva ja sopivan kokoinen HD-näyttö
- Tehokas: Toimii sulavasti eikä bugita
- Muisti riittää hyvin ajamaan useampia sovelluksia yhtä aikaa
- Selkeä käyttöliittymä
- Android takaa suuren sovellusvalikoiman
- Akku riittää hyvin päivän ja kaksikin hieman käyttöä ”nuukaillen”
- Xperia puhelimet sisältävät 60 päivän kokeilujakson Sony Music Unlimitediin
Miinusta
- Kamera vaatii opettelua saadakseen siitä parhaan laadun irti
- Valaistussa tilassa näytöstä ei näe juuri mitään ilman taustavaloa, joka on akun pahin tyhjentäjä. Toisaalta, taitaa koskea jokaista puhelinmallia.
- Googlen palvelujen, kuten Play-kaupan käyttö edellyttää Google-tilin käyttämistä. Joillekin tämä voi olla miinus.
- Kallis malli, hinta-laatu suhde on kuitenkin kohdallaan
PÄIVITYS 8.3
Ajattelin kertoa kuulumisia tämän mallin osalta nyt kun käyttöä on takana yli kolme kuukautta ja koska tämä artikkeli on osoittanut mielenkiintonsa monilta.
Eli siis.
Laite on jatkanut varmatoimista käytöstään koko tämän ajan. Erityisiä bugeja ei ole tullut juuri vastaan vaan toiminnot ovat toimineet aina yhtä sulavasti.
Muutamaan otteeseen on tänä aikana puhelu katkennut tai jäänyt yhdistymättä kokonaan, mutta nämä ovat keskittyneet vain tiettyihin henkilöihin, joten hieman epäselvää onko vika täällä vai siellä päässä.
Laite jaksaa suorittaa hyvin nopeatempoistakin hd-grafiikkaa pelienkin muodossa, pahemmin kuumumatta. Selatessa nettiä pientä lämpöilyä on aistittavissa, mutta laitan sen ihan tietoteknisten fysiikan lakien piikkiin. Laite ei siis todellakaan polttavan kuuma ole ikinä ollut, joskus pelatessa korkeilla grafiikoilla hieman on kuumunut normaalia enemmän, mutta se on täysin ymmärrettävää olosuhteisiin nähden.
Näyttö toimii tarkasti sormillakin. Vääriä komentoja harvemmin ottaa, joskus hankalampi ilman kosketusnäyttökynää (on tilattu nyt) pieniä painikkeita sivuilla painaa, mutta toimii ihan okei. Joskus puhelin kääntää näytön vaakatasoon tahtomattani turhankin helposti, mutta tätä olen havainnut muillakin malleilla, ja vielä pahempanakin.
Kameraa olen alkanut oppia käyttämään paremmin ja nyt sillä on saanut jo ihan kivan laatusta otosta aikaseks. Silti, HD-kuvasta huolimatta Canonin IXUS -pokkari antaa laadukkaampia fotoja kuin tämä Xperia. En pahemmin kuvaamisesta tiedä, ehkä joku osaa valaista asiaa paremmin? Canonin malli kuitenkin jo vuosia vanha. Älkää käsittäkö väärin, ei Sonyn luurin kamerassa mitään vikaa ole. Sanoisin silti Samsungin Galaxy kärkipuhelinten kameroiden tuotoksia tarkemmiksi. Tätä mieltä minä.
Yleisesti ottaen olen edelleen erittäin tyytyväinen tähän laitteeseen. Erityisesti kestävyyden osalta, kun voi käsitellä välillä vähän varomattomamminkin vesisuojausten jne. ansiosta.
Ja kun itse en tosiaan ole jättinäyttöjen ystävä, niin tämä on kivan kokoinen kapula taskuun ja mukaan.
PÄIVITYS 30.7
Nyt tuli sitten ensimmäinen kunnon bugi vastaan yli puolen vuoden käytön jälkeen. Päivitin vastikään puhelimen ohjelmiston uusimpaan versioon (suoraan puhelimesta käsin) ja tämän jälkeen puhelin ilmoittaa käynnistyksen yhteydessä ”com.android.phone on pysähtynyt” ja jämähtää PIN-koodin kysely -ikkunaan. Virhe ilmestyy aina uudelleen kun ilmoituksen kuittaa OK:lla ja pitää kyllä olla hanuristin sormet että ehtii painella PIN:in ennen uutta ilmoitusta.
Ongelmaa ei esiinny ilman SIM-korttia. Ongelma korjaantuu tilapäisesti sammuttamalla laitteen, poistamalla SIM-kortin ja käynnistämällä uudelleen. Tämän jälkeen sammutus ja uudelleenkäynnistys SIM-kortin kanssa. Tätä saa toistaa usein kolme – neljäkin kertaa, että laite saadaan ylös.
Alkuperäisellä ohjelmistolla vikaa ei esiinny, joten jos moinen vaivaa, kannattaa downgradeta. Tai sitten odotella Sonyn päivitystä ja kärsiä sen aikaa. Jotkut ovat ilmoittaneet SIM-kortin vaihdon auttaneen ongelmaan.
Allekirjoittaneella Saunalahden SIM.
Yksi vaihtoehto on olla sammuttamatta laitetta, kun se saadaan käyntiin ongelmitta. (Tosin voi alkaa bugimaan, jos ei käynnistä joskus uudelleen)
PÄIVITYS 1.8
Akku tuntuu kuluvan uudella ohjelmistolla jonkun verran nopeammin.
Lisäksi on paljon puhuttu lämpenemisongelmista. Vaikuttaa siltä, että kun olen laitetta yrittänyt kuumumaan saada, että näytön kirkkaudella on suuri merkitys lämpenemiseen. Joten, jos siis laite kuumenee mielestäsi liikaa, koita alentaa näytön kirkkautta.