Konserttinityksen paloittelu ja koostaminen

img
Dec
30

Tämä pikaohje täydentää äänitteen siirtoa ja CD:n polttamista käsittelevää ohjetta. Jos olet äänittänyt kokonaisen konsertin tai harjoituksen niin, että et ole keskeyttänyt äänitystä kappaleiden välissä, tuloksena on yksi pitkä äänitiedosto. Jos poltat sen sellaisenaan levylle, joudut kuunnellessasi kelaamaan löytääksesi yksittäiset kappaleet.

Tässä neuvotaan, kuinka äänite paloitellaan Audacity-ohjelmalla siten, että kappaleet voidaan siirtää CD-levylle erillisiksi raidoiksi.

Äänitiedostojen siirtäminen

Tiedostojen siirtäminen tallentimesta tietokoneeseen selostetaan siirto-ohjeessa. Voit siirtää äänitteen tallentimesta suoraan Audacityyn tai siirtää sen ensin johonkin tietokoneen kansioon ja sieltä myöhemmin Audacityyn.

Macissä on kätevää käynnistää ohjelmia Spotlightin avulla: napsauta hiiren osoittimella ruudun oikeassa yläkulmassa olevaa suurennuslasia ja kirjoita hakukenttään ohjelman nimi. Napsauta sitten hakutuloksien listassa ohjelman nimeä, ja ohjelma käynnistyy.

Vedä äänitiedosto Audacityn ikkunan harmaalle alueelle. Pian siihen piirtyy ääniaallon kuvaaja. Kuvaaja esittää äänenvoimakkuutta, ja siitä löytää pikaisella silmäyksellä kovat ja hiljaiset kohdat: kappaleet, niiden välit ja aplodit.

Kappaleiden rajaaminen

Jos haluat levylle koko konsertin aplodeineen päivineen, on tarpeen löytää ja rajata vain kappaleiden alut. Kohdista osoitin äänen kuvaajassa kappaleen alkuun, aplodien ja musiikin väliin, ja napsauta kerran. Kuvaan ilmestyy pystysuora viiva, ja jos painat soittonappia tai näppäilet välilyönnin, ääni alkaa soida viivan kohdalta (soitto lakkaa, kun painat pysäytysnappulaa tai näppäilet välilyönnin toisen kerran).

Tarkastele kuvaajaa lähempää (Näytä > Zoom In, ⌘1) ja etsi tarkka rajauskohta. Varmista paikka kuuntelemalla vähän matkaa ennen kappaleen alkua. Kun olet löytänyt oikean alkukohdan, napsauta osoittimella tarkasti siihen kohtaan ja tee leikkaus (Muokkaa > Split, ⌘I). Leikkauskohtaan ilmestyy vaalea lovi.

Loitonna näkymää (Näytä > Zoom Out, ⌘3) ja etsi samalla tavalla kaikkien kappaleiden alut ja tee leikkaukset. Jos kappaleiden välissä on pitkiä järjestelytaukoja, voi olla parasta leikata ne pois, ja ehkä aploditkin, jos et halua kuunnella niitä joka kerta myöhemmin. Tällöin on vastaavalla tavalla etsittävä ja leikattava kappaleiden loput. Älä katkaise kappaleiden loppuja liian aikaisin, ettei kaiku leikkaudu luonnottomasti.

Seuraavassa kuvassa on rajattu pois sekä tauot että aplodit:

Kappaleiden tallentaminen

Lopuksi kaikki kappaleet pitää tallentaa erillisiin äänitiedostoihin. Kaksoisnapsauta kuvaajaa haluamasi kappaleen kohdalla, niin että sen väri muuttuu tummemmaksi. Tallennus tapahtuu valikkokomennolla Tiedosto > Vie valinta… Avautuvassa valintaikkunassa suunnista sellaiseen paikkaan tietokoneessa, jonne haluat tallentaa kappaleet (esimerkiksi Dokumentit tai tässä tapauksessa Työpöytä). Tee tiedostoille uusi kansio napsauttamalla nappia New Folder. Anna kansiolle nimi ja napsauta Create. Anna sitten kappaleelle nimi. Varmista, että kohdassa Format lukee AIFF (Apple) signed 16 bit PCM. Napsauta Save, ja kappale tallentuu. Tee sama kaikille kappaleille.

Audacityn käytön lopettaminen

Kun olet tallentanut jokaisen kappaleen omaan tiedostoonsa, voit lopettaa Audacityn. Ohjelma kysyy, tallennetaanko muutokset. Jos arvelet, että voisit vielä myöhemmin jatkaa harjoittelua tämän työn parissa, tallenna työ. Se tallentuu silloin Audacitynomassa.aup-tiedostomuodossa, ja avatessasi sen uudelleen voit jatkaa työskentelyä siitä, mihin viimeksi jäit.

Jos työsi tuli kerralla valmiiksi etkä tarvitse enää työtiedostoa, älä tallenna muutoksia. Opiston koneilla ei muutoinkaan kannata säilyttää isoja tiedostoja pitkiä aikoja vain varmuuden vuoksi. Jos tallensit Audacity-työn, muista poistaa se myöhemmin, kun et enää tarvitse sitä. Poista sekä omatyö.aup-tiedosto että omatyö_data-kansio ja muista tyhjentää roskakori. Jos siirsit äänitykset tallentimesta johonkin väliaikaiseen paikkaan, muista poistaa ne myös sieltä.

Levyn polttaminen

Erotellut äänitiedostot vedetään nyt iTunesiin siitä kansiosta, johon ne edellisessä vaiheessa tallennettiin. Tämän jälkeen toimitaan poltto-ohjeen mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *