Kannettavalla virtalhteell lis kyttaikaa lylaitteelle

img
Sep
14

Älypuhelimet ja taulutietokoneet kehittyvät huimaa tahtia. Niissä on jo tällä hetkellä niin paljon ominaisuuksia ja tehoja, että ne suoriutuvat vaivatta lähes kaikista asioista mistä tietokonekin. Erinomaisia niistä tekee lisäksi se, että ne kulkevat keveytensä ja pienen kokonsa ansiosta mukana minne tahansa. Liikkuvassa elämäntavassamme siitä on muodostunut jo lähes välttämättömyys.

Suuri ja tarkka näyttö sekä kaikki ylimääräinen teho kuitenkin syövät akkua vauhdilla. Vaikka akkukestoon onkin alettu kiinnittämään taas enemmän huomiota, ihan ihmeisiinkään ei kuitenkaan pystytä.

On löydettävä sopiva tasapaino suorituskyvyn ja virranhallinnan välillä, eikä sekään välttämättä aina riitä.

Ahkerammalla kosketusnäytön käyttäjällä saattaa virta ehtyä jopa kesken päivän. Useimmat selviävät yöhön saakka, erityisesti jos laitetta on mahdollisuus ladata edes hetkellisesti päivän aikana. Pistokkeita tai USB-laitteitakaan ei kuitenkaan löydy aivan joka kulmalta.

Onneksi kannettavat virtalähteet on keksitty. Näiden avulla voi pitää omaa henkilökohtaista virtapankkia aina mukana, vaikka taskussa. Useimmat tällaiset kykenevät vielä lataamaan useampia laitteita kerralla ja niiden varastoima virta riittää ainakin yhteen täyteen lataukseen.

Oletko säästeliäs käyttäjä vai oikea tuhlari?

Älylaitteen akkuvirran riittäminen esimerkiksi päivän ajaksi on hyvin pitkälti omista käyttötottumuksista kiinni. Joillekin se ei tuota hankaluuksia, joillekin se voi taas olla todellinen ongelma. Mikäli olet tottunut räpläämään puhelintasi tai tablettiasi alituiseen, on selvää että virtaa kuluu enemmän. Jos puolestaan lähinnä vain vastailet puheluihin, tarkistat sähköpostisi ja kirjoitat ehkä muutaman WhatsApp viestin päivän aikana, vaikeuksia akun riittämisessä tuskin tulee. Tarvittavaa käyttöä ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa, sillä apua on tähänkin ongelmaan saatavilla.

Älylaitteiden eri aktiviteettien välillä voi olla huomattaviakin virrankulutuseroja. Esimerkiksi pelaaminen, elokuvien/videoiden katselu ja nettisurffaus ovat yleensä niitä pahimpia virtasyöppöjä. Huomattavasti vähemmän akkua kuluu esimerkiksi puheluissa ja musiikin kuuntelussa. Näyttö on selvästi se kaikkein eniten akkuvirtaa kuluttava yksittäinen tekijä. Kaikki toiminnot jotka vaativat näytön pitämistä päällä, kuluttavat huomattavan määrän enemmän virtaa kuin ne jotka taas eivät.

Näytön perässä eniten virtaa kuluttavina tekijöinä seuraavat datayhteydet sekä runsas suorittimen ja/tai grafiikkapiirin käyttötarve.

Akkukestoa voi parantaa merkittävästi vähentämällä näytön taustavalon määrää ja ylipäänsä rajoittamalla jatkuvaa näytön päällä pitämistä. Toinen hyvä keino on rajoittaa datayhteyksiä silloin kun niille ei ole tarvetta. Jos älylaitteen akun on ehdottomasti riitettävä esimerkiksi iltaan, et halunne kuluttaa sitä turhaan esimerkiksi pelaamalla tai selailemalla Youtubea. Priorisoi siis oikein.

Tietysti tähän väliin kannattaa esittää vastaväite: Mitä järkeä on omistaa älylaitteita, jos niitä ei raaski käyttää? Totta tämäkin. Akun voi aina ladata, joten käyttämistä ei kannata suinkaan rajoittaa pelkästään sen ehtymisen pelossa.

Miten sitten pallotella oikein halutun käyttämisen ja akun riittämisen välillä?

Akkukesto voi olla todellinen ongelma

Älylaitteiden aktiivisessa käytössä virran riittämisestä voi tulla oikea ongelma. Harvoille nimittäin esimerkiksi puhelin on enää pelkkä yhteydenpitoväline – se on viihdelaite siinä missä televisio ja tietokonekin. Ja sitä ja sen kaikki ominaisuuksia halutaan hyödyntää arjessa ahkerasti. Jotkut saattavat kantaa tablettiakin laukussaan kaikkialle ja käyttää sitä kannettavan tietokoneen asemasta. Tarvitseehan läppärikin lisävirtaa matkalla, miksi älylaite olisi poikkeus?

Kaikki haluavat vain kokoajan suurempia ja tehokkaampia älylaitteita. Harvat murehtivat ostohetkellä laitteiden akkukestoa, sillä sen ominaisuudet ja esimerkiksi näytön koko ovat paljon ratkaisevammassa asemassa. Teho tulee aina virrankulutuksen hinnalla ja vaikka akkutekniikkakin kehittyy hiljakseen kokoajan, on haastavaa paketoida yhä suuremmalla kapasiteetilla varustettuja virtalähteitä yhä vain oheneviin laitteisiin.

Datayhteyksien käytön yleistyminen ja samalla myös langattomien verkkojen kehittyminen ovat olleet omalta osaltaan vaikuttamassa asiaan.

Tänäpäivänä kannettavat laitteet ovat yhteydessä 24/7, siinä missä ennen yhteydet katkaistiin välittömästi synkronoinnin jälkeen. Yhä nopeammat verkot vaativat myös enemmän resursseja laitteelta.

Ei siis ihme jos akku ei riitä mihinkään, kun sitä käyttävät niin monet älylaitteiden ominaisuudet jo pelkässä valmiustilassa – ilman että käyttäjä edes tekee itse mitään.

Lataa älylaittettasi tilanteen tullen – tai hanki oma generaattorisi

Mikään ei tietysti estä lataamasta älylaitetta aina mahdollisuuden tullen – ihan vaan vaikka hetkellisesti. Jo muutaman kymmenen minuutin lataaminen voi tuoda laitteesi akkukapasitteettiin takaisin jopa kymmeniä prosentteja. Yleisestä harhakäsityksestä riippumatta nykylaitteiden akut eivät kärsi siitä, että niitä lataa tiheästi – päinvastoin. Enemmän ne kärsivät siitä, jos niiden latauskapasiteetti päästetään laskemaan liian alas liian usein. Enää ei siis ole tarvetta päästää akkua tyhjenemään ajoittain kokonaan. Itseasiassa se tuo sille vain enemmän vahinkoa.

Nykylaitteet ovat siitä hyviä, että niiden USB-laturilla tapahtuva lataaminen on mahdollista verkkovirran lisäksi myös tietokoneeseen tai muuhun USB-liitännällä varustettuun laitteeseen kytkemällä. Tämä lisää mahdollisia latauspisteitä merkittävästi, kun laitteitaan voi ladata myös yleiseen päätteeseen kytkemällä, esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa ja työpaikoilla. USB-portin rajallisen virransyöttökyvyn vuoksi sen kautta lataaminen on pistorasiaa hitaampaa, mutta aina tyhjää parempi. Mikset siis hyödyntäisi tätä vaihtoehtoa aina sopivan tilanteen tullen?

Aina ulkopuolista virtaa ei kuitenkaan ole saatavilla. Siksi monet ovatkin jo turvautuneet uudenlaisiin kannettaviin virtalähteisiin. Ne ovat siis eräänlaisia mukana kulkevia esiladattavia akkuja, joiden lataus voidaan puolestaan purkaa älylaitteisiin – ja näin saada niille lisää käyttöaikaa. Joidenkin näistä kannettavista virtalähteistä latauskapasiteetti voi mahdollistaa jopa usemman älylaitteen täyden latauksen tai niillä voidaan ladata useampaa kannettavaa laitetta yhtäaikaa.

Mistään auton akkujen kokoisista generaattoreista ei ole suinkaa kyse. Parhaimmillaan tällainen kannettava virtavarasto mahtuu vaikka taskuun, huonoimmassakin tapauksessa vähintään reppuun tai käsilaukkuun. Hinnatkaan eivät ole tähtitieteellisiä: useimmat tässä kategoriassa myytävät laitteet lähtevät reilusti alta sadan euron.

Lisävirtaa älylaittelle esimerkiksi näillä

Insmat Power Bank

Esittelemieni laitteiden halvin vaihtoehto lähtee jo kympillä. Tämän 2600mAh varavirtalähteen täysi akku riittää lataamaan älypuhelimen akun n. yhden kerran täyteen. Lisäksi LED-valo ilmaisee akun kulloisenkin lataustilan.

Hyvin riisuttu perustason laite, jonka varmasti hintakin jo kertoo. Mutta hoitaa hommansa kympin edestä enemmän kuin hyvin.

Suositushinta: 9,90 euroa, Gigantti

2-Power Power Bank Portable Charger (Duracell)

Duracell Directissä myynnissä oleva 2-Power merkkinen varavirtapankki lataa 3000mAh kapasiteetillaan vaativienkin älypuhelinten akut täyteen. USB:llä virtaa ulos syöttävä laite soveltuu hyvin myös muiden USB-liitännällä varustettujen laitteiden lataukseen. Vähemmän virtaa tarvitseville laitteille virtalähteestä saattaa riittää useampikin lataus.

Lisäksi merkkivalo ja taskulamppu -toiminnot. Pitkulaisen rakenteen ansiosta se kulkee myös helposti mukana.

Suositushinta: 18,74 euroa, DuracellDirect

Varta V-man

Vartan latausratkaisu lupaa lähes 100% yhteensopivuuden kaikkien markkinoilla olevien laitteiden kanssa. Suuri määrä adaptereita sekä USB-In ja USB-out toiminnallisuuksiensa ansiosta V-man pystyy lataamaan lähes kaikenlaisia USB-laitteita: puhelimia, MP3-soittimia, digikameroita, GPS-navigaattoreita jne.. Vain 1800mAh sisäisen akkunsa kapasiteetin vuoksi laite ei välttämättä ole omiaan lataamaan vaativampia älylaitteita, mutta esimerkiksi peruspuhelinten akun se pystyy lataamaan useammankin kerran. Latausajan sanotaan olevan 1-2 tuntia per laite.

Vartan Professional mallistoa. Loistava mukaan vaikkapa eräretkelle!

Suositushinta: 38,90 euroa, Kärkkäinen

PNY PowerPack HD5000

PNY:n kannettava virtalähde antaa lisää käyttövirtaa Apple-, Android- ja Windows-laitteille.

HD5000 on koottu korkealaatuisista materiaaleista, jotka antavat sille tyylikkään ja kestävän ulkokuoren. Laitteen piilotettu LED ilmoittaa kannettavan virtalähteen jäljellä olevan kapasiteetin napin painalluksella. Kevyt ja pienikokoinen laite mahtuu hyvin vaikka taskuun tai laukkuun ja tarjoaa välitöntä lisävirtaa silloin kun sitä eniten tarvitset. Suurikapasiteettinen 5000mAh virtapankki pystyy lataamaan osan älylaitteista täyteen jopa kolmeen otteeseen.

Mukana toimitettavalla Micro USB-kaapelilla voidaan ladata sekä itse PowerPack että siirtää virtaa virtalähteestä älylaitteille. Niin, tämä palikkahan pystyy latamaan myös kahta laitetta yhtaikaa!

Suositushinta: 36,90 euroa, PNY:n verkkokauppa

GP Portable PowerBank

GP Portable PowerBankissa on aivan uskomaton kapasiteetti – 12000mAh. Tällä virran määrällä lataa vaikka iPhonen jopa kuusi kertaa! Laitteessa on kaksi USB-porttia, jotka mahdollistavat PNY:n tapaan kahden laitteen yhtaikaisen lataamisen. Ensimmäinen portti on 2.1A ja toinen 2,4mAh, tarkoitettu tableteille.

Lataa älylaitteet nopeasti (jopa nopeammin kuin verkkovirrasta tavallisella laturilla) ja säilyttää hyvin varauksensa myös käyttämättömänä. Laite on hieman painavahko ja kokonaan tyhjetessään sen uudelleenlataamiseen voi sitten mennä tovi. Mutta se lienee ymmärrettävää akkukapasiteettiin nähden?

Suositushinta: 49,90 euroa, Verkkokauppa.com

Sandstrom Powerbank

Helposti mukana kulkeva ja tyylikäs Sandstrom virtalähde ei jätä pulaan. Virta ei lopu enää kesken nettisurffailun, viestittelyn, musiikin kuunteluun, elokuvien katselun tai pelaamisen. Suurikapasiteettinen 9600mAh akku, kaksi USB-liitäntää ja LED-valaistu merkkivalo.

Laite lataa vaikka kahta puhelinta yhtäaikaisesti ja automaattinen virrankatkaisukin huolehtii asianmukaisesta sammutuksesta.

Paketti on siis aika hyvin kasassa.

Suositushinta: 54,95 euroa, Gigantti

Verbatim Dual USB Power Pack

Tehokkaassa Verbatim Dual USB – varavirtalähteessä on jopa 12000mAh sisäinen akku, jolla voidaan kahden erillisen USB-portin kautta ladata yhtaikaisesti jopa kahta laitetta. Suurikapasiteettinen virtapankki riittää helposti useamman tabletinkin lataukseen tai älypuhelimen toistuvaan lataukseen esim. matkalla. LED-valot näyttävät akun varaustilan.

Laitteen kumimainen pinta tekee siitä jämäkän ja hyvin käteen sopivan. Pyöristetty muotoilu ja tyylikäs musta ulkoasu tekevät laitteesta kaiken lisäksi varsin tyylikkään.

Laitteen suurikokoisella sisäisellä akulla on hintansa: lataus tietokoneen USB:n kautta voi kestää jopa mahtavat 29 tuntia! Mutta sillä pärjääkin sitten pitkään.

Suositushinta: 74,90 euroa, Verkkokauppa.com

Wave varavirtalähde

Waven virtalähteen kapasiteetti on joukon suurin, 15600mAh. Suuren kapasiteettinsa ansiosta sillä voi käytännössä ladata mitä tahansa USB:n kautta virtansa saavaa laitetta. Tehokkaat älypuhelimet, suurella näytöllä varustetut tabletit, kannettavat musiikkisoittimet jne.. Hieman vanhemman ja pienemmällä akulla varustetun älypuhelimen voi saada tämän laitteen avulla kestämään jopa kokonaisen viikon!

Mukana tulee Micro USB -kaapeli, jolla laitteet voi ladata. Wave sammuu itsekseen kun ladattavien laitteiden akut ovat täynnä. Itse laitteen täyteen lataaminen voi kestää huikeat 14h, mikä tosin on jonkin verran vähemmän kuin monien kilpailijoiden tuotteiden kohdalla. Laitteessa on lisäksi LED-taskulamppu.

Hieman painava ja myös hinnakas, mutta ovathan ominaisuudetkin hyvät.

Suositushinta: 89,90 euroa, Verkkokauppa.com

Veho Pebble Pro XT

Listauksen kallein tuote lähtee juuri alta satasen. Vehon laitteessa on edellisiin tuotteisiin nähden se ero, että sillä voi ladata myös läppäreitä! Laitteella lataa suuren mukana tulevan sovitinvalikoiman ansiosta käytännössä kaikki pienlaitteet. 13200mAh kapasiteetista riittää virtaa niin matkapuhelimille, musiikkisoittimille, tableteille, käsikonsoleille kuin pienille kannettavillekin. Laitteella voi ladata erillisen laturin kanssa myös kameroiden akkuja.

Kysessä on hyvin monipuolinen laite, joka soveltuu erinomaisesti all-in-one -ratkaisuksi kaikille erilaisille kannettaville laitteille.

Suositushinta: 99,90 euroa, Verkkokauppa.com

Ecolight Solar Power System

Ecolightin ratkaisu onkin jo sitten hieman enemmän kuin pelkkä älylaitteiden latausyksikkö. Se on nimittäin aurinkokennojärjestelmä, jolla voi tuottaa valon kesämökkiin, telttaan tai veneeseen sekä ladata kaikki yleisimmät matkapuhelimet, tabletit ja USB-laitteet. Kätevästi siirrettävä ja kevyt, salkun muotoinen akkupaketti latautuu mukana toimitettavasta aurinkopaneelista 8-10 tunnissa täyteen. Lisäksi sen voi ladata myös tuotteen mukana toimitettavasta verkkovirtalähteestä.

Koko paketin paino on vain 4kg.

Pakettiin sisältyy:

  • 2x 1W LED -valaisin
  • 2x 5V USB -liitin matkapuhelimen tai tablet-tietokoneen ym. lataukseen
  • 12.8 V 1500mAh 19,2 Wh LiFePO4 akku
  • 6 W aurinkopaneeli
  • Tarvittavat liitäntäkaapelit, sekä latausjohdot useimpiin puhelimiin
  • Asennusteline ja maapiikki aurinkopaneelille

Akuston lataa täyteen verkkovirrasta kahdessa tunnissa, aurinkopaneelin kauttakin 8-10 tunnissa. Mukana toimitettavia valaisimia käyttää n. 7 tuntia täydellä latauksella.

Täydellinen ratkaisu väliaikaisen oleskelupaikan sähköistämiseksi esimerkiksi kesän ajaksi.

Suositushinta: 109,90 euroa, Verkkokauppa.com

Vain käyttö ratkaisee

Joo, lopetetaan nämä Voice Of Finland -viittaukset. Mutta vakavasti puhuen, se käyttäjän oma älylaitteiden käyttötottumus vaikuttaa akun riittämiseen kaikista eniten. Oletko aamusta iltaan silmät kiinni näytössä vai rajoittuuko laitteen käyttö enemmänkin vain pakollisten asioiden hoitoon? Ensimmäisessä tapauksessa akun kapasiteetista voidaan menettää merkittävä osa jo muutamassa tunnissa. Jälkimmäisellä käytöllä parin päivänkään valmiusaika ei ole mitenkään saavuttamattomissa.

Älylaitteiden aktiivisempi käyttäjä voi tuntea ajoittain tarvetta lisävirralle, enkä minä häntä siitä moiti. Allekirjoittanutkin voi myöntää syyllistyvänsä liian usein samaan. Onneksi siis tällaisia helposti mukana kulkevia varavirtalähteitä on olemassa ja ne voivatkin pelastaa ylimääräisellä käyttöajalla ainakin hetkellisesti tylsistymiseltä.

Tietysti se parempi vaihtoehto olisi hieman rajoittaa tätä nykyistä nokka kiinni ruudussa -kulttuuria. Mutta kuka sitten on valmis tinkimään mukavuuksista, joihin on jo niin tottunut?

Rehellisesti sanoen, en minä ainakaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *