Ilmaiset videoeditointiohjelmat Teknologian

img
May
04

Ilmaisia tehokkaita videoeditointiohjelmia ei ole yhtä helppo löytää kuin esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmia. Kuitenkin tällaisia asiansa ajavia softia on olemassa, joten aloittevan filmaajan ei ehkä kannata suoraan aloittaa Sony Vegas Pro:lla. Myös monet ammattilaiset ovat käyttäneet näitä kuuluisien Hollywood-elokuvien luomisvaiheessa, joten jos ne kelpaavat heille luulisi kotikäyttäjänkin pääsevän niillä pitkälle.

Pidemmittä puheitta, tässä listataan 11 tutustumisen arvoista ohjelmaa joilla videoeditointi onnistuu ilman ylimääräisiä kuluja.

Mitä näillä tehdään?

Videoeditointiohjelmilla nimensä mukaisesti editoidaan eli muokataan videota. Tällaisilla ohjelmilla voidaan esimerkiksi leikata videota tehden siitä lyhyempi ja ytimekkäämpi, muuttaa videoformaattia, lisätä videoon erillisiä tehosteita tai koota useasta videosta yksi yhtenäinen elokuva. Myöskin klipin eri leikkeiden paikkaa voi siirrellä tai ääniraitaa muokata.

Helpoimmillaan videoeditointi on vain leikkeiden siirtämistä aikajanalle ja erillisen ääniraidan nauhoittamista kulloiseenkin kohtaan. Tai ohjelman valmiiden efektien käyttämistä, joilla ei valitettavasti päästä kovinkaan monipuoliseen tulokseen. Asialla on myös varjopuolensa sillä usein mitä monipuolisempi käytettävä ohjelma, sitä vaikeampi se on ensikertalaiselle hallita.

Aina sanotaan että tehokas näytönohjain on tarpeellinen vain pelaajille, mutta toinen ryhmä jotka sitä tarvitsevat on videoeditoijat. Suuri keskusmuisti ja riittävän tehokas näytönohjain ovat avainasemassa kun puhutaan videoeditoinnista. Mitä enemmän vääntöä, sitä nopeammin projekti eteen.

Joten jos siis Windowsin oma Windows Movie Maker tai Applen iMovie ei riitä käyttötarkoituksiisi, voisiko apua olla vaikkapa näistä?

Lightworks

Aloitetaan huipulta. Lightworks on eittämättä yksi parhaista, ellei jopa paras ilmainen videoeditointiohjelma kaikille kolmelle pääalustalle – Windowsille, Macille ja Linuxille. Jotkut viimeisen 20 vuoden aikana tuotetuista hienoimmista elokuvista on tehty nimenomaan tällä maksuttomalla ohjelmalla. Joten tästä nähdään että aina ei tarvita kaupallista ohjelmaa edes ammattikäyttöön!

Lightworks pitää sisällään kattavimman formaattituen koko ammattiohjelmista, jokaisen tarpeisiin muokattavan käyttöliittymän, yksinkertaisen videoiden verkkoon lataukseen esim. Youtubeen tai Vimeoon ja reaaliaikaisten efektien käytön HD:sta 4K:on.

Lightworks pystyy myös muista ohjelmista poiketen viemään ja tuomaan projekteja taustalla vaikka vielä itse jatkaisit työskentelyä. Tämä voi säästää rutkasti aikaasi.

Kdenlive

Paras avoimen lähdekoodin videoeditori Linuxille ja FreeBSD:lle. Myös tuki OS X:lle on nyttemmin lisätty. Ei ehkä se helppokäyttöisin ja mukavin käyttää, mutta mitä tulee toimivuuteen ja toimintojen laajuuteen – tämä on eittämätön ykkönen!

Kdenlive tarjoilee lähes Sony Vegasin -tasoisen paketin ilmaisessa muodossa. Se sisältää kaikki nykyaikaiset ja uusimmat videotekniikat ja monista alunperin Linux-ohjelmista poiketen erittäin nykyaikainen käyttöliittymältään.

Tässä on tyyliä!

Ominaisuuslistasta löytyy mm. tuki niin matalan resoluution videokameroille kuin ammattilaisten kuvauslaitteille, moniraitamuokkain kuvalle ja äänelle, työkalut ääni-, kuva- ja videoleikkeiden luomiseen, siirtämiseen, rajaamiseen ja poistamiseen kuin muokattavat pikanäppäimet, efektit ja siirtymät sekä videoiden tiedostomuotojen muuttaminen.

Cinelerra

Toinen Linux-ohjelma (sori Windows-miehet, kuka sanoikaan ettei Linuxille saa ohjelmia??). Cinelerra on myös ammattitason videoeditointisofta pingviinikäyttikselle. Se on ominaisuuksien puolesta varsin kattava video- ja äänieditointiohjelma.

Ohjelman ominaisuuksiin kuuluu mm. tuki HD-tasoiselle kuvalle, kuusikanavaiselle äänelle ja taustalla tehtäville videorenderöinneille. Varjopuoli tälle kaikelle on se, että Cinelerra vaatii laitteistoltaan paljon (kuten videoeditointi toki yleensäkin).

Avidemux

Avidemux eroaa edellistä melkoisesti. Se on suunniteltu graafiseksi työkaluksi yksinkertaiseen videokäsittelyyn kuten leikkaamiseen ja muuntoon toiseen formaattiin. Se ei siis pidä sisällään yhtä kattavia työkaluja kuin edelliset, mutta tarjoaa perustoimintoihin huomattavasti helpomman ja yksinkertaisemman vaihtoehdon peruskäyttäjille.

Avidemuxilla onnistuvat videoiden leikkaukset, videon ja äänen erillinen hallinta, pakkaukset ja erilaisten suotimien käyttö. Myös ääniraitaa voidaan muokata pienimuotoisesti, mutta tähän käyttötarkoitukseen sopii paremmin supersuosittu Audacity.

Avidemuxilla onnistuu myös tuloksen esikatselu, vaikkapa rintarinnan ja verrata jälkeä. Ohjelmasta löytyy myös kasa auto-asetuksia, joilla noviisikin voi tallentaa yhteensopivia leikkeitä esimerkiksi DVD-muotoon tai iPodiin – ilman minkäälaista ymmärtämistä eri formaateista ja muista.

Tämän kohderyhmää ovat erityisesti aloittevat videoeditoijat, jotka haluavat päästä astetta pidemmälle Movie Makerista.

Avidemux toimii UNIX:ssa, Linuxissa, Macissa ja Windowissa.

Kate’s Video Toolkit

Tässä ohjelmassa ei ole mitään ihmeellistä, joten miksi listasin sen tänne? No, se hoitaa kaikki hyödylliset perusjutut ilman sen kummempaa opettelua tai säätämistä. Tässä siis se perusidea: Älä lataa markkinoiden monipuolisinta videoeditointiohjelmistoa, jos tarvitset vain perustoimintoja. Sillä siitä jättipaketista et välttämättä niitä edes heti löydä!

Tällä ohjelmalla voi leikata ja liittää tiedostoja yhteen, linkittää kaksi videota siirtymällä, luoda kokonainen video pelkistä klipeistä erillisellä ääniraidalla ja muokata videoformaattia. Ihan perusjuttuja – selkeästi. Ja tämä on päivän sana.

Tämän ohjelman ominaisuudet ovat silti melko rajalliset, eikä se missään nimessä kilpaile edellisten ohjelmien tasolla. Tätä ei esimerkiksi edes saa full screen -tilaan (ohjelman ikkunan koko on mikä on!), mutta se voittaa kaikki laajemmat paketit heittämällä helppokäyttöisyydessään. Jos siis tarpeesi mahtuivat ylemmälle listalle, tämä voi olla sinun valintasi.

VirtualDub

VirtualDub on tehokas videokaappaus- ja muokkausohjelma.

Tällä onnistuu videoiden muuttaminen formaatista toiseen, videoiden kaappaus muokattavaksi tai vaikkapa video- ja ääniraidan yhdistäminen yhdeksi AVI-tiedostoksi. Se on simppeli käyttää ja hoitaa hyvin tehtävänsä niin kaappaustyökaluna kuin perusvideoeditoinnissakin. Ohjelman käyttöliittymä on hieman vanhanaikainen, mutta ainakin selkeä.

GNU GPL -lisenssin alainen avoimen lähdekoodin ohjelma. Windows-ohjelma.

VSDC Free Video Editor

Tämä ohjelma eroaa edellisistä ollen ei-lineaalinen videoeditointiohjelma. Tästä johtuen sen käyttö edellyttää pienimuotoista opettelua, mutta kun sen oppii voit löytää siitä täysin käyttökelpoisen muokkaimen itsellesi.

Tästä ohjelmasta löytyy mm. valinta- ja piirtotyökalut, runsaasti väri- ja valaistuskorjaimia, hyödyllisiä suotimia, siirtymiä, ääniefektejä jne.

Valmiin projektin voi tallentaa tiedostoksi, polttaa levylle tai vaikkapa optimoida sen mobiililaitteelle!

Video Spin

Pinnacle VideoSpin ei korvaa kaupallisia ohjelmia kuten Adobe Premier, mutta se on erinomainen vaihtoehto heille jotka etsivät ilmaista ja helppokäyttöistä videoeditointiohjelmaa perustarpeisiin.

VideoSpin sopii käyttäjille, jotka tarvitsevat videomuokkainta perustoimiin kuten videoesitysten luomiseen, joissa on videoklippejä, kuvia ääniefektejä ja taustamusiikkia.

Ohjelma tukee yleisimpiä videoformaatteja. Käyttöliittymä saa kiitosta selkeästä kolmeen osioon jaottelusta, jossa yhdessä on käytettävä materiaali, toisessa esikatselu ja kolmannessa aikajana.

Ohjelma käyttää aikajanaa, jonne videon materiaali asetellaan haluttuun kohtaan. Voit myös määrittää kulloisenkin kohdan keston ja esimerkiksi siirtymäviiveen.

Kaikesta huolimatta ohjelmasta puuttuu monia hyödyllisiä ominaisuuksia kuten äänen haalistaminen, eikä vain töksähtävää loppua.

Valmiin projektin voi tallentaa muotoihin AVI, DivX, iPod tai MPEG.

DVDVideoSoft Free

Tällä perusohjelmalla voit tehdä yksinkertaisia video- ja äänimuokkauksia. DVDVideoSoft Free:llä voit käsitellä niin DVD:tä kuin varsinaisia video- ja äänitiedostoja. Formattien vaihto onnistuu, samoin levyjen poltto ja rippaaminen. Voit myös ladata tai viedä videota ja musiikkia tietokoneellasi tai mobiililaitteellesi. Tällä siis onnistuu kaikenlainen perustyöskentely – siinä kaikki.

Free Video Dub

Tämä ohjelma ei ole varsinaisesti videoeditointia varten, mutta se on erittäin tehokas leikkaustyökalu. Valitset vain halutusta elokuvasta alku- ja loppukohdat ja ohjelma leikkaa sinulle tämän valmiin klipin.

Tämän ohjelman erinomaisuus ilmenee siinä, että se ei uudelleenkoodaa tuotosta joten riippumatta siitä miten paljon materiaalista leikkaat, laatu pysyy lähdemateriaalin tasoisena.

Freemake Video Converter

Tässä myös edellisen tapainen ohjelma, joka ei ole varsinainen videomuokkain mutta erittäin tehokas videoformaatin muuntaja. Tukee yli 200 videoformaattia ja sillä voi myös muuttaa internet-videot MP3-tiedostoiksi. Voit myös polttaa DVD- ja bluray-levyjä. Erillisten tekstitysten polttaminen videotiedostoon on myös mahdollista.

Voit myös luoda tällä diaesityksiä taustamusiikilla, erilaisia visualisointeja ja efektejä ja leikata, lisätä sekä käännellä materiaalia mielin määrin.

Tämän ohjelman ”myyntivaltit” ovat erittäin ammattimainen ja helppokäyttöinen käyttölittymä, lähes automatisoitu toiminta muutamalla hiiren klikkauksella ja uskomaton videoformaattien tuki.

Näillä pääsee pitkälle, mutta…

On turha kinastella siitä, etteikö ilmaisella softalla pääsisi pitkälle tai parhaassa tapauksessa kaupallisia ohjelmistoja vastaavaan tai jopa parempaan tulokseen. Mutta yhtä totta on se, että yhdestäkään ilmaisesta ohjelmasta ei välttämättä löydy kaikkia niitä toimintoja mitä käyttäjä tarvitsee. Tällöin hän tarvitsee käyttää työssään useampaa ohjelmaa, joka ei tietenkään ole vielä mahdottomuus. Kaikki ohjelmat eivät vain välttämättä toimi hyvin yhteen, joten toisella aloitettua projektia ei välttämättä voikaan jatkaa toisella. Ja tässä voi tulla vastaan ongelma.

Jos puolestaan kaupalliset vaihtoehdot kiinnostavat, tässä muutamia niistä:

  • Adobe Premiere Pro
  • Sony Vegas Pro
  • Corel VideoStudio
  • MAGIX Movie Edit Pro
  • MovieStorm
  • Pinnacle Studio

Jäikö joku hyvä ilmainen ohjelma mainitsematta? Mitä sinä käytät? Kommentoi alle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *