Helppokyttknnykk itienpivlahjaksi

img
Jun
01

Maijalla on käytössä miniän vanha kännykkä. Pienikokoisesta ja liukkaasta puhelimesta on hankala pitää kiinni nivelrikkoisilla sormilla puhelun aikana. Laturin johdon kiinnittäminen puhelimeen ei oikein suju. Tekstiviestin kirjoittamisessa on ongelmia kun sormet eivät tahdo osua pieniin näppäimiin.

Fontin onnistui Maijan poika suurentamaan puhelimen asetuksista, mutta pienikokoisella näytöllä muutama sana täyttää näytön, ja sen Maija kokee rasittavaksi. Puhelimessa on myös aivan liian paljon toimintoja henkilölle, joka käyttää puhelinta soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Kuulostaako tilanne tutulta?

Millainen tarve – sellainen kännykkä

Jos olet hankkimassa äitienpäivälahjaksi matkapuhelinta, kannattaa ensin miettiä mihin saaja käyttää puhelinta. Joku soittaa ja vastaanottaa puheluita ja lukee tekstiviestejä, toinen myös lähettää niitä ja kolmas ottaa valokuvia sekä käyttää puhelimella nettiä. Matkapuhelinvalikoimiin ja laitteiden ominaisuuksiin voi kätevimmin tutustua netissä.

Hakusanat ”helppokäyttöinen matkapuhelin”, ”senioripuhelin” tai ”kännykkä ikäihmiselle” löytävät ruotsalaisen Doron senioreille suunnatut puhelinmallit. Toinen helppokäyttöisten matkapuhelimien valmistaja on puolalainen Maxcom. Jos verkkosivulta löytyy mahdollisuus verrata eri puhelinmalleja, kannattaa sitä kokeilla. Vertailusta saa nopeasti kuvan eri mallien ominaisuuksista ja toiminnoista, akun keskosta tai siitä millainen SIM-kortti kyseiseen malliin käy.

Doron puhelimia myyvät esimerkiksi puhelinoperaattoreiden liikkeet, suuret marketit, osa kodinkoneliikkeistä sekä monet verkkokaupat. Maxcomia myy ainakin Prisma, Kärkkäinen ja lukuisat verkkokaupat.

Helppokäyttöisen matkapuhelimen ominaisuuksia

Doro Secure 508 puhelimessa on pikavalintana 4 puhelinnumeroa ja mahdollisuus lukea tekstiviestejä.

Helppokäyttöisessä matkapuhelimessa on vähemmän toimintoja ja ominaisuuksia kuin ns. tavallisissa matkapuhelimissa tai älypuhelimissa. Yksinkertaisimmillaan helppokäyttökännykässä voi olla neljä suurta pikavalintanäppäintä, joihin halutut numerot tallennetaan.

Helppokäyttökännykässä on iso näyttö,  jolloin tekstit ja mahdolliset kuvakkeet näkyvät suurina. Puhelimen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös näytön kirkkauteen sekä valikoiden selkeyteen.

Näppäimet ovat isokokoiset tai ne sijaitsevat erillään toisistaan, jolloin niitä on helppo painaa. Osassa malleista on myös kiinnitetty huomiota siihen, että puhelin soveltuu käytettäväksi kuulolaitteen kanssa.

Kaikissa Doron puhelinmalleissa on avunpyyntöpainike, jota puhelimen käyttäjä painaa kerran pitkään ja puhelin hälyttää tekstiviestillä ennalta määrättyihin puhelinnumeroihin. Myös monista Maxcomin malleista löytyy vastaava toiminto SOS-turvapainikkeen nimellä. Joissakin malleissa avunpyyntö tai turvapainikkeen painaminen aukaisee automaattisesti puhelimen kaiuttimen, jolloin apua tarvitseva voi keskustella auttajan kanssa, vaikka puhelin ei olisi kädessä. Maxcomin MM715 puhelinmalliin kuuluu vedenpitävä turvaranneke, josta pystyy tekemään hälytyksen puhelimen sijasta. Ranneketta voi käyttää esimerkiksi yöllisillä WC-reissuilla, kunhan huolehtii, että puhelimen ja rannekkeen välimatka ei ole liian pitkä. Turvaranneke toimii myös ulkona, kunhan puhelin on mukana taskussa tai kassissa.

Muutamiin Doron puhelimiin (Doro PhoneEasy 622/624/625/632, Doro Liberto 810 ja 650) on mahdollista antaa etähallinta mahdollisuus läheiselle My Doro Manager -sovelluksen avulla. Sovellus on ladattavissa Google Playsta osaan Android-puhelimista. Se mitä etähallinnan kautta voi tehdä, vaihtelee puhelinmallista toiseen. Etähallinnan kautta läheinen voi esimerkiksi lisätä, poistaa ja muokata yhteystietoja sekä lisätä ja poistaa kuvia tai muistutuksia.

Helppokäyttöinen älypuhelin

Doron mallistosta löytyy myös helppokäyttöisiä älypuhelimia (Liberto 820, Liberto 810, Liberto 650). Älypuhelimet ovat Android-pohjaisia, mutta käyttöliittymää on pelkistetty. Yhteystietoja, sovelluksia sekä toimintoja käytetään suurilla fyysisillä painikkeilla tai kosketusnäytöllä olevilla kuvakkeilla, joihin liittyy tekstiopasteet. MTV testasi Liberto 820 mallia loppuvuodesta 2014. Testissä puhelin sai kiitosta, mutta huomiota kiinnitettiin siihen, että kosketusnäyttö oli tekstin kirjoittamiseen liian pienikokoinen.

Pöytätelineeseen matkapuhelin on helppo sujauttaa latautumaan yön ajaksi.

Pöytäteline helpottaa lataamista

Micro-USB -kaapelin liittäminen puhelimeen latausta varten voi olla hankalaa, jos kädet tärisevät tai johdosta ei saa otettua kiinni peukalo-etusormi otteella (pinsettiote). Helpotusta lataamiseen tuo pöytäteline, johon puhelimen saa sujautettua helposti. Pöytälaturi on saatavissa osaan helppokäyttöisistä matkapuhelimista.

Maijan valinta

Maija valitsi Doron simpukkapuhelimen, ja on ollut tyytyväinen valintaansa. Puhelimen pinta on nihkeä, joten se pysyy hyvin kädessä. Pöytälaturiin puhelin on helppo laittaa latautumaan yön ajaksi. Yhteystietojen lisääminen ja poistaminen on helppoa. Erityisen kätevänä Maija pitää sitä, että puheluun vastatakseen ei tarvitse painaa mitään, riittää kun kääntää puhelimen läpän auki. Myöskään näppäinlukitusta ei tarvitse käyttää: läpän ollessa kiinni näppäimet on lukittu.

Saranan kestävyyttä Maija hieman epäili, mutta käydessään tutustumassa puhelimeen liikkeessä oli myyjä vakuuttanut sen kestävän.

Äidille tai isoäidille voi äitienpäivänä antaa SeniorSurf lahjakortin, jolla lupaa matkapuhelimen tai tietokoneen käytön opastusta. Nihkeäpintainen puhelin pysyy hyvin kädessä kun lisää uusia yhteystietoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *