Ficix – Internet-yhdysliikennepiste

img
Mar
14

FICIX (Finnish Communication and Internet Exchange) on Suomen suurin Internet-yhdysliikennepiste (IXP). Voittoa tavoittelematon FICIX ry on vuodesta 1993 tarjonnut jäsenilleen neutraalia, luotettavaa ja kustannustehokasta IP-liikenteen välitystä. FICIX valitsi palveluntarjoajakseen Forte Netservicesin vuonna 2005, jolloin yhdistys oli vaihtamassa Internet-yhdysliikennepistettään Otaniemessä.

FICIX (Finnish Communication and Internet Exchange) on Suomen suurin Internet-yhdysliikennepiste (IXP). Voittoa tavoittelematon FICIX ry on vuodesta 1993 tarjonnut jäsenilleen neutraalia, luotettavaa ja kustannustehokasta IP-liikenteen välitystä. FICIX valitsi palveluntarjoajakseen Forte Netservicesin vuonna 2005, jolloin yhdistys oli vaihtamassa Internet-yhdysliikennepistettään Otaniemessä.

”Tärkein asia FICIX:lle on teknisten ratkaisujemme toiminnan luotettavuus. Forte Netservices on meille arvokas kumppani, koska he tarjoavat myös ylläpitopalvelua. Halusimme palveluntarjoajan, joka sekä toimittaa että hallinnoi järjestelmää. Uuden järjestelmän käyttöönotossa merkittävänä etuna oli läheinen yhteistyö Forten ja järjestelmän toimittajan kanssa. Käyttöönotto tehtiin hyvin ammattimaisesti, ja se ylitti odotuksemme.”  JORMA MELLIN / PUHEENJOHTAJA / FICIX

Kriittinen Internet

FICIX:n jäseninä on merkittäviä suomalaisia Internet-palveluntarjoajia sekä kansainvälisiä organisaatioita. FICIX:n päämääränä on kehittää jatkuvasti kasvavaa suomalaista Internet-infrastruktuuria ja tarjota nopeita ja laadukkaita tapoja vaihtaa IP-liikennettä Internetin verkkojen välillä. Suomalaisen Internet-liikenteen määrä on korkea suhteessa asukaslukuun tai Keski-Euroopan maihin yleensä. Tämä johtuu muun muassa laajakaistan suuresta levinneisyydestä Suomessa.

”Tietoyhteiskunnan jatkuva kehittyminen ja monimutkaisuus ovat luoneet tarpeen monille peruspalveluille, kuten logistiikalle, joka on hyvin riippuvainen Internetistä”, sanoo FICIX:n puheenjohtaja Jorma Mellin. ”Siksi FICIX:llä on sitäkin ratkaisevampi rooli Internetin teknisen ja toiminnallisen laadun turvaamisessa Suomessa.”

Forte valvoo IP-liikennettä ympäri vuorokauden

Nykyisin yhdysliikenne järjestetään kahdella Ethernet-kytkimellä. Molemmat kytkimet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla: toinen Espoon Otaniemessä (FICIX-1) ja toinen Helsingin Pasilassa (FICIX-2). Kaikkien jäsenten täytyy nykyisin liittyä molempiin kytkimiin, jolloin liikenne voidaan ohjata toisen kytkimen kautta, mikäli jollain operaattorilla on ongelmia yhteyden kanssa. Tähän asti molemmat FICIX:n valitsemat kytkimet ovat osoittautuneet hyvin luotettaviksi eikä toiminta-aikana ole esiintynyt mitään todellisia ongelmia. FICIX:llä on Suomessa myös kaksi Internet-juuripalvelinta: i.root Otaniemessä ja k-root Pasilassa. On hyvin epätavallista, että samassa maassa on kaksi erillistä juuripalvelinta. Forte Netservices vastaa Otaniemen juuripalvelimen ja kytkimen sekä liikenteen valvonnasta ympäri vuorokauden.

Forte myös päivittää ja lisää portteja kytkimeen jäsenten tarpeiden mukaan sekä tarjoaa palveluita kaapeloinnin aiheuttamiin tarpeisiin.

Forten referenssit ja ammattitaito ratkaisivat

FICIX:llä on operaattoritason järjestelmiä ja tehokkaita kytkimiä raskaan Internet-liikenteen kuormituksen vuoksi. Palveluntarjoajalla tulee olla operaattoritason tietoverkko-osaamista paitsi raskaan liikenteen myös kriittisten toimintojen vuoksi.

”Meillä on erityisen korkeat laatuvaatimukset käyttämillemme järjestelmille. Emme halua olla pioneereja valitessamme järjestelmiä, vaan erityisen tehtävämme vuoksi järjestelmiemme ja palveluidemme täytyy toimia ehdottoman luotettavasti”, Jorma Mellin kertoo.

FICIX:lle on tärkeää, että Forte on myös järjestelmän maahantuoja, jolla on hyvät yhteydet järjestelmän ratkaisut tarjoavaan myyjään. Tämä takaa esimerkiksi sen, että tekninen tuki ja varaosalogistiikka toimivat sujuvasti. Ehdotettujen järjestelmien lisäksi Forte valittiin sen referenssien, laajan ammattitaidon ja kokemuksen vuoksi, jota Fortella on vaativista tietoverkkoympäristöistä.

Forten hinnoittelumallin ansiosta FICIX:n oli mahdollista kehittää hankintaansa ja maksaa kiinteä kuukausihinta, joka perustuu tiettyyn konfiguraatioon. Tämä on osoittautunut viisaaksi valinnaksi, koska se mahdollistaa muun muassa tehokkaan budjetoinnin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *