Uusi puhelin, ja vieläpä eri merkkinen kuin vanha, on haaste kenelle tahansa. Kosketusnäyttöpuhelimen toimintalogiikka ja toiminnot vaativat perehtymistä ja harjoittelua. Puheluita oppii varmasti soittamaan, mutta ei ole järkeä hankkia älypuhelinta pelkästään siihen tarkoitukseen. Doro Liberto® 825 -älypuhelimessa on tietenkin kamera, kalenteri, muistikirja ja laskin. Sillä voi hoitaa sähköpostit, lähettää ja vastaanottaa kuvia, käyttää nettiä ja vaikka tarkistaa päivän sääennusteen. Lisäksi laitteesta löytyy radio, taskulamppu, suurennustoiminto, paikannus, ym. Huomioitava on, että puhelinliittymässä kannattaa olla myös datapaketti, joka mahdollistaa netin käytön, paikkatiedon välittämisen avunpyyntöjen yhteydessä ja haluttaessa etähallinnan.
Doro Liberto® 825:ttä markkinoidaan täydellisenä ratkaisuna ensikertalaisille käyttäjille, jotka haluavat kaikki älypuhelimen edut yhdistettynä yksinkertaisuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Korostaisin tässä sanaa haluavat; pitää olla omaa halua opetella, eikä saa tuskastua, jos kaikki ei heti suju. Puhelin sopii henkilölle, joka on utelias tutkimaan ja kokeilemaan sen tuomia mahdollisuuksia. Läheisen antama tuki ja rohkaisu voivat myös olla tarpeen.
Doro Liberto® 825 on suurempi ja painavampi kuin perinteinen matkapuhelin. Puhelin on ulkomitoiltaan noin 14,5 x 7 cm ja paksuutta on vajaa 1 cm. Puhelimen viiden tuuman (vinosti kulmasta kulmaan n. 12,5 cm) kosketusnäytön alapuolella on kolme fyysistä näppäintä Viimeisimmät sovellukset-, Aloitussivu- ja Takaisin-toimintoja varten. Oikealla sivulla on äänenvoimakkuuden säätimet sekä virtapainike ja kameran painike. Puhelin ladataan joko pöytätelineessä tai liitetään latausjohto suoraan puhelimeen. Latausjohdon liitin on suurempi kuin tavanomaiset, ja siinä on selkeä merkki, joka ohjaa laittamaan liittimen oikein päin.
KÄYTTÖÖNOTTO
Puhelimen käyttöönotto on pyritty tekemään helpoksi: voi vain vastata puhelimen esittämiin kysymyksiin ja puhelin tekee automaattisesti perusasetukset. Jos näkö on heikentynyt, voi valita ison tekstikoon ja tehokkaan kontrastin. Lisäksi näytön voi vaihtaa käänteiseksi, jos on helpompi lukea vaaleaa tekstiä tummalta pohjalta. Sekä soittoäänen, hälytysten että puheluiden äänenvoimakkuutta voi säätää reilusti. Lisäksi puhelin on kuulolaiteyhteensopiva.
Lisää alkuasetuksia
Yllä olevissa kuvissa on vain osa alkuasetuksissa esiintyvistä kysymyksistä. Niitä on todella paljon, eikä käsitteisiin perehtymätön todennäköisesti jaksa lukea kaikkia selityksiä tai ymmärrä niitä. Kannattaa siis vastaanottaa apua kokeneemmalta älypuhelimen käyttäjältä.
PUHELIMEN KÄYTTÖ
Vasemmalla puhelimen aloitusnäyttö. Oikealla lisävalikot, jotka löytyvät, kun pyyhkäisee aloitusnäyttöä ylöspäin.
Puhelimen käyttö on selkeää: voi vain valita mitä haluaa tehdä, eikä tarvitse miettiä minkä niminen sovellus nyt pitäisi avata. Kotinäkymässä on esillä kolme toimintoa: Soita, Katso ja Lähetä. Valinnan jälkeen on jälleen vaihtoehdot, joista poimitaan sopiva. Esimerkiksi Soita > Numero / Yhteyshenkilö / Viimeaikainen yhteystieto.
Jos ei ole ennen käyttänyt kosketusnäyttöä, voi isoin haaste olla siihen tottuminen. Kirjoittaminen koetaan usein hankalaksi, mutta sekin alkaa sujua, kun hankkii avuksi kosketusnäyttökynän. Sellainen maksaa marketissa 5–10 euroa. Kosketusnäyttökyniä jaetaan nykyään usein myös mainoslahjoina, mutta kaikki kynät eivät suinkaan toimi kunnolla.
Osan kirjoittamisista voi välttää käyttämällä puheentunnistusta. Ainakin tekstiviestejä, muistutuksia, muistiinpanoja, kalenterimerkintöjä ja nettihakuja voi tehdä myös puhumalla, jolloin sanotut sanat ilmestyvät näytölle tekstinä. Kokeillessani tunnistus toimi hyvin, vaikka muuntelin äänen korkeutta, voimakkuutta ja puheen nopeutta.
KALENTERI JA MUISTUTUKSET
Kalenteriin on helppo merkitä yksittäisiä tai toistuvia tapahtumia. Muistutus on aktivoitunut.
Tapahtumien lisäksi on mahdollista asettaa hälytyksiä, jotka toistuvat valittuina kellonaikoina ja viikonpäivinä. Kännykkä voi toimia siten herätyskellona tai muistuttaa lääkkeiden otosta. Puhelin ilmoittaa hälytyksen aktivoitumisesta sekä näytöllä että äänimerkillä ja värinällä.
LATAUSTELINE
Puhelinta voi käyttää myös silloin, kun se on lataustelineessään eli telakassa. Näyttöä koskettamalla avautuu valikko, jonka kautta pääsee esim. soittamaan kaiutinpuheluita, valitsemaan hiljaisen tilan, jolloin saapuvat puhelut eivät herätä, tai muokkaamaan näytön taustaa. Kelloksi saa myös digitaalisen numeronäytön ja taustan väriä voi vaihtaa tai valita siihen haluamansa kuvan.
AVUNPYYNTÖPAINIKE
Puhelimen takakansi, jossa ylimpänä on kameran linssi ja se alla avunpyyntöpainike
Puhelimen takana on avunpyyntöpainike, joka lähettää sijaintitiedon ja ennalta laaditun tekstiviestin sekä soittaa läheisille, jotka on etukäteen asetettu hälytysviestin vastaanottajiksi. Painiketta on painettava yhtäjaksoisesti kolmen sekunnin ajan tai nopeasti peräkkäin kaksi kertaa. Avunpyyntö lähtee vasta viiden sekunnin viiveen jälkeen, joten virhepainalluksen ehtii perua.
ETÄHALLINTA
Puhelimen käyttöön voi saada apua myös etänä, jos sallii luotetun läheisen auttaa Doro Connect & Care® -sovelluksen avulla. Etänä voidaan esim. asettaa puhelimen ääntä ja tekstiä suuremmaksi tai lisätä muistutuksia. Sovelluksen avulla voidaan lisätä verkostoon useita jäseniä ja kaikki voivat olla selvillä muistettavista asioista tai auttaa tarpeen tulleen. Sen kautta voi myös pyytää apua tavallisissa asioissa, jotka eivät ole hätätapauksia. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi läheisen omaan Android- tai iOS-laitteeseen. Ensimmäisen vuoden jälkeen sovelluksen käytöstä peritään 2,99 €/kk. Maksu veloitetaan vain yhdeltä henkilöltä, joko verkon luoneelta henkilöltä tai Doro-puhelimen käyttäjältä.
Muistutuksen etäasetus Doro Connect & Care®-sovelluksen kautta Doro 825 -puhelimeen. Oikenapuoleisessa kuvassa näkymä muistutuksen käynnistymisestä Doro-puhelimessa.
Doro Liberto 825 -älypuhelimen hinta noin 220 euroa.