Siitä on melkein kaksi vuotta kun Canonical ensimmäisen kerran puhui Ubuntun tuomisesta älypuhelimiin. Yhtiöllä on pitkään ollut vaikeuksia saada käyttöjärjestelmänsä mobiilimarkkinoille ja julkaisuajankohta on aina vain siirtynyt eteenpäin. Nyt kaikki on kuitenkin virallista, sillä Ubuntu-puhelimesta haaveilevat käyttäjät voivat saada sellaisen jo heti ensivuoden alussa! Yhtiön pääasiallinen laitetoimittaja, kiinalainen Meizu tuo oman MX-mallistonsa Ubuntulla varustettuna saataville heti vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä, käytännössä tämä tarkoittaa maaliskuun loppuun mennessä.
Ensimmäinen Ubuntu Touch -järjestelmällä varustettu puhelin kantaa nimeä Meizu MX4 Pro, joka on kiinalaisia huippulaatuisia puhelimia valmistavan yhtiön uuden lippulaivamallin Ubuntu-versio. Laitetta voi tilata myös Suomeen, itseasiassa useastakin paikasta. Hinnat pyörivät 300 – 500 euron välillä, mallista riippuen.
Aito Linux taskuun
Android dominoi mobiilimarkkinoita totaalisesti joten kysymys kuuluukin, mihin tarvitsemme toista Linux-järjestelmää? Androidilla on kuitenkin vähintään yhtä monta vihaajaa kuin kannattajaa ja moni onkin sitä mieltä, että Google on pilannut Linuxin ideologian ja maineen omilla muutoksillaan. Moni odottaakin paljon uusilta mobiilimaailman tulokkailta kuten Jollan SailFishiltä tai Firefox OS:ltä, mutta yllättävän harva on ollut kiinnostunut laisinkaan Ubuntu Touchista. Mutta he jotka ovat olleet kiinnostuneita, heillä on ollut kiinnostus kovaa.
Ubuntu eroaa Androidista erityisesti siinä mielessä, että kyseessä on täysiverinen käyttöjärjestelmä – ei mikään mobiiliversio. Aito Ubuntu-kokemus on pakattu kosketusnäytöllisille laitteille sopivaksi ja puhelimen käyttöliittymä jatkaa muutenkin Canonicalin perinteitä Unityn parissa. Parasta Ubuntu Touchissa on se, että se ei yritä miellyttää tai matkia ketään – vaan pikemminkin kulkee omia polkujaan. Ehkä juuri tämä on muodostunut ongelmaksi laitevalmistajien sopimusten kanssa.
Tuttu Unity-palkki, joka saadaan esiin vetämällä näyttöä vasemmasta laidasta
Ubuntu Touch sisältää kaikki samat toiminnot kuin työpöytäubuntukin, mutta taskuun mahtuvassa koossa. Jos siis yksityisyys, täysi laitteenhallinta ja suorituskyky yhdistettynä vakaaseen ja turvalliseen laitteeseen kiinnostaa, erotu joukosta tällä. Tämä on totta erityisesti silloin, jos olet jo Ubuntun käyttäjä tietokoneella.
Omaperäisesti erilainen

Ubuntu ei hae käyttäjiä 1 000 000 sovelluksen valikoimalla tai yhä turhemmilla widgeteillä, ohjelmilla ja peleillä kuten Android, vaan luottaa siihen että ihmiset haluavat vielä laitteita joilla hoitaa tehokkaasti kaikki tärkeimmät asiat. Näihin voidaan lukea esimerkiksi puhelut, viestit, yhteydenpito kuin myös sähköposti, kamera, musiikki, videot ja netti. Kaikki tärkeimmät sovellukset ovat jo nyt saatavilla Ubuntulle, kuten GMail, Youtube, Spotify, Dropbox ja sosiaalisen median sovellukset, mutta lisää on lupa odottaa kunhan puhelinmallit rantautuvat kunnolla maailmalle. Ubuntu Touchin merkittävimpiin etuihin kuuluu myös se että koska se on täysiverinen käyttöjärjestelmä, Ubuntulle saatavien työpöytäsovellusten tuominen mobiiliympäristöön on myös hyvin helppoa. Avoimen lähdekoodin ansiosta sen voi tehdä myös käyttäjä itse!
Ubuntu Touch hakee käyttäjiä erityisesti heistä, jotka haluavat 100 % hallinnan laitteeseensa. Kaikki perusmarketista ostettavat puhelimet ovat hyvin rajoittuneita, joten niillä on hyvin pitkälti mentävä niillä ehdoilla mitkä valmistaja ja esiasennettu käyttöjärjestelmä asettavat. Esimerkiksi esiasennettuja sovelluksia ei voi useinkaan poistaa ja kaikkia asetuksiakaan ei välttämättä muokata ilman ”rootin” oikeuksia. Toki tämä kaikki on tehty käytön helpottamiseksi, mutta mielestäni kehittyneimmille käyttäjille pitäisi tarjota enemmän päätösvaltaa laitteeseen, jonka kuitenkin jo itse omistaa.
Ubuntussa käyttäjä päättää käyttöliittymänsä ulkonäöstä, asennetuista sovelluksista ja ylipäänsä kaikesta. Jopa komentorivi (pääte) on käytettävissä puhelimessa! Pääsemmekö siis nyt sudottamaan jopa puheluita? sudo apt-get call antti, vai miten se menee?
Ubuntu Touchissa esimerkiksi sovellukset voidaan järjestellä niiden tyypin mukaan. Samaa tekevät jo monet Linux-distrot tietokoneilla!
Puhelimesta saa helposti omannäköisensä. Esimerkiksi pelkkä lukitusnäkymä on aidosti kustomoitavissa. Voit itse valita mitä tietoa se antaa ja tarvittaessa lukita laitteen myös salasanalla tähän tilaan. Voit organisoida appsit omiin näkymiinsä ja ryhmitellä niitä esimerkiksi niiden teeman mukaan. Käyttöjärjestelmä hallitsee itsenäisesti kaikkia ilmoituksia, joten näet samalla ylhäältä pyyhkäisemällä kaikki vastaamattomat puhelut, lukemattomat viestit, sovellusten ilmoitukset, viestit sosiaalisesta mediasta – ja milteinpä mitä vain haluat.
Ubuntun käyttämisestä on tehty mahdollisimman nopeaa ja vaivatonta. Esimerkiksi ohjelmasta tai sisällöstä toiseen vaihtaminen käy käden käänteessä erilaisin sormielein. Pyyhkäisemällä laitteen vasemmasta reunasta, saat Unity-paneelin näkyviin ja pääset käsiksi kaikkiin ohjelmiin ja pikavalintoihin. Vaivatonta on myös tiedonhakeminen, sillä yksi sama hakutoiminto osaa hakea mitä vain, mistä vain. Jos siis etsit esimerkiksi eilisen jääkiekkomatsin tuloksia, osaa hakutoiminto ehdottaa relevantteja hakutuloksia internetistä. Samalla toiminnolla voi myös hakea vaikkapa kadonnutta puhelinnumeroa, sillä se osaa etsiä niin puheluista, viesteistä, sähköposteista, tiedostoista kuin netistäkin. Kätevää, eikö mitä?
Ubuntu on siis tähdätty erityisesti niille käyttäjille, jotka haluavat laitteen jolla voi tehdä mitä vain – ilman rajoituksia. Perustoiminnot ovat kyllä kenen tahansa käytettävissä, mutta Ubuntu tarjoaa mahdollisuuden myös luovuuteen heille, jotka haluavat tehdä itse. On sanomattakin selvää, että Ubuntu ei missään nimessä kilpaile samassa sarjassa kuin Android ja Apple – ei edes Microsoftin kanssa. Canonicalin tavoite onkin tavoittaa juuri niitä käyttäjiä myös liikkeessä, joille Ubuntu on jo aiemmin tuttu PC:ltä ja jotka haluavat puhelimensa pystyvän tismalleen samaan kuin tietokoneensa.
Kohderyhmä high-end käyttäjissä

Linux ja Ubuntu on aina mielletty varakäyttöjärjestelmiksi, koska Microsoft Windows hallitsee PC-puolta. Tästä huolimatta Ubuntu Touchia ei ole suunniteltu budjettiluokan älypuhelimiin vaan juuri niihin tehokkaisiin laatulaitteisiin. Esimerkiksi juuri Meizu on keskittynyt laadukkaiden ja tehokkaiden laitteiden valmistukseen, vaikka kiinalainen valmistaja onkin. Valmistaja ei ole pohjolassa kovinkaan tunnettu, mutta vähemmän kehittyneissä maissa siitäkin edestä.
Meizu MX4 on huipputason älypuhelin, jonka hinta on kuitenkin varsin vaatimaton. Mahtava teho ohuissa kuorissa!
Meizun vastikään julkaisema MX4-malli luo pohjan Ubuntulle. Tällaisesta laitteesta on teknisesti kysymys:
- MediaTek MT6595 -järjestelmäpiiri
- 4 x 2,2 GHz Cortex-A17- ja 4 x 1,7 GHz Cortex-A7 -suoritin (8-Core)
- PowerVR G6200 -näytönohjain
- 2GB RAM
- 16GB, 32GB ja 64GB tallennustilalla varustetut versiot
- 20,7 megapikselin kamera (Sony IMX220 Exmor RS -sensori)
- LTE-yhteydet (Dual 4G)
- 3100 mAh akku (Sonyn valmistama)
- Android 4.4.4 + Meizun oma Flyme 4.0 -käyttöliittymä
Ensimmäinen Ubuntua kantava puhelin tulee olemaan Pro-versio tästä mallista. Mitä muutoksia sitten on luvassa, ei ole vielä tiedossa. Laitteen hinnat alkavat vain 295 dollaria, joka on vain noin 236 euroa. Hinta on yllättävän halpa, kun ottaa huomioon minkä tasoisesta laitteesta on kysymys.
Tämä teho yhdistettyä Ubuntu-järjestelmään on lyömätön kaksikko.
Saumaton yhteistyö Ubuntun-työpöytäversion välillä
Käytätkö Ubuntua jo työpöydällä? Siinä tapauksessa et parempaa puhelinta voi tietokoneesi kaveriksi löytää. Ubuntu ja Ubuntu Touch toimivat loistavasti yhteen ja niiden tismalleen samanlainen käyttöliittymä vahvistaa tätä sidettä. On vielä epäselvää tuleeko Ubuntu Touch tukemaan Ubuntu Edge -projektin toimintoja kuten telakointia mutta mikäli kyllä, kyseessä tulee olemaan innovatiivisin keksintö vuosiin. Telakoinnissa puhelin muuttuu taskukokoiseksi pöytätietokoneeksi liitettäessä sen HDMI-liitäntään näyttö kiinni.
Ubuntu telkkari, tietokone, tabletti ja puhelin. Jotain samaa näköä kenties?
Oli miten oli, sama järjestelmä ja käyttöliittymä sekä tietokoneessa, puhelimessa ja jopa palvelimessa toimii loistavasti. Kuvittele tilannetta, jossa voit hallita vaikka omaa kotipalvelintasi liikkeellä ollessasi vain päätteeseen komentoja naputtamalla – suoraan puhelimestasi. Mahtavaa!
Olemme viisaampia kuukauden päästä

Meizu lupaili vielä kuukausi pari sitten ensimmäistä Ubuntu-puhelinta vielä joulukuussa jolloin innokkaimmat fanit olisivat saaneet sen vielä jouluksi. Joulumyyntiin laitetta ei kuitenkaan valitettavasti aivan mahdutettu, mutta paljon ei mene yli. Meizu MX4 Pro ja joukko muita MX-sarjan Ubuntu-puhelimia tulevat virallisesti saataville vuoden 2015 alussa – viimeistään ensimmäisen neljänneksen aikana. Karkeasti sanottuna tämä siis tarkoittaa deadlinea maaliskuun loppuun.
Ubuntu ja Canonical ovat jo pitkään hakeneet paikkaansa mobiilimarkkinoillta – mukaantulo tapahtui kuitenkin varsin myöhään. Tie on ollut pitkä ja kivinen, mutta nyt pelkistä tyhjistä lupauksista on tehty totta. Canonical on jo tähän mennessä tehnyt laitesopimukset sekä Meizun että BQ:n kanssa. Mikäli laitteet ja järjestelmä myyvät hyvin, voinemme odottaa myös muiden valmistajien mielenkiinnon heräävän. Samsung, Sony, HTC – never, mutta pienemmät toimijat mikä ettei!
Erityisen mielenkiintoista on seurata Microsoftin Windows Phonen ja Canonicalin Ubuntu Touchin kilpailua. Viekö Linux tällä kertaa voiton?
Tästä videosta saa hyvin kuvan, millaisesta käyttökokemuksesta Ubuntu Touchissa on kysymys. Toimintaa esitellään Meizun MX3-mallilla.