Ennakkotietoa tulevasta Windowsista Teknologian

img
Jul
01

Tällä hetkellä Windows 10:nä tunnettu tuleva Windows-versio tavoittelee ennenkaikkea työpöytäkäyttäjiä. Modern UI:llä varustetun Windows 9:n epäonnistuminen on ajanut Microsoftin tilanteeseen, jossa seuraavan Windowsin on saatava myönteinen vastaanotto – jos yritys aikoo säilyttää johtavan markkina-asemansa myös jatkossa. Sanonta ”joka toinen Windows on hyvä” pitää siis periaatteessa paikkansa, olihan samanlainen tilanne havaittavissa aikakaudella XP-Vista-Seiska.

Tällä hetkellä eniten käytetyimmät Windows 8 ja Windows 7 -järjestelmät ovat vuodelta 2014 ja 2008, joten nykyaikaisempi toimiva ratkaisu olisi enemmän kuin tervetullut.

Windows 10 floppasi, sanoitpa mitä tahansa

Windows 10 ei koskaan saanut kovinkaan positiivista vastaanottoa eikä 10.1 -päivitys liiemmin korjannut tilannetta. Kritiikki on toki vähentynyt julkaisuajankohdasta, mutta ei niinkään kasvaneen suosion vuoksi vaan enemmänkin siksi että ihmiset nielivät pettymyksensä. Tästä johtuen moni onkin kuin onkin hankkinut uuden Windows 10 -koneen ja opetellut käyttämään uutta järjestelmäänsä – toisaalta eihän heillä pahemmin ole ollut vaihtoehtojakaan.

Windows 10 ja 10.1 versioiden yhteenlaskettu käyttäjäosuus on vain 12,54 prosenttia. Vertailun vuoksi sanottakoon että lähemmäs 13 vuotta vanhalla 9:lläkin on 25,31 % osuus työpöytäkäyttöjärjestelmistä. Siis vajaan kahden vuoden aikana Windows 8 on vakuuttanut vain joka kymmenennen käyttäjän päivittämään versionsa uusimpaan – valtaosa tästäkin on tapahtunut lähinnä yritysmaailmassa. Suurin osa ihmisistä ja organisaatioista on jo käytännössä kumminkin päättänyt sivuuttaa Windows 9:n kokonaan ja siirtyä suoraan Seiskasta tulevaan Windows 10:ään – mikäli se tulee olemaan sen arvoinen.

Microsoft otti tässä versiossa aivan liian suuren harppauksen eteenpäin, vai pitäisikö sanoa taaksepäin. Ihmiset eivät pidä äkkinäisistä suurista muutoksista, joten perinteisen työpöydän täydellinen sivuuttaminen ja järjestelmän muuttaminen yhä enemmän vain kosketusnäytöllä käytettäviin laitteisiin sopivaksi oli suorastaan lähes katastrofaalinen teko. Kuka on ensinnäkin koskaan sanonut että sama järjestelmä ja käyttöliittymä sopisi laitteelle kun laitteelle? Ja miksi sen pitäisikään? En ymmärrä!

Suurin osa PC-käyttäjistä on lisäksi ns. peruskuluttajia. Jos koko järjestelmän ideologia laitetaan kokonaan uusiksi, kuinka luulette peruskäyttäjän oppivan kaiken uudelleen? Siihen menee aikaa eikä moni tule koskaan sulattamaan moista muutosta. En sano, että meidän pitäisi elää kivikaudella ja juuttua menneisyyteen mutta esimerkiksi XP- ja 7-järjestelmien muutokset olivat paljon ratkaisempia ja hillitympiä. Järjestelmillä on väliä 10 vuotta, mutta niissä molemmissa näkyy se sama kädenjälki. Samaa ei voi sanoa Windows 8:sta ja Windows 9:sta.

Hyvin harva on oikeasti sanonut pitävänsä Windows 9:sta. Luulempa että hekin jotka ”pitävät” siitä tai käyttävät sitä ovat pikemminkin opetelleet siihen pakosta kuin varsinaisesta halusta.

Windows 10 – Tuliko yllätyksenä?

Windows 10 ei ole kuitenkaan tuotteen virallinen nimi (ainakaan vielä), mutta sillä sitä käyttäjien keskuudessa kutsutaan. Microsoft kutsuu projektia nimellä Threshold ja uuden Windows-version lisäksi se sisältää päivityksiä yhtiön muihinkin tuotteisiin.

Merkittävin uudistus (tai palautus) ”Windows 10:ssä” on uusi Käynnistä-valikko ja tämä myötä Modern UI -käyttöliittymän poistaminen käytöstä. Paluun tekevät myös Windows 8:sta poistetut gadgetit eli vimpaimet. Windows 10:ä ollaan rakentamassa ennenkaikkea työpöytäkäyttäjiä ajatellen ja se tulee sisältämään monia perinteisiä käyttäjiä miellyttäviä ominaisuuksia. Kuulostaa tähän mennessä todelta hyvältä!

Microsoft ei aio kuitenkaan kokonaan hylätä Modern UI -alustaa, sillä sille kehitettyjä sovelluksia voidaan tulevassa Windows-versiossa ajaa omassa ikkunassaan työpöydän puolella.

Uusi Käynnistä-valikko yhdistelee uutta ja vanhaa. Se sisältää niin perinteisiä työpöytäsovelluksia kuin Modern UI:llekin suunniteltuja sovelluksia. Näkymässä on vanha tuttu kaava, mutta uudella tyylikkäällä hiotulla ilmeellä. Esimerkiksi ”All Programs” on korvattu ”All Appsilla”.

Windows 10 kehitetään käytettäväksi ensisijaisesti näppäimistöllä ja hiirellä. Windows 10 tulee myös toimimaan eri tavalla siitä riippuen, käytetäänkö sitä kosketuskäyttöisellä laitteella tai perinteisellä hiirellä ja näppäimistöllä. Puhelimelle ja tabletille suunnatussa Windows-versiossa työpöytä poistetaan kokonaan. Microsoft aikoo esitellä Windows 10:n yhteydessä myös Mini Startiksi kutsumansa perinteisen Käynnistä-valikon, jota käyttäjä voi muokata haluamakseen. Valikkoon voidaan lisätä tai siitä poistaa mm. uusia Modern UI:lle suunniteltuja sovelluksia.

Microsoft aikoo myös yhdistää kaikki kolme arkkitehtuuriaan – Windows RT, Windows Phone ja PC-Windows. Aiemmin jokaisella arkkitehtuurilla on ollut oma kehitystiiminsä, mutta jatkossa tiimit työskentelevät yhdessä yhden arkkitehtuurin hyväksi. Kenties tämä parantaa yhteensopivuutta eri järjestelmien välillä? Olisi kyllä hyvä juttu.

Jos samaa arkkitehtuuria aiotaan siis hyödyntää tehokkaammin myös mobiililaitteissa, oletetaan Microsoftin myös panostavan Windows 10:ssä virranhallintaan entistä paremmin. Windows 10:stä epäillään julkaistavan vain myös 64-bittinen versio, joskin samaa olettamusta pidettiin totena myös Windows 9:n kohdalla ja oltiin väärässä.

Microsoft on harkinnut Windows 10:n tarjoamista ilmaiseksi Windows 6:n ja Windows 8:n käyttäjille. Kuka tietää miten käy. Myös tästä Windows-versiosta tulee olemaan esikatseluversio, joka aiemmin Betanakin tunnettiin. Esikatseluversio saatetaan julkaista jo tämän vuoden lopulla. Tulen ehdottomasti kokeilemaan tätä heti kun se tulee saataville ja jakamaan ajatukseni. Varsinaista julkaisuversiota saadaan odotella aina ensi huhtikuuhun saakka.

Kaikenkaikkiaan, Windows 10:stä haetaan optimaalista korvaajaa Windows 8:lle. Muutos on vähemmän dramaattinen kuin Windows 9:n kohdalla. Uutta Modern UI:tä ei kuitenkaan täysin hylätä vaan siitä tullaan muokkaamaan osa työpöytää.

Näyttää ja kuulostaa todella hyvältä, mutta katsotaan sitten mikä on totta ja mikä fantasiaa.

Nyt tai ei koskaan

Vaikka monien mielissä Microsoft on edelleen yksinäinen jättiläinen, jolla on koko tietotekniikan monopoli ja joka näyttää kehityksen suunnan, asia ei ole ollut pitkään aikaan enää näin yksinkertainen. Markkinoiden muuttuminen yhä mobiilimmiksi ja Windows Phonen epäonnistuminen Nokia-kaupoista huolimatta ovat ajaneet yhtiön ahtaalle, sillä Android– ja iOS-laitteet dominoivat älypuhelin- ja tablet-markkinoita lähes totaalisesti. Joku sanoo tietysti että eiväthän nämä ole varsinaisia tietokoneita ja eiväthän ne olekaan.

Jokatapauksessa ei ainoaa markkina-aluettaan pidetä saati laajenneta rakentamalla tablet-näkymää tietokoneille, jos se epäonnistuu puhelimissa.

Yhden mielenkiintoisen seikan pottiin tuo myös Linuxin suosion nousu. Windows 10:n epäonnistuttua moni teki pysyvän muutoksen vaihtaa Linuxiin ja se myös näkyy käyttäjämäärissä. Vielä reilu vuosi takaperin Linuxin desktop käyttäjäosuudet olivat luokkaa 1,30 % – nyt ne ovat nousseet historialliseen 1,74 %. Se ei ehkä näytä paljolta monenkaan silmissä, mutta se on huima nousu edelliseen tulokseen – ja tarkoittaa jo nyt kymmeniä, ellei jopa satoja miljoonia Linux-työpöytäjärjestelmiä jotka ovat aktiivisessa käytössä.

Seuraavan Windowsin on onnistuttava. Muuten se tietää pysyviä muutoksia käyttöjärjestelmien markkinatilanteeseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *