Elektroniikan suojaaminen ukkoselta

img
Jun
07

Kesä on taas tullut ja myös ukkoset sen myötä. Suomen ukkoskausi ajoittuu pääasiassa kesä-elokuu -välille, huipun ollessa heinäkuussa. Vaikka raju sade-/ukkosrintama viilentää hellejakson päätteeksi kummasti, voi siitä aiheutua kuitenkin myös harmia – rikkoutuneiden laitteiden muodossa. Uhka koskee etenkin omakotitalossa asuvia, mutta kerrostaloasujienkaan ei tule tuudittautua täyteen turvallisuudentunteeseen.

Helpoiten laitteet voi suojata irroittamalla ne sähköverkosta. Huomioi, että salama voi iskeä myös puhelinverkon tai antennikaapelin kautta. Omaa työtaakkaa voi helpottaa erikseen hankittavilla ylijännitesuojilla.

Ukkoskuuro voi tulla kalliiksi

Kesä tuo auringon ja helteen lisäksi mukanaan myös ukkoset. Salamointipiikki nähdään yleensä heinäkuussa, mutta ukkoseen törmää käytännössä koko lämpimänä kautena – aina toukokuusta syyskuun loppuun. Riski kasvaa lämpötilan mukana eikä ukkosen jyrinä keskellä kirkasta päivääkään ole tavatonta. Yleensä rajuimmat ukonilmat nähdään kuitenkin hellekauden päätteeksi. Vaikka tämä viileentää ilmaa kivasti, voi se jättää myös jälkeensä kasan hajonnutta elektroniikkaa.

Ukkoseen suhtaudutaan liian usein hällä väliä -asenteella. Yleensä ajatusketjun murtaa vasta ensimmäinen laiterikko. On toki totta, että ukkosen ja salamoinnin aiheuttamat vahingot ovat harvinaisempia kaupungissa ja kerrostaloissa kuin maalla, mutta tavatonta se ei sielläkään missään nimessä ole. Omakotitalossa vahingon sattuminen rajun ukkoskuuron sattuessa kohdalle on hyvin yleistä, mutta kannattaa muistaa että ukkonen voi kulkeutua sähköverkkoa pitkin kauempaakin. Pahimmassa tapauksessa vahinko voi sattua ennen kuin ensimmäisestä jyrähdyksestä on kuulunut pihahdustakaan!

Lähdössä mökille? Piuhat irti ensin!

Kaikkein helpoimmalla elektroniikan ja laitteet voi suojata yksinkertaisesti irroittamalla niiden virtajohdot seinästä. Muista, että salama voi iskeä yhtä hyvin myös antenni- ja puhelinverkon kautta. Juuri tietokonemodeemit ovat herkimpiä laitteita ukkosen aiheuttamille vahingoille!

Ironista, että juuri ne kaikkein hienoimmat (ja kalleimmat!) laitteet ovat herkimpiä ukkosen vaikutuksille. Tähän voidaan laskea niin tietokoneet, televisiot, digiboksit, stereot kuin erilaiset bluray- ja dvd-soittimetkin. Kodinkoneet eivät ole lähellekään niin alttiita salamaniskulle kuin viihde-elektroniikka. Älä kuitenkaan jätä kodinkoneitasi suojaamatta tämä faktan vuoksi sillä kyllä jos isku kohdalle sattuu, se voi viedä mukanaan useamman laitteen.

Laitteet kannattaa irroittaa sähköverkosta aina kun lähtee yhtään edemmäs kotoa. Eikä pelkästään ukkosen vaan virrankulutuksenkin takia. Miksi pitää herätevirtaa laitteissa, joita ei kuitenkaan kukaan käytä pariin kuukauteen? Kysympä vain!

Kun olet huolehtinut asianmukaisesti laitteidesi suojauksesta, pystyt nauttimaan niistä vielä syksylläkin. Eihän kukaan lähde mökiltään irroittelemaan piuhoja, jos säätiedotuksessa lupaillaan ukkosmyrskyä kotiseudulle.

Ylijännitesuoja – Halpa elektroniikkavakuutus

Vaikka johtojen irroitus on helppo toimenpide, voi se käydä kesän kuluessa myös melko työlääksi. Suomen säätilakin vaihtelee välillä niin rajusti ja äkillisesti, ettei kaikkea voi aina ennustaa. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa siihen, että johtoja saa liittää ja irroittaa edestakaisin kun välillä niitä haluaisi kesästä huolimatta käyttää ja taas lähtiessä suojata. Miksi siis tehdä tämä niin vaikeaksi, kun asianmukaisilla hankinnoilla laitteita voi sekä käyttää että suojata samanaikaisesti – säätilasta välittämättä.

Itse tein vastikään muutokset omaan käytösmalliini ja sähköjohtojen jatkuvan rumppaamisen sijasta hankin arvoikkaimmille laitteilleni Belkinin ylijännitesuojat. Olin suunnitellut näiden hankintaa jo vuositolkulla, mutta lähes 50 euron kappalehintaan ne eivät oikein istuneet budjettiini. Nyt kuitenkin bongasin näitä samaisia suojia jopa 15 euron kappalehintaan – ja sillähän niitä kehtasi jo ostaa useamman kappaleen.

Belkin Surgemaster -ylijännitesuoja. Suojaa 75000 ampeerin virtapiikkiä vastaan ja tasaa jännitteen vaihteluita, jotka aiheuttavat ongelmia elektronisille laitteille.

Esimerkiksi näiden Belkinin ylijännitesuojien kautta voidaan tarjota virtaa kahdeksalle (8) laitteelle sekä suojata myös puhelin- ja antennikaapeli. Näin salama ei pääse iskemään sieltäkään kautta. Ylijännitesuoja on lisäksi tietysti maadoitettu ja siinä on erillinen virtakatkaisin. Erittäin hyvä ostos!

Nyt voin huokaista helpotuksesta ja käyttää laitteitani niin auringolla kuin ukkosella. Sillä tiedän, että jos jotain nyt kaikesta huolimatta sattuisi, Belkin korvaisi kaikki vahingot. Näin he nimittäin lupaavat. Tuotteella on elinikäinen takuu.

Kotivakuutuskin voi suojata

Yhä useammalla suomalaisella on tänä päivänä kotivakuutus. Kaikilla alkaa olemaan sen verran omistamista (niin myös meillä ns. ”köyhillä”), että sitä ei ole varaa menettää. Myös useimmat vuokrayhtiöt ovat alkaneet vaatia vuokralaiselta kotivakuutusta vuokra-asuntoonsa, joten moni on ottanut kotivakuutuksen myös pelkästään ”pakon sanelemana”.

Suurin osa kotivakuutuksista korvaa myös ukkosen aiheuttamat vahingot – jo perustasolla. Varmista asia kuitenkin oman vakuutusyhtiösi ehdoista. Joten jos siis vahinko on jo syntynyt, voit saada vakuutusyhtiöltä korvauksia. Jos kuitenkin haluat välttää byrokratian, toimi ennaltaehkäisevästi. Suojaa laitteesi asianmukaisesti jo ennakkoon niin vältyt niin paperisodalta kuin turhalta ajanhukalta.

Ainahan toki tuplavarmistus on parempi. Aina kannattaa tehdä itse ensin kaikki mitä pystyy. Jos vahinko kuitenkin kaikesta huolimatta pääsee syntymään, vakuutusyhtiö pelastaa. Molempi parempi!

Ukkosenjohdatin johtaa salaman turvallisesti maahan

Kerrostaloissa nämä asiat on mietitty taloyhtiön toimesta, mutta omakotitalossa itse isäntä tai emäntä on vastuussa. Sekä omaa että kodin turvallisuutta voi parantaa huomattavasti erikseen hankittavalla ja asennettavalla ukkosenjohdattimella. Pahimmassa tapauksessa salama voi osuessaan aiheuttaa myös tulipalon, joten myös ihmiset ja omaisuus on elektroniikan lisäksi vaarassa.

Ukkosenjohdatin on rakennuksen suojana toimiva järjestelmä, jonka tehtävänä on johtaa salama maahan niin, että se ei aiheuta vahinkoa. Tavallinen ukkosenjohdatin on rakennusta ylemmäs kohoava metallinen piikki eli salamansieppain, johon on yhdistetty maahan johtavat kaapelit. Salamahan pyrkii aina etsimään lyhimmän mahdollisen reitin maahan, joten ukkosenjohdattimen ollessa paikalla se hakeutuu yleensä siihen. Johdatin puolestaan johtaa jännitteen turvallisesti kaapeleita pitkin maahan. Näin sähkövirta ei pääse kulkemaan rakennuksen osien läpi eikä aiheuta esimerkiksi palovaaraa. Tämä muodostaa niin kutsutun Faradayn häkin, joka estää salamaa tunkeutumasta häkin sisäpuolelle.

Kaikesta huolimatta, nautitaan kesästä

Olen nyt pitänyt pienimuotoisen oppitunnin ukkosen vaaroista elektroniikalle ja antanut muutaman yleispätevän vinkin, miten uhkaa voi torjua. Tässä ohjeistus vielä pähkinänkuoressa:

  1. Helpoiten suojaat laitteesi irroittamalla ne sähköverkosta. Muista irroittaa myös antenninjohto ja puhelinverkkokaapeli. Tee tämä aina kun lähdet kotoasi yhtään kauemmas tai jos laitteet ovat pitkään käyttämättä. Erityisesti jos alueelle on luvattu ukkosia, mutta mieluiten aina.
  2. Ylijännitesuojat tarjoavat mielenrauhaa ukkoselta ja salamoinnilta kesäisin. Näitä myydään lähes kaikissa tavarataloissa. Huomaa, että laitteiden suojauskyvyssä on eroja – jotkin ovat suunniteltu torjumaan vain sähkoverkoissa esiintyviä virtapiikkejä eivätkä varsinaista salamaniskua. Kaikki valmistajat eivät myöskään vastaa laitteidensa toimivuudesta mahdollisen korvauksen merkeissä.
  3. Kotivakuutukset korvaavat usein ukkosen ja salamoinnin aiheuttamia vahinkoa. Tarkista asia omalta vakuutusyhtiöltäsi.
  4. Omakotitalossa ukkoselta voi suojautua erikseen katolle asennettavalla ukkosenjohdattimella. Kysy tästä lisää ammattilaisilta.

Muista suojella myös itseäsi! Vältä ulkonaliikkumista ukkosenilmalla, erityisesti vesillä ja hakeudu mahdollisimman pian sisätiloihin tai vaikkapa autoon. Sisätiloissa vältä pistorasioita ja esimerkiksi suihkussa käymistä.

Mutta nyt unohdetaan ukkoset ja nautitaan kesästä. Kun tällaiset asiat on mietitty ennakkoon, voi hyvillä mielin rentoutua kesän viettoon. Syksyllä sitten on mukava palata viihde-elektroniikan ääreen surffailemaan netissä ja tuijottelemaan leffoja, kun kaikki toimii niin kuin pitääkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *