Kuunteletko sinäkin musiikkia pääasiassa tietokoneelta? Digitaalisten musiikkipalvelujen yleistyminen on saanut aikaan sen, että yhä useampi on hylännyt vanhan stereojärjestelmänsä ja siirtynyt hyödyntämään tietokonetta ensisijaisena äänilähteenä. Toisaalta onhan se ihan järkeenkäypää, sillä vietämme niin paljon aikaamme verkossa että kuuntelu tapahtuu useimmiten siinä samalla. Uskon että hyvin harva olisi valmis siirtymään erillisen laitteiston pariin vain kuunnellakseen lempimusiikkiaan.
Valitettavasti äänikortti on vain viimeinen asia mihin tietokoneen budjetista rahaa käytetään. Tästä syystä johtuen se on lähes poikkeuksetta suoraan sanottuna umpisurkea. Tilanne ei ole yhtään parempi yli tuhannen euronkaan koneissa, sillä käytännössä mikä tahansa erikseen hankittava äänikortti tai DA-muunnin on aina tietokoneen omaa piiriä parempi.
Helpoimmalla tietokoneen äänentoiston päivittää yhdellä erillisellä laitteella, jonka kautta niin kaiutin- kuin kuulokekuuntelukin onnistuu vaivatta. Ja mikä parasta, ohittamalla tietokoneen oma sisäänrakennettu äänikortti ja käyttämällä sen sijasta laitteen omaa laadukasta ääniprosessoria.
Yksi tällainen erinomainen laite on Sonyn UDA-1. Sain Sonylta tämän kokeiluun muutaman viikon ajaksi.
Vapauttaa äänijärjestelmän todellisen potentiaalin
Tyypillinen tietokonekuunteluhan tapahtuu joko kuulokkeilla tai 2.1 tietokonekaiuttimilla, jotka on kytketty tietokoneen kuulokeporttiin 3.5mm stereoliitännällä tai 3.5mm stereo – 2x RCA -liitäntäkaapelilla. Tämä on ns. helpoin keino ja vähän niin kuin tapa mennä sieltä mistä aita on matalin. Tämän liitännän puolesta puhuu ennenkaikkea sen yksinkertaisuus mutta myös se, että näin kuulokkeiden tai kaiuttimien äänenvoimakkuutta voidaan hallita helposti myös tietokoneella.
Ongelma kuulokeporttiin liittämisessä on vain se, että tällöin ollaan tietokoneen oman äänikortin armoilla – ja kuten juuri äsken kirjoitin, ne ovat poikkeuksetta täysiä susia. Niissä on myös todennäköisesti valmistajan omia taajuuskorjaimia, joilla on tarkoitus ”parantaa” (= vääristää) valmiiksi surkeaa ääntä. Niiden kautta kuunnellessa myös helposti kuuluu taustalta kohinaa ja on tullut itsellenikin vastaan myös laitteita, jotka tykkäävät päästellä kuulokeportista omia ääniään pilaamaan kuuntelunautinto.
Mikä sitten ratkaisuksi? Eivätkö tietokoneet sitten sovellu musiikin kuunteluun lainkaan, onko aika kaivaa kaapin perältä vanhat stereot ja palata kivikaudelle? Ehei, taikasana tähän kaikkeen on DA-muunnin, jota tuttavallisemmin DAC:ksi kutsutaan.
DA-muuntimen avulla voidaan ottaa ääni ulos mistä tahansa digitaalisesta äänilähteestä käyttämällä siirtoon joko USB:tä, koaksiaalista tai optista kaapelia. Näin ääni saadaan vietyä laitteen oman äänikortin ohi bitteinä juuri sinne, missä on paras laitteisto se analogiseksi käsitellä.
Kun ääni on saatu lähteestä muuttumattomana ulos, on meillä hyvät edellytykset toistaa se laadukkaana alkuperäisessä muodossaan, jona sen artisti itse tarkoitti. Tietenkin edelleen tarvitaan niitä kaiuttimia tai kuulokkeita se itse ääni toistamaan, mutta hankkimalla laitteen jolta onnistuvat nämä molemmat tehtävät – pääset vähemmällä.
Sony UDA-1 on tällainen laite.
Ihanteellinen tietokoneen kaveriksi
Sony UDA-1 pitää sisällään sekä DA-muuntimen että stereovahvistimen. Tämän ansiosta se on monille ainoa laite, jonka he tietokoneen ja audiojärjestelmänsä väliin koskaan tarvitsevat. UDA-1 ottaa dataa vastaan niin USB:llä, koaksiaalisella kuin optisellakin kaapelilla. Takapaneelista löytyy lisäksi myös tavallinen analoginen äänitulo RCA-liitännöillä, jos laitteeseen haluaa liittää laitteita ajalta ennen digiaikaa. Kattavien liitäntöjen ansiosta laitetta voi siis käyttää niin tietokoneen, television kuin vaikkapa bluray-soittimenkin välissä.
Parhaiten UDA-1 sopii kuitenkin eittämättä tietokonekuunteluun ja on omiaan työpöydällä esimerkiksi läppärin kaverina. Laite on ominaisuuksiinsa nähden varsin kompakti, mutta kuitenkin rakenteeltaan vankanoloinen. Jos siis haet pienikokoista kaveria parantamaan tietokoneesi äänimaailmaan etkä halua täyttää kotiasi johtoviidakolla, tämän yksinkertaisemmaksi ei paljon enää mene.
Sony UDA-1:stä näkee heti että se kehitetty tietokone ja sen digitaaliset mahdollisuudet mielessä pitäen. Valtaosalla meistä soittimena tietokoneella toimivat streaming-palvelut kuten Spotify, Deezer ja TIDAL tai soittimet kuten iTunes ja Foobar. UDA-1 on yhteensopiva kaikkien yleisimpien äänisoitinten kanssa, joten laadukkaampi ääni tulee siinä sivussa sinun tarvitsematta muuttaa kuuntelutottumuksiasi. Mikäli olet enemmän FLAC/ALAC -äänitiedostojen käyttäjä, voit käyttää kuunteluun ladattavaa Sonyn Hi-Res Audio Player -soitinta joka toimii saumattomasti yhteen laitteen kanssa.
Kuuntelit sitten musiikkia kuukausimaksullisesta streaming-palvelusta tai CD-levyiltä ripattuja FLAC-tiedostoja, tällä laitteella voit varmistaa ettet menetä elämyksestä bittiäkään – ainakaan siis tietokoneen äänikortin johdosta.
No kuulostaahan se selvästi paremmalta!
Sony UDA-1:llä tietokoneen oma äänikortti voidaan ohittaa ja käyttää sen sijasta äänen prosessointiin laitteen omaa tasokkaampaa DA-muunninta (Digital Analog Converter). Tämä tapahtuu ottamalla ääni ulos tietokoneelta kuulokeportin sijasta tutulla USB:llä. Kyllä, USB:tä voidaan käyttää myös äänen siirtämiseen siinä missä datankin ja se on itseasiassa edelleen suosituin keino saada ääni bitteinä ulos tietokoneelta.
Jotta tietokone saadaan ymmärtämään välittämään ääni USB:llä UDA-1:lle, täytyy ensin asentaa asianmukaiset ajurit jotka voidaan ladata esimerkiksi Sonyn sivuilta. Ajureiden asentamisen jälkeen tietokoneen ääniasetuksien ääni ulos -välilehdelle pitäisi ilmestyä uusi vaihtoehto Sony UDA-1 USB-DAC valittavaksi. Valitsemalla tämän kerrot koneelle että ääni viedään UDA-1:lle sisäisen äänikortin sijasta.
Tämä muutos on tietysti vain käyttöjärjestelmän oletusasetus. Osa toisto-ohjelmista noudattaa järjestelmän oletusvalintoja, mutta eivät kaikki. Siispä jotta voit käyttää kuunteluun UDA-1:tä myös itse lempisoittimessasi, pitää laite valita toistimeksi myös sen asetuksista (kohta sound output).
Esimerkkinä TIDAL alla:
Valmista! Tämän jälkeen musiikki siirtyykin aina high-res -muodossa UDA-1:seen liittämällesi stereojärjestelmälle tai kuulokkeille saakka. Ja eron todella huomasi heti! Äänikuva oli Macin omaa äänikorttia paljon avarampi, tarkempi ja kaikin puolin puhtaampi. Aivan kuin jokin verho olisi vedetty pois edestä, koska äänelle jäi yksinkertaisesti vain enemmän tilaa hengittää. Muutos näkyi erityisesti äänen eri yksityiskohtien terävyydessä ja paikallistamessa. Musiikki myös tuntui olevan tavallaan enemmän läsnä, koska äänimaailma oli kauttaltaan rikkaampi ja elävämpi.
Uskon, että jokainen voi todeta samat eroavaisuudet itse. Tietysti tämä edellyttää joko hyviä kaiuttimia tai kuulokkeita, jotka ylipäänsä pystyvät paljastamaan tällaiset äänelliset eroavaisuudet. Toinen juttu on ääniformaatin ja bittivirran vaikutukset äänenlaatuun: jotta saat laitteesta kuten UDA-1 kaiken irti, vaaditaan lossless-musiikkia sillä yksikään laite ei voi parantaa jo valmiiksi pilalla olevaa ääntä.
Silti minua vain aina jaksa hämmästyttää, kuinka jokaisella tällaisella muutoksella päästäänkään lähemmäksi täydellisempää ääntä.
Toimii niin kaiuttimien kuin kuulokkeidenkin kanssa
Sony UDA-1 pitää sisällään myös stereovahvistimen, joka soveltuu käytettäväksi 4-16 ohmin kaiuttimien kanssa. Lähtötehoa luvataan 23W molempiin kanaviin. UDA-1:ssä käytetään ruuvikiinnittimiä, joihin passiivikaiuttimet voidaan kaiutinkaapelia käyttämällä kytkeä. Aktiivikaiuttimia kuten Genelec laitteeseen ei voida suoraan kytkeä vaan väliin vaaditaan vähintäänkin jonkinasteista volyymikontrolleria – mieluummin erillistä esivahvistinta. Kuulokelähtö löytyy laitteen etupaneelista, mutta varsinaista kuulokevahvistinta laite ei pidä sisällään. Itse käytin laitteen kanssa erillistä kuulokevahvistinta Musical Fidelityltä, jolloin UDA-1 toimi DA-muuntimena sen ja tietokoneen välissä.
Vaikka itse näkisin laitteen ensisijaisena tietokoneen kumppanina, ei mikään estä käyttämästä sitä esimerkiksi myös vahvistimena stereojärjestelmässä TV:n tai BD-soittimen kumppanina. Stereovahvistin digitaalisilla tuloilla on erittäin haluttua ja suhteellisen harvinaistakin kalustoa, joten tässä on myös erinomainen markkinarako tällä laitteella. Olit sitten tavallinen peruskäyttäjä tai vaativampikin hifiharrastaja, uskoisin että UDA-1:stä saisi hyvän kumppanin monille hyville jalustakaiuttimille kuten esimerkiksi Chorus Compact 662, Q Acoustics 2020i, Amphion Helium 410 tai Elac BS 72.
Muuten lähes täydellinen, mutta kaipaa esivahvistinta
Testasin UDA-1:stä yksinomaan AKG K702 kuulokkeillani. Omistan myös Genelecin M030 aktiivikaiuttimet, mutta valitettavasti en voinut niillä laitetta testata esivahvistinlähtöjen puuttumisen vuoksi. Genelecejä kuten muitakaan aktiivikaiuttimia kun ei saa kytkeä vahvistettuihin kaiutinlähtöihin, joten UDA-1 on ennenkaikkea passiivikaiuttimien paras ystävä. Harmillista sinänsä, koska selvittelyni mukaan Sonylle ei edes ole markkinoilla yhtään esivahvistinta.
Jo muutaman viikon testiajalla selvisi että varsin monipuolisesta laitteesta on kysymys. Vaikka tietokoneena toimi selvästi tonnin paremmalla puolella painiva iMac, voitti UDA-1 Macin oman äänikortin heittämällä. Juuri tästä näkee miten valitettavan vähän äänenlaatuun oikeastaan missään laitteessa panostetaankaan. Ääni on viimeinen asia johon rahaa hintalapusta uppoaa.
Siksi erilliset kaiuttimet, vahvistimet, DA-muuntimet ja soittimet ovat pakkohankinta kaikille yhtään enemmän ääntä ja musiikkia rakastavalle.
Vaikka olen hifiharrastajana vielä itsekin alkutaipaleella, olen oppinut tässä muutaman vuoden aikana huomaamaan sen, kuinka monesta eri asiasta riippuvainen hyvä ääni oikeastaan onkaan. Kaiuttimet ja kuulokkeet ovat tietysti aina äänentoiston tärkein lenkki ja ensimmäinen asia johon kannattaa panostaa. Mutta saadakseen kaiken potentiaalin laitteistaan irti, vaaditaan paljon muutakin. Äänentoiston pullonkaulat kuten tietokoneen ja muiden laitteiden omat äänipiirit, heikkotasoiset kaapelit ja alitehoiset vahvistimet on eliminoitava jotta musiikista voi nauttia kaikessa hienoudessaan.
Sony UDA-1 on yksi erinomainen vaihtoehto kohti parempaa ääntä. Yksin se ei riitä, mutta on hyvä valinta laitteeksi jonka ympärille sitten itse audiojärjestelmää rakentaa.
Lyhyesti
Sony UDA-1 ★★★★☆
Näppärän kokoinen stereovahvistin DA-muuntimella erityisesti tietokonekuuntelua silmällä pitäen
Lisätietoa: http://www.sony.fi/electronics/aanentoistolaitteet/uda-1
Suositushinta: 699 euroa
Hyvää
- Tyylikäs ja varsin pienikokoinen laite vankalla rungolla
- Parantaa merkittävästi jokaisen tietokoneen äänentoistoa
- Toimii niin passiivikaiuttimien kuin kuulokkeidenkin kanssa
- Ottaa ääntä vastaan niin USB:llä, koaksiaalisella ja optisella digitulolla kuin analogisenakin (RCA)
- Osaa viedä äänen eteenpäin esimerkiksi esivahvistimelle analogilähtöjen kautta
- Automaattinen valmiustila: laite sammuu käyttämättömänä automaattisesti
- Mukana kätevä pikkuruinen kaukosäädin laitteen ohjaamiseksi
- Ihanteellinen kaveri digitaalisille musiikkipalveluille kuten TIDAL ja Spotify
Huonoa
- Ei voida käyttää esimerkiksi aktiivikaiuttimien kanssa (Genelec). Esivahvistinlähdöt uupuvat.
- Tasokkaampia pelkkiä DA-muuntimia löytyy huomattavasti halvemmalla. Jos siis et tarvitse vahvistettuja kaiutinlähtöjä, maksat turhasta
- Hifiharrastaja halunnee korvata mukana toimitetun USB-kaapelin jollain hitusen laadukkaammalla. Minulla on jopa tulostimen välissä parempi piuha!
- Varmista että käyttämäsi palvelu/soitin tukee USB-DAC toimintoa, jotta saat äänen vietyä UDA-1:lle ja siitä eteenpäin. Tämä ei ole itsestäänselvyys, mutta yleisimmät palvelut ja ohjelmat ovat varsin hyvin tuettuja.
Testilaitteisto
iMac kytkettynä Sony UDA-1:seen mukana toimitetulla USB-kaapelilla. Ääni ulos UDA-1:stä analogisen lähdön kautta Exibel RCA-kaapeleilla Musical Fidelity V-CAN II kuulokevahvistimelle. Kuulokkeina käytettiin AKG K702 -studiomonitoreja. Äänilähteenä toimivat niin TIDAL:n musiikkikirjasto kuin Headwebin vuokraelokuvatkin.
Loppusanaset
Sony UDA-1 on varsin mallikelpoinen esimerkki siitä, kuinka saadaan aikaiseksi hyvin sisustukseen sopiva ja monipuolinen tasokas laite samoihin kuoriin. Se pystyy vastaanottamaan digitaalista ääntä niin USB:n, koaksiaalisen, kuin optisenkin tulon kautta ja voidaan näin käyttää niin tietokoneen, television kuin BD-soittimen tai vaikkapa pelikonsolinkin ääntä parantamaan. Varsin moneen tehtävään pystyvä laite on varmasti haluttu hankinta jokaiselle, joka ei halua täyttää kotiaan ylimääräisillä kapistuksilla.
Ostajalle kuitenkin sellainen huomio, että ensinnäkin sinun tulee ymmärtää DA-muuntimen merkitys ja mitä se oikeastaan tekee. Yksikään laite ei nimittäin paranna jo valmiiksi huonoa ääntä eikä tee kuuntelusta yhtään miellyttävämpää ellei kuuntelulaitteisto ole vähintään samalla tasolla. Sama juttu stereovahvistimenkin kohdalla. Pitää olla oikeasti hyvät kaiuttimet että ne hyötyvät tällaisesta laitteesta. Sanoisin että UDA-1 voisi olla ihanteellinen kumppani esimerkiksi supersuosituille ja hyville Aurelia Aniara kaiuttimille. Molemmat sopivat hyvin väritykseltään toisiinsa, ovat näppärän kokoisia ja tarjoavat hintaluokassaan erinomaista laatua.
Muuten kaikin puolin erinomainen laite, jos ostaja tuunaa USB-kaapelin paremmaksi ja hankkii asianmukaisen kuuntelukaluston tämän ympärille. Jos tähän vielä saataisiin esivahvistinlähdöt, niin oltaisiin jo lähellä kymppiä!