Automatisoitua siivousta – Testiss iRobot Roomba 880

img
Jan
07

Kuulutko sinä heihin, joiden mielestä siivous ei välttämättä ole sitä kaikkein mukavinta puuhaa? Jokaiselle löytyisi varmasti parempaakin käyttöä vapaa-ajalle, joka töiltä ja arkiaskareilta yleensä tuppaa jäämään liian vähäiseksi. Siivous kun on sellainen asia että se ei periaattessa näy missään, mutta sen tekemättä jättäminen näkyy sitten liiankin hyvin. Tavallaan ironista.

Markkinoilla on jo vuosia ollut ns. robotti-imureita, joiden luvataan hoitavan kodin perussiivouksen täysin automatisoidusti. Parhaassa tapauksessa laitteen voi ohjelmoida suorittamaan siivouksensa esimerkiksi työpäivän aikana, jolloin häiriötekijät jäävät olemattomiksi.

Pitkään henkilökohtaisesti tällaista robotti-imuria testata halunneena, pyysin iRobot Roomba 880:n kotiapulaiseksi parin viikon ajaksi. Tuliko puhdasta ja pystyykö robotti tosiaan korvaamaan ihmisen työn kokonaan?

Man vs Machine

Yllättävän moni karttaa edelleen ajatusta roboteista, tulivat ne sitten mihin käyttötarkoitukseen hyvänsä. Liekkö kyse sitten epäileväisyydestä niiden toimintaa kohtaan, niiden usein korkeasta hinnasta tai yksinkertaisesti olettamuksesta että heti pidetään laiskana jos jotain asiaa ei välttämättä jaksa/halua tehdä itse – jos sen hoitamiseen on olemassa laitekin.

Vielä kymmenen vuotta sitten astianpesukone piti kodeissa roolia laitteena, jota ei pidetty välttämättömänä kodinkoneena vaan vain varakkaampien huvina vältellä taloustöitä. Nyt se kuuluu vakiokalustukseen siinä missä pyykinpesukonekin – jopa vuokrakiinteistöissä.

Sen sijaan imuroinnin ihmiset ovat edelleen pitäneet omana työnään vaikka markkinoilla on ollut saatavilla siihenkin tehtävään automaattisia välineitä jo vuosia. Robotti-imurit tekivät ensiesiintymisensä uusina high-tech -laitteina 2000-luvun alkupuolella, mutta ovat sittemmin yleistyneet aina jokakodin laitteeksi saakka. Jopa naapurin mummolla saattaa olla tällainen nykyaikainen botti-imuri. Olet siis jo aikaasi jäljessä!

Tekeekö robotti-imuri sitten parempaa tai vähintään yhtä hyvää jälkeä kuin imuroisi itse? Riippuu.

Tutkitaan asiaa iRobot Roomba 880 huippumallin pohjalta.

Itsenäinen taloudenhoitaja

iRobot Roomba 880 on malliston paras yksilö. Sen imuteho on huomattavasti aiempia Roomba-malleja parempi, se tarvitsee vähemmän huoltoa ja toimii entistä itsenäisemmin. Roomba 880:lla siivoamisen voi kiteyttää yhteen vaiheeseen: paina ”clean” -painiketta – imuri hoitaa loput.

Roomban voi ajastaa siivoamaan automaattisesti haluttuna ajankohtana. Esimerkiksi tässä kuvassa laite on ohjelmoitu siivoamaan joka arkipäivä alkaen 8:45 aamulla.

Itseasiassa et välttämättä edes tarvitse painaa mitään. Laitteeseen asetetaan ensimmäisellä käyttökerralla päivä ja aika. Voit tämän jälkeen ajastaa robotin toimimaan haluttuna ajankohtana aina automaattisesti. Voit esimerkiksi ohjelmoida Roomban siivoamaan ma-pe klo 8-16 – silloin kun sinä olet töissä. Kotiin palattuasi laite on takaisin samassa telakassa kuin mihin se aamulla jäi. Erona vain se, että kotisi on mystisesti puhdistunut poissaoloaikanasi.

Kun laitteen ajastuksen suorittaa kerran, voi koko laitteen olemassaolon käytännössä unohtaa kokonaan. Laite ryhtyy siivoamaan ohjelmoituna ajankohtana ja palaa siivouksen päätyttyä takaisin tukiasemaansa. Sama toistuu jokaisena ajastettuna ajankohtana – vaikka siis jokapäivä. Jos virta on ehtymässä kesken siivouksen, imuri hakeutuu takaisin komentokeskukseena lataamaan itsensä ja palaa jatkamaan siivousta sinne minne jäi. Aika mahtavaa!

Kun käynnistin laitteen ensimmäisen kerran, olin suorastaan hämmästänyt kuinka suoraviivaisesti se lähti työnsä ääreen. Hetkellisesti voisi jopa sanoa, että tuntuu kuin se osaisi oikeasti ajatella. Varsinaista keinoälyä ei kuitenkaan vieläkään ole keksitty vaan iRobot Roomban toiminta on monien eri tekniikoiden yhdistelmä sekä pitkän kehitystyön tulos.

Mukana tulee 2kpl virtuaaliseiniä/-majakoita + kauko-ohjain, jolla Roomban toimintaan voi vaikuttaa vaikkapa sohvalta käsin.

Voit toki halutessasi vaikuttaa laitteen toimintaan itsekin. Manuaaliset siivoushetket voi käynnistää painamalla robotin clean-painiketta tai mukana tulevalla kauko-ohjaimella. Kaukosäätimellä voit myös manuaalisesti ohjata robotin lian äärelle ellet halua odotella robotin itse löytävän sitä. Siivousta voi myös tauottaa tai keskeyttää sen kokonaan. Kaukosäätimellä voi lisäksi käskeä Roombaa palamaan tukikohtaansa lataamaan akkujaan. Ainoat säännölliset manuaalisesti suoritettavat toimenpiteet ovat lähinnä vain imurin itsensä pyyhkiminen pölystä sekä pölysäiliön tyhjennys.

Kiitettävää jälkeä

Vaikka moni mieltäisikin robotti-imurit täysin turhiksi teknisiksi kapistuksiksi, jotka ovat enemmän hi-techiä kuin käytännöllisiä laitteita, näin ei todellakaan ole. Ainakin Roomba 880 vähensi perusimuroinnin tarvetta huomattavasti ja ellei kotisi tarvitse olla aina kuin kirkko, et välttämättä tarvitse koskea käsikäyttöiseen imuriin lainkaan tällaisen hankinnan jälkeen.

Roomba siivoaa lattiat ja matot – aina listoja myöten

iRobot Roomba 880 keräsi irtoroskat ja pölypallot lattialta vaivatta ja imuroi samalla matot, listat, nurkat, sängyn alta, sängyn ja ruokapöydän jalkojen ympäriltä sekä huonekalujen välistä. Käytännössä kaikkialta mihin vain 35cm halkaisijaltaan ja 9,2cm korkeudeltaan oleva laite mahtuu. Valitettavasti allekirjoittaneen kohdalla laite ei mahtunut kuitenkaan esimerkiksi sohvien alle tai ahtaimpiin nurkkiin. Täytyy kyllä myöntää että osasyyllinen asiaan on varmasti myös tavaran paljous pienissä tiloissa. Imuri suoriutuu uskoakseni sitä paremmin mitä isompaa ja avarampaa tilaa se siivoaa.

Hyvän siivousjäljen voi todeta myös siitä, että matot olivat samannäköisiä kuin kunnollisen perusimuroinnin jäljiltä ja että lattioita pyyhkäistessä käteen ei juuri villakoiria jäänyt.

Monipuolinen ja varsin älykäs kaveri

Pakko myöntää, että kun Roomban toimintaa seuraa ei sitä voi kuin ihailla. Maallikko varmaan katsoisi ihmeissään, kuinka suoraviivaisesti robotti seuraa seinän vierustaa puhdistaen huoneet listojen reunoja myöten. Tai kuinka mattojen imurointi saa lähes inhimillisen otteen laitteen puhdistaessa mattoja edes takaisin pitkin vedoin. Hämmästyttävää myös kuinka läheltä laite kiertää huonekalujen ja muiden tavaroiden myötäisesti puhdistaen pienimmätkin paikat, joihin se vain sopii.

Roomba navigoi ahtaissakin paikoissa vaivatta ja antureidensa ansiosta kiertää esteet ongelmitta

Robotti-imurit eivät myöskään juuri enää törmäile kuten ennen vanhaan. Roomba 880 kiertää suurimman osan esteistä niitä edes kunnolla nykäisemättä, huonoimmassakin tapauksessa kuuluu vain pieni tönäisy joka ei siis ole laitteelle tai esineelle vaarallinen. Näistä sanoista huolimatta en kuitenkaan kokeilisi onneani enkä jättäisi jalokivia, rubiineja tai muutakaan arvokasta robotin ulottuville. Sehän on vain pieni kone, ei se mistään mitään ymmärrä.

Roomba siirtymässä siivoamaan toiseen huoneeseen. Virtuaaliseinällä (vas.) voidaan kuitenkin rajata siivousaluetta ilman että ovia tarvitsisi sulkea tai kasata muita esteitä Roomban tielle.

Roomba suunnistaa saumattomasti huoneesta toiseen kun edellinen on sen mielestä tarpeeksi puhdas. Jos kuitenkin robotin liikkumista halutaan jotenkin rajoittaa tai esimerkiksi keskittää siivoaminen tiettyyn huoneeseen, voidaan se tehdä mukana tulevien virtuaaliseinien ja -majakan avulla. Nämä erilliset palikat luovat näkymättömän infrapunasäteen, jota Roomba ei ylitä.

Eikä kyllä ylittänytkään. Virtuaaliseinä-tekniikka esiintyi vuorenvarmana koko testijakson ajan. Kaikilta osin toiminta ei aina niin virheetöntä kuitenkaan ollut.

Välillä tekoäly pettää

Vaikka Roomba toimikin suurimman osan ajastaan luotettavasti ja pystyi suorittamaan siivouksen loppuun itsenäisesti, muutamaan otteeseen sen touhuun piti kyllä ihmisen puuttua.

Välillä Roomban touhu ihmetytti oikein todenteolla. Joskus se saattoi jäädä jynssäämään samaa nurkkaa kymmeneen kertaan ja sitten siirtyä suoraan seuraavaan huoneeseen. Yhdessä pienessä huoneessa se olisi viettänyt aikaa vaikka tuntikaupalla vaikka olohuonekin olisi vielä siivottavana. Oppaassa kyllä huomautetaan että Roomba imuroi eri kaavalla kuin me ihmiset – ehkä robotin mielestä tämä on sitten järjestelmällistä siivoamista? Melko umpimähkäiseltä ja jopa koomiselta se vain joskus vaikutti.

Miten minä oikein tänne jouduin? Mielenkiintoista että Roomba löysi kuin löysikin tiensä pöydän alle sen jalkojen välistä, mutta poistulo osottautuikin mahdottomaksi.

Ensimmäisen varsinaisen ongelman itselleen robotti aiheutti varsin kevyen matonpätkän kanssa, josta imuri onnistui kasaamaan muurin ympärilleen – jumittuen nurkkasijaintiinsa täysin. Toistamiseen imurin joutui auttamaan pois mäestä ruokapöydän alta, koska laite ei löytänyt reittiä takaisin josta oli pöydän- ja tuolinjalkaviidakkoon eksynyt. Yksi läheltä piti tilanne kävi työpöydän johtokasan kanssa, josta laite meinasi viedä osan mukaansa. Tällä kertaa automatiikka kuitenkin pelasti ja robotti osasi irroittaa itsensä ja meno jatkui.

Roomballa oli välillä melkoisia ongelmia paikallistaa tukiasemaansa eli dockia. Vaikka käsky telakoitumisesta oli annettu kauko-ohjaimella aikaa sitten, robotti etsi telakkaansa samalla siivoten vielä tovin. Laite hapuili pitkään ympäri huoneistoa kunnes viimein osasi suunnistaa kohti tukikohtaansa. Itse telakoitumisessa ei koskaan ollut mitään ongelmaa.

Telakka saa olla melko keskeisellä ja näkyvällä paikalla jotta Roomba osaa suunnistaa sinne. Kuvassa Roomba palannut siivousreissuiltaan takaisin tukiasemaansa lataamaan akkujaan.

Tästä nyt saa helposti sellaisen käsityksen, että laite on bugeja täynnä eikä sen toimintaan ole ollenkaan luottaminen. Nuo olivat kuitenkin yksittäisiä kertoja ja pääasiassa kaikki sujui tilojen pienen koon ja ahtauden huomioiden varsin mallikkaasti. Käyttäjä voi myös itse paljon vaikuttaa robotin suoritukseen siirtämällä siivouksen ajaksi esimerkiksi ruokapöydän tuolit kumoittain pöydän päälle, keräämällä irtoesineet ja vaatteet pois lattialta sekä rajoittamalla robotin liikkumista hankaliin paikkoihin jo mainittujen virtuaaliseinin avulla.

Ihmistä tarvitaan edelleen

En väitä vastaan, Roomba tai robotti-imurit ylipäänsä ovat oivia apulaisia arjessa. Ne vähentävät selvästi suuremman siivouksen tarvetta ja pitävät kodin peruspuhtaana. Nykyisessä hektisessä maailmassa nämä auttavat etenkin kiireisen työn tekijöitä, lapsiperheitä, lemmikkien omistajia ja oikeastaan kaikkia, joilla on liian vähän vapaa-aikaa käytettävissä jotta he pystyisivät uhraamaan sen siivoukseen. Tavallaan kyse on myös eräänlaisesta high-tech-laitteesta, joka jokaisen vähänkään nörtin on hienoa omistaa.

Kokonaan robotit eivät siivoustarvetta kuitenkaan poista. Kuten varmasti monilla, siivoukseen kuuluu myös paljon muutakin kuin pelkkä imurointi. Mattojen kopistelu, lattioiden peseminen, pölyjen pyyhkiminen – näihin ei yksikään (robotti-)imuri pysty. Kevätsiivouksesta et siis pääse tällaisen hankinnalla luistamaan.

Roomba ei valitettavasti mahtunut imuroimaan sohvien alta. Sohvat ovat kyllä tavallista matalammat, mutta jäi se silti harmittamaan.

Kokonsa ja muotonsa puolesta esimerkiksi tämä Roomba 880 ei kaikkialle siivoamaan päässyt. Päivittäisessä siivouksessa imuroimatta jäivät mm. kapeimmat nurkat ja sohvien aluset. Tokihan ongelma olisi ollut osittain korjattavissa siirtämällä huonekaluja, mutta päivittäistä käyttöä ajatellen ratkaisu ei olisi ollut kovin järkevä. Siispä nämä ongelmapaikat on imuroitava edelleen käsin.

Robotilla myös kestää siivota sama tila kauemmin kuin ihmisellä. Pienen murukasan takia en siis robottia laittaisi siivoamaan, on paljon nopeampaa vain kerätä roskat esimerkiksi rikkakihvelillä. Ajan käytön vuoksi siivoaminen poissaollessa on suotavaa, sillä vaikka Roomba ei pidäkään yhtä kovaa meteliä kuin perinteinen imuri, on se silti etenkin samassa huoneessa häiritsevää.

Yhteenveto

Kuitenkin kaikenkaikkiaan olin Roomban työhön varsin tyytyväinen. Roomba suunnisti tiloissa hyvin ja ne paikat joihin robotti pääsi ongelmitta tuli myös kunnolla siivottua. Pientä kankeutta joissakin toiminnoissa oli kuitenkin aika-ajoin havaittavissa. Esimerkiksi välillä robotilla oli hankaluuksia löytää takaisin tukiasemaansa, puikkelehtia takaisin samaa kapeaa tietä josta tuli tai irrottautua maton hapsuista ja johtokasoista. Yleensä kuitenkin lopulta kaikki sujui hyvin, mutta pariin otteeseen jouduin ikävä kyllä todistamaan Roomban jumiutumista esimerkiksi ruokapöydän tuolijalkasokkeloon ja kasaantuneeseen mattoon, jonka robotti itse eteensä velloi.

Näissä tilanteissa vaadittiin ihmisen puuttumista peliin, jotta työ jatkui. Ellei ketään olisi ollut kotona auttamassa, olisi Roomba todennäköisesti kuluttanut akkunsa riuhtoessaan loppuun ja sammunut omaan hautaansa.

iRobot Roomba 880

Pääasiassa positiivinen vaikutelma jäi ja voin kyllä suositella kaikille helpommasta siivouksesta haaveileville.  Kuitenkin esimerkiksi tämä testattavana ollut iRobot Roomba 880 maksaa huikeat 800 euroa ja sillä saisi jo todella hyvän allergiaimurin kuten Dysonin tai saksalaisen Mielen. Toki halvempiakin robotti-imureita on saatavilla, mutta jos tämäkään kallein malli ei ole täydellinen – miten on halvempien, riisutumpien mallien laita?

Jos hinta ei kuitenkaan ole ongelma, anna palaa. Uskoisin, ettet pety.

Lyhyesti

iRobot Roomba 880       ★★★★☆

Huippulaadukas robotti-imuri automaattiseen puhtaanapitoon

Suositushinta: 800 euroa

Hyvää

 • Vähentää suuresti omaa siivouksen tarvetta säännöllisessä käytössä
 • Täysin automaattinen toiminta
 • Tunnistaa hyvin tilan koon ja määrittää käytettävän siivousajan sen mukaan
 • Siirtyy vaivatta huoneesta toiseen
 • Putsaa pölyisimpiä paikkoja kauemmin
 • Kiertää hyvin esteet, korkeintaan hieman niitä tönäisten
 • Imuroi hienosti listat, matot, sängyn alta, huonekalujen vierestä ja kaikkialta mihin vain pääsee
 • Virtuaaliseinillä toiminta-aluetta voidaan rajata. Robotti ei ylittänyt kertaakaan virtuaaliseinää.
 • Voidaan ajastaa siivoamaan esimerkiksi arkisin klo 8-16. Vapaasti valittavissa.
 • Tekee työnsä ja palaa hienosti telakkaansa lataukseen
 • Robottia voidaan hallita mukana tulevalla kaukosäätimellä
 • Tekee oikeasti hyvää jälkeä

Huonoa

 • Ei poista siivoustarvetta kokonaan eikä välttämättä aina tarvetta manuaalisellekaan imuroinnille
 • Ei välttämättä pääse ahtaisiin paikkoihin kuten pienimpiin nurkkiin ja huonekalujen alle
 • Siirtelee helposti kevyitä tavaroita niihin törmätessään
 • Siivous näyttää näin ihmisnäkökulmasta katsottuna usein varsin umpimähkäiseltä
 • Joskus ongelmia löytää takaisin telakkaan
 • Voi välillä jäädä jumiin ahtaisiin paikkoihin, mattoihin, johtoihin jne.
 • Suhteellisen hidas toiminta. Ei kannata jäädä odottamaan työn valmistumista vaan lähteä töihin tai lenkille.
 • Pitkä akun latausaika
 • Kallis

Loppusanaset

iRobot Roomba 880 on kaikkea mitä tekoälyn ja imurin yhdistelmältä voi odottaa. Pääasiassa varsin tehokasta toimintaa, joka kaatuu aika-ajoin samoihin ongelmakohtiin ja kömmähdyksiin joita esiintyy jokaisessa tietoteknisessä laitteessa. Täydellinen se ei ole, mutta parasta mihin nykyosaamisella pystytään.

Kallishan se on kuin mikä. Mutta maksaahan kunnon pölynimurikin useita satoja euroja, jos niitä viidenkympin Voltia ei lasketa tähän kastiin. Mutta olisinko itse valmis maksamaan robotti-imurista 800 euroa samalla todeten ettei botti poista siivouksen tarvetta kokonaan? Rehellisesti, en. Tokihan Roombasta on paljon apua ja ehdottomasti tällaisen itsellenikin hommaisin jos mahdollista, mutta köyhänä miehenä ensisijaiset intressit on jossain muualla kuin automaattisessa imuroijassa.

Mutta mikä on sinun laitasi? Riittääkö tämän siivoustulos sinulle ja oletko valmis maksamaan siitä näin paljon? Vai jatkatko mieluummin selkä hiessä ja hammasta purren perusimurin käyttöä?

Jos sinä olet hankkinut jonkin robotti-imurin, kuulisin mielelläni kokemuksiasi kommenteissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *