Automaattisella taustakuvanvaihtajalla ilmett typydlle

img
Mar
26

Työpöydän taustakuvan vaihtaminen on todennäköisesti yksi ensimmäisistä oppimistasi tietokoneen ulkoasuun vaikuttavista asetuksista. Taustalla näkyvä kuva kaappaa hyvin helposti kaiken huomion, joten ei ole ihme että käyttäjät haluavat panostaa kunnolla tietokoneensa taustanäkymään. Kaunistakaan maisemaa ei kuitenkaan katsele ikuisesti, joten ilmettä on syytä vaihtaa säännöllisesti.

Windowsissa on ollut Seiskasta lähtien mahdollisuus kierrättää taustakuvia ennalta määritetystä kirjastosta. Tämäkään ei kuitenkaan ratkaise sitä ongelmaa, että ne halutut kuvat on ensin ladattava koneelle ja määritettävä aina erikseen. Entä jos työpöydän taustakuvan saisi vaihtumaan automaattisesti tietyn väliajoin ja käytettävät kuvatkin olisivat aina uunituoreita pilvestä?

Aika makeeta. Nyt kerron miten se onnistuu.

Hetkinen! Tämähän on jo Windows 10:ssa?

Olet oikeassa. Seiskasta lähtien Windowsin ulkoasuasetuksiin on kuulunut mahdollisuus vaihtaa työpöydän taustakuvaa automaattisesti ennaltamääritetyin väliajoin. Tämä on edistystä, mutta kuvat on kuitenkin edelleen itse valittava. Käyttäjän vastuulle jää myös uusien taustakuvien lataaminen, sillä valmiina olevat taustat eivät varmasti miellytä pitkään.

Vaikka Windowsin sisäänrakennettu karusellimainen taustakuvajärjestelmä onkin hyvin hyödyllinen, se ei itsessään miellytä yhtään vaativampaa käyttäjää. On nimittäin miltein yhtä nopeaa etsiä verkosta uusia taustakuvia ja asettaa ne välittömästi työpöydän taustalle, kuin ladata kuvat ensin koneelle ja vielä tämän jälkeen rastia ne erikseen käyttöön ohjauspaneelista.

Erilliset apuohjelmat ratkaisevat tämän ongelman, sillä ne hoitavat taustakuvan automaattisen vaihtamisen ohella myös uusien kuvien latauksen, kierrätyksen ja käyttöönoton kuin myös tarjoavat enemmän vaihtoehtoja räätälöidä ohjelman toimintaa mieleisekseen.

Automatisoitu tekniikka jättää enemmän aikaa itse työskentelylle

Arkemme alkaa olemaan usein jo sen verran hektistä, että sitä jo mielellään jättää kaiken vaan mahdollisen tekoälyn hoidettavaksi. Oli kyse sitten tietokoneen päivityksistä tai vaikkapa sisällön jakamisesta sosiaaliseen mediaan, on paljon vaivattomampaa kun voi vain itse keskittyä varsinaiseen työskentelyyn ja antaa automatiikan huolehtia lopusta. Miksi työpöydän ulkoasu olisi eri asia?

Lähdin itse metsästämään näitä wallpaper changer -ohjelmia juuri siinä toivossa, että säästyisin itse jatkossa tältä jatkuvalta taustakuvien kanssa leikkimiseltä. Minulle on tärkeää että työpöytä on tyylikäs sekä aina järjestyksessä ja että se ikäänkuin houkuttelisi istahtamaan työtuoliin. Halusin että näkymä on aina raikas, mutta olin liian laiska etsimään jatkuvasti uusia kuvia – saati lataamaan niitä itse koneelle.

Googlettelin aikani ja löysin kuin löysinkin runsaasti tehtävään sopivia ohjelmia, joista valitsin parhaat alle. Itsekin käyttämäni ohjelma löytyy myös tästä listasta.

Kokeile esimerkiksi näitä

Alla olevasta listasta löydät kaksitoista (12) ehkä parasta saatavilla olevaa ohjelmaa pitämään työpöydän aina raikkaana. Luettelossa on sekä Windows-, OS X- että Linux-ohjelmia.

John’s Background Switcher

John’s Background Switcher voit käyttää myös valokuvista muodostamaansa kollaasia taustakuvana

Jos etsit parasta saatavilla olevaa ohjelmaa taustakuvien hallintaan ja vielä ilman hintalappua, älä katso kauemmas. Aina kun keskustelu menee työpöydän taustakuviin ja muokattavuuteen, tätä ohjelmaa ollaan ensimmäisenä suosittelemassa. John’s Background Switcher tarjoaa tonneittain vaihtoehtoja ja huomattavasti runsaammat ominaisuudet kuin Windowsin oma työkalu.

John’s Background Switcherilla onnistuu automaattisesti tapahtuva aikaan pohjaava taustakuvan vaihtaminen, se tukee sekä paikallisia kuvatiedostoja että verkkopalveluita kuten Flickr, Facebook, Vladstudio, Smugmug, Picasa, Google kuvahaku ja RSS-syötteet. Kuvista voi muodostaa myös kollaaseja, joita sitten käyttää leikekirjan tavoin taustakuvana. Pystyt myös määrittämään asetuksia, kuten millä tavalla valittuja kuvia työpöydällä kierrätetään ja vaihdetaanko kuvia myös akkuvirralla vai kenties kun kone on käyttämättömänä. Ohjelmalla voi myös vaihtaa Windowsin kirjautumisikkunan taustakuvan!

John’s Background Switcher on saatavilla Windowsille ja Macille.

DisplayFusion

DisplayFusion on täydellinen kumppani multi-monitor järjestelmäkokoonpanoille

DisplayFusion on suunnattu heille, joilla on tietokoneessaan useampi monitori. Se helpottaa työskentelyä mm. lisäämällä tehtäväpalkin kaikille näytöillesi sekä tallentamalla useita asetuskokoonpanoja eri resoluutioille, virkistystaajuuksille ja värisyvyyksille. Se tukee edellisen tavoin verkkoresursseja taustakuville ja tarjoaa useita erilaisia keinoja järjestellä näkymää mieleiseksesi. Voit jopa käyttää puhelintasi tai tablettiasi näyttösi kauko-ohjaimena!

DisplayFusion tarjoaa pitkälti samat toiminnot kuin John’s Background Switcher, mutta on suunniteltu nimenomaan useamman näytön järjestelmille. Peruskäyttäjä tuntee olonsa todennäköisesti kotoisammaksi Johnin kanssa, mutta tehokäyttäjä osaa varmasti hyödyntää tämänkin ohjelman mahdollisuuksia.

DisplayFusion tarjoaa sekä Free- että Pro-lisenssit, mutta useimmat toiminnot ovat käytettävissä vain Pron alla. Hinnat lähtevät 25 dollarista.

DisplayFusion on saatavilla Windowsille.

Wallpaper Juggler

Kuten kuvasta näkyy, Wallpaper Juggler on varsin yksinkertainen ohjelma

Wallpaper Juggler ei ole yhtä monipuolinen ohjelma kuin edelliset, mutta tekee kuitenkin mitä lupaa. Juggler on suunniteltu Windowsille ja käyttää Microsoft .Net Frameworkia toimiakseen. Ohjelma lataa taustakuvia InterfaceLIFT ja WallpaperStock -palveluista ja vaihtaa niitä säännöllisesti.

Ohjelma toimii taustalla ja se kiinnittyy järjestelmäkuvakkeisiin. Se voidaan määrittää käynnistymään tietokoneen kanssa automaattisesti, laittaa etsimään sopivia taustakuvia eri kansioista ja ohjelmoida vaihtamaan taustakuvaa halutun väliajoin – aina minuutista 500 tuntiin.

Siinä kaikki. Varsin simppeli ohjelma, joka tekee minkä pitää eikä mitään muuta. Jos haet yksinkertaista ohjelmaa vain tähän yhteen käyttötarkoitukseen, Wallpaper Juggler on katsastamisen arvoinen. Se ei kuitenkaan pärjää esimerkiksi John’s Background Switcherille mitä tulee ominaisuuksiin ja kustomointivalintoihin.

Wallpaper Juggler on saatavilla vain Windowsille ja vaatii .Net Framework 3.5 toimiakseen. Voit ladata sen Microsoftin sivuilta.

BioniX Desktop Wallpaper Changer

BioniX Desktop Wallpaper Changer voi halutessasi tilapäisesti piilottaa kaikki avoimet ikkunat ja palkit, tehden näytöstäsi todellisen sisustuselementin

BioniX Desktop Wallpaper Changer tarjoaa yli 250 ominaisuutta työpöydän taustakuvien hallinnointiin. Voit luoda sillä esimerkiksi teemallisia soittolistoja, suodattaa ei-toivottuja kuvia ja järjestää taustakuvia niiden nimen, koon, resoluution ja arvostelujen perusteella. Ohjelma tarjoaa myös perustyökalut taustakuvien kevyeen muokkaukseen. Uusia kuvia voi lisätä toistolistoille helposti ”vedä ja pudota” -menetelmällä.

BioniX tarjoaa myös paljon omaa. Sen voi esimerkiksi määrittää seuraamaan jotain tiettyä kansiota ja automaattisesti tuomaan kaikki siihen lisättävät kuvatiedostot toistolistalle. Tämä on erittäin kätevää, jos esimerkiksi lataat kerralla kokonaisia paketteja taustakuvia – siirrät ne vain tähän hakemistoon ja siirtyvät automaattisesti ohjelman käyttöön. Toinen erityinen ominaisuus on päivä/yö -tila, jossa taustakuvan voi määrittää vaihtuvaksi vuorokaudenajan mukaan. Eli siis tyyliin aamulla auringonnousu, illalla täysikuu – näin esimerkiksi.

Ominaisuudet eivät suinkaan lopu tähän. BioniX voi tarvittaessa myös esimerkiksi piilottaa kaikki avoimet valikot ja ikkunat, jolloin työpöydällesi jää ikäänkuin kaunis taulu nähtäväksi. Ohjelma tukee myös erittäin nopeita vaihtoaikoja, jopa sekunnin välein vaihtuvat taustakuvat ovat tuettuja. Ohjelma osaa hyödyntää myös useampaa monitoria, vaikkei tarjoakaan tähän käyttötarkoitukseen niin paljon säädettävää kuin DisplayFusion. Kaikista näistä ominaisuuksistaan huolimatta, BioniX Desktop Wallpaper Changer tarvitsee vain 4-5MB RAM-muistia, eli se toimii loistavasti myös vanhemmilla tietokoneilla.

Kirsikkana kakun päällä ohjelma osaa ladata taustakuvia myös suoraan Flickr-palvelusta, jossa on saatavilla miljoonia korketasoisia kuvia mm. ammattikuvaajilta.

BioniX Desktop Wallpaper Changer on ollut saatavilla jo vuodesta 1999, tehden siitä yhden tämän alan vanhimmista ohjelmista. Kaverit ovat edelleen ajanhermolla, sillä ohjelma tukee järjestelmiä aina Windows 11:in saakka.

Bing Desktop Program

Bingin parhaina puolina on pidetty sen päivittäin vaihtuvaa ulkoasua

Jos olet Bing-hakukoneen taustakuvien fani, Bing Desktop Program voi halutessasi synkronoida palvelussa päivittäin vaihtuvat taustakuvat myös suoraan työpöydällesi. Tämän lisäksi se myös lisää Bing-hakukoneen ja uutisotsikot käytettäväksi suoraan työpöydältäsi.

Mikäli käytät mieluummin Googlea, haluat ehkä miettiä jotain toista ratkaisua. Moni myös tänäpäivänä karttaa tällaisia lisäosia suoraan koneelle asentavia ohjelmia, mutta mikäli pidät Microsoftin tuotteista – ei tämä välttämättä ole ongelma.

Ominaisuus ei ole vielä käytettävissä Suomessa, mutta Microsoftin panostuksen maahamme perusteella sen voidaan olettavan tulevan käyttöön myös täällä piakkoin.

Lienee sanomattakin selvää, että tämä on vain Windows-tuote?

Wally

Wally osaa hakea taustakuvia melkeinpä mistä tahansa – ja kaikilla alustoilla!

Wally on alustariippumaton ohjelma, joka kykenee perinteiseen taustakuvien kierrätykseen paikallisista kansioista kuin myös verkkopalveluista. Jos sinulla on runsaasti taustakuvia jo valmiiksi, osoita Wallylle vain niiden sijainti levyllä sekä vaihtonopeus ja olet valmis. Mikäli olet laiska kuten minä, Wally tarjoaa myös mahdollisuuden tuoda taustakuvia palveluista kuten Bing, SmugMug, Picasa, Buzznet, Photobucket, Pike, Panoramio, Yahoo! ja Flickr.

Wallyllä voi myös määrittää useita asetuksia kuten EXIF dataan (mm. nykykameroiden käyttämä formaatti tallentaa kuvaan liittyvää tietoa) -pohjautuvan taustakuvien kierrätyksen, mahdollisuuden rajata käytettävät kuvat vain niihin, jotka ovat resoluutioltaan vähintään oman näyttösi kokoisia, väliajan taustakuvien vaihdolle sekä sen, miten ne työpöydälle asetellaan.

Wallyn vahvuus on eittämättä sen toimivuus kaikilla kolmella pääalustalla: Windowsilla, Macilla ja Linuxilla. Tämä mahdollistaa saman tutun ohjelman käytön ympäristössä kuin ympäristössä. Etenkin Linux-järjestelmiä ajatellen, Wally on oiva valinta, mutta mikään ei estä käyttämästä sitä myös PC:llä ja Applen tietokoneilla.

Wallpaper Wizard

Wallpaper Wizard yhdistää helppokäyttöisyyden äärimmäisen monipuoliseen ja korkealaatuiseen taustakuvavalikoimaan

Wallpaper Wizard on tällä hetkellä ehkä paras Macille saatavana oleva ohjelma työpöydän tuunaukseen. Ohjelma käyttää omia yksityisiä lähteitään hakeakseen tuhansittain erilaisia korkealaatuisia taustakuvia, joista käyttäjä voi valita mieleisensä esimerkiksi aiheen teeman tai tagin mukaan. Napsauta vaan haluamasi kuvakokoelmat käyttöön ja olet valmis – Wallpaper Wizard huolehtii lopusta. Wallpaper Wizard tukee Mac-ohjelmana myös hyvin korkealaatuisia resoluutioita aina 27 tuuman iMacista Macbook Pron Retina-näyttöihin.

Ohjelma on erittäin helppokäyttöinen eikä käyttäjälle jää oikeastaan mitään muuta tehtävää kuin valita itseään parhaiten miellyttävät kuvateemat ja asettaa haluttu aikaväli taustakuvan vaihdolle. Mac-tietokoneitakin kun on hyvin eri lähtöön, niin ohjelma osaa myös automaattisesti ladata aina parhaiten koneesi resoluutiolle sopivan kuvakoon.

Wallpaper Wizard on suunniteltu Mac-käyttäjille ja on ladattavissa Mac App Storesta 9,99 euron hintaan. Ohjelmasta on myös saatavilla ilmainen Lite-versio, jossa saatavilla olevien taustakuvien määrä on rajoitettu ennalta valittuun sataan kappaleeseen – maksullinen versio tarjoaa puolestaan rajoittamattoman pääsyn palvelun kaikkiin kymmeniin tuhansiin korkealaatuisiin kuviin.

Ihastuin tämän ohjelman kätevyyteen ensisilmäyksellä ja päätinkin ostaa sen lähes samantein käyttööni.

Kuvva

Kuvva tuo ammattilaisten kuvat suoraan työpöydällesi

Kuvva on toinen Mac-ohjelma vaihtuville taustakuville. Idea on hyvin samantapainen kuin Wallpaper Wizardissa: ohjelma hakee käyttämänsä kuvat pilvestä ja vaihtaa niitä säännöllisesti. Kuvvan katalogin kaikki kuvat ovat ammattikuvaajien, -graafikoiden ja -suunnittelijoiden käsialaa, joten voimme odottaa hyvin korkeaa laatua. Kuvva tarjoaakin työpöydälle uutta ilmettä viikon jokaiselle päivälle.

Wallpaper Wizardin tapaan myös Kuvva on äärimmäisen helppokäyttöinen, eikä siinä oikeastaan ole mitään määritettävää asennuksen jälkeen. Halutessasi toki voit skipata tai palata aiempaan kuvaan – samaten myös jäädyttää nykyisen taustan työpöydällesi, jos vastaan tulee jonkin äärimmäisen upea tekele. Mutta, siinäpä melkein kaikki.

Kuvvalla uskotaan yksinkertaisuuteen ja se näkyy myös hinnassa. Ohjelma on saatavilla Mac App Storesta 4,99 euron hintaan.

Variety

Variety on ehkä paras keino saada vaihtuvat taustakuvat Linux-työpöydille

Variety on avoimen lähdekoodin taustakuvia vaihtava ohjelma Linux-alustoille. Se osaa käyttää taustakuvina sekä paikallisia kuvatiedostoja että hakea tuoreita kuvia monista eri verkkolähteistä, kuten Flickr, Wallbase.cc, World sunlight map (reaaliaikainen taustakuva, joka vaihtuu päivän kuluessa), Wallpapers.net, NASA Astronomy Picture of the Day, Desktoppr.co kuten myös RSS-syötteet – Picasa, SmugMug, deviantART, InterfaceLIFT jne.. Voit määrittää itse väliajan taustakuvan vaihdoille sekä erotella ohjelman tarjoamilla suodattimilla helposti korkealaatuiset kuvat roskasta. Variety osaa myös näyttää työpöydällä viisaita ja hauskoja, legendaarisia lausahduksia ja myös tyylikkään digitaalisen kellon.

Variety on suunniteltu ennenkaikkea Ubuntulle, mutta se toimii hyvin myös kaikissa muissa Ubuntu-pohjaisissa variaatioissa, kuten Linux Mint, Xubuntu ja Lubuntu mutta myös monissa muissa Linux-distribuutioissa – kuten Arch, Fedora ja Debian.

Variety on saatavissa useimmissa jakeluissa suoraan pakettienhallinnan kautta ja esimerkiksi Ubuntun sovellusvalikoimasta.

Webilder

Webilderin avulla myös jo ladattujen kuvien hallinnointi on helppoa. Simppelistä näkymästä näet helposti kokoelmasi ja myös helposti poistat tarpeettomat kuvat.

Webilder tarjoaa pitkälti samat ominaisuudet kuin Variety. Sen avulla voit määrittää taustakuvan vaihtumaan automaattisesti halutun väliajoin ja se osaa myös ladata kuvia suoraan Flickristä ja WebShotista (jälkimmäinen vaatii maksullisen tilin).

Kun lataa Flickristä, voit joko määrittää haluamasi tagin jonka pohjalta Webilder lataa uusia kuvia tai puolestaan vain ladata päivän mielenkiintoisimman kuvan. Webilder tarjoaa myös oman kanavansa kuvavinkeille, josta jokainen voi helposti tarkastaa mitä toiset lataavat Webilderillä ja lisätä heidän taginsa ohjelmaan.

Webilderissä on myös kätevä kuvaselain, jonka avulla voit esikatsella kuvia täydessä koossaan ennen niiden asettamista taustakuviksi.

Webilder on saatavilla Linuxille, ennenkaikkea Ubuntulle.

Wallpapoz

Siinä missä Wallpapoz häviää ominaisuuksissa Varietylle ja Webilderille, se voittaa ne erillisten työtilojen säädöissä

Wallpapozin vahvuus on sen kyky asettaa erilliset taustakuvat eri työtiloille. UNIX-/Linux-järjestelmissähän on jo vuosia käytetty virtuaalityöpöytiä, joiden avulla pienelläkin näytöllä työskentely on ollut jouhevampaa koska ikkunat on voinut jakaa eri työtiloihin vaikka niiden teeman mukaan – koti, työ, huvi jne.. Wallpapozin avulla on helppo hakea erilaista tunnelmaa eri tilanteeseen. Voit vaikka määrittää työlle mahdollisimman motivoivan taustakuvan kun taas viihde-puolelle jotain mikä sanoo enemmänrentoudu.

Eri tunnelman luovilla työtiloilla on tarkoitus vaikuttaa yleiseen mielentilaan. En tiedä toimiiko juuri sinulla, mutta käy minusta ihan järkeen.

Wallpapoz on saatavilla Linuxille ja toimii useimpien eri distrojen kanssa jotka käyttävät GNOME-työympäristöä.

Desktoppr

Desktoppr on ehkä paras paikka etsiä korkealaatuisia kuvia työpöydälle

Desktoppr ei ole varsinainen ohjelma vaan edistyksellinen hakukone tyylikkäille taustakuville. Voit esimerkiksi käyttää tätä lähteenäsi kauniille kuville, jotka sitten lataat käyttämästi ohjelman kansioon käytettäväksi. Liittämällä Dropbox tilisi Desktoppr:än, voit synkronoida helposti kaiken haluamasi sisällön suoraan konellesi.

Desktoppr:n valikoimissa on vain parhaita ja korkealaatuisia taustakuvia ja nopealla vilkaisulla sisältö vaikuttaa jopa paremmalta kuin yleisimmissä taustakuvien latauspalveluissa.

Palvelun käyttö edellyttää rekisteröitymistä, joka on ilmaista ja vie vain hetken.

Tyyliä pienellä vaivalla

Automaattisesti taustakuvia vaihtavat ohjelmat ovat käteviä heille, jotka arvostavat tyyliä työpöydällään mutta ovat joko liian laiskoja tai kiireisiä vaihtamaan ulkoasuaan itse. Netti on pullollaan hienoja kuvia käytettäväksi taustakuvana, mutta eikö olisi hienoa jos joku lataisi ja kierrättäisi niitä puolestasi?

Nämä ohjelmat ovat juuri tätä varten. Ne hoitavat jälleen yhden tehtävän itsenäisesti, mihin ennen tuhlattiin kallisarvoista vapaa- tai työaikaa.

Arvostit tietokoneellasi sitten maisemakuvia, eläimiä, muistoja perheenjäsenistäsi tai muuta silmäniloa, nämä ohjelmat suoriutuvat näistä kaikista haasteista.

Todennäköisesti nämä auttavat sinuakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *