Ansmannin PowerBank lataa mobiililaitteesi mys menossa

img
Jan
24

Älylaitteiden suorituskyky on viime vuosien aikana suorastaan moninkertaistanut ja näyttökokokin on kasvanut useamman tuuman ylöspäin. Tämä tietysti luo niille enemmän käyttömahdollisuuksia ja toisaalta myös vähemmän odottelua, mutta tapahtuu valitettavasti akkukeston kustannuksella. Vaikka akkutekniikkakin on ajan saatossa kehittynyt ja silläkin saralla etsitään jatkuvasti uusia innovatiivioita, aivan se ei kuitenkaan ole pysynyt kehityksen tahdissa.

Onneksi ei kuitenkaan tarvitse jäädä verkkovirran ääreen istumaan, sillä esiladattua lisävirtaa on myös mahdollista kantaa mukana. Kirjoittelin jo aiemman näistä kannettavista virtalähteistä, joiden sekä käyttö että valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti älylaitteiden yleistyessä. Nyt minulla on myös omaa kokemusta tällaisesta ratkaisusta, joten emme ole enää pelkän mututiedon varassa.

Sain Ansmannin 5200mAh PowerBankin kokeiltavaksi iPhone 6+ laitteeni kanssa. Yhteistyö laitteiden välillä oli varsin saumatonta ja virtalähde tarjoilikin arvokasta lisäkäyttöaikaa silloin kun sitä eniten tarvitsi.

Kuljeta omaa generaattoria taskussa

Kun puhutaan kannettavista virtalähteistä (tai virtapankeista, kuten tavataan sanoa), on laitteen pieni koko kerrankin yhtä ratkaisevassa asemassa kuin itse tuotteen laatukin. Yleensä ottaen tietotekniikassa ja viihde-elektroniikassa laitteen koko ja ulkonäkö ovat aivan toissijaisia asioita itse käyttötarkoituksen rinnalla, mutta tässä tuoteryhmässä ne ovat – harvinaista kyllä, samalla linjalla. Kukaan ei nimittäin halua rajoittaa jo muuten äärimmäisen ohuiden ja keveiden laitteiden mobiiliutta. Varavirtalähteen on kuljettava aina mukana siinä missä itse laitteenkin.

Ansmann PowerBank 5.2 ei ehkä ole yhtä ohut kuin nykyiset älypuhelimet, mutta käteen se mahtuu taatusti!

Ansmann PowerBank 5.2:n tapauksessa ainakaan koko ei estä mukana kuljettamista. Tämä pienikokoinen palikka mahtuu nimittäin vaikka bermudoiden reisitaskuun festareille tai kaiken muun hilpehöörin sekaan olkalaukkuun arkikäyttöäkin ajatellen.

Laitteen mitat eivät ole aivan nykyisten kosketusnäytöllisten laitteiden veroiset, mutta niin kauan kun virtalähde mahtuu kämmenen sisään – olen ainakin minä tyytyväinen.

Esiladattua virtaa helposti mukaan

PowerBank 5.2 on oiva apuväline paikkoihin ja tilanteisiin, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla. Jokainenhan meistä tietää ettei älylaitteen laturia voi jättää kotiin jos visiitti kestää päivänkin tai kaksi. Ottaen vielä huomioon miten innokkaita puhelimen räplääjiä me suomalaiset nykyään olemme, tuo päivänkin akkukesto voi olla jo haasteellista saavuttaa.

Mobiililaitteita voi ladata joko mukana toimitetulla USB-MicroUSB -kaapelilla tai laitteen omalla kaapelilla (kuten kuvassa Apple Lighting-USB)

Ansmannin virtapankki astuu tällöin kuvaan. Virtalähde on helppo ladata täyteen esimerkiksi ennen matkaa ja käyttää sitten tätä esiladattua generaattoria pitämään älylaitteen liekki elossa. Olin mm. nyt juhannuksena muutaman päivän poissa kotoani ja tämä Ansmann kulki laukussa mukana. En tarvinnut koko torstai-lauantai välillä wattiakaan verkkovirtaa, vaikka sitäkin toki olisi ollut ainakin yöaikaan saatavilla. Täydellä virtapankin latauksella sain iPhone 8 Plussani kerran täyteen ja toisellakin latauksella vielä 80% mittariin.

Ei ollenkaan huono suoritus.

Helppo ladata ja purkaa aina uudelleen

Ansmann PowerBank 5.2 on helppo ladata ja purkaa aina uudelleen. Lataaminen tapahtuu joko tietokoneen USB-portin tai vastaavan laitteen kautta tai käyttämällä esimerkiksi älylaitteesi omaa laturia. Mukana toimitettavalla USB to MicroUSB -kaapelilla itse virtapankki saa virtaa tietokoneelta/laturilta, mutta myös mobiililaitteiden lataaminen on mahdollista vain kääntämällä kaapelin päät toisin päin (kaksitoimisuus). Ansmannissa on kätevät LED-valot, jotka ilmaisevat kulloisenkin käytettävissä olevan kapasiteetin.

Virtapankki voidaan ladata joko USB-portista esimerkiksi tietokoneella tai käyttämällä älylaitteen omaa laturia

Täyteen lataukseen tyhjästä kestää noin 3-5 tuntia. Se on ymmärrettävää, onhan kapasiteettikin luokkaa 5200mAh eli huomattavasti enemmän kuin mitä esimerkiksi yksikään älypuhelin pitää sisällään. Odottavan aika on kuitenkin pitkä, joten jos on tiedossa että laitteelle on pian käyttöä – voi sen laittaa esimerkiksi yöksi latautumaan. Ansmannissa on mm. ylilataussuoja, joten ylilataamisesta ei ole pelkoa.

Yleisesti myös suositellaan käytettäväksi verkkovirtaa laitteiden kuten PowerBank 5.2 lataukseen sillä se on useimmiten huomattavasti nopeampi keino ladata laite kuin varsin rajallisella tehonannolla varustettu tietokoneen USB-portti.

Älylaitteen lataaminen PowerBankilla tapahtuu puolestaan kytkemällä se mobiililaitteesi mukana toimitetulla kaapelilla virtapankkiin ja painamalla laitteen vasemmassa kyljessä olevaa painiketta. Lataus alkaa automaattisesti ja jatkuu kunnes älylaite on täyteen ladattu, kaapeli irroitettu tai kaikki virtalähteen virta käytetty. Laite sammuu automaattisesti kun mitään latausta ei suoriteta.

Kapasiteetti riittää jopa kahteen täyteen lataukseen

Tämä PowerBank 5.2 versio kykenee pitämään sisällään numeroiden mukaisesti 5200mAh varavirtaa, käytettäväksi kaikkien kannettavien USB-laitteiden lataukseen. Esimerkiksi älypuhelinten tyypilliset akkukoot ovat luokkaa 2000-3000mAh, joten lyhyelläkin matikalla laskettuna tämä tarkoittaa parhaimmillaan noin kahta täyttä latausta. Harvemmin puhelimen akkua kuitenkaan annetaan mennä täysin nollaan vaan sen lataaminen aloitetaan jo hyvissä ajoin, joten latauskertoja voi olla useampikin käyttötavasta riippuen.

INPUT ottaa virtaa vastaan ja OUTPUT purkaa sitä älylaitteeseen. Sama mukana tullut kaapeli käy siis sekä lataukseen että purkamiseen, kunhan vain kääntää sen toisin päin!

Sen sijaan tablettien akut ovat usein huomattavasti tätä suurempia, yleensä vasta alkaen 4000-5000mAh, joten niiden lataukseen voi ennemmin suositella isompaa Ansmannia. PowerBank 10.4 versio pitää sisällään huimat 10 400 mAh varavirtaa, joten sillä lataa isompiakin laitteita usemman kerran ongelmitta. Suurempi kapasiteetti tulee tietysti suuremmalla virtalähteen koolla, no mutta – kaikkea ei voi saada!

Pienet älylaitteet voi sen sijaan ladata myös PowerBank 2.6 versiolla, jonka kapasiteetti riittää sopivasti juuri siihen yhteen korkeintaan keskikokoisen älypuhelimen lataukseen.

Kaikissa kolmessa versiossa on muuten samat ominaisuudet, ainoastaan kapasiteetti on eri. Käyttäjälle jää siis tehtäväksi vain valita itselleen sopivin koko ja tämän jälkeen vain käyttää laitetta.

Tekee mitä lupaa

Kannettavan virtalähteen tai virtapankin ainoa tehtävä on tarjota nykyaikaisille mobiililaitteille lisävirtaa silloin, kun verkkovirran käyttäminen ei ole mahdollista. Siksipä tärkeintä näissä kapistuksissa on ennen kaikkea helppo lataaminen ja purkaminen, varauksen säilyminen sekä riittävä kapasiteetti. Nämä ovat ne pääominaisuudet joiden on oltava kunnossa laitteen ollakseen hyvä. Kaikki muu on ylimääräistä ja tietysti plussaa, mutta niillä ei voi kompensoida mikäli perusominaisuudet mättävät.

Kätevät LED-merkkivalot ilmaisevat kulloisenkin varauksen määrän. Varauksen tilan voi tarkistaa painamalla laitteen ainoaa painiketta. Samasta painikkeesta voi käynnistää myös latauksen/purun, mikäli Ansmann PowerBank 5.2 ei jostain syystä automaattisesti tunnistanut liitettyä laitetta.

Tämä Ansmann teki minkä lupasi. Muutaman viikon aikana käytin virtapankkia sekä puhelimeni täysiin yöllisiin latauksiin, lyhyisiin pikalatauksiin että myös pitämään laitteen hengissä mm. elokuvia streematessa kun virtaa ei ollut enää paljon jäljellä. Aina oli aamulla täyteen ladattu laite käyttövalmiina ja Ansmann myös hyvin esti laitteen sammumisen elokuvan katselun aikana. Kapasiteettikin on sitä mitä luvataan, eikä arvoja ole tuulesta temmattu kuten mitä on joskus nähnyt.

Hyvin myös uskalsi jättää virtapankin latautumaan kun lähti itse jonnekin useaksi tunniksi pois ja taas kotiin tullessa pystyi toteamaan sen olevan jälleen valmis uusiin seikkailuihin.

Minulla ei ainakaan ole mitään pahaa sanomista. Laite toimitetaan jo alunperinkin täyteen ladattuna, joten se on heti käyttövalmis. Jos jotain pitää väkisin kaivella niin virtapankki voisi ehkä olla aavistuksen ohuempi ja kasvaa mieluummin pituutta vaikkapa leveyssuunnassa. Tällöin se olisi lähempänä sitä samaa littana-tasoa kuin nykyiset älylaitteet.

Mutta itse toiminnassa, ei mitään valittamista. Ja se on ainoa asia mikä merkitsee.

Lyhyesti

Ansmann PowerBank 5.2         ★★★★★

Laadukkaan oloinen virtapankki, jonka varaus riittää tarvittaessa useampaankin lataukseen

Hinta: 43,95 €

Hyvää

  • Laadukas ja luotettava virtalähde, joka tekee minkä lupaa
  • 5200mAh kapasiteetti riittää parhaimmillaan jopa kahteen täyteen lataukseen ja tarjoaa tableteillekin arvokasta lisävirtaa kun tarve on suuri
  • Laitetta voi ladata joko USB-virralla esimerkiksi tietokoneeseen kytkettynä tai käyttämällä älylaitteen omaa laturia (molempiin käyttötarkoituksiin soveltuva kaapeli mukana)
  • Kätevä LED-valoilmaisin ilmoittaa varauksen sen hetkisen määrän sekä ladatessa että purkautuessa
  • Soveltuu kaikkien älypuhelinten, tablettien ja muiden lataukseen, jotka ladataan joko USB:n avulla tai esimerkiksi Applen Thunderbolt/Lighting kaapeleilla
  • Virtalähteessä ylilataussuoja, ylipurkautumissuoja sekä oikosulkusuojaus
  • Pienikokoinen PowerBank kulkee helposti mukana joko taskussa tai laukussa
  • Erinomainen kaveri mukaan vaikkapa reissuun, yökylään tai eräretkelle

Huonoa

  • Aavistuksen paksu
  • PowerBank ei ylläpidä täyttä varausta samaan tapaan kuin verkkovirtalaturit. Tämä näkyy mm. siinä että älylaitteen varaus tulee nopeammin 100%:sta alas. Toisaalta tämä kuluttaisi kannettavan akun loppuun paljon nopeammin.
  • Sekä PowerBank että ladattava laite kuumuvat hieman (normaalia enemmän?) latauksen aikana, joka voi tehdä älylaitteen käyttämisestä ei-niin-mieluisaa virtaa syötettäessä
  • 5200mAh kapasiteetti ei ole välttämättä riittävä isoilla akuilla varustettujen laitteiden lataukseen. Ansmannilla on näitä varten myös hieman kalliimpi PowerBank 10.4 (10 400 mAh kapasiteetti).
  • Kärsimättömille PowerBank 5.2:n 3-5 tunnin latausajat voivat olla liikaa (voit vain kuvitella sitä odottelua 10 400 mAh version kanssa)

Loppusanaset

Ansmann PowerBank 5.2 on koko kokonaisuudessaan todella näppärä ja luotettava kannettava virtalähde, jonka ottaa kokonsa puolesta mielellään mukaansa. Laite säilyttää hyvin varauksensa ja on tosi helppo purkaa ja ladata aina uudelleen joko tietokoneella tai älylaitteen omalla laturilla.

Parhaiten virtalähde toimii pienten ja keskikokoisten älypuhelinten kanssa, jotka sillä lataa parhaimmillaan kahdesti täyteen saakka kun taas isompien tablettien lataus saattaa jäädä todennnäköisesti vaillinaiseksi. Niin kuin olen joskus sanonut, suhteutetaan lisälaitehankinnat vastaamaan päälaitteen kokoa ja ominaisuuksia. Silloin ne pelaavat parhaiten yhteen.

Etenkin hintaisekseen erittäin hyvä virtapankki sekä kapasiteettinsa että ominaisuuksiensa puolesta. Simppeli laite joka tekee minkä lupaa. Voiko laitteelta enää muuta vaatiakaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *