Suomalainen uusii tietokoneensa keskimäärin 4-5 vuoden välein, jotkut paljon tiheämminkin. Yleensä kone kyllä näiden vuosien jälkeen edelleen toimii, mutta on käynyt käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen kehittyessä vain niin käsittämättömän hitaaksi ettei sillä työskentelystä tahdo enää tulla yhtikäs mitään. Nykylaitteet uusitaankin mitä ilmeisemmin sen vuoksi, että niistä on ns. aika jättänyt kuin varsinaisen vikaantumisen takia.
Windows on melkoinen resurssisyöppö ja kerää ajan saatossa niin paljon roskaa itseensä että asteittainen hidastuminen on väistämätöntä. Kaikenlisäksi monissa kaupoissa myydään myös varsinkin tarjoushintaan sen verran vanhaa rautaa sisältäviä tietokoneita, että nykyaikaisten järjestelmien suorittaminen niillä on yhtä tuskaa – jo heti paketista otettuna.
Oikeanlaisella käyttöjärjestelmällä tietokoneen käyttöikää voidaan nostaa huomattavasti. Erityisesti pienitehoisiin laitteisiin ja vanhemmille tietokoneille suunniteltu Puppy Linux voi antaa tietokoneellesi lisää monia elinvuosia ja nostaa sen suorituskyvyn parhaimmillaan täysin uuden tietokoneen tasolle.
Kaikki tarpeellinen kevyessä kokonaisuudessa
Puppy Linux on suunniteltu mahdollisimman yksinkertaiseksi ja kevyeksi järjestelmäksi. Tämä näkyy mm. siinä, että siinä käytetään monista suurimmista Linux-jakeluista poiketen JWM-työpöytäympäristöä, joka ollessaan kuitenkin vielä varsin nykyaikainen – ei se ole kuitenkaan visuaalisesti tyylikkäimmästä päästä. Mutta jotta resurssienkulutuksessa voidaan säästää, on graafinen ilme ensimmäinen asia josta leikataan.
Toinen huomioita asia on mukana toimitettavat oheisohjelmat. Selaimena toimii oletuksena Palemoon, sähköposticlienttina Sylpheed. Toimistotöistä vastaa puolestaan LibreOfficea kevyemmät AbiWord ja Gnumeric. GIMP:n sijasta käytetään puolestaan mtPaint-ohjelmaa. Multimediasta vastaa VLC.
Kokoonpano on siis pyritty pitämää mahdollisimman minimalistisena, jotta kaikki tarpeellinen voidaan mahduttaa tietokoneen usein varsin rajalliseen RAM-muistiin. Uusin Tahrpup on toki yhteensopiva Ubuntu 14.04 LTS:n pakettien kanssa, joten tutumpiakin ohjelmia kuten Chrome ja Thunderbird on saatavilla.
Palemoon, Sylpheed ja ApiWord Puppy Linuxissa
Puppyyn on tarkoituksella yritetty valita myös mahdollisimman kevyet oheisohjelmat, jotta voidaan jättää enemmän suorituskykyä itse työskentelylle. Grafiikalla ja toiminnoilla leikkimistä tärkeämpiä asioita on etenkin vähätehoisilla laitteilla löytää ratkaisuja, jotka mahdollistavat kaikkien yleisimpien tietokoneen toimintojen suorittamisen jouhevasti rajallisista resursseista riippumatta.
Puppy Linuxissa siinä on onnistuttu hyvin. Käytit tietokonettasi sitten nettisurffailuun, sähköpostiin, sosiaaliseen mediaan, musiikin kuunteluun, videoiden katseluun, kirjoitteluun, taulukkolaskentaan, ajanhallintaan, valokuviin tai CD/DVD-levyjen polttamiseen, tulet taatusti olemaan tyytyväinen siihen missä ajassa Puppy näistä kaikista asioista suoriutuu.
Mikäli yllä olevat tehtävät käsittävät 95% koko tietokoneen käyttötarkoituksestasi (kuten useimmilla), et tule koskaan tarvitsemaan mitään Puppy Linuxia suurempaa.
Toimii suoraan keskusmuistista – käynnistyy työpöydälle parhaimmillaan 5 sekunnissa
Puppy Linux eroaa siinä yleisimmistä Linux-jakeluista kuten Ubuntu, Linux Mint ja openSUSE, että se on alunperin tarkoitettu yksinomaan ulkoiselta medialta käytettäväksi ja että se toimii kokonaan tietokoneen keskusmuistista. Aivan. Puppyn käynnistyksen yhteydessä koko järjestelmä ladataan RAM-muistiin, joka puolestaan johtaa huomattavasti nopeampiin vasteaikoihin teit sitten koneellasi mitä tahansa. Juuri tämän faktan takia itse asennus on pyritty pitämään mahdollisimman pienikokoisena, koska täysiveriset järjestelmät kuten Windows ja Ubuntu eivät pysty lataamaan jättimäistä sovelluspankkiaan RAM:sta käytettäväksi.
Uudella tietokoneella Puppy Linux on kuin salama. Virtualboxiin asennettu Puppy käynnistyy iMacin raudalla jopa kahdessa-kolmessa sekunnissa ja käyttämälläni miniläppärilläkin käynnistysaika jää 20-30 sekuntiin. Tätä luokkaa se ei ollut Windows 7 Starterin kanssa edes uutena paketista, eikä aiempi Lubuntu-asennuskaan päässyt lähellekään näitä lukemia.
Vaikka ihmiset mieltävätkin Linuxin helposti vaikeaksi, Puppy on nimenomaan kehitetty sillä periaatteella että kuka tahansa pystyisi käyttämään sitä. Asetusten tekeminen valikoiden kautta on hyvin selkeää ja Puppy osaa myös asentaa kaikki yleisimmät ohjelmistot (selaimet, javat, flashit, skypet, dropboxit jne.) vain muutamalla klikkauksella.
Nopeus ei tietenkään jää yksinomaan käynnistykseen. Jokainen tietokoneen käyttäjä tulee varmasti huomaamaan kuinka suuri ero sillä voi olla, kun järjestelmää käytetään RAM-muistista kiintolevyn sijaan. Vain 200-300MB Puppy Linux mahtuu vaivattomasti vaikka CD-levylle tai pienikokoiselle USB-tikulle, tarjoten kuitenkin kaiken tarvittavan päivittäistä käyttöä ajatellen. Tältä muistilta sitten keskusmuistiin ladattuna kaikki sen toiminnot ovat käytettävissä vain silmänräpäyksessä.
Jo 512MB RAM-muistia riittää Puppylle mainiosti sujuvaan käyttöön, 1GB:a voidaan pitää jo loistavana. Näin yleispätevänä ohjeena voisi sanoa, että jos tietokoneesi toimitettiin aikoinaan vähintään Windows XP:llä, se toimii 100x paremmin samalla laitteistolla Puppy Linuxilla.
Käytä ulkoiselta muistilta tai asenna suoraan kiintolevylle
Puppy Linux oli alunperin tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti ulkoiselta muistilta, kuten USB-tikulta. Tämä mahdollisti järjestelmän helpon mukanakuljetuksen ja käyttämisen myös yleisillä päätteillä. Kuitenkin moni käyttäjä halusi asentaa Puppyn pysyvästi tietokoneelleen ja tuntui hölmöltä pitää tikkua tietokoneen kyljessä vain siksi, että järjestelmä voidaan saada siten käyntiin. Siispä tänäpäivänä Puppyn asennus kiintolevylle on yhtä tavanomaista kuin minkä tahansa muunkin Linux-distron.
Mikäli Puppya haluaa käyttää myös jatkossa samalta medialta johon sen asennustiedoston latasi, ei käyttäjän tarvitse oikeastaan tehdä mitään. Puppy kysyy ensimmäisen sammutuksen yhteydessä kaikki tarvittavat tiedot istuntojen tallennuksesta ja muusta ja voit jatkossa käyttää samaa tikkua tai levyä jatkaaksesi siitä mihin viime kerralla jäit. Valitset vain BIOS:sta oikean käynnistyslevyn ja pääset käyttämään järjestelmää myös jatkossa.
Puppy Linux voidaan asentaa lähes mihin tahansa. USB-muistit, kiintolevyt, optiset levyt jne.
Jos Puppyn haluaa kuitenkin asentaa tietokoneelle kiinteästi sen sisäiselle kiintolevylle, voidaan apuana käyttää järjestelmän mukana tulevaa Puppy Universal Installer -ohjelmaa. Tämän valikon kautta voidaan tehdä pysyväisasennuksia joko tietokoneen omille kiintolevyille tai ulkoisille muisteille. Seuraamalla valikon ohjeita pystytään Puppy Linux asentamaan tietokoneen kovalevylle tavallisten järjestelmien tapaan ja käyttämään sitä myös ilman alkuperäistä asennusmediaa.
Puppyn kanssa on vapaus valita. Kunhan olet vain ensin vakuuttunut järjestelmän sopivuudesta käyttöösi, kotikoneelle järkevämpi valinta on ehdottomasti kiintolevyasennus. Jos asennusta haluaa puolestaan kantaa mukana myös ilman omaa tietokonetta, muistitikulle tehtävä asennus on suositeltavaa.
Voi myös palauttaa tiedostoja tai poistaa viruksia PC-tietokoneista
Puppy Linuxista voi olla hyötyä myös silloin, kun tietokone (oma tai kaverin) ei syystä tai toisesta suostu käynnistymään. Syynä voi olla esimerkiksi haittaohjelmatartunta, joka estää Windowsin normaalin käynnistyksen tai ongelma MBR pääkäynnistyslohkossa.
Monien muiden Linux-distrojen tapaan, myös Puppy Linuxia voidaan hyödyntää PC-ongelmien korjaamisessa
Käynnistämällä tietokoneen ulkoiselta muistilta, kuten USB-tikulta, pääset käsiksi Puppy Linuxin työkaluarsenaaliin, jolla onnistuvat niin virusten poisto, käynnistysongelmien selvittely kuin vaikkapa myös vaurioituneiden tiedostojen palautus, joihin ei enää pääse käsiksi normaaleja teitä esimerkiksi resurssienhallinnan avulla.
Puppy Linux ei tarvitse toimiakseen edes välttämättä kiintolevyä. Siksi datan palautus esimerkiksi korruptoituneelta kovalevyltä ei ole Puppylle mikään ongelma.
Koko käyttöjärjestelmä ja datasi kulkee aina mukanasi – vaikka vain muistitikulla
Puppy Linuxia ei tarvitse välttämättä koskaan asentaa yhdellekään tietokoneelle. Ollessaan äärimmäisen pienikokoinen, Puppy mahtuu helposti vaikkapa USB-muistitikulle tai CD-levylle, puhumattakaan DVD-levyistä ja USB-kiintolevyistä. Voit siis ottaa ikioman järjestelmäsi mukanasi minne vain ja käyttää sitä vaikkapa muistitikulta – ilman pelkoa siitä, että henkilökohtaiset tietosi jäisivät lojumaan yleisille päätteille.
Puppy Linux ja tiedostosi voivat kulkea vaikka samalla muistitikulla
Voit myös tallentaa kaiken tarvitsemasi datan samalle siirrettävälle muistille, jonne Puppy on asennettu. Näin voit kantaa vaikka koko digitaalista elämääsi taskussasi tai laukussasi ja voit myös aina tarvittaessa päästä käsiksi kannettavalla muistilla oleviin tiedostoihisi tavalliseen tapaan esimerkiksi Windowsin resurssienhallinnan kautta.
Puppy Linux elää kokonaan tietokoneen keskusmuistissa ja käyttää omaa ulkoista asemaansa tallennukseen , eikä näin ollen tee mitään muutoksia itse tietokoneeseen, jolla sitä hetkellisesti käytetään.
Käyttäminen on siis turvallista sekä omalle yksityisyydellesi että lainattavalle tietokoneelle.
Tee tietokoneestasi taas kuin uusi
Puppy Linux toimii parhaimmillaan jopa kivakautisella 333MHz suorittimella ja vain 64MB keskusmuistia. Suosituksena kuitenkin pidetään 1GHz prosessoria ja 256-512MB RAM määrää. Jos käytössäsi on siis esimerkiksi Windows XP -tietokone, sen resurssit ovat ihanteelliset Puppyn suorittamiseen. Ja tietysti mitä enemmän käytettäviä resursseja on saatavilla, sitä tehokkaammin Puppy voi toimia. Nykyaikaisilla tietokoneilla Puppy Linux voi siis olla suoranainen tykki.
Yhtään kauemmin blogiani seuranneet ehkä muistavatkin, että olen maininnut Puppy Linuxin jo joskus aiemminkin. Halusin ottaa järjestelmän kuitenkin hieman laajemmin käsiteltäväksi, sillä olen itsekin suorastaan hämmästynyt miten älyttömän tehokkaasti pienitehoinenkin tietokone voi sillä toimia.
Asus eeePC 1005P – Intel Atom N450, 1GB RAM, 160GB HD, Intel HD Graphics 3000. Puppy Linuxin avulla miniläppäri on jälleen käytettävä.
Vaihdoin Asuksen miniläppärissä toimineen Lubuntun pois ja asensin tilalle Puppy Linuxin. Eroa on kuin yöllä ja päivällä. Vaikka Lubuntukin on jo äärimmäisen kevyt järjestelmä ja paljon sitä itsekin suosittelen vanhempien tietokoneiden alustaksi, ei se vedä lähellekään vertoja Puppylle. 1,6GHz Intel Atomilla ja 1GB keskusmuistia varustettu netbook oli kieltämättä aika juntturassa Lubuntullakin – puhumattakaan alkuperäisestä Windows 7 Starterista. Aiemmin jo pelkkien verkkosivujen latautumista sai odottaa pahimmillaan kymmeniä sekunteja, Puppyn kanssa vastausajat ovat 1-2 sekunnin luokkaa. Käynnistysaikakin virtanapin painalluksen ja työpöydän ilmaantumisen välillä jää helposti alle 30 sekuntiin.
Järjestelmän suorittaminen kokonaisuudessaan tietokoneen keskusmuistista on salamannopeaa verrattuna siihen, että jokainen komento, ohjelma ja tiedosto pitää ensin hakea raksuttaa levyltä ennen kuin sitä voidaan prosessoida. Ongelmaksi käyttöjärjestelmän keskusmuistiin lataamisessa tulee vain yleensä vastaan RAM-muistin rajallinen käytettävissä oleva määrä. Teoriassa siis niin Windowsista kuin vaikkapa Ubuntustakin olisi mahdollista kehittää täysin keskusmuistissa toimiva versio, mutta ottaen huomioon kuinka monipuolisia ja isokokoisia nykyaikaiset käyttöjärjestelmät yleensä ovat, se vaatisi niin suuret määrät RAM-muistia että todennäköisesti kyseinen ratkaisu olisi peruskuluttajien ulottumattomissa.
Mutta tietysti jos sinulla on varaa hankkia kotikäyttöön kovalevyn kapasiteetin verran RAM:a (1TB), ei muuta kuin laittamaan ehdotusta eteenpäin.
Puppy Linux
Puppy Linux on ilmainen Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, jonka tarkoitus on tehdä tietokoneen käyttämisestä nopeaa ja helppoa. Puppysta on saatavilla useita eri versioita, jotka pohjautuvat joko Ubuntuun, Slackwareen tai Archiin, joten jokainen löytää varmasti mieleisensä. Puppy toimii suoraan tietokoneen keskusmuistista (RAM), joten se vastaa komentoihin häkellyttävän nopeasti verrattuna perinteisiin kiintolevyltä toimiviin käyttöjärjestelmiin.
Puppyn tarkoitus on olla mahdollisimman minimalistinen, mutta tarjota kuitenkin kaikki tarvittavat työkalut tietokoneen päivittäiseen käyttämiseen. Tähän lukeutuvat niin nettiselaaminen, sähköpostin lähettäminen, pikaviestittely, musiikin kuuntelu, videoiden, valokuvien ja elokuvien katselu, toimistotyöskentely, kuvankäsittely, CD/DVD-levyjen poltto kuin audiolevyjen rippauskin.
Jos tuntuu että noissa oli jo enemmän kuin tarpeeksi ja nykyinen tietokoneesi tuntuu Windowsilla hitaalta, voin suositella Puppy Linuxia lämpimästi.