Äänentoiston Design Ja Monihuonejärjestelmät Kotiympäristöön: Mihin Äänentoistosuunnittelijaa Tarvitaan?

img
Jan
10

Suunnittelija pyrkii kokemuksellaan saamaan juuri kyseiseen tilaan parhaan mahdollisen lopputuloksen. Suunnittelija auttaa hahmottamaan äänentoiston ideaa ja tarvittaessa perehdyttää äänentoiston perusasioihin.

Onko Tilan Akustiikalla Merkitystä?

On ja suuri merkitys onkin. Kaikuinen tila tai pahat taajuustoistolliset ongelmat korjataan parantamalla akustiikkaa (vaimennuslevyillä ja akustiikkarakenteella) tai valitsemalla sopivat kaiuttimet. Joissain tapauksissa myös mattojen ja verhojen uudelleen suunnittelulla saadaan lopputulos paremmaksi.

Mitä Kaikkea Suunnittelija Ottaa Huomioon Esim. Olohuoneen Äänentoistolaitteistoa Suunniteltaessa?

Työ alkaa kartoittamalla asiakkaan musiikkimakua ja muita laitteiston valintaan vaikuttavia tekijöitä. Asiakas voi halutessaan tutustua erilaisiin laitteistokokoonpanoihin yrityksemme kuunteluhuoneissa. Seuraavaksi valitaan asiakkaan haluamat toiminnot (eli stereokuunteluun painottuva vai audio-/videolaitteisto).

Sitten tutustutaan tilaan, johon laitteisto halutaan sijoittaa ja tehdään tarvittaessa mittauksia suunnittelun tukemiseksi. Uuden laitteiston käyttö opastetaan asiakkaalle. Myös akustiikkaan paneudutaan ja mahdollisesti esitetään parannusehdotuksia. Kaikista osa-alueista tehdään selkeä tarjous, jossa näkyy laitteistojen hinnat ja hinnat asennettuna. Suunnittelija voi tarvittaessa laatia kokonaisuuden, joka pilkotaan osiksi.

Peruskokoonpanoa voidaan täydentää jälkikäteen.

Onko Hyvä Äänentoisto Ja Hyvä Muotoilu Mahdoton Yhtälö?

Ei ole, tarvitaan hyvää suunnittelua ja laadukkaita tuotteita, jossa design on otettu huomioon tuotteen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Miksi Suuria Kotelokaiuttimia Edelleen Valmistetaan, Kun Nykyään On Pieniäkin Tarjolla?

äänentoisto olisi paras mahdollinen, jos pystyttäisiin tuottamaan koko taajuusalue (=triangelin kilinästä bassorummun jyminään) yhdestä pisteestä. Käytännössä tämä on melko mahdoton tehtävä. Taajuusalueen muodostamiseen tarvitaan erikokoisia elementtejä, jotka tarkasti rajattuna toistavat vain tarkoituksenmukaisen taajuusalueensa. Kun nämä yhdistetään kokonaisuudeksi, syntyy soundi.

Eli tehtävä on erittäin monimutkainen. Ison kotelokaiuttimen idea on siinä, että ääni on pystyakselilla yhtenäinen. Iso kotelo ja laadukkaat elementit saavat tietenkin aikaan myös voimaa ja dynamiikkaa. Eli jos kuvitellaan sinfoniassa sellaista kohtaa, jossa lähes 2 metriä halkaisijaltaan olevia patarumpuja lyödään, ilmaliikkeen toistamiseksi tarvitaan luonnollisesti isoja elementtejä. Pienet nk. satelliittisarjat tekevät päinvastaisen vaikutuksen eli hajottavat ääntä ympäriinsä. Pienikokoisia kaiuttimia mainostetaan joka paikkaan sopivaksi, mutta eri äänialueet soivat eri kohdissa huonetta. Laadukas setti maksaa n. 2000 euroa ja siihen sisältyy 5 kpl satelliittikaiuttimia ja yksi subwoofer-kaiutin.

Miten Monihuonejärjestelmä Toimii?

Laitteisto koostuu päälaitteistosta, joka on yleensä olohuoneessa television yhteydessä. Esim. makuuhuoneessa, pesuhuoneessa, keittiössä ja vaikka ulkona terassilla voi olla laitteistoon liitetyt kaiuttimet. Jokaisessa tilassa on omat vahvistimet tai kaiuttimien valintakytkimet, joilla valitaan ohjelma ja äänenvoimakkuus .

Erityisestä kaukosäätimestä, joka toimii jokaisessa huoneessa, voidaan myös valita ohjelma ja huonekohtainen äänenvoimakkuus. Sama ohjelma kuuluu tasaisesti huoneistossa, jolloin ei olla enää sidottu paikkaan, vaan voidaan seurata esim. televisiota keittiöstä tai kuunnella CD-levyä kylvyssä. Tämän tyyppinen järjestelmä on hyvä suunnitella huoneistoon etukäteen, koska johdotus on tehtävä pisteestä toiseen rakenteisiin upottamalla.

Onko Kaiutinsymmetrialla Vaikutusta?

On, sillä ideaali äänikuva syntyy, kun kaikki laitteiston kaiuttimet ovat samanlaiset tai suunniteltu säteilykuvioltaan samankaltaisiksi eli ne on sijoitettu yhtä etäälle toisistaan ja asetettu symmetrisesti huoneeseen. Lisäksi kaiuttimien ylä-äänielementit on oltava istuttaessa korvan korkeudella.

Saadaanko Hyvä Äänentoisto Hankkimalla Esim. Uudet Kaiuttimet?

Jossain tapauksessa kyllä, ehkä hyvällä onnella. äänentoistolaitteisto on käsitettävä kokonaisuutena, jossa sen jokainen komponentti vaikuttaa lopputulokseen. Yleinen sanonta on, että äänentoistolaitteisto on niin hyvä kuin sen heikoin lenkki.

Mikä Sitten On Äänikuva?

äänikuva on jo äänitysvaiheessa tarkkaan määrätty illuusio, jonka ihminen aistii erilaisten instrumenttien paikallistumisena. Toisin sanoen eri äänet ja instrumentit sijaitsevat sekä korkeus että sivusuunnassa kuvitellussa tasossa. Parhaimmat kaiuttimet pystyvät toistamaan äänen myös syvyyssuunnassa. Esimerkiksi kappaleessa, jossa on yksi laulaja, rumpali, basisti ja kitaristi, kitara on lähes kokonaan vasemmalla. Basisti on vasemmalla, mutta soittaa korokkeen päällä, joten basso on hiukan ylempänä kuin kitaristi. Rummut ovat oikealla ja osa symbaaleista on keskellä äänikuvaa. Laulaja on aivan keskellä ja kuulostaa olevan n. 1.5 m kaiutinlinjan takana. äänikuva levittäytyy koko kaiutinrintaman yli täyttäen käytännössä etuseinän kokonaan.

Elokuvissa käytettään samaa ajatusta, missä äänikuva muuttuu kolmiulotteiseksi, eli äänikuvan osia on myös istumatason takana.

Onko Kuuntelutilan Koolla Merkitystä?

Jokaiseen huoneeseen saadaan suunnittelulla hyvä ääni. On vain otettava tilan vaatimukset huomioon eli äänikuvan koko vain pienenee tai kasvaa. Suureen huoneeseen saadaan mahtumaan aaltopituudeltaan matalampia taajuuksia. Toisin sanoen, jos äänitteessä on n. 20-30 Hz taajuuksia, jotka ihminen aistii kehollaan, ne myös tuntuvat. äänenvoimakkuudella tai äänenpaineella ei yleensä ole merkitystä, koska äänenlaatu saadaan tasaiseksi tilaan kuin tilaan.

Haluatko lisätietoja tai oletko kiinnostunut tällaisesta palvelusta? Jätä viesti sähköpostilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *